Đoković protiv Karena – izazivač traži šansu protiv šampiona

Novak Đoković, najbolji srpski sportista, u 15 časova će u finalu Mastersa u Parizu odmeriti snage sa Rusom Karenom Hačanovim u meču koji se može okarakterisati kao boks meč.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 04.11.2018.

10:10

Đoković protiv Karena – izazivač traži šansu protiv šampiona
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković u Bersiju igra za svoju 33. Masters titulu u karijeri i treću vezanu, posle osvajanja Sinsinatija i Šangaja.

Hačanov, 22-godišnji Rus, nalazi se u svom prvom Masters finalu u nadi da sezonu završi pobedom nad prvom teniserom sveta.

Đoković je već tokom turnira u Parizu obezbedio prvo mesto na ATP rang listi koje će, prema svemu sudeći, i zadržati do kraja sezone.

Hačanov je dolaskom u finale skočio na 12. mesto liste i ukoliko pobedi Novaka neće puno napredovati, tek za jednu poziciju, ali će upisati nove, veoma bitne poene i prestići Bornu Ćorića.

Srbin je u polufinalu pobedio Rodžera Federera i povosio međusobni skor na 25-22, ali pre svega pokazao karakter i još jednom potvrdio da protiv odlučnog Novaka ne može niko.
Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Ko je, još uvek mladi, Rus koji izaziva velikog šampiona u Bersiju?

Za Hačanova nije čulo mnogo ljudi koji tenis prate površno i to ne treba da čudi. Ruski teniser je dugo važio za velikog talenta, ali nije uspevao da se probije na ATP listi, sve do sada.

Karen se nalazi u ozbiljnoj formi i predstavljaće pravi problem Novaku, to je sigurno. On je u poslednjih 11 mečeva ostvario deset pobeda i jedini ga je porazio Kei Nišikori.

Ono što je potrebno napomenuti je da je Hačanov, na ATP nivou, do sada igrao tri finala – 2016. je u Čengduu dobio Ramosa, a ove godine je u Marseju savladao Puja, a u Moskvi Manarina.

Tri od tri u finalima je dosadašnji učinak trenutno nezaustavljivog ruskog tenisera koji ima potencijal da bude najbolji teniser iz te zemlje posle Nikolaja Davidenka i Marata Safina.
Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Šta možemo očekivati od gorostasnog Rusa visokog maltene dva metra (1,98m)?

Njegovo najjače oružje je definitivno forhend, ali ne treba izostaviti ni servis. Hačanov voli da se namešta na svoj forhend udarac i izvlači na njega što je češće moguće, ali ne može se ni da Đokoviž može olako da mu eksploatiše bekhend.

Iako neretko ume da napadne bekhendom, često iz paralele, može se očekivati da Karen iskoristi svaku priliku koju mu Novak ukaže kako bi poslao "bombastičan" forhend i njime ili tražio vinere, ili možda češće, zbog pritiska u finalu, gradio poene.

Servis ruskog tenisera će takođe biti problem i ukoliko Đokoviću ritern ne bude bio na najvišem nivou, kao što nije bio protiv Federera, a Hačanovu bude ulazio prvi servis, može da bude problem.

Novak neće rizikovati i, ukoliko bude koristio taktiku koja se očekuje, igraće mirno i "pozivati" Hačanova na grešku.

Rus je sporo "palio" protiv Tima i neretko mu je potrebno nekoliko gemova da dođe do svoje prepoznatljive igre, pa tu možda "leži" šansa prvog tenisera sveta.
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Hačanova trenira hrvatski stručnjak Vedran Martić, čovek koji je imao priliku da radi sa legendarnim Goranom Ivaniševićem.

Dok je radio sa Martićem, od 1996. do 2000, Ivanišević je osvojio deset titula na 20 finalnih mečeva, a Martić je video potencijal u Hačanovu čim je počeo da radi sa njim.

"On je veoma talentovan i malo me podseća na Gorana, ali mora još puno da radi", rekao je Martić.

Sve u svemu, Novak je Novak i Hačanov sigurno neće moći da ga pobedi ako Srbin bude bio na svom nivou.

Ipak, Đokovićev problem sa konstantnošću i virusom koji ga muči cele nedelje u Parizu možda budu predstavljali problem, ali će svakako najveći da se nalazi preko puta mreže, jer Hačanov se sigurno neće sam pobediti.

Novak protiv Karena – kao bokserski meč gde izazivač traži šansu protiv šampiona.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: