"Orlovi" na sceni: Mitrov "rafal", Tadićev preporod i "nova" Srbija

Napadač Fulama Aleksandar Mitrović blista u Premijer ligi, Dušan Tadić u Holandiji u dresu Ajaksa, Nemanja Matić čeka povratak na teren, a navijači Srbije čekaju okupljanje reprezentacije početkom septembra da bi videli kako će izgledati igra Srbije na startu Lige nacija.

Izvor: M. Ljubisavljeviæ

Ponedeljak, 27.08.2018.

12:40

Getty images

Aleksandar Mitrović je obeležio vikend za nama u Evropi sa dva gola Barnliju. Neko će reći – to je Barnli, ali je i dalje lepo kada naš igrač daje golove u Premijer ligi.

Nakon što su svoje epizodeu najjačoj engleskoj ligi ne tako zapaženo prošli momci poput Lazara Markovića i Marka Grujića, pojavio se i neko ko će imati bitniju ulogu u klubu.

"Mitrogol" je ovog vikenda dao dva gola glavom, Fulam je upisao prvu pobedu u trećem kolu, a Mitrović je dokazao da i oni "staromodniji", korpulentni i snažni napadači mogu da nađu svoje mesto u Premijer ligi.

Prethodno je dao i jedan pogodak protiv Totenhema, pa menadžer Fulama Slaviša Jokanović s pravom brani svog igrača kada kaže da je "dokazao da nije samo za Čempionšip".
Getty images
Marko Grujić je nedavno predstavljen u berlinskoj Herti i tako je bar privremeno otišao iz Liverpula, Marković ne igra, pa se u Engleskoj što se Srba tiče sada sve svodi Mitrovića, Luku Milivojevića i Nemanju Matića.

Dok se Mitrovićev Fulam "tražio" u prva dva kola i nije igrao na nivou potrebnom za PL, Palas je u prvom kolu pobedio upravo Fulam, ali je nakon toga upisao dva poraza.

Sada je poražen od Votforda, Milivojević je odigrao dobar meč, a Palas je platio ceh promašajima iz prvog poluvremena.

Ben Foster je uz to dobro branio gol "Stršljenova" i Votford je nakon 90 minuta posle golova u 53. i 71. minutu osvojio sva tri boda i ima tri pobede.

Mančester junajted je na startu šampionata bio lišen pomoći Nemanje Matića, koji je morao na operaciju posle Mundijala zbog povrede trbušnog zida.

Žoze Murinjo je u lošim odnosima sa upravom kluba i vezistom Polom Pogbom, a jedna od retkih stvari kojima "Specijalni" može da se raduje je povratak srpskog zadnjeg veznog na teren.

Mančester je u periodu dok Matić nije igrao pobedio Lester sa 2:1, prošlog vikenda je poražen od Brajtona 2:3, a "Đavole" tek očekuje okršaj sa Totenhemom.

Još uvek nije poznato hoće li Matić biti spreman za taj duel, ali mu je mesto zahvaljujući partijama iz prošle sezone, i ove godine zagarantovano među starterima.
Getty images
A među starterima Torina više nije bilo mesta za Adema Ljajića koji je posle razgovora sa trenerom "Bikova" Valterom Macarijem odlučio da potraži novu sredinu.

I pronašao ju je u Bešiktašu. Ljajić u Bešiktaš ide na pozajmicu i nakon osam godina po prvi put odlazi iz Italije u koju je otišao iz Partizana.

Sergej Milinković-Savić je predmet kritika u Italiji nakon poraza od Juventusa (0:2), pa se konstantno potenciranje visoke cene Srbina od strane predsednika Lacija Klaudija Lotita loše odrazilo po njegov status među navijačima u nebesko-plavih.

Simone Inzagi, trener rimskog kluba je stao u njegovu odbranu rekavši da se ne može kriviti samo Sergej za loše izdanje čitavog tima koji nije pokazao potrebnu odlučnost.

A ako je Sergej razdražio navijače Lacija, Nenad Tomović je oduševio pristalice Fiorentine.

"Viola" je "razbucala" Kjevo sa 6:1 u nedelju, ali je Tomović skrenuo pažnju na sebe potezom vrednim poštovanja.

Pri rezultatu 4:0 za Fiorentinu, Tomović je dao gol za Kjevo i podigao u vazduh ruke pokazujući broj 13 i tako pokazao posvetio gol preminulom kapitenu Fiorentine Davideu Astoriju. Na istom meču, pravu golčinu je dao i Nikola Milenković koji je bio otkrovenje Svetskog prvenstva i jedan od pogodaka selektora Srbije.
StarSport
Zenit Baneta Ivanovića "kockao se" protiv Moldea, pa je posle 0:1 stigao do 3:1, a Ivanović je posredno učestvovao u trećem golu tima iz Sankt Peterburga.

Šutirao je, njegov udarac je izblokiran i Mevija se nakon toga dobro snašao i pogodio mrežu.

Treba napomenuti da je Ivanović jedan od igrača koji su otpali sa spiska selektora Srbije Mladena Krstajića za utakmicu sa Litvanijom u Ligi nacija.

Na spisku objavljenom prošle nedelje nisu se našli Ivanović, Luka Milivojević, Duško Tošić i Vladimir Stojković od kojih Stojković i Bane imaju decenijski staž u reprezentaciji.

Milivojević je otpao sa spiska zbog kritike na račun selektora, a neće biti ni novopečenog "Nemca" Marka Grujića.

U reprezentaciju se vratio Nenad Krstičić koji je na sredini terena u Zvezdi nadomestio odlazak Gelora Kange, a na spisku su opet Jagoš Vuković, Nemanja Maksimović i Mijat Gaćinović.
Getty Images
Gaćinović je po mišljenju mnogih neopravdano izostavljen sa spiska za Svetsko prvenstvo u Rusiji gde je Srbija završila takmičenje u grupi.

Mijatu i Luki Joviću se u Ajntrahtu pridružio i Filip Kostić koji je došao iz Volfsburga i tamo upisao prve minute.

Dušan Tadić će se takođe pojaviti na okupljanju trećeg septembra u Staroj Pazovi, a razlog za to su njegove odlične igre otkako je prešao u Ajaks iz Amsterdama.

Tadić je dao pet golova na osam utakmica do sada (LŠ i Eredivizije) i ima još tri asistencije. Poslednji pogodak protiv Emena u trijumfu 5:0 za vikend. To je "Kopljanicima" druga pobeda u prvenstvu, a Ajaks igra i na evropskom frontu gde se bori za Ligu šampiona sa Dinamom iz Kijeva.

Uskoro sledi pauza, tokom koje će se reprezentacije okupiti zbog prvih mečeva u Ligi nacija. I dok pojedinačno raduju igre naših internacionalaca, pitanje je kako će zbog svega u vezi sa novim spiskom to izgledati na terenu, kada se igrači spoje u tim pod grbom Srbije.

Prva prilika da to vidimo posle 27. juna i utakmice sa Brazilom na Svetskom prvenstvu je Litvanija, sedmog septembra u Viljnusu, posle čega sledi meč sa Rumunijom u Beogradu 10. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: