Partizanov prolećni ispit – posrnuli češki velikan

Fudbalere Partizana čeka nezgodan izazov na proleće u osmini finala Lige konferencija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2021.

15:10

Partizanov prolećni ispit – posrnuli češki velikan
Foto: Profimedia

Crno-beli će igrati protiv najtrofejnijeg češkog kluba, Sparte iz Praga.

Sparta je u svojoj 128 godina dugoj istoriji dva puta osvajala Srednjeevropski kup, igrala polufinala Kupa pobednika Kupova 1973. i polufinale Lige šampiona 1992.

"Crveni" su 36. puta bili šampioni Češke uz 27 trofeja Kupa i dva Superkupa. Međutim, Sparta je poslednju titulu osvojila 2014, a u poslednjih sedam sezona ima samo jedan trofej Kupa.

Godinama je Sparta bila glavni izvor za reprezentativce Češke, a trenutno je trećeplasirani tim 1. pige sa dva boda manje od Viktorije Plzenj, a pet od lidera Slavije.

Za razliku od prethodnih sezona kada je u svom sastavu imala dosta internacionalaca, sada okosnicu ekipe čine uglavnom domaći igrači.

Od stranaca su su samo po jedan Rumun, Šveđanin, Bugarin, Danac i Norvežanin, uz trojicu Slovaka koji su manje-više kao domaći igrači.
Najskuplji igrač u ekipi, po proceni portala Transfermarkt, je 19-godišnji centarfor Adam Hložek čija je tržišna vrednost 17 miliona evra.

Spekuliše se da su za njega zainteresovani londonski Vest Hem i nemački velikan Borusija Dortmund.

Daleko ispod njega su defanzivni vezista Ladislav Krejči (4,5), štoper David Hanko (3) i danski bek Kasper Hojer (2,5).

Najbolji strelci tima su levi krilni igrač Jakub Pešek i centarfor Matej Pulkrab sa po sedam golova, šest je dao štoper David Hanko, a po pet Hložek i desno krilo iz Švedske David Karlson.

Pešek je zabeležio i osam asistencija, a mladi Hlozek čak 12, pa je jasno da je napadački tandem najveća snaga praškog velikana. Na klupi je dobro poznato ime Pavel Vrba, koji je sa Viktorijom Plzenj eliminisao Partizan u 1/16 finala Lige Evrope 2018. Posle 1:1 u Beogradu, bilo je 3:1 u Plzenju.

Sparta je do Lige konferencija stigla kroz dva takmičenja višeg ranga.

Sezonu je počela u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona gde je eliminisala bečki Rapid sa 2:0 i 1:2, ali ju je u trećem kolu zaustavio francuski Monako sa 0:2 i 1:3.

Evropsku sezonu je nastavila u grupnoj fazi Lige Evrope gde je bila treća u grupi sa Olimpik Lionom, Glazgov Rendžersom i Brondbijem sa sedam bodova.

Česi su remizirali sa Bronbijem u Danskoj 0:0, potom savladali Rendžerse kod kuće 1:0, nakon čega su usledila dva poraza od Olimpika 4:3 i 3:0, te poraz od Škota u Pragu 2:0. U poslednjem kolu Sparta je savladala Bronbi 2:0 i "overila" proleće u Ligi konferencija.

Praški velikan je u pomenutim mečevima LE igrao uglavnom u formaciji 4-2-3-1 uz povremene transformacije u 4-3-3 i jednom u 4-4-1-1 protiv Olimpika u Lionu.

I u češkoj ligi na utakmicama Sparte se retko viđa manje od dva gola, a praški tim često oscilira pa je tako bilo i ubedljivih poraza (0:4 Slovačko) i silovitih pobeda (5:0 Slovan, 4:0 Hradec, 5:2 Zlin, 5:1 Bohemijans).

U derbijima sa konkurentima u borbi za titulu, Sparta je izgubila od Viktorije 3:2 u lzenju, dok je savladala najvećeg rivala Slaviju 1:0 na svom terenu.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Sparta će 18. decembra odigrati poslednju utakmicu pre zimske pauze (protiv Hradeca), a sezona u Češkoj se nastavlja početkom februara.

Pre duela sa Partizanom, Sparta će igrati sa Češkim Budejovicama i Viktorijom Plzenj.

Partizan će gostovati u Pragu 17. februara, dok je revanš u Beogradu sedam dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: