Ekscentrični genije i prosperitet Liverpula

U Dortmundu je stasao kao trener, bio je veoma cenjen, ali se nije znalo kako će se "provesti" u inostranstvu i najjačoj ligi sveta – Jirgen Klop je svima pokazao da ume, može i hoće i Liverpul sada predstavlja strah i trepet većini evropskih velikana.

Izvor: l. nikoliæ

Sreda, 24.10.2018.

15:45

Ekscentrični genije i prosperitet Liverpula
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Jirgen Klop je svoju seniorsku igračku karijeru počeo u Forzhajmu 1987. godine, ali se u toj ekipi nije dugo zadržao. Sledile su "selidbe" u Ajntraht iz Frankfurta, Viktoriju Sindligen i Rot-Vajs Frankfurt, ekipe u kojima se jako kratko zadržao, ali onda i angažman u Majncu za koji je odigrao preko 300 mečeva, postigavši 52 gola kao defanzivac.

Odmah nakon zvaničnog okončanja igračke karijere, koja nije bila preterano uspešna, usledilo je sedanje na "kormilo" Majnca 2001. godine i početak trenerske karijere, koja će biti, ispostavilo se, značajno uspešnija nego igračka, a pored svih uspeha do sada Klop ne namerava da se zaustavi.

Kada je Klop preuzeo iz Majnca on se nalazio u drugoj Bundesligi, a u najelitniji rang nemačkog prvenstva Jirgenu je bilo potrebno dve sezone. On je u tom timu proveo ukupno sedam godina, do 2007, kada je usledio prelazak u Borusiju iz Dortmunda.

U Dortmundu Klop se odmah uklopio. "Milioneri" su hteli atraktivan, lep fudbal, ali i efikasan, a tačno to su dobili od nemačkog stručnjaka.
Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
Klopova dostignuća u Dortmundu su prepričavana širom Evrope. Nemac je od "milionera" napravio pravog evropskog velikana koji je igrao "lepršav" fudbal, pun lepih poteza i dodavanja.

Na prvi trofej čekalo se do 2011, kada je Borusija sedmi put u istoriji postala prvak Nemačke, a prvi put posle devet godina.

O njima je tada brujao ceo svet, kačili su se klipovi "magične" igre Klopove "mašine", a uspeh je ponovljen – Borusija je odbranila titulu šampiona.

Uz Bundesligu došlo je još po nekoliko titula nemačkih Superkupova i Kupova, kako to obično biva, a jedan od najvećih uspeha u istoriji kluba upisan je 2013. godine, sezone kada titula u Nemačkoj nije osvojena, ali je tu ipak Klopov fokus bio negde drugde.

Fantastična sezona u Ligi šampiona postajala je sve bolja i bolja. Dortmund je igrao ne samo "lepršavo", već i kvalitetno, a Klop je polako, ali sigurno, postajao jedan od najvećih svetskih stručnjaka.
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Dortmund je u Ligi šampiona eliminisao Šahtjor u osmini, a onda je usledio legendarni duel sa Malagom u četvrtfinalu Lige šampiona (da, Malaga je igrala 1/4 LŠ ako ste zaboravili).

Jirgenovi izabranici su, posle "nule" u Španiji, gubili na Vestfalenu 2:1 i ušlo se u nadoknadu utakmice. Svi su mislili da su "milioneri" otpisani, verovatno i oni najverniji navijači, ali usledilo je nekoliko minuta koji navijači te ekipe nikada neće zaboraviti – Rojs je pogodio u 91, a Santana u 93 i Borusija se plasirala u polufinale.

U 1/2 na "krilima" velikog preokreta protiv Malage pao je još jedan španski klub, samo malo veći. Real Madrid je "uništen" 4:1 u Nemačkoj (četiri gola Levandovskog), a Madriđani nisu uspeli da se oporave i na Dortmund je, uprkos porazu, slavio na Santijago Bernabeu.

U finalu, nažalost, Klop nije uspeo da dođe do titule i samo je započeo nesrećan niz gubitka u velikim finalima. Veliki nemački rival Bajern Minhen je golom Robena u 89. minutu došao do titule, a Jirgenu je ostao gorak ukus u ustima.

Kao da je tada sve otišlo u nepovrat za Dortmund, jer od te sezone Bajern krenuo da dominira i osvojio šest titula zaredom...
Photo by Alex Livesey/Getty Images
Bajern je, polako ali sigurno, krenuo da dominira, a Dortmundu su oduzimali najveće talente kao što su Levandovski, Gece i drugi. Klop nije imao odgovor na minhensku mašineriju i, iako je igra i dalje bila tu, rezultati nisu.

Nemac se rastao sa Borusijom leta 2015. godine i veoma kratko je bio bez angažmana. Liverpul je bio u krizi, Brendan Rodžers nije zadovolji očekivanja i legendarni "redsi" su rešili da se rastanu sa njim.

Klop je čekao svoju priliku, i dočekao je, te postao novi trener Liverpula.

Englezi su sezoni 2014/15 završili na slabašnom šestom mestu, barem za njihove standarde, da bi novu fudbalsku godinu loše započeli.

Jirgena su sačekali neki ne preterano kvalitetni fudbaleri koji su se igrom slučaja našli u Liverpulu, a jedan od najvećih pojačanja letnjeg prelaznog roka pred njegov dolazak bio je Kristijan Benteke. Svi znamo kako se to završilo.

Klop nije vršio transfere u svojoj prvoj sezoni, izuzev npr. kupovine Marka Grujića, i igrao je sa onim što mu je ostavljeno. Nije svaljivao krivicu loše igre na igrače, "gurao" je, čekao neko bolje vreme.

Liverpul je tu sezonu završio na osmom mestu. Ali, retko ko da je sumnjao u ekscentričnog Nemca, pogotovo zato što je u Ligi Evrope došao do finala, gde je ipak bila bolja Sevilja.

Ipak, svi znamo koliko Engleze zanima Liga Evrope, pogotovo ako se ne osvoji.
Photo by Richard Heathcote/Getty Images
Sezona 2016/17 je mogla da počne. Klop je bio tu ceo prelazni rok, imao je vremena da malo probere igrače, da uspostavi organizaciju, sve je bilo na njemu i stručnom štabu, na čelu sa Željkom Buvačom.

Benteke je svoju "epizodu" u Liverpulu brzo završio i preselio se u Palas, a u glavnom su iz ekipe otišli igrači koji jednostavno nisu bili ni blizu te klase koja je potrebna da bi se stvorila potencijalno šampionska ekipa.

Dovedeni su Loris Karijus, Sadio Mane, Žoržino Vajnaldum, Džoel Matip i Klop je polako krenuo da stvara ekipu po svojoj meri. Međutim, nije i dalje to bilo to. Klopov Liverpul izgledao je bolje nego ranije, igrao je lep fudbal, Kutinjo je izrastao u pravu "zver".

Igra Liverpula je podsećala, koliko-toliko, na onu Dortmundovu, ali to nije bilo dovoljno. Odbrana koju je Borusija igrala u Nemačkoj nije bila ni blizu dovoljna da Liverpul ostvari iste rezultate na Ostrvu, i to se videlo.

Rezultati su se, u neku ruku, popravljali. Premijer liga je završena na četvrtom mestu i kasnije je izborena Liga šampiona sa samo jednim bodom iznad Arsenala.

Zamislite, taj jedan bod... Imajte to na umu, pogotovo ako znate gde je sada Arsenal, a gde Liverpul. Možda Liga šampiona nije bila glavni razlog sezone 2017/18, ali jedan od njih svakako jeste.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Naredne sezone, one najskorije završene, videli smo Liverpul koji gledamo i ove, to jest Liverpul koji će se suprotstaviti Zvezdi, prvo na Enfildu, pa onda na "Marakani".

Stigao je najbolji fudbaler Rome Mohamed Salah, levi bek Endru Robertson, a tokom sezone "pokrpljena" je odbrana dovođenjem jednog od najboljih štopera Premijer lige Virdžilom van Dajkom. Kada je došao van Dajk, u januaru, otišao je i nezadovoljni Kutinjo, ali to nije bio nikakav problem za Klopa i tada je praktično stvorena Liverpulova "velika trojka" Salah-Firmino-Mane.

"Redsi" su igrali brzo, ofanzivno i dovoljno atraktivno da privuku pažnju evropske javnosti. U ligi su beleženi dobri rezultati, ali u Ligi šampiona još bolji.

Mančester siti Pepa Gvardiole je dominirao Ostrvom, niko im nije bio ravan, sve dok se nisu susreli sa "penicilinom" zvanim Jirgen Klop. Nemac je samo malo korigovao svoju standardnu taktiku i uspeo da timu koji je bio maltene nepobediv napravi ogromne probleme. Liverpul je eliminisao Siti u četvrtfinalu Lige šampiona.

Tada je svet već uveliko brujao o Klopu, Liverpulu, ali pre svega Salahu, momku koji je "eksplodirao" u drugom delu sezone i "preko noći" postao jedan od najboljih fudbalera Sveta.

Liverpul je savladao i Romu i, uprkos novom ne preterano zavidnom četvrtom mestu u PL, plasirao se u finale Lige šampiona.

Ono što je bilo fascinantnije od rezultata kluba sa Enfilda bila je možda samo igra. Visok presing po celom terenu, od prvog do devedesetog minuta, kao i maksimalna požrtvovanost ekipe, ali pre svega umeće Moa Salaha – o tome su svi pričali.

Ipak, Klop je ostao "kratak" u još jednom finalu. Real je bio bolji u Kijevu i istanbulsko veče iz 2005. se nije ponovilo za Liverpul. Ipak, ostala je nada da bolje vreme tek dolazi, bolje čak i od finala Lige šampiona.

A za sve to zaslužan je, pre svega, Jirgen Klop.
Foto: Getty Images/Starsport
Liverpul ove sezone igra "vanzemaljski" fudbal. I uprkos lošoj formi Salaha, ostali igrali "crvenih" su u odličnoj, a pojačanja, pre svega u vidu Nabija Keite i golmana Alisona, pokazala su se kao fantastična, a ne treba ni zaboraviti ni "ozloglašenog" Đerdana Šaćirija koji izvrsno koristi svaki pruženi minut na terenu.

Liverpul je posle brutalnog starta sezone i sedam pobeda u nizu zabeležio pad u formi i u poslednjih pet mečeva ostvarena su dva poraza, dva remija i jedna pobeda, u najskorijem ligaškom duelu sa Hadersfildom.

Ipak, fudbal koji se igra na Ostrvu i onaj koji se "igra" u Srbiji nisu za poređenje, već je jedan zaslužan za ismevanje drugog.

Trener fudbalera Crvene zvezde Vladan Milojević imaće jako težak zadatak i moraće da pronađe odgovor na Klopovu taktiku, za koju u velikom broju međusobnih okrašaja nije imao ni jedan od najvećih ikada Pep Gvardiola.

U naklonosti pomenutoj taktici leže problemi Crvene zvezde, koja će se od 21.00 sastati sa moćnim Liverpulom na Enfildu.

Klop bi trebalo da u startnih jedanaest uvrsti "radilicu" Fabinja, koji uprkos velikoj vrednosti transfera ne igra puno ove sezone, a kao povratnik se može očekivati Sadio Mane, brzonogi senegalski krilni napadač.

Ukoliko se Klop podvrgne starom "receptu" i krene sa visokim presingom od samog početka, e tu leže problemi za tim Vladana Milojevića. Zvezda će morati jako brzo da se rešava lopte, da se ne poigrava previše jer će Liverpul kazniti svaki momenat nepažnje.

Ne očekujte da se Liverpul opusti, ne očekujte da im Jirgen to dozvoli – očekujte "redse" po terenu i svakom njegovom metru, u borbi za svaku loptu, uz nemilosrdnost po gol Zvezde.

Jer, to je Klop.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: