Zvezda u LE: Hiljadu navijača, tri protivnika – oproštaj ili novi podvig?

Crvena zvezda za nešto manje od 9 sati igra protiv moskovskog CSKA u revanšu 1/16 finala Lige Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

09:00

Zvezda u LE: Hiljadu navijača, tri protivnika – oproštaj ili novi podvig?
Starsportphoto

Igrači i stručni štab crveno-belih su više puta ove sezone zaslužili čestitke, ali se sada nalaze pred ubedljivo najvećim izazovom dugo godina unazad.

Zvezda će, prema informacijama koje smo mogli da dobijemo u Moskvi, imati podršku najmanje hiljadu svojih navijača i navijača Spartaka, pa će se snage od 20 časova po lokalnom vremenu (18 po srpskom) odmeravati i na terenu, ali i glasovno na tribinama.

Važnije će svakako biti šta se dešava u borbi 11 na 11. I jedna i druga postava u meč ulaze oslabljene. Srpski vicešampion neigranjem Ričmonda Boaćija, Moskovljani izostankom Aleksandra Golovina koji im je na sredini jedna od glavnih uzdanica.

Pre tri nedelje je u Antaliji tokom priprema bilo naznaka da će se Boaći oporaviti i biti spreman još za prvi meč igran 13. februara (0:0). To se nije desilo ni sada pa će u špicu napada još jednom morati da ga odmeni Aleksandar Pešić, koji je to dosta dobro radio tokom sezone.

Nemanji Radonjiću je mesto po levoj strani gotovo zagarantovano, suprotno bi mogao da se nađe Ben ili Srnić, a u sredini Donald i Jovičić sa Krstičićem ispred sebe. Zadnja linija sa Savićem, Le Talekom, Stojkovićem i Rodićem je do sada bila jedna od najtvrđih odbrana, nema razloga da tako ne budie i večeras.
B92/MLJ
Trener Vladan Milojević je u utorak na konferenciji pred utakmicu ponovio da ne bi licitirao rezultat niti bi dozvolio sebi da sa igračima kalkuliše u svlačionici. Ide se u napad i na gol.

Kalkulacije su ovog puta možda neophodne jer se igra u teškim vremenskim uslovima, protiv ekipe koja je redovan učesnik Lige šampiona i na takve uslove je navikla i sve to pred njenim navijačima – tri protivnika.

Kada je Zvezda u utorak uveče od 20 sati u vreme odigravanja utakmice odrađivala trening pred meč, živa u termometru je pokazivala -7, a pojedini igrači su bili potpuno “zamaskirani” iza kape, šala i rukavica.

Rekli su da tu neće tražiti alibi za eventualni neuspeh, ali ni igrači ni trener logično nisu hteli da otkrivaju kako bi mogli do uspeha i koje su njihove prednosti u odnosu na CSKA.

CSKA je do eliminacija u Ligi Evrope stigla kroz Ligu šampiona u grupi sa Bazelom, Benfikom i Mančester junajtedom. Koliko je to ozbiljna ekipa pokazuje i to da ju je od osmine finala LŠ delilo svega 25 minuta.
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Sve do polovine drugog poluvremena poslednje utakmice u grupi (2:1), CSKA je protiv Mančestera imao vođstvo 1:0 i devet bodova osvojenih protiv Benfike i Bazela pre toga.

Tim Viktora Gončarenka je međutim pokazao i nekoliko slabosti koje su verovatno najbolje isplivale na površinu u dva poraza od Mančester junajteda.

Iskusna odbrana “Armejaca” je imala mnogo problema sa Romeluom Lukakuom jer je Belgijanac fizički snažan pa je “na leđima” držao Viktora Vasina i defanzivce, ostavljajući sebe ispred lopte. I kada ga igrač ne bi direktno čuvao, 'gravitirao' je ka njemu što je ostalima iz navale Mančestera stvaralo prostora.

Pešić fizički nije napadač tog profila, ali ume da pogodi iz drugog plana, a tu je takođe bilo problema u igri Rusa.

Bilo da lopta ide kroz sredinu prema jednoj od ivica kaznenog prostora, ili da se sa bokova ubacuje na drugu stativu, protivnici CSKA su mogli tako da traže svoje šanse.
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Poteškoća je bilo sa brzim bočnim igračima kojima se ukaže prostor u sredini, što smo mogli u nekoliko navrata da vidimo i u Beogradu. Brazilac Vitinjo je i sam napomenuo kontre kao potencijalnu opasnost u revanšu sa Zvezdom.

Rusi imaju jak napad, ali CSKA poprilično zavisi od toga kako se utakmica otvori u odbrani. Ako za primer uzmemo prvu utakmicu protiv Mančestera (1:4 na “Veb” areni), sam pogled na rezultat bi stvorio potpuno krivu sliku.

Lukaku je pogodio glavom već u petom minutu, CSKA je umalo uzvratio samo minut kasnije odličnim udarcem Čalova koji je De Hea jedva spasao.

Opasan je tada bio i Golovin, CSKA nije bio podređen, ali je onda pozadi usledio kiks. Šćenikov je napravio penal, Junajted je posle dvadesetak minuta imao 2:0, a u CSKA je počela da se uvlači nervoza.

Novi kiks, Berezutski promašuje loptu posle centaršuta, Lukaku je sam na tri metra za 3:0 i sistem se raspao. Nervoza je do kraja rezultirala žutim kartonima za više igrača ruske ekipe.
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Jasno je da Zvezda nije Mančester junajted, ali ponekad protiv CSKA to ni ne mora da se bude. Miodrag “Grof” Božović je to pokazao sa Arsenalom iz Tule (1:0), a Krasnodar kome je Zvezda dala četiri gola na dve utakmice pukom srećom nije slavio protiv “Armejaca” jer se propisno ispromašivao u oktobarskom duelu (0:1).

CSKA jeste jaka ekipa sa Vitinjom, Dzagoevim, Musom, Kučajevim, Fernandesom i drugima, pa ipak nije protivnik koga Zvezda ne može da pobedi.

Možda zbog “faktora protivnika” ne može da uspostavi terensku inicijativu kao protiv Javora, ali svakako može da zapreti i postigne gol.

Atmosfera u timu je odlična, a šta će presuditi meč… ima dosta okolnosti, to se dešava tog dana i tog trenutka, nadam se da će presuditi u našu korist”, rekao je pre meča Nenad Krstičić.

Milojević je dodao da crveno-beli nisu vežbali penale, što je signal da se ide na sve ili ništa. Oproštaj od LE ili novi podvig, teško je predvideti, ali su mnogi zvezdaši danas osvanuli sa jednom željom – neka se ponovi Krasnodar iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: