"Džoker" protiv "Kralja"

Na papiru je to duel najboljeg tima Zapada i ekipe koja se jedva domogla plej-ofa. U realnosti je priča znatno drugačija.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2023.

09:00

Foto: Profimedia

Nema sumnje da će duel Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa biti pravi košarkaški spektakl.

Svi jedva čekaju sudar elitnih centara Nikole Jokića i Entonija Dejvisa, ali je tu još nekoliko važnih faktora koji će uticati na konačan ishod. Pre svega, da li 38-godišnji Lebron Džejms ima snage za još jednu napornu seriju koja bi lako mogla da ode u sedam utakmica.

Te da li je Džamal Marej sposoban da odigra na nivou iz "mehura" 2020. kada je ubacivao po 50 poena, jer će Kanađanin morati da odigra nekoliko mečeva karijere da bi Nagetsi mogli da razmišljaju o finalu.

A tu su i pojedinci koji bi mogli da prelome seriju iz drugog plana, pre svih Denverom Kentevijus Koldvel-Poup.

Bitan faktor biće i istorija, i to ne tako davna, jer su Lejkersi preko Nagetsa stigli do finala u pomenutom "mehuru" gde su kasnije osvojili i titulu.

"Jezeraši" su 2020. relativno lako rešili seriju sa 4-1 u svoju korist, predvođeni Dejvisom i Džejmsom.

U odnosu na tu seriju od pre tri godine, Nagetse teši činjenica da je Jokić znatno bolji igrač nego tad, kao i Majkl Porter Džunior, a tu je i Koldvel-Poup.
Foto: Profimedia
Nagetsi iza sebe imaju najstabilniju sezonu od dolaska Jokića, konstanta su na visokom nivou od prvog dana sezone, izuzev poslednjih desetak dana regularnog dela kada su iskoristili ubedljivo prvo mesto da malo uspore.

Jokić igra sezonu karijere, mada za to nije adekvatno nagrađen, a i nema sumnje da će zbog toga biti još motivisaniji da dođe to tog prstena kojim bi krunisao jednu od najboljih karijera u istoriji NBA lige.

S druge strane, Lebron je tri godine stariji, Dejvis takođe tri godine istrošeniji od povreda, a i podrška koju imaju deluje slabija nego u "Dizni svetu".

Lejkersi su generalno u "mehuru" bili znatno iskusniji tim od Nagetsa, posebno kada se imaju na umu sve okolnosti u kojima su se igrale utakmice i pritiska koji sa sobom nosi finale konferencije.

Lebron je bio "gladan" novog potvrđivanja svog statusa "kralj" i osvajanja prstena i sa trećim timom, i to sa čuvenim Lejkersima, a ni Dejvisu nije falilo motiva da osvoji svoj prvi.

Nagetsi su sada znatno iskusniji nego tad, dobro su se iskalili u plej-ofu u prethodnim sezonama, a i konačno su kompletni što se tiče nosilaca igre.

Ipak, ispred njih je tim koji predvodi LBJ, tim koji je u plej-ofu izbacio prvo drugog nosioca konferencije, a onda i aktuelnog šampiona, što je mnogo impresivnije nego Denverove pobede nad Minesotom i Finiksom, bez obzira na sastav Sansa na papiru.

Najbolji protiv najboljeg

Što se tiče ovosezonskih međusobnih duela, Oba tima su dobila po dva, oba na svom terenu, a u poslednjem je Denver slavio 122:109.

Nagetsi postižu 118,7 poena na 100 poseda u ovogodišnjem plej-ofu, po čemu su najefikasniji napad u doigravanju.

A to su uspeli protiv Minesote i Finiksa koji su bili među deset najboljih defanzivnih timova u regularnom delu sezone.

S druge strane, Lejkersi su dozvoljavali samo 106,5 poena na 100 poseda u prve dve runde, po čemu su najefikasnija odbrana u plej-ofu.

A to su radili protiv Memfisa i Golden Stejta, koji su među 11 najboljih napada lige ove sezone.

Znači pred nama je duel najboljeg napada i najbolje odbrane plej-ofa.

Takođe, biće to okršaj dva tima koja umnogome zavise od igre u reketu. Denver je 53 odsto svojih šuteva u plej-ofu imao iz reketa, uz uspešnost od 57,2%.

S druge strane, Lejkersi su dozvoljavali rivalima svega 50,9% šuteva iz reketa, a sa Dejvisom na parketu samo 47,9%.

A tu je i domaći teren – obe ekipe su neporažene kod kuće u ovosezonskom plej-ofu, imaju po 6-0.

Sve ovo može da ima svoj udeo u borbi za finale lige, ali na kraju ništa od toga verovatno neće biti bitno.

Svaka utakmica je novi meč za sebe, svaka serija donosi nešto novo i posebno.

Ipak, liga sama ističe tri ključne stvari na koje treba obratiti pažnju.

"Rat" u reketu

Foto: Profimedia
Prvi put u ovogodišnjem plej-ofu ova dva dominantna centra će imati naspram sebe vrhunskog rivala.

Iako su u pitanju igrači potpuno različitog karaktera, stila, fizikalija i tehnike, imaju identičan uticaj na igru.

Ipak, može se reći da je Jokiću znatno teže s obzirom da neme pored sebe igrača na nivou Lebrona Džejmsa da mu pomogne u nošenju tima.

To će staviti dodatni pritisak na Srbina jer će u svakom trenutku od njega očekivati da "gura" Nagetse, dok će s druge strane ako Dejvisu ne ide baš najbolje, tu biti drugi superstar da ponese Lejkerse.
S obzirom na sve vrline i mane obojice igrača, jasno je da će jedan drugom praviti pravi "pakao" u napadu, odnosno da će obojica imati dosta muka u odbrani.

Prednost Jokića bi mogla da bude u tome što je on ovog proleća imao kakav-takav ozbiljan izazov u reketu u vidu Rudija Gobera i Deandrea Ejtona, dok je jedina prepreka za Dejvisa u prethodnim rundama bio Kevin Luni.

A Jokić, pre svega, mora da obrati pažnju i na sudijski kriterijum, jer su ga "jeftini" faulovi skupo koštali u finalu Zapada 2020. Lejkersi će se maksimalno fokusirati da izbore Jokićeve faulove i on ne sme da upadne u tu zamku.

Mora da iskoristi svoju fizičku nadmoć nad Dejvisom i da ga izmori svojim raznovrsnim napadačkim arsenalom.

Godine su samo broj

Foto: Profimedia
Iako Lebron konstantno potvđuje da nije tipičan 38-godišnjak, mora opet da se postavi pitanje koliko je spreman da u svojoj 20. sezoni izdrži napor jedne ovakve serije.

Posebno s obzirom na činjenicu da je Džejms za razliku od većine sezona tokom svoje karijere ove morao da značajno sam "vuče" ceo tim od prve do poslednje utakmice kako bi ostali u igri.

Jer, podsetimo, Lejkersi su sezonu otvorili sa 2-10, bili tek 13. na Zapadu pred Ol-star vikend, a onda morali da igraju u plej-inu kako bi uopšte zaigrali u plej-ofu, a onda kao što smo već pomenuti imali sudare sa drugim timom konferencije i šampionom.

Uprkos svemu tome, Lebron je delovalo izuzetno sveže u ove dve serije, prosečno beleživši 23,4 poena, 10 skokova, 5,3 asistencija i 1,3 blokada po meču. A gledajući "roster" Nagetsa, jasno je da će u ovoj seriji Lebron imati najmanje problema.

Jer Denver nema nekog defanzivnog "pit-bula" poput Dilona Bruksa ili Edrua Viginsa pa će za LBJ-a najverovatnije biti zadužen Aron Gordon koji ipak nije građen za takav izazov.

A ako on uđe u problem sa faulovima, Nagetsi nemaju rezervni plan za Lebrona.

Stoga, ako Džejms izdrži fizički napor još jedne duge serije sa svega danom-dva pauze između utakmica, možemo očekivati jednu od najboljih serija nekog 38-godišnjaka u istoriji lige.

Trenutak istine za Džamala Mareja

Foto: Profimedia
Kao i pre tri godine sa zdravim Džamalom Marejem uz Jokića Denver je stigao do finala konferencije.

U tom "mehuru" Kanađanin je igrao na MVP nivou ubacivavši po 50 poena u duelima sa Donovanom Mičelom, a solidan je bio i u serijama sa oba tima iz Los Anđelesa.

Sa prosekom od 26,5 poena uz oko 50% šuta iz igre bio je skoro na nezaustavljiva sila na Floridi.

Međutim, usledila je povreda kolena koja ga je odvojila sa parketa celu sezonu i od tada ga prati nekonzistentnost.

Pokazao je ove sezone da i dalje u svojim kolenima ima kapacitet za elitne nastupe, a upravo će to biti neophodno Nagetsima u seriji sa Lejkersima.
Svima je jasno da će Jokić bez problema da isporuče 30/15/10, a čak i sa manje to će biti ogroman doprinos s obzirom na stepen takmičenja.

Međutim, da bi se izbacio tim pod imenom Lejkers u finalu Zapada, koji predvodi najbolji strelac u istoriji lige, pored Srbina je potreban bar još jedan igrač s Ol-star prosekom.

A neće Mareju biti nimalo lako da to isporuči, s obzirom da je svima, a posebno "jezerašima" jasno da je jedan od ključnih faktora serije da njega svedu na neki minimum.

A u pitanju je tim koji je u prethodnih desetak dana odoleo moćnoj "atriljeriji" Voriorsa predvođenih Stefom Karijem.

Denverov "čovek iznutra"

Foto: Profimedia
Naravno da svi znaju da su Lebron, Dejvis, Jokić i Marej imena koja će biti u centru pažnje u ovoj seriji.

A s obzirom na renome ovih igrača jasno je da će oni odigrati na nivou koji se od njih i očekuje.

Pa to uglavnom znači da bi ključni faktor serije mogao da bude neko od igrača iz senke, odnosno momaka koji su tu pre svega da budu podrška navedenim superzvezdama.

A jedan od njih je verovatno Kentevijus Koldvel-Poup.

Koldvel-Poup bi se mogao nazvati "čovekom iznutra" za Nagetse s obzirom da je bio jedan od heroja Lejkersa u borbi za već nekoliko puta pomenutu titulu iz 2020.

Lejkersi su se olako odrekli ovog momka da bi doveli, zamislite, Rasela Vestbruka.

Momka koji je konstnatno pogađao teške šuteve u finalnoj seriji sa Majami Hitom u "mehuru" i bio možda i presudan za tu čuvenu titulu. Koliko im je nedostajao mogli smo da vidimo upravo ove sezone sve dok u februaru nisu napravili nekoliko trejdova kako bi nadoknadili tu rupu.

Dok je s druge strane Denver njegovim dolaskom dobio kvalitet i iskustvuo koje je Nagetsima nedostajalo godinama u nastojanju da iskoriste Jokićeve MVP sezone i napadnu titulu.

KCP je više nego opravdao očekivanja od svog dolaska u Kolorado, značajno i sam profitiravši od igre uz "Džokera".

Možda je izgubio malo oštrine i brzine u odbrani koja ga je krasila prethodnih sezona, ali je i dalje sposoban da odigra kvalitetnu seriju kada je najpotrebnije.

A Nagetsima će jedna od krucijalnih stvari biti njegova odbrana nad trećim najvažnijim igračem Lejkersa Dianđelom Raselom.

Ko će u finale?

Foto: Profimedia
Pre tri meseca svi bi bez imalo dileme rekli – Denver Nagets.

Lejkersi su bili u haosu, retki su verovali da uopšte mogu do plej-ofa, a kamoli do finala konferencije.

Međutim, od Ol-stara je to potpuno drugi tim, koji je svakom novom pobedom i svakom osvojenom serijom još jači, moćniji, opasniji i kvalitetniji.

Njihov problem može biti slaba rotacija, jer pitanje je koliko mogu da izdrže u ovoj seriji koristeći aktivno svega osmoricu igrača, kao protiv Voriorsa.

S druge strane, Nagetsi će morati da "izmisle" mnogo toga novog kako bi obuzdali i Lebrona i Dejvisa, a to je skoro pa nemoguća misija kada su obojica zdravi.

Neki generalni stav NBA analitičara je da Lejkersi još nisu dostigli svoj vrhunac i da je trenutak u kojem se sastaju sa Nagetsima idealan za njih u svakom pogledu. A tu je još jedan vrlo bitak faktor – prestiž i očekivanja javnosti.

Problem za Denver je što verovatno samo ljubitelji košarke iz Kolorada žele da ih vide u velikom finalu.

Razlog je što će se u finalu Istoka sastaju Boston Seltiksi i Majami Hit.

A realno je očekivati da u toj seriji slave Seltiksi, pa se cela Amerika, a verovatno i ostatak sveta, izuzev Srbije, nada novoj epizodi kultnog NBA klasika Lejkers – Seltiks.

A imajući na umu koliko bi ta serija donela gledanosti i novca ligi, nema sumnje da će i unutar NBA svi zdužno navijati za to.

Nadamo se samo da će ostati na navijanju. Nije da verujemo u neke teorije zavere, ali teško je ne istaći i ovu činjenicu.

Nagetsi ne smeju da se upuste u borbu za pravdu niti dozvole da ih obuzmu duhovi prošlosti jer ih u suprotnom čeka kraj bajke koja bi mogla da ima savršen kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: