Horog maestro, Džabarov rival – ceo život posvetio je košarci VIDEO

Košarkaški svet oplakuje smrt Boba Lenijea. Lenije je preminuo u 73. godini nakon bolesti, saopštila je NBA lige.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

13:34

Horog maestro, Džabarov rival – ceo život posvetio je košarci VIDEO
Foto: Profimedia

Lenije je igrao na poziciji centra, a izabran je na draftu kao prvi pik od strane Detroit Pistonsa, ispred Rudija Tomjanovića, Pita Maraviča, Sema Lejsija...

Vrlo brzo je postao jedan od najboljih centara NBA lige, a pamtiće se njegovi žestoki okršaji sa Karimom Abdul-Džabarom tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Bio je poznat i po svom žestokom karakteru, a znao je da se potuče i sa protivnicima (slomio nos Bilu Lambiru) i sa navijačima.

Na terenu se isticao svojim impresivnim fizičkim predispozicijama – bio je visok 211 centimetara a težak 113 kilograma, dok je nosio patike broj 57.

Tokom deset sezona u Pistonsima imao je prosek od 22,7 poena uz 11,8 skokova i 3,3 asistencije po utakmici. Uprkos svemu, nije uspeo da sa Pistonsima igra plej-of.

Poslednje četiri sezone proveo je u redovima Milvoki Baksa, sa kojima je tek u poslednjoj stigao do finala konferencije.

Lenije je osam puta biran u Ol-star tim, a 1974. je čak proglašen za najkorisnijeg igrača Ol-star utakmice. Lenije je jedan od najveštijih centara koji je ikada igrao u NBA ligi. Koristio je svoju veličinu i gađanje da prevari veštije rivale unutar i izvan reketa.

Nije imao previše sofisticiranu tehniku, ali je usavršio 2-3 poteza i još 2-3 kontra poteza što ga je činilo izuzetno teškim za čuvanje.

Prirodno levoruk, razvio je malo drugačiju verziju "horog" šuta nego što smo vidli kod Karima ili Artisa Gilmora – oslobađanje lopte je niže, ali je više napadao čuvara ogromnim moćnim telom koje je istovremeno štitilo loptu.

Imao je prirodan osećaj da igra jedan na jedan, a videti ga kako fintira defanzivca dva puta zaredom nije ništa čudno.

Takođe je imao dobar skok-šut sa veoma dobrim dometom. Nema sumnje da bi u današnjoj NBA pogađao i trojke. Kada je dostigao vrhunac, postao je odličan dodavač i mnogo puta su ga timovi koristili kao plejmejkera ​​na visokoj poziciji, iako egzekucija nije uvek bila na najvišem nivou.

Njegova odbrana je bila iznad proseka, bio je pametan timski defanzivac sa dugim rukama.

Nedostatak vertikalnog skoka nadoknađivao je pametnim pozicioniranjem.

Najvecća slabost mu je bio nedostatak brzine, imao je problema sa brzim preuzimanjima i protiv bržeg igrača.

Zbog visoke košarkaške inteligencije mogao je čak i ponekad da brani čuvare na preuzimanjima i da ih gnjavi svojom dužinom.

Nije bio elitni centar, ali je uvek bio uporan. Desetak godina posle igračke počeo je trenersku karijeru koja je trajala samo jednu sezonu.

U sezoni 1994/1995 je bio asistent, ali je u drugom delu preuzeo funkciju glavnog trenera i Voriorse u 37 utakmica predvodio do 12 pobeda i 25 poraza.

Potom se posvetio promovisanju košarke i njenih vrednosti, pa je 30 godina bio ambasador NBA lige.

Jedno vreme je bio i poseban savetnik bivšeg komesara lige Dejvida Sterna, ali i njegovog naslednika Adama Silvera. Tako je Lenije bukvalno ceo svoj život posvetio košarci, a bio je uzor nekim od najboljih igrača lige poput Šekila O'Nila i Mozesa Melouna.

Oba njegova tima – Pistonsi i Baksi – u njegovu čast su povukli iz upotrebe broj 16.

Lenije je 1992. izabran u Dvoranu slavnih NBA lige, a 2006. i u Dvoranu slavnih koledž košarke.

Studirao je na univerzitetu Sent Bonaventure gde je prosečno beležio 27,6 poena uz 15,7 skokova tokom tri sezone, a koji je povukao njegov broj 31.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: