Turnir koji "veliki" preziru

Svake druge godine klubovi iz najjačih evropskih liga strepe zbog januara.

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2022.

09:00

Turnir koji
Foto: Profimedia

Ne zbog teških utakmica, mečeva odluke ili zime, već zbog Kupa afričkih nacija (KAN).

Tako je i ovog januara KAN omražen u ligama "petice" jer klubovi u jeku sezone moraju na nekoliko nedelja da se odreknu usluga svojih igrača iz Afrike.

A s obzirom na trenutnu situaciju zbog koronavirusa, usled koje brojni igrači mogu da iznenada ispadnu iz protokola, jasno je zašto treneri ne vole KAN.

A na programu je 30. izdanje šampionata Afrike u fudbalu koji će se održati u Kamerunu, a gde će titulu braniti Alžir.

Turnir je na programu od 9. januara do 6. februara, a 24 zemlj će igrati na šest stadiona u pet gradova.

Ovaj KAN je u stvari turnir za 2021. koji je prvi put trebalo da se održi preko leta, u junu, upravo zbog problema koje pravi odigravanje tokom zime, ali se isprečila pandemija i "vratila" ga u prirodan termin.

Iako koronavirus još uvek nije uminuo, pa se dovodilo u pitanje odiravanje KAN i ovog januara, predsednik Afričke fudbalske konfederacija (CAF) Patris Motsepe je potvrdio da će se održati prema planu.

Ono što odlikuje KAN je neizvesnost, jer smo imali šest različitih šampiona na poslednjih šest turnira (Egipat, Zambija, Nigerija, Obala Slonovače, Kamerun, Alžir).

Najtrofejnija selekcija je Egipat sa sedam titula, pet ima domaćih Kamerun, četiri Gana, a tri Nigerija.

Zašto "veliki" mrze KAN?

Foto: Profimedia/©Sports Inc
Već u ovom gornjem osvrtu na favorite vidimo da će KAN značajno uzdrmati ekipu Liverpula jer će Jirgen Klop morati da sastavlja tim bez dvojice izuzetno važnih igrača Manea i Salaha, kao i bez Nabija Keite.

"Moramo razmišljati i kao klub donositi odluke. A kad znate da četiri nedelje nećete moći da računate na afričke igrače, onda ne mogu. Poštujem KAN, to je veoma interesantan turnir, ali je veliki problem što se igra usred sezone. Promena termina na januar je katastrofalna po Liverpul", rekao je Klop.

I drugi engleski timovi će imati sličnih problema, pre svih Arsenal koji ostaje bez četvorice prvotimaca Partija, Obamejanga, Pepea i Elnenija.

Mančester siti ostaje bez Alžirca Rijada Mahreza, a Čelsi bez golmana iz Senegala Eduara Mendija.

Ukupno će engleski timovi ostati bez skoro 40 fudbalera među kojima su i Vilfred Zaha (Kristal Palas), Keleči Ihenačo (Lester siti), Erik Baji i Amad Dijalo (Mančester junajted)...

Što se tiče španske LaLige, šest klubova će ostati bez bar po jednog igrača, a ukupno 11 igrača iz Španije će nastupiti na KAN.

Najpogođenija biće Sevilja koja ostaje bez trojice igrača (Bono, Munir, El-Nesiri) i Viljareal bez četvorice (Mandi, Dia, Orije, Čukveze).

Nisu pošteđeni ni drugoligaši poput Almerije koja ostaje bez svog najboljeg strelca Umara Sadika i Leganesa zbog Keneta Omerua.
Foto: Profimedia/©Sports Inc
Pomenuti klubovi neće moći da računaju na svoje afričke igrače najmanje do 20. januara, kada se završava grupna faza turnira.

Najviše problema zbog KAN tradicionalno imaju Francuzi, odnosno Liga 1. Izostaće neke od najvećih zvezda kao što su Ašraf Hakimi, Mozes Simon, Karl Toko Ekambi, Kamalden Sulemana, Vabi Kazri...

Najveće nezadovoljstvo je u redovima manjih klubova koji često imaju nekolicinu afričkih igrača, a nemaju resurse da ih nadoknade.

"Kako može da bude međnarodno takmičenje tokom nacionalnih šampionata? To je nemoguće, to je neprihvatljivo. Nemam ništa protiv KAN. Naprotiv. Volim to takmičenje. Ali ne možete uzeti osam igrača i igrati takmičarske mečeve. To je neprihvatljivo. Nismo samo mi. Onda me pitaju zašto imam toliko afričkih igrača. Kada smo pravili tim, KAN je trebalo da se igra u junu, a oni su promenili pravila. Zato vam kažem da je sve namešteno u fudbalu", istakao je trener Meca Frederik Antoneti.

Nisu pošteđeni ni Italijani poput Napolija (Kulibali) i Milana (Frank Kesi), ali i holandski Ajaks koji ostaje bez svog golgetera Sebastijana Alea, najboljeg strelca Lige šampiona sa 10 golova na šest utakmica.

Dosta afričkih fudbalera je i u nemačkoj Bundesligi, a jedan od njih je i u minhenskom Bajernu, napadač domaćina turnira Kameruna Čupo-Motig.

Ko je najjači?

Foto: Profimedia
Među glavnim favoritima na ovom izdanju je, osim branioca titule Alžira, pre svega selekcija Senegala, trenutno 20. tim sveta sa brojnim zvezdama u sastavu poput Sadija Manea, Ismaile Sara, Kalidua Kulibalija, Eduara Mendija...

Naravno, nikad se ne smeju otpisati rekorderi "faraoni", posebno predvođeni jednim od najboljih fudbalera sveta Muhamedom Salahom.

Tu je svakako i Kamerun kojem je domaći teren veliki adut, a dosta se može očekivati i od selekcija Tunisa, Maroka i Nigerije.

Grupa A
Kamerun
Burkina Faso
Etiopija
Zelenortska ostrva

Kamerun je kao domaćin favorit grupe, ali i jedan od pretendenata na titulu. Burkina Faso je jesenas bila u dobroj formi, pa se očekuju bar u nokaut fazi. Etiopija i Zelenortska ostrva će vrebati priliku iz drgog plana, ali teško je očekivati nešto više od borbe za treće mesto.

Grupa B:
Senegal
Zimbabve
Gvineja
Malavi

Senegal je finalista iz 2019. i nema sumnje da ima ambiciju da ove godine napravi korak fiše. Igrali su sjajno kvalifikacije za Mundijal i veliki su favorit u grupi. Preostala tri tima su potpuni autsajderi koji će se međusobno boriti za drugo mesto.

Grupa C:
Maroko
Gana
Komori
Gabon

Maroko na turnir stiže nakon savršenog učinka u finalnoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo te odličnih igara na Arapskom kupu. Gana je četvorostruki šampion sa nekoliko zanimljivih imena u svom timu, pa nokaut faza ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Što se tiče preostala dva tima, na papiru kvalitet je na strani Gabona, u borbi za treće mesto.
Foto: Profimedia/©Gavin Barker/Sports Inc
Grupa D:
Nigerija
Egipat
Sudan
Gvineja Bisao

Bez ikakve sumnje Egipat je najkvalitetniji tim u ovoj grupi. Što ni ne čudi s obzirom da ga predvodi Salah. Nigerija ima talentovan sastav, ali daleko je to od "superorlova" kakve pamtimo s kraja prošlog i početka ovog veka. Koliko imaju problema najviše govori to što desetak dana pred KAN i dalje nema stalnog selektora. Ipak, teško da će i pored toga Sudan i Gvineja Bisao ugroziti Nigerijce u borbi za nokaut fazu.

Grupa E:
Alžir
Sijera Leone
Ekvatorijalna Gvineja
Obala Slonovače

Alžir je najveći favorit u grupi, mada moraće da pokažu mnogo bolju formu nego u kvalifikacijama za SP ako žele da odbrane titulu. Drugo mesto bi trebalo da pripadne ekipi Obale Slonovače, koja ukoliko se sve kockice slože može daleko da dogura. S obzirom kako su se mučili u kvalifikacijama za Katar, ne očekuje se mnogo od Sijera Leonea i Ekvatorijalne Gvineje.

Grupa F:
Tunis
Mali
Mauritanija
Gambija

Tunis bi bez većih problema trebalo da osvoji ovu grupu. Mali je bio u dobroj formi jesenas, uz odličnu odbranu koja bi mogla da donese nokaut fazu. Mauritanija i Gambija su autsajderi kojima će uspeh biti osvajanje svakog boda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: