Andrea, da li si svestan u šta si se upustio?

Frustracije, nerviranje, želja za većim dostignućima i konstantne kritike na račun uprave i igračkog kadra – to je ono što je postala svakodnevnica za navijače košarkaškog kluba Partizan.

Izvor: L. Nikoliæ

Utorak, 06.11.2018.

09:00

Andrea, da li si svestan u šta si se upustio?
Photo by Hans-Martin Issler/Bongarts/Getty Images

Dok je Duško Vujošević vodio ekipu stvari su bile, barem na terenu, dobre. Ekipa je igrala sebi svojstvenu košarku, rezultati su neretko bili tu, ali je brzo sve krenulo nizbrdo za jedan od najpriznatijih balkanskih klubova.

Odlaskom Vujoševića sa svog drugog mandata 2015. godine krenula je „crna“ serija za crno-bele. Petar Božić, Aleksandar Džikić, Miroslav Nikolić i najskorije Nenad Čanak ni u jednom trenutku nisu uspeli da Partizanu vrate onaj renome koji ih je krasio godinama.

U par navrata igra Partizana jeste izgledala dobro, ali u nedostatku dovoljno kvalitetnog igračkog kadra i nekih drugi elemenata sve bi brzo odlazilo u nepovrat, brže nego što su to crno-beli mogli da prihvate.

Odlaskom Duška Vujoševića i dolaskom Nikole Pekovića na mesto predsednika KK Partizan malo stvari je donosilo radost tom klubu, ali, ako se po jutru dan poznaje, od 2. novembra 2018. godine postoji razlog za nadu.

Tog dana zvanično je predstavljen Andrea Trinkijeri – italijanski "umetnik" sa balkanskom strašću.
Foto: ABA liga/Mega Bemax/Ivica Veselinov
Trinkijeri je sigurno najveće ime koje je selo na klupu Partizana od odlaska Vujoševića.

Italijan balkanskog porekla je u košarkaške "vode" ušao onako kako bi to po pravilu trebalo da uradi svako – probijao se kao asistent, vodio manje, niželigaške timove, sa njima pravio velike uspehe i, korak po korak, došao i do same elite.

Kad kažem elite, ne mislim na Partizan, jer je on, trenutno, daleko od nje.

Igra crno-belih će se dolaskom Trinkijerija značajno promeniti, sistemski, suštinski, ali pre svega po pitanju kvaliteta, što je verovatno i najbitnije.

Igra pod Čankom je prečesto izgledala bezidejno, svođena je na neke individualne akcije, viđeno je dosta konfuzije i većina igrača je bez bila ili bez ikakve, ili bez svoje prave uloge, a ako je Italijan nešto pokazao u dosadašnjem toku svoje trenerske karijere to je da svakom igraču ume da pronađe ulogu u timu i izvuče najviše iz njega.

To je pokazao u Uniksu, pogotovo u Bambergu, a očekujemo u Partizanu bude isto. Barem do granica crno-belih, koje i te kako postoje.
Foto: Starsport
Kod Trinkijerija se igra zasniva na odbrani, kao i kod većine uspešnih evropskih stručnjaka. Iz nje se crpi energija za napade u tranziciji, preko nje se dobijaju utakmice, ona je ključ.

Andrea je već posle prve utakmice na klupi Partizana video verovatno sve mane koje njegov novi tim poseduje. Izuzetno je bio ljut zbog lošeg zagrađivanja pri defanzivnom skoku i, iako je Partizan manje-više lako pobedio Megu na gostovanju, Mitrovčani su promašili nezamisliv broj trojki (3/31) i razlog toga nije bila fantastična rotacija Partizana i dobra odbrana van linije 6,75.

Koliko Trinkijeri ceni odbranu i to da se ispoštuje dogovor sa treninga govore i njegove reči sa konferencije po okončanju tog meča.

"Malo smo bili bolji u odbrani, bili smo katastrofalni na skoku. Imam dvoje dece, od 10 i 7 godina i mislim da bi oni bolje zagrađivali od mojih igrača. Ja sam kriv, valjda im nisam dobro objasnio. Sutra ćemo ući u salu, baciti ključ i izaći kada bolje budemo zagrađivali", izjavio je Italijan.
Foto: ABA liga/Mega Bemax/Ivica Veselinov
Igrači od uloge su bili strašno važni u njegovim dosadašnjim timovima. U Bambergu smo mogli videti Luku Štajgera i Patrika Hermana koji maltene ništa nisu radili sem šutirali trojke iz izgrađenih, nacrtanih akcija u napadu i davali svoj maksimum u odbrani.

Danijel Tajs je na početku svoje epizode pod Trinkijerijem bio tu zbog dobrih skakačkih sposobnosti i izvanredne odbrane, a sada? Eno ga u Boston Seltiksima, igra pristojne minute i neretko pogodi i poneki šut za tri poena, dok je zadržao sve kvalitete koji su ga krasili početkom karijere.

Posebno je zanimljiva njegova izjava da Partizan ima dva najkorisnija igrača i ko su ta dvojica.

"Po mom mišljenju, ekipa ima dva MVP-a, Amar Gegić i Bondža Si. Amar Gegić je okrenuo odbranu, napravio je pet glupih faulova jer nije naučen koliko može biti važan za našu ekipu. Bondža je pogodio važne šuteve, kada je bilo potrebno da utakmicu zatvoriš".

I to je ono gde je potrebno da navijači Partizana gledaju kako bi znali šta ih očekuje, a posebno deo "da Gegić nije naučen koliko može biti važan".

Amar poseduje zadivljujuće fizičke predispozicije i dobar osećaj za odbranu, ali bez pravog rada, bez pravih instrukcija često je, do sada, srljao u nepoznato i pravio nesmotrene greške i, ako će neko, onda će ga Trinkijeri usmeriti na pravi put.

Trinkijeri će izvući maksimum iz većine igrača Partizana, ali tu možda leži i najveći problem – da li će i taj maksimum biti dovoljan za neki značajniji rezultat?
Photo by Hans-Martin Issler/Bongarts/Getty Images
Italijan je u svojim ekipama forsirao pik-en-rol igru u kojoj se ne igra dva na dva, već pet na pet, što znači da su svi igrači uključeni u napad dok dvojica "vrte" pik. Problem pik-en-rol igre u Partizanu bio je poveći, ali pretežno u odbrani, a ne napadu, i na tome će Andrea morati dobro da poradi.

Ako izuzmem Alekseja Nikolića koji je "mašina" u odbrani drugi plejmejker Partizana Markus Pejdž nije pokazao nikakve naznake da će moći da igra dobru odbranu. Uz njega u odbrani pika stvara se problem jer su i glavni centri – Džok Lendejl i Đorđe Gagić – takođe jako loši u tom segmentu.

Partizan ne izgleda dobro, štaviše izgleda poprilično loše, i u utakmici protiv Mege, iako je pobedio, nije promenjeno mnogo toga što je predstavljalo problem.

"Imao sam drugu ideju pre ove utakmice. Želeo sam da na mojoj prvoj utakmici Partizan igra dobru košarku. Ono što smo igrali, nije košarka. Meni je žao, ja sam to mojim igračima rekao. To je daleko od standarda koje moramo imati", jasan je bio Trinkijeri.

Aleksej Nikolić, 23-godišnji Slovenac, 2015. je iz sarajevskih Sparsa prešao kod Trinkijerija u Bamberg i počeo da se ostvaruje kao igrač, da bi kasnije sarađivao i sa Igorom Kokoškovim i osvojio Evropsko prvenstvo.
View this post on Instagram

⚪️⚫️ #Oduvijek #MiSmoSpremni

A post shared by Aleksej Nikolic (@alinikolic) on

Tada nepoznati slovenački bek je sve češće dobijao minute u Bambergu kao velika nepoznanica košarkaškoj javnosti. Odlikovali su ga želja za dokazivanjem, požrtvovanost u odbrani i ostavljanje "srca na ternu" – i sve to možemo videti i trenutno u Partizanu, a to mu je "usadio" i sam Trinkijeri.

Ali i Andrea ponovo imaju priliku da sarađuju i ne treba začuditi ako upravo mladi Slovenac bude glavni "šraf" za Partiazan u nastavku sezone.

Trinkijeri je neretko davao priliku i mladim igračima, ali ih je retko držao kao nosioce u ekipi. Tu ulogu su imali ipak neki iskusniji, ostvareniji igrači, ali tu "leži" novi problem Partizana.

Crno-beli nemaju takav luksuz. Do sada je, po prikazanom, jedini iskočio Rade Zagorac, dok jedini iskusan Novica Veličković jednostavno nema telo za neku iole veću ulogu. To je Partizan trenutno i tu neće biti promene, a na Trinkijeriju je da izvuče maksimum iz onoga što ima.

Italijanski stručnjak bi svakako voleo da dovede nekolicinu novih igrača koji se uklapaju u njegov sistem i to će i učiniti, ali pitanje je kada. Trenerima je potrebna barem jedna sezona kako bi videli šta im je činiti i ključ za upravu Partizana biće vreme koje je potrebno dati Trinkijeriju.
Photo by Hans-Martin Issler/Bongarts/Getty Images
Trinkijeri je više puta ponovio od dolaska da je jedan od razloga to što je Srbija zemlja koja živi za košarku i kroz koju je prošlo pregršt prekaljenih trenera i igrača.

To jeste istina i tome se ne može sporiti, ali Srbija je takođe zemlja gde trenerima i igračima "lete glave" za manje neuspehe i da strpljenje nije vrlina našem narodu, pa tako i navijačima.

Ipak, predsednik Ostoja Mijailović je za sada pokazao strpljenje sa Nenadom Čankom, koji podsećamo nije dobio otkaz već je podneo ostavku (doduše, verovatno bi ga uskoro i dobio).

Partizan je, može se reći, poslednjih par godina navikao na neuspeh i, da nije došao Trinkijeri, ne bi se previše očekivalo ove sezone, barem ne od onih realnih.

Ipak, čovek sa ovakvim renomeom kakav ima Trinkijeri biće pomno praćen od svih kritičara i ređe će mu se praštati nego što je bio slučaj sa, na primer, Čankom.

Partizan u utorak od 20 časova očekuje drugi izazova sa Italijanom na klupi. Trento, koji ih je pobedio u Italiji i nalazi se u katastrofalnoj formi mora biti pobeđen za nadu o nastavku takmičenja u Evrokupu, ali veliko pitanje biće koliko je Andrea uspeo da integriše svoj sistem i način razmišljanja za ovaj još uvek kratak period.

Da je Trinkijeri sposoban i dobar trener – jeste, a verujemo i da je svestan šta ga sve čeka i kakav je posao pred njim?

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: