Srbi u Evropi: Marko u plej-of modu, momci, dobro došli kući

Željko, Nikola, Marko i Vaso, dobrodošli nazad u Beograd.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Utorak, 01.05.2018.

14:05

Srbi u Evropi: Marko u plej-of modu, momci, dobro došli kući
StarSport

Ako u Americi postoji "plej-of mod" kada se završi regularni deo seozne onda smo u poslednjim utakmicama četvrtfinala Evrolige gledali nešto slično tome – plej-of Srbe.

Prethodne nedelje postalo je jasno ko će među četiri najbolje ekipe na kontinentu. I mada je još odavno bilo jasno da od F4 za Crvenu zvezdu neće biti ništa, bilo je gotovo izvesno da će neko od srpskih igrača pronaći svoj put do Beograda zahvaljujući klubu.

Žalgiris je od tvrde ekipe na početku sezone polako izrastao u najveće iznenađenje sezone. Tim iz Kaunasa video je u svojim redovima na mah sjajne, ali nekonstantne partije i pleja naše reprezentacije Vasilija Micića koji je umeo da podeli po 8, 9 asistencija, ubaci po 10, 15 poena, ali već u narednoj utakmici da izgubi pet lopti i ne bude ni blizu dabl-dabla.

Nikoli Kaliniću su čitavu sezonu obeležile povrede, a njen finiš obeležava jedna zanimljiva situacija sa gruzijskim igračem Tokom Šengelijom.

Šengelija je prilikom pobede Baskonije u trećem meču četvrtfinalne serije (88:83 za Baskoniju) prišao klupi Fenerbahčea i rekao „Sad je naše vreme“.

Meč kasnije Kalinić se poslednji smejao i pokazao Šengeliji zamišljeni sat na ruci i mahnuo mu porukom „Ne pretiš šampionu koji vodi 2-1 u seriji“. Šengelija posle treće utakmice očito nije računao na ono što će ubrzo uslediti.
StarSport
Posle prva dva meča „na gurku“, Gudurić je u trećem samo najavio ono što će uraditi nekoliko dana kasnije. Srbin koji je iz Crvene zvezde otišao put Istanbula je ubacio 12 poena za 14 minuta i pokazao da će u četvrtoj, ispostaviće se i poslednjoj (92:83 za Fener), utakmici serije Šengelija i drugovi moći samo da pruže ruku i čestitaju.

Marko, Nikola i Žoc će doći u Beograd na fajnal-for, a Fenerbahče će imati šansu da odbrani titulu prvaka Evrope.

Gudurić je u toj poslednoj utakmici sa Baskonijom ubacio 22 poena uz jako dobru selekciju šuta, što povremeno ume da mu predstavlja problem.

Jedna od tri trojke koje je dao Baskoniji bila je isforsirana, ali je u preostalih šest pogodaka, što za dva, što za tri dobro čitao odbranu. Kada je uhvati na spavanju, šutnuo bi preko nje, kada vidi prostor išao bi pored.

Istakao je kandidaturu za MVP četvrtih utakmica četvrtfinala, ali je priznanje otišlo Ulanovasu jer je sa 20 koševa prvi put u ovom veku odveo Žalgiris na F4. Osim toga, Marko je opravdao verovanje slavnog stručnjaka Dušana Dude Ivkovića da ima kapacitet da postane svetska klasa. U Fenerbahčeu je trenutno u najboljim rukama da Dudinu procenu i ostvari, ali je potrebno da plej-of mod iz poslednje dve utakmice, malo produži. Za početak na seriju protiv Žalgirisa, a onda što da ne i na narednu sezonu.

Pored prezimena Kalinić je do kraja četvrtog meča stajalo 13 poena uz 5/7 iz igre za dva. Gudurić je i u Turskoj za vikend odigrao soldino sa 11 poena protiv Ušaka.

Njih dvojica će se na terenu suprotstaviti promenljivom Vasi Miciću za koga se takođe može reći da je „upalio plej-of mod“.

Dobru igru je u Turskoj pored spomenutih momaka iz Fenera, pokazao i Nikola Janković koji je u Sakariji imao dabl-dabl protiv Galatasaraja (75:73) sa 10 poena i 11 skokova.
StarSport
Pre manje od mesec dana Olimpijakos i Žalgiris su međusobnim okršajem stavljali tačku na regularni deo sezone u EL.

Žalgiris je pobedom odredio plasman u četvrtfinalu i trasirao sebi put upravo ka Olimpijakosu. Micić je ubacio pet poena. Petnaestak dana kasnije je protiv istog protivnika imao 13 poena uz osam dodavanja i bio blizu dabl-dabla.

Posle druge utakmice brojke su malo opale ali 9.25 poena uz četiri dodavanja je pristojan doprinos tokom četiri utakmice i kada u ekipi imate Pangosa i čvrstu ekipu poput Olimpijakosa naspram sebe.
StarSport
Od momaka koji su završili takmičenje u evropskim takmičenjima, ali ne i u Evropi raduje dobra forma Stefana Jovića koji je svoje samopouzdanje u Bajernu nedavno demonstrirao i jednim fantastičnim zakucavanjem, a ovog vikenda i trojkom praktično za pobedu u poslednjih dvaedsetak sekundi utakmice Bajerna i Bremerhafena.

Jović je na 93:93 pogodio trojku, a njegov saigrač Vladimir Lučić je trijumf do kraja potvrdio pogotkom za 98:95.

Upravo njih dvojica su i bili najbolji. Jović je imao 17, Lučić 16 poena, a kada se srpski tandem i bez Milana Mačvana razigra, za Bavarce „nema zime“.

Tim koji sada sa klupe vodi Dejan Radonjić upisao je petu uzastopnu pobedu i dočekao poraz Albe posle serije od 18 trijumfa.

Stefan Peno je za Albu u porazu od Gizena postigao tri poena, a Alba je zakomplikovala sebi život u borbi za titulu.

Bamberg je sezonu odigrao sa velikim oscilacijama, a takve su bile i igre srpskog centra Dejana Muslija koji se u decembru priključio iz Unikahe.

Tim Luke Mitrovića i Dejana Muslija je pobedio Braunšvajg 82:55, a nekadašnji igrač Partizana je postigao osam poena uz sedam skokova. Sava Lešić je protiv Bona „ohladio praćku“ sa pet poena i sedam skokova, a njegovi Rokitsi se grčevito bore za opstanak posle poraza 90:73.

😈💣😤💪uramljen !

Објава коју дели Stefan Jovic (@stefanjovic) дана

Prva i treća četvrtina odnele su rezultatsku prevagu u utakmici Unikahe i Bilbaa u Španiji (93:78), a Nemanja Nedović je u direktnom duelu sa Dejanom Todorovićem izašao kao pobednik i pritom postigao 16 poena i pet asistencija.

Protekle nedelje je bilo i naznaka da se za njega ozbiljno zagrejao Armani Milano, ali tim iz prestonice mode poslednjih godina po pravilu dovodi dobre igrače, a onda u Evropi ne uradi ništa, a tim se vrlo brzo raspadne i svako ode na svoju stranu. Pitajte samo kapitena Srbije Milana Mačvana.

Drugi kandidat za reprezentaciju u Unikahi Dragan Milosavljević je u istom meču dao osam poena za deset minuta, a Todorović se na suprotnoj strani nije upisivao u strelce, pa je eksplozivan start sezone završio „flegmatičnom“ završnicom.

Milko Bjelica je po odlasku iz Crvene zvezde zaigrao bolje i Betisu Radeta Zagorca ubacio 18 poena. Mada Crnogorci mogu da budu zadovoljni njegovim igrama, u Srbiji samo možemo da se pitamo što perspektivni Zagorac ne igra za Betis.

Bjelica i Enis su na kraju slavili 81:78.
StarSport
Dok se Beograd sprema za fajnal for Evrolige u Srbiji je na raspolaganju Superliga u kojoj je već posle tri kola bilo iznenađenja.

Zvezda je poražena od Borca iz Čačka, a u nedelju je bila na pragu poraza od Tamiša iz Pančeva. Samo mesec dana pre toga crveno-beli su ozbiljno namučili Real iz Madrida pa je vidno koliko je poraz od Budućnosti ostavio traga na izabranicima Dušana Alimpijevića.

Jedan od njih, kapiten Branko Lazić je protiv Zlatibora ubacio četiri trojke (ukupno 12 poena), ali već protiv Tamiša šuteski pao na 1/5 za tri i samo tri poena.

Solidno igra Aleksa Radanov, a protiv Zlatibora je u prvi plan iskočio Nikola Jovanović sa 17 koševa.

Vanja Marinković ide gore-dole. Sa 26 poena kada je „zatrpao“ koš FMP za pobedu 94:90. Usledilo je bledo izdanje i četiri poena protiv Dinamika i onda 14 protiv Vršca. Mladi bek crno-belih i dalje se muči sa promašajima spolja.

Kada krene, ide, ali kada neće, neće nikako. Tako je protiv Dinamika Marinković ispalio ćorke svih pet puta kada je uputio loptu ka košu protivnika, a Vrščanima je dao jednu trojku iz pet pokušaja.
StarSport
Partizan je definitivno pogodio u centar dovođenjem Vilijams-Gosa koji ih vuče kroz ovu sezonu, za sada se čini da je ista situacija i sa Brajmom i Sijem, ali je od Srba Đorđe Gagić solidan.

Jedna dobra vest iz domaće lige je povratak Ilije Đokovića u tim Borca posle povrede.

Dobra vest je i to što smo ušli u mesec kada se još jednom rešava pitanje najboljeg košarkaškog sastava u Evropi. Za nešto manje od tri nedelje Beograd će ugostiti najbolje evropske ekipe na fajnal foru u Areni.

Ako u njoj i nema srpskih timova, makar ima srpskih igrača, a neko od njih će izvesno igrati u finalu protiv CSKA ili madridskog Reala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: