Da Novak u Londonu kruniše filmsku godinu

Teniska sezona došla je do kraja – ostao je još samo jedan turnir, Završni masters u Londonu. Najprestižniji ATP turnir u godini odigraće se u Londonu, u O2 areni, a na njemu će nastupiti i petostruki osvajač istog Novak Đoković.

Izvor: L. Nikoliæ

Nedelja, 11.11.2018.

09:00

Da Novak u Londonu kruniše filmsku godinu
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Novak je Završni masters osvajao pet puta i i ove sezone je prvi favorit za titulu. U drugoj strani žreba preti Rodžer Federer, ali ne bi trebalo otpisivati ni ostalu šestoricu "izazivača".

Neki po prvi, neki pu ko zna koji put... Svi su došli spremni u London ne bi li oni bili ti o kojima će se pričati do početka naredne sezone.

Prošlogodišnji završni turnir osvojio je bugarski teniser Grigor Dimitrov pobedivši u finalu Davida Gofana. Grigor je, posle najveće titule u karijeri, odigrao katastrofalnu sezonu u kojoj su mu svi predviđali "brejkaut" koji se od njega očekuje otkad je počeo profesionalnu karijeru.

Ipak, na tom turniru Rafa Nadal je brzo odustao zbog povrede, a Federer nije ličio na sebe (poraz u polufinalu od Federera), dok Novak Đoković nije učestvovao zbog već poznatih razloga.

Naredna, 2018. godina bila je prepuna zanimljivih priča, neizvesnih mečeva i velikih pobeda i bilo bi lepo "krunisati" je onako kako joj priliči – spektaklom u O2 areni i novom titulom u vitrini srpskog tenisera.

Nažalost za sve teniske sladokusce na Završnom mastersu se neće naći Argentinac Huan Martin del Potro i Španac Rafael Nadal.

Nadal se povukao zbog više povreda, zbog kojih je otkazao i učešće u Bersiju, dok Del Potro nikako da se zaleči. Svakako će njihovo odsustvo oduzeti malo kvaliteta turniru, ali ne treba otpisivati ni momke koji su ih zamenili.

Konačan spisak za London, koji će se igrati od 11-18 novembra: U grupi "Lejton Hjuit" nalaze se Federer, Nišikori, Anderson i Tim, dok su u grupi "Guga Kuerten" Đoković, Izner, Čilić i Zverev.

Svoju priliku "iz senke", tačnije ako neko odustane, vrebaju Borna Ćorić i Karen Hačanov.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Novak Đoković

Kakva godina za Novaka? Hvalospeva i pisanja o njegovim uspesima u poslednjih pet meseci bilo je i više nego dosta, ali ih je srpski teniser itekako zaslužio.

Od poraza u ranim fazama Majamija, Indijan Velsa i Barselone Đoković je došao do dve nove Grend slem titule i nekoliko Mastersa. Kako? Tako što je bio najbolji.

Đokoviću su ujedno izmakle i dve titule, ona u Kvinsu gde ga je porazio Marin Čilić i nedavno u Parizu kada je od njega bio bolji Karen Hačanov. Uz poraz u Torontu od Stefanosa Cicipasa to su jedini porazi za Novaka u poslednjih pet meseci, a razlog im je bio sličan.

Problem u glavnom gradu Francuske bio je umor i iscrpljenost srpskog tenisera koji je u polufinalu odigrao "triler" sa Rodžerom Federerom, na kraju slavio, ali ostao bez snage da se suprotstavi značajno mlađem Rusu.

Ukoliko Novaka zaobiđe umor, kao i prehlada koja ga je takođe mučila, on će, bez premca, biti prvi favorit za osvajanje Završnog mastersa.

Epitet favorita mu neće doneti titulu, ali će je njegovi navijači svakako očekivati.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Rodžer Federer

Švajcarski teniser ima 37 godina. Treći je igrač na svetu. Nedavno je igrao polufinale Mastersa u Parizu, pre toga je osvojio Bazel, dok je u Šangaju igrao polufinale.

Nestvarno? Nestvarno.

Rodžer je veliki šampion i kroz celu karijeru je to dokazivao. Svakog dana, iz meča u meč. Njegovo vreme je prošlo već nekoliko puta, ako pitate kritičare, da bi se on svaki put vraćao "iz mrtvih" i osvajao nove titule, te beležio nove "neočekivane" pobede.

Federer je u 2018. ostvario učinak od 46 pobeda i osam poraza, u 38. godini života. On je Završni masters osvajao čak šest puta, jedan više od Novaka, i po tome, ali i po trenutnoj formi, moramo ga svrstati kao drugog favorita.

Dosta oscilacija ove sezone imao je Federer ove godine, što je bilo i očekivano. Iznenadili su, pre svega, poraz u četvrtfinalu US opena od Džona Milmana, "raspad" protiv Kevina Andersona na Vimbldonu posle vođstva od 2-0 u setovima, kao i poraz u prvom kolu Majamija od Tanasija Kokinakisa.

Uprkos tome što je Federer u godinama i što sigurno ne igra najbolji tenis u karijeri neki mlađi, nadolazeći teniseri nisu uspevali da ga povlede, iako su mnogi najavljivali Rodžerov pad u više navrata.

Takvu bojaznos i starhopoštovanje prema Švajcarcu nikada nije pokazao samo jedan od tenisera koji su na Završnom mastersu, a to je upravo Đoković.

Njihov meč je bio finale pre finala u Parizu, dok u Londonu očekujemo da taj okršaj sada bude glavno jelo.

"Kuertenova" grupa

Foto: Getty Images
Džon Izner – prvi protivnik Novaka na turniru u svom debitantskom učešću na Završnim mastersima.

Iznerova sezona bila je prepuna uspona i padova, ali je Amerikanac mnogo bolje odradio ovaj drugi deo. Posle jako lošeg starta krenuli su nešto bolji rezultati i njegova prva Masters 1.000 titula u Majamiju, a zatim i novi pad u igri.

Džon je ostvario fantastičan rezultat na Vimbldonu, gde ga je u polufinalu izbacio Kevin Anderson u meču koji je naterao organizatore da kasnije promene pravila i uvedu taj-brejk na 12:12 u petom setu.

Izner je posle Vimbldona igrao toplo-hladno, osvojio Atlantu, a u Parizu, gde je prošle sezone igrao u polufinalu (poraz od Krajinovića), izbačen je od Hačanova.

"Big Džon" je jednostavan teniser – servis, servis i samo servis. Početni udarac je osnova igre Amerikanca i od njega zavisi. Igra u polju mu je slabija strana, dok se dobro snalazi i na mreži.

Protiv svih ostalih članova grupe ima negativan skor i, ako gledamo formu, teško će ga popraviti.
Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Marin Čilić će se po četvrti put naći na Završnom turniru i svom četvrtom pokušaju da izađe iz grupe.

Marin je imao isrcpljujuću sezonu u kojoj je neke od svojih najboljih partija pružao protiv Đokovića. Posle finala Australijan opena nije imao nikakav veći uspe sve do Kvinsa, koje se igrao upravo u Londonu, gde je Srbina pobedio u meču za titulu.

Povratak u London možda bude imo terapeutsko dejstvo za iscrpljenog Hrvata koji, ako odigra kako zna i ume, može biti problem za svakoga.

Marina, nedugo posle Londona, očekuje i finale Dejvis kupa protiv Francuske tako da je kraj sezone za njega najdalje od svih takmičara. Da li će to biti u njegovoj podsvesti ostaje da vidimo, a poznato je da nije potrebno mnogo da se poljulja Čilićevo samopouzdanje, kao i momentum.

Čilić će se za drugo mesto u grupi boriti najverovatnij sa Zverevom, koji ga je pobedio u njihovih pet poslednjih okršaja. Od njih dvojice se možda očekuje i najneizvesniji duel tokom "Hjuit" grupe, ali otom-potom.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Aleksander Zverev je ubedljivo najmlađi učesnik Završnog mastersa i on je, drugu godinu zaredom, odučio da ne nastupi na NextGen turniru u Milanu, jer je ostvario dovoljno bodova za London.

To govori o tome koliko je Saša bolji od ostalih tenisera njegove generacije i koliko je "napredan", te da nikome, pa ni Novaku, neće biti lako protiv Nemca ruskog porekla.

Poređenja radi Saša je ove sezone zabeležio isto poraza koliko i Marin (18), ali je ostvario 13 pobeda više (54) osvojivši tri titule, u Minhenu, Madridu i Vašingtonu.

Nemački teniser je prošle sezone takmičenje završio u grupnoj fazi porazima od Federera i Džeka Soka, kao i pobedom nad Čilićem. Sva tri njegova meča otišla su u tri seta i ne bi trebalo da začudi ako se to desi i ove godine.

Njegova forma u drugom delu sezone je bila dosta promenjiva. Početak turnira je uglavnom obećavao, ali se Saša kasnije često "raspadao".

U "velikoj jabuci" ga je izbacio Kolšrajber, u Pekingu Džaziri, u Bazelu Kopil, dok je u Parizu poražen od Hačanova. Rus jeste bio zasluženo slavio, ali je na tom meču zabeležena katastrofalna igra Nemca i poraz od 6-1, 6-2.

Da li tendencija naglih padova može da se prekine u O2 areni, videćemo. Za Zvereva nebo je granica.

"Hjuitova" grupa

Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Jedini razlog zbog kojeg Kei Nišikori nije dobio nagradu za "kambek" godine je Đoković. Kei je Novaka pratio po pitanju povratka na veliku tenisku scenu i konstanto za njim kaskao samo korak.

Japanac je sezonu počeo igrajuči čelendžere pokušavajći da se vrati što spremniji na ATP tur. Neverovatno je da je čovek koji je bio bliži 100. nego 10. mestu maltene sredinom sezone uspeo da se naše na Završnom turniru, ali to je uvek uporni, neumorni Kei.

Ipak, "mrlja" Nišikorijeve sezone jesu porazi u finalima. Kei je uspeo da dođe do devet uzastopnih poraza u finalima. Krajem godine igrao je protiv Medvedeva u Tokiju i Andersona u Beču, a obojica su ga "počistili".

O njegovoj nemoći u finalnim mečevima govori i to što je protiv Južnoafrikanca imao odličan međusobni skor ali nije uspeo da dođe ni do seta u Austriji, pa ga zatim u Parizu rutinski savladao u dva seta, pa je kasnije eliminisan od Federera.

Upravo će se sa Švajcarcem prvi sastati Nišikori koji će nam, ako zadrži dobru igru i ritam u kojem se trenutno nalazi, možda ponovo pružiti neki od "epskih" koji mu kroz istoriju nisu bili strani.
Photo by Kevin Lee/Getty Images
Kevin Anderson je, uz Iznera, jedini debitant u Londonu.

Visoki Južnoafrikanac je apsolutno zasluženo došao do O2 arene pre svega osvajanjem dve ATP titule, uz a igrao je još i finale Vimbldona.

Taj Vimbldon je bez premca njegov najbolji turnir u sezoni – nestvaran preokret od 0-2 protiv Federera u četvrtfinalu, maraton bez kraja protiv Iznera u polufinalu, ali na kraju rutinski poraz od Novaka u polufinalu.

Kevin je dugo vremena važio za jednog od najvećih "gubitnika" na Turu, ali je u poslednje vreme popravio tu negativnu percepciju koju su ljudi imali.

Anderson je najkompletniji "server" na Turu i oko toga nema rasprave. Uz njegove "bombastične" servise dolaze i odličan forhend, i iznad prosečan bekhend, iz kojeg "isplivava" i sasvim solidna defanziva, mnogo bolja od Iznerove, Kverijeve, Karlovićeve...
Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Dolazimo do kraja i Dominika Tima, momka koji nikada nije, a verovatno i neće ostvariti svoj potpuno potencijal.

Tim na Završni masters dolazi treću godinu zaredom i nikada nije uspeo da izađe iz grupe. Ove sezone će imati dobru priliku za tako nešto, ali neće biti lako.

Protiv Nišikorija je u poslednjem duelu "ponižen" i Japanac ga je pobedio prepustivši mu tek nekoliko gemova, dok ga je Anderson pobeđivao u njihovih prvih osam susreta, ali je Austrijanac slavio u poslednja dva, oba ove godine.

Forma Dominika Tima je nepredvidiva i kroz njegovu karijeru je jedino bilo sigurno da će odigrati maksimalno moguć broj turnira u godini. Taj faktor možda bude bio veoma bitan i pitanje je koliko benzina ima u Domijevom rezervoaru.

Tim često voli da igra na "sve ili ništa". Njegovi udarci su razorni i ne štedi se prilikom istih, te samim tim stvara dosta vinera, ali kada mu ne ide, onda mu baš ne ide.

Jedini "šljakaš" u Londonu (znam, jeste malo nezahvalno nazvati ga tako) mogao bi da iskoristi svoj stil igre kako bi poremetio taktičke zamisli ostalih tenisera.

Poslednja dva Timova poraza su bila jako bolna – Nišikori mu je prepustio četiri, a Hačanov pet gemova. Međutim, ako se poklope "kockice"... Nemojte se mnogo iznenaditi ako dogura daleko.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Završni masters to jest "Nitto ATP World Tour Finals" možemo podeliti na takmičenje Rodžera, Novaka i ostalih.

Uz dužno poštovanje prema ostalima koji jesi zaslužili da se nađu u O2 areni (čak i Izner i Nišikori, koji su upali umesto Rafe i Delpa), Srbin i Švajcarac su ti oko kojih će se svi brinuti, kojima će svi želeti da "skinu skalp".

Takođe se nemojte začuditi ako neko od koga se to nije očekivalo bude u finalu ili možda čak odnese trofej. U Londonu su se često dešavala iznenađenja, jer je to turnir na samom kraju sezone gde umor, povrede i zasićenost imaju najveću ulogu.

U O2 areni za svaku pobedu u grupnoj fazi teniseri će dobiti po 200 ATP bodova, za trijumf u polufinalu 400, a u finalu 500. Što se tiče novčanih nagrada – pobeda u grupi donosi 203.000, u polufinalu 620.000, a u meču za titulu 1.280.000 dolara.

Novak bi se titulom izjednačio sa Rodžerom po broju titula na Završnim mastersima, dok bi Federer eventualnim osvajanjem trofeja upisao svoj 100. u karijeri i postao jedini sa trocifrenim brojem titula u karijeri uz Džimija Konorsa (109).

Đoković juri svoj 73. trofej, šesti u Londonu, peti u sezoni. Novak juri i "krunu" za nestvarnih pet meseci, nove rekorde, uz neke nove ciljeve i aspiracije.

Šta god da se desi, Đoković ostaje prvi na ATP rang listi, posle jedne filmske, nezaboravne godine...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: