Fudbal se penzionisao od Zlatana

Posle 24 godine u profesionalnom fudbalu, karijeru je okončao Zlatan Ibrahimović.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

13:00

Fudbal se penzionisao od Zlatana
Foto: Profimedia

Šveđanin poreklom iz Bosne i Hercegovine će ostati upamćen kao jedan od najboljih golgetera u istoriji ove igre.

Zlatan Ibrahimović
je profesionalac postao 1999. u rodnom Malmeu, a potom je u bogatoj karijeri igrao za Ajaks, Juventus, Inter, Barselonu, Milan, PSŽ, Mančester junajted, Los Anđeles Galaksi i opet za Milan u kojem se penzionisao.

Odigrao je ukupno 866 utakmica i postigao 511 golova, iako je često tokom karijere imao problema sa povredama.

Davao je golove u četiri različite decenije, a rekorder je reprezentacije Švedske sa 122 utakmice i 62 gola za nacionalni tim.

Ostaće upamćen po akrobatskim udarcima i volejima, moćnom šutu sa distance, vrhunskoj kontroli lopte i maestralnoj tehnici.

Posebno se pamte njegove "makazice" sa više od 30 metara u dresu Švedske protiv Engleske 2013. godine. Takođe, u penziju ide i kao jedan od najtrofejnijih fudbalera u istoriji sa 34 titule, mada mu je izmakla ona glavna – Liga šampiona.

Međutim, Ibrahimović neće ostati upamćen samo kao vrhunski fudbaler već i po svom temperamentu i moćnom karakteru.

Često je bio drzak, oštrog jezika i neretko vrlo nadmen, dok je pričao o sebi u trećem licu.
Taj karakter mu je umnogome izgradilo teško odrastanje u razdvojenoj porodici siromašnih jugoslovenih migranata.

Zamalo je napustio fudbal sa 15 godina da bi radio na dokovima Malmea, ali ga je trener ubedio da nastavi.

"Kompleksan je najbolja reč koja opisuje Zlatana. S jedne strane, on je snažan, ratnički tip koji zna da mora biti veoma jak da bi preživeo. Zbog toga stalno učestvuje u tučama, jer zna da to mora da radi. Ali, s druge strane, on je ranjiv. Pogođen odrastanjem, koji to koristi da se osnaži. U takvoj poziciji, 99 od 100 momaka se ne bi videlo, ali on je iskoristio taj bes i učinio sebe boljim. Rekao mi je: 'Dejvide, moram da budem besan da bih igrao dobro'. Kada je igrao sa klincima iz srednje klase osećao se inferiorno jer je nosio drugačiju odeću i nije imao novca, pa je sebi rekao: 'Jednog dana ću im pokazati!' To je bila njegova motivacija", otkrio je ko-autor Ibrahimovićeve autobiografije Dejvid Lagercranc.
Uzor mu je bio Brazilac Ronaldo, odbio je probu kod Arsena Vengera sa 17 godina jer "Zlatan ne ide na audicije", na optužbu Van der Varta da ga je namerno povredio mu je uzvratio da će mu polomiti obe noge, šutirao je saigrače (Mido, Onjevu, Kasano,) ali i protivnike, koje je pre svega vređao...

Uvredio je Francusku, zamerio se švedskim fudbalerkama zbog "mogu da dobiju bicikl sa mojim autogramom" kada su se požalile što rekorderka nije dobila automobil kao njen kolega iz muške reprezentacije...

Da je poseban, na velikoj sceni je prvi put pokazao u dresu Ajaksa 2004. Postigao je gol nakon slaloma kroz petoricu protiničkih igrača, a komentator ga je tada uporedio sa Dijegom Maradonom i Zindinom Zidanom. Usledile su godine u Italiji, prvo u Juventusu, pa u Interu u koji je stigao nakon što je "Stara dama" izbačena u Seriju B zbog afere "Kalčopoli".

U sezoni u kojoj su "nerazuri" osvojili Ligu šampiona, Ibrahimović je prešao u Barselonu.

Igrao je sjajno, postigoa je 22 gola, ali je pao u drugi plan kod trenera Pepa Gvardiole, po njegovim rečima zbog Lionela Mesija.

"Dobro sam krenuo, a onda je Mesi počeo da priča. Želeo je da igra u sredini, ne na krilu, pa je sistem promenjen sa 4-3-3 u 4-5-1. Žrtvovan sam i više nisam imao slobodu na terenu potrebnu da budem uspešan",
dao je Ibrahimović svoje viđenje epizode na Kamp Nou. Usledila je pozajmica pa i kompletan transfer u Milan, gde je pokazao sav svoj raskošan talenat predvodeći "rosonere" do Skudeta, ali opet je izostala Liga šampiona.

Zbog toga je usledio transfer u Pari Sen Žermen koji su preuzeli Arapi i koji je počeo da gradi "tim snova".

Za četiri sezone je postigao 156 golova, doneo "svecima" prvu titulu posle 19 godina, vladao je francuskim fudbalom, postao rekorder kluba (kasnije ga je nadmašio Kavani), ali opet ništa od LŠ, a već je imao 35 godina. Poslednji pokušaj da se domogne "ušatog" imao je sa Mančester junajtedom, ali je stigao samo do utešne nagrade u vidu Lige Evrope, jer "đavoli" nisu uspeli da se domognu nastupa u eliti.

Usledila je epizoda u Americi, gde je na debiju za LA Galaksi postigao dva gola, uključujući poluvolej sa 40 metara u preokretu sa 0:3 na 4:3.

"Čuo sam navijače kako skandiraju 'Hoćemo Zlatana', pa sam im dao Zlatana",
rekao je Ibrahimović. u preokre Posle dve godine zasitio se MLS-a i vratio u Evropu.

"Želeli ste Zlatana, dao sam vam Zlatana. Nema na čemu. Priča se nastavlja. Sada se vratite bejzbolu",
u svom stilu se oprostio od Amerikanaca.

Vratio se u Milan gde je nastavio da obara rekorde, da se bori za Ligu šampiona, ali se zadovoljio novim skudetom, prvim posle 11 godina. Nažalost, teška povreda kolena je obeležila poslednje sezone, u kojima je pažnju pre svega privlačio svojim izjavama, da bi konačno posle 24 godine rekao konačno zbogom fudbalu.

"Jutros kad sam se probudio padala je kiša, pomislio sam da čak i Bog plače",
rekao je Ibrahimović na oproštaju.

Posebna sorta, tip igrača koji inspiriše generacije i vrsta koja izumire – igrač bez koga će fudbal dodatno izgubiti na emociji.

I nije se Zlatan penzionisao od fudbala, fudbal se penzionisao od Zlatana. Evo još nekih njegovih kultnih izjava:

"Šta Karu može sa loptom, ja mogu sa pomorandžom".

"Lavovi se ne oporavljaju kao ljudi",
o oporavku posle povrede.

"Otac mi je musliman, majka katolkinja, a fudbal je moja religija".
"Kupio si Ferari, a voziš ga kao da je FIAT"
, o odnosu sa Gvardiolom.

"Gledali smo u svlačionici ko šta sluša na plejeru, bilo je mnogo pesama Džastina Bibera i Selene Gomez. Lepo je znati da čak i Dejvid Bekam nema dobar ukus u svemu".
"Prvo sam krenuo levo, on isto, onda sam krenuo desno, on isto. Onda sam opet krenuo levo, a on je otišao po hot dog".

"Dođi kod mene kući pa ćeš videti da li sam gej... i da, povedi svoju sestru".

"Švedski stil? Ne. Jugoslavenski stil? Naravno da ne. To mora biti Zlatanov stil".

"Da sam nastavio s tekvondom verovatno bih osvojio nekoliko olimpijskih medalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: