Srbi u Evropi: Nemanja, a da probaš još jednom u NBA?

Kada igrač šampionu Evrope ubaci 31 poen na meču onda je možda vreme da razmisli o narednom koraku u karijeri.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Utorak, 10.04.2018.

18:00

Srbi u Evropi: Nemanja, a da probaš još jednom u NBA?
Getty Images

Kako je Evroliga drugo najjače košarkaško takmičenje na svetu iza NBA lige, Nemanja Nedović bi možda mogao posle briljantnog izdanja protiv Fenerbahčea da razmisli o drugom odlasku u SAD.

Kada je prošli put otišao u Golden Stejt, tim je već imao viziju izgradnje tima oko Stefa Karija. Kari je još uvek delovao sklon povredama, Nedović je imao 22 godine i delovalo je da su Voriorsi u tom trenutku dobra destinacija za njega.

"Ratnici" su samo godinu dana pre nego je Nedović otišao u Oklend imali skor 23-43 i za momka koga su nazivali "atletski Hose Kalderon" trebalo je da među njima bude mesta.
Getty Images
Nije ispalo kako treba pa je naš bek imao zavidne role u, tada NBDL filijali Voriorsa sa po 20 i više poena. Sada je situacija nešto drugačija. Nedović ima nepunih 27 godina, igrački je verovatno na vrhuncu u karijeri, odbrana je daleko bolja nego ranije i jedino što bi trebalo popraviti je povremeno brzanje u prodorima kada dolazi do izgubljenih lopti.

Protiv Fenerbahčea je radio sve. Trojke iz bloka, asistencije kroz odbranu, pravljenje viška... Sve da njegov Fener pobedi 99:91.

Istina je da Fenerbahče nije ista ekipa kao i krajem prošle sezone, ali i dalje ima istog trenera i isti mentalitet.

Poslednjih meseci Nedović pokazuje da prerasta evropsku košarku i da bi možda još jednom trebalo da razmotri odlazak tamo gde su mnogi i pre šest, sedam godina predviđali da bi mogao da se oseća prirodno.

U Americi je gužva na "jedinici" i "dvojci" velika, naročito poslednjih godina kada su ove dve pozicije ’eksplodirale’ pa jedino najbolji igrač Unikahe može da napravi izbor, nadamo se dobar.
StarSport
Njegov saigrač iz Unikahe Dragan Milosavljević pokazao je deo svojih atletskih sposobnosti baš u akciji kad su Nedović i Gagi izveli alej-up, ali se za sada kreće između pet i sedam poena.

Pet je ubacio Tenerifama u Endesi, sedam Feneru u Evroligi. Ima malo problema sa čuvanjem lopte, ali bi uz minutažu veću od petnaestak minuta po meču to moglo da se popravi.

Srpskom dvojcu iz Malage suprotstavio se minule nedelje srpski dvojac iz Istanbula. Marko Gudurić je bio slabiji nego inače sa četiri poena, tri skoka i četiri asistencije, dok je Nikola Kalinić bio nešto bolji sa devet poena za 16 minuta na parketu.

Vladimir Štimac je i dalje u nemilosti Ergina Atamana u Efesu pa teško može i do deset poena na meču, a od srpskih centara su se protekle sedmice izdvojili Nikola Milutinov i Dejan Musli.

Milutinov je za Olimpijakos protiv Žalgirisa postigao 15 poena i imao devet skokova što ga već neko vreme čini konstantnom dabl-dabl pretnjom.

Vasilije Micić je u istom okršaju za Žalgiris postigao pet poena i imao dve asistencije. Osvajač srebrne medalje na prošlom Evrobasketu nije blistao ni u litvanskom prvenstvu u kom je Džukiji ubacio isto toliko poena.
EPA-EFE/TIMM SCHAMBERGER
Musli, koga je prošle godine trener Unikahe Đoan Plaza za B92 ocenio kao jednog od kvalitetnijih na toj poziciji u Evropi, sada je to pokazao u dresu Bamberga.

Bambergu nisu "cvetale ruže" u Evroligi, ali je makar individualno Musli iskočio sa 16 poena moćnom Realu iz Madrida.

Madridski tim je slavio 106:86. Drugi srpski igrač iz Bamberga Luka Mitrović čitave sezone pokušava da pronađe svoju prepoznatljivu igru i da li povrede, nedostatk samopouzdanja ili oba, u tome uspeva tek povremeno.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde je za 13 minuta Realu ubacio tri poena, ali je imao dve izgubljene lopte. Tek nešto bolji je bio u nemačkom prvenstvu protiv Bremerhavena.

Stefan Jović je proigrao u dresu Bajerna, koji i dalje čeka povratak Milana Mačvana. Jović i Vladimir Lučić su Gisenu kombinovano dali 19 poena, a bavarski tim je bio ubedljiv 107:83.

Bajern sada može da se fokusira samo na nemačko prvenstvo jer je posle ispadanja iz Evrokupa i osvajanja nacionalnog Kupa primarni front domaća liga.

A u istoj ligi je za Rokitse bio efikasan Sava Lešić. Lešić je 14 poena postigao protiv Getingena, a uhvatio je i osam lopti.
Getty Images
Milenko Tepić nije imao uspešnu šutersku nedelju kao prethodni put, a Aleksa Avramović jeste tek donekle. Dok je Tepić posle dominantne partije protiv Dinamo Sasarija (24 p), imao tek dva protiv Trenta u porazu Brindizija 85:68.

Avramović je pretprošle nedelje „zatrpao“ koš Pezara sa 29 poena, a ove nedelje je imao 17 u tesnoj pobedi 75:73 nad Kapi d’ Orlandom.

Od momaka koji igraju na istoku, Marko Simonović je mogao i bolje od šest poena protiv Lokomotive, dok je Stevan Jelovac bio odličan protiv Parme u pobedi Nižnjeg 82:80.

Jelovac je za pola sata na parketu ubacio 24 poena i uhvatio deset lopti.
StarSport
Od sjaja do očaja. Tako bi se ukratko mogla opisati igra Crvene zvezde i u odbrani i u napadu tokom jedne utakmice. Da će crveno-beli zavisiti od šuta za tri poena bilo je jasno i na početku sezone, ali se tek protiv Budućnosti u prvoj utakmici finala ABA lige koliko im je potrebna dobra organizacija u odbrani.

Bekovi žestoko muče tim Dušana Alimpijevića iako u prvoj liniji odbrane taj tim ima defanzivnog specijalistu u liku Branka Lazića. Ono što je Mornar pokazao zahvaljujući Vranješu i Nidamu, Budućnost je uradila zahvaljujući Gordiću i Ivanoviću.

Njih dvojica su visoko u izolacijama izvlačili Jankovića, Bjelicu, Omića, a onda ili išli na koš ili kreirali za šut spolja.

Zvezda uglavnom nije mogla da nađe rešenje za takvu igru pa nije čudo što su Podgoričani napravili bitan brejk u finalnoj seriji.

Dvojica momaka koji konkurišu za dres "Orlova" Ognjen Dobrić i Branko Lazić su ubacili skupa šest poena i isto tako zajedno imali četiri asistencije protiv Budućnosti.
StarSport
Niko iz tabora crveno-belih nije pogađao spolja, pa Dobrić nije ponovio partiju protiv Mornara, ni što se energije tiče, ni doprinosa na semaforu.

Zvezdi sada predstoji još veći izazov jer ako posle 20 sati večeras i bude 1–1 u ukupnom skoru, naredne dve utakmice se igraju u Podgorici, a svi znaju koliko ona ume da bude neugodno gostovanje za srpskog i regionalnog šampiona.

Posle nekoliko godina, navijači crveno-belih su se zapitali – da li stvarno možemo da ostanemo bez Evrolige – dok onim neutralnim alarmantnije zvuči slutnja da bi "zemlja košarke" mogla da ostane bez ijednog predstavnika u elitnom evropskom takmičenju naredne sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: