Tijana i Egonu "jedan na jedan" – devojke, vreme je za zlato

Odbojkašice Srbije i Italije sastaju se u finalu Svetskog prvenstva u Japanu, a meč će zasigurno obeležiti dve osobe – Paola Egonu i Tijana Bošković.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2018.

09:05

Tijana i Egonu
Foto: FIVB

Posle dominantnih partija srpskih odbojkašica usledio je značajan pad forme, ali zatim dve veoma bitne i ubedljive pobede – upravo protiv Italijanki, kao i Holanđanki.

Italija, koja je sve do meča sa Srbijom bila neporažena na prvenstvu, nastavila je sa dobrim rezultatima i, preko Holandije i Kine došla do finala.

Izuzetno podmlađen sastav Italije predvodiće 19-godišnja tamnoputa Paola Egonu, "bombarderka" kakvu svet dugo nije video.

Na nestvarnu Egonu je u polufinalnom meču protiv Kine išlo preko 90 lopti u napadu, a ukupno je poentirala 45 puta čime je oborila rekord po broju osvojenih poena na svetskim prvenstvima. Da, ova još uvek tinejdžerka je postigla 45 poena u svom prvom Svetskom prvenstvu i svom najvećem meču u karijeri.

Istini za volju Paola je izgledala kao da jedva stoji na nogama u poslednjim trenucima meča (što nije smetalo Karloti Kambi i Orfeliji Malinov da i dalje joj i dalje šalju lopte), ali je nekako uspela da donese konačne poene svojoj reprezentaciji.

Biće to prvo finale planetarnog šampionata u kome će se nadmetati dve selekcije sa Starog kontinenta, otkako je uvedena plej-of faza 1978. Prethodno su dve evropske reprezentacije zauzele prva dva mesta 1952. i 1956. godine.

Prosto je apsurdno bilo koliko predvidivo su izgledali napadi Italije, ali kineskinje i dalje nisu mogle da zaustave čudesnu Egonu. Čak ni gorostasna Džu Ting, ma niko, poeni su se ređali "kao na traci" i mlade Italijanke su se zasluženo plasirale u finale – ali, tu nastaju "problemi".
Foto: FIVB
Sa druge strane mreže nalaziće se odbojkašice Srbije. Talentovane, motivisane, spremne i orne za naporan rad i svoju prvu titulu svetskog prvaka, a, bogami, vreme je.

Nije fer reći da Srbiju čini jedna igračica, da sve zavisi od individualnog kvaliteta, a ne bi bilo ni istinito, ali ne bi bilo ni laž... Ono što Tijana Bošković radi u dresu Srbije, i to ne samo na ovom prvenstvu, je nezamenljivo.

Brankica Mihajlović igra dobro, Milena Rašić se, posle nekih fantastičnih partija na početku, ipak malo pritajila, ali je i dalje dobra, dok Maja Ognjenović upošljava saigračice kao da juri da se dokaže (a to, naravno, ne mora).

Možemo do sutra da razglabamo o tome kako je uticaj Zorana Terzića ključan, kako je Maja kapetan našeg "broda" i, iako je sve to istina, jedna (ne)obična 21-godišnjakinja rođena u Bileći će odlučivati u sudbini svoje, ali i protivničke ekipe.

Tijana Bošković, MVP Evropskog prvenstva 2017. koje je Srbija osvojila, istakla je ozbiljnu kandidaturu za MVP nagradu i na Svetskom prvenstvu.

Mlada srpkinja je najbolji realizator šampionata i ima procenat uspešnosti napada od 54 odsto, a ističe se i libero, iskusna Silvija Popović koja je statistički najbolja na svojoj poziciji.

Levoruka "razbijačica" će biti glavno oružje srpskog sastava, Majine lopte će najčešće ići na nju, ali će zato biti preko potrebno da i ostale odbojkašice budu razigrane, ako Tijanu, barem na trenutak, krenu da čitaju.

Mada, Tiću bi teško zaustavili da im unapred kaže gde će da napadne...
Foto: FIVB
Italijanke ne treba potcenjivati, to je sigurno. To što je svaka lopta u polufinalu išla na Egonu, ne znači da svoj doprinos nisu dale i njene saigračice, kako tada tako i tokom celog turnira.

Odličan meč pred finale imala je Mirijam Sila, druga tamnoputa odbojkašica u redovima "azura", ali se su se Italijanke ipak odlučivale za Paolu.

Ako Egonu bude pročitana, ili je jednostavno ne krene, mora se zatvoriti i Ana Danesi, kao i iskusna Luća Boesti koja ume da se "zapali" s vremena na vreme i poentira u serijama.

Egonu je najbolji poenter turnira sa 291 poenom, dok je Danesi svrstana među najbolje blokere, a Ofelija Malinov tehničare.

Kristina Kirikela je kapiten ekipe sa samo 24 godine, a pritom je četvrta najstarija igračica. Tako da, kad kažem izuzetno podmlađen sastav Italije, onda to i mislim. Selektor Macanti je napravio nezamisliv uspeh sa ekipom koja mu se nalazi na raspolaganju i malo ko (čitaj: niko) je očekivao da Italijanke već sad budu u igri za svetsku titulu.

Italijanke imaju priliku da dođu do drugog svetskog zlata i prvi put od 2002. postanu najbolje na planeti, dok bi našim odbojkašicama ovo bio prvi takav uspeh i odlična potvrda klase nakon srebra na OI 2016 i zlata na EP prošle godine.

I, za kraj, da budem malo generičan.

Devojke – šta god da se desi, vi ste naš ponos, ali vreme je za to svetsko zlato.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: