Povratak LŠ: Milijarde ili tradicija?

Ovog utorka vraća se najbolji evropski fudbal, počinje UEFA Liga šampiona.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

12:00

Povratak LŠ: Milijarde ili tradicija?

Trideset dva tima bore se za titulu najboljeg na "Starom kontinentu".

Čeka nas 125 utakmica, a prošle godine smo na njima videli 366 golova, odnosno skoro tri po meču.

Titulu brani londonski Čelsi, ali "plavci" imaju žestoku konkurenciju kada su u pitanju glavni favorit na kladionicama.

To su "braća po parama" Pari Sen Žermen i Mančester siti, timovi koji su se prethodnih godina takođe izgradili ulaganjem više milijardi evra u svoje ekipe, te nešto "tradicionalniji" titani Bajern Minhen i Mančester junajted.

Nova sezona donosi i novu fudbalsku eru, Barselonu bez Lionela Mesija, te Junajted opet sa Kristijanom Ronaldom.

Ove sezone u LŠ će nastupiti i desetorica srpskih fudbalera: Dušan Tadić (Ajaks), Luka Jović (Real Madrid), Nemanja Matić (M. Junajted), Marko Dmitrović (Sevilja), Veljko Birmančević (Malme), Marko Grujić (Porto), Mile Svilar (Benfika), Nemanja Radonjić (Benfika), Miralem Sulejmani (Jang Bojs), Dušan Marković (Šerif).

Grupa A: Sudar milijardera

Foto: Profimedia
PSŽ, M. Siti, Lajpcig, Klub Briž

Mnogi će ovu grupu nazvati "grupom smrti", ali je ona pre svega grupa "milijardera".

Iako su u njoj dva glavna favorita za osvajanje titule i prošlosezonski vicešampion Bundeslige, teško je očekivati neku veću dramu u borbi za nokaut fazu.

Jedina borba očekuje se za prvo mesto, koje može, a ne mora da olakša put do finala. U svakom slučaju, ljubitelji fudbala će sigurno videti 180 minuta sudara dva moćna tima prepuna superzvezda.

S jedne strane Serhio Ramos, Anhel di Marija, Kilijan Mbape, Nejmar da Silva i Lionel Mesi, a sa druge Džon Stons, Ilkaj Gindoan, Džek Griliš, Kevin de Brujne, Rahim Sterling, Rijad Mahrez, Bernardo Silva i Gabrijel Žezus.

Mnogi bi rekli da se ne sme potceniti drugi najbolji tim Bundeslige, ali Lajpcig je proteklog leta bukvalno "masakriran" od strane Bajerna.

U savremenom fudbalu je retkost da jedan tim prodaje svoje ključne igrače najvećem konkurentu, ali je Red Bul bukvalno prepustio Bavarcima svoje najveće dragulje.

Prvo trenera Nagelsmana, potom štopera Dajota Upamekana, a onda i jednog od ključnih nosilaca igre u napadu, vezistu Marsela Sabicera.

To je bila jasna poruka svima da je fokus Lajpciga pre svega na razvoj talentovanih igrača i njihovu dalju prodaju velikanima, pa se ne mogu ni očekivati veće ambicije u Ligi šampiona.

Što se tiče Klub Briža, bez obzira na tradicionalno solidne nastupe ovog kluba u eliti, ipak je belgijski šampion daleko od nivoa neophodnog za nokaut fazu.

Grupa B: Klop uzvraća udarac

Foto: Profimedia
Liverpul, Atletiko Madrid, Milan, Porto

E ovo je prava "grupa smrti", bar po imenima učesnika. Od njih samo Atletiko Madrid nije bio šampion Evrope, ali je u pitanju aktuelni prvak Španije.

Ljubitelji fudbala se svakako najviše raduju sudarima Liverpula i Atletika, odnosno "šahovskom nadigravanju" Jirgena Klopa i Dijega Simeonea.

"Redsi" će ove sezone biti jači za oporavljenog Virdžila van Dajka u poslednjoj liniji, dok će Simeone osim čvrste odbrane i disciplonovanog veznog reda sada moći da se uzda i u moćan napad, jer se vratio Antoan Grizman kao partner sjajnom Luisu Suaresu.

Međutim, ne smeju se potceniti preostala dva tima iz grupe, pre svih povratnik u elitu posle osam godina velikan Milan.

"Rosoneri" imaju jedan od najtalentovanijih timova u takmičenju, a koji predvodi iskusna gol-mašina Zlatan Ibrahimović.

S druge strane, Porto je tim sposoban da nadigra svakog rivala, a koji je zadržao ekipu koja je prošle sezone bila sjajna u grupi sa Sitijem, Olimpijakosom i Marsejom, potom eliminisala veliki Juventus, a onda posle velike borbe ispala od aktuelnog šampiona Čelsija.

Grupa C: Tadić napada "milionere"

Foto: Profimedia
Borusija Dortmund, Ajaks, Sporting Lisabon, Bešiktaš

Na papiru, favorit za osvajanje grupe je Borusija Dortmund, dok se od ostala tri tima očekuje žestoka borba za drugo mesto.

Međutim, neće se "milioneri" tako lako prošetati kroz grupu samo zato što imaju impresivnog golgetera Erlinga Halanda.

Letos su ostali bez jednog od ključnih igrača iz prethodnih sezona Džejdona Sanča, a odbrana je i dalje vrlo problematičan deo tima.

Ekipa koja je sposobna da primi četiri gola u domaćem šampionatu ne može da se nada lakom poslu u takmičenju kakva je LŠ.

Posebno u duelima sa ekipama kakva je Ajaks, koji je jedna od najboljih kombinacija talenta i iskustva predvođenog našim kapitenom Dušanom Tadićem.

Iz drugog plana bi sve mogao posebno da iznenadi lisabonski Sporting, koji je prošle sezone osvojio titulu u Portugalu posle skoro 20 godina.

Najmanje se očekuje od turskog Bešiktaša, ali niko ne može unapred da računa na bodove u Istanbulu, posebno ne nakon dolaska Miralema Pjanića i Mišija Batšuaija.

Grupa D: Otpisani velikani

Foto: Profimedia
Real Madrid, Inter Milan, Šahtjor Donjeck, Šerif

Skoro pa iskopirana Grupa B iz prošle sezone koju je Real jedva osvojio sa 10 bodova, dva ispred ove sezone odsutne Borusije Menhengladbah i Šahtjora, dok je razočarao Inter kao poslednji.

A umesto nemačkih "koltova" sada je tu debitant Šerif Tiraspol, koji bi svojim protivnicima pre svega trebalo da posluži za popravljanje gol-razlike.

Što se tiče preostala tri tima, sva tri su preko leta promenila trenere, stigli su Karlo Ančeloti (Real), Simone Inzagi (Inter) i Roberto de Zerbi (Šahtjor).

Najveće šanse za dalji plasman se daju Realu i Interu, iako su oba tima između dve sezone ostala bez nekoliko ključnih igrača.

"Kraljevski klub" je bukvalno desetkovan u odbrani odlaskom dugogodišnjeg štoperskog tandema Ramos-Varan, dok su "nerazuri" ostali bez najboljeg strelca Romelua Lukakua.

Međutim, oba tima su i dalje prepuna talentovanih igrača, a solidno su počeli i sezone u domaćim šampionatima.

Šahtjor je standardno prepun Brazilaca i ukrajinskih reprezentativaca, ali je kao i svake sezone velika enigma koliko ta kombinacija može da uspe.

Prošle je tim iz Donjecka posle četiri godine ostao bez šampionske titule u Ukrajini, zbog čega je pre svega i doveden trener iz jedne od liga "petice".

I to čovek koji je sa Sasuolom nadigrao Inter u poslednjem kolu sezone u Seriji A sa 2:0.

Nema sumnje, biće ovo jedna od neizvesnijih grupa predstojeće jeseni.

Grupa E: Kako bez Mesija na Minhen?

Foto: Profimedia/ Marco Donato / FC Bayern Munich via SVEN SIMON Fotoagentur GmbH & Co. Pressefoto KG
Bajern Minhen, Barselona, Benfika, Dinamo Kijev

Još jedna grupa sa dva moćna tima uz dosta talenta i u ostalim redovima.

Favorit je svakako minhenski Bajern koji je već počeo da "melje" ove sezone u Bundesligi.

Novi trener Julijan Nagelsman je lako i brzo implementirao svoj sistem koji su odlično prihvatili igrači bavarskog velikana.

Pritom je Nagelsman dodatno pojačao već superjak tim dovođenjem štopera Dajota Upamekana i veziste Marsela Sabicera iz redova svog bivšeg tima Lajpciga.

Najveća enigma biće svakako Barselona, koja ulazi u nepoznate vode nakon što je otišao čovek oko koga se skoro 20 godina vrtelo sve na Kamp Nouu.

Međutim, osim Lionela Mesija, Barse se odrekla i Antoana Grizmana, pa je teško očekivati i približan nivo igre iz prethodnih godina.

Tu svoju šansu vide u redovima Benfike i Dinama iz Kijeva, timovima koji sigurno imaju dovoljno kvaliteta da osvoje bodove protiv Katalonaca.

Međutim, njihov uspeh u grupi najviše zavisi od kontinuiteta, jer će morati da igraju na vrhunskom nivou sva četiri meseca grupne faze ako žele i na proleće da budu u LŠ.

Grupa F: "Đavoli" su se vratili

Foto: Profimedia
Mančester junajted, Atalanta, Viljareal, Jang Bojs

Grupa u kojoj će se pratiti samo jedan tim.

Mančester junajted se vratio na veliku scenu i to u velikom stilu.

Sa Kristijanom Ronaldom u timu je odmah "lansiran" među favorite za osvajanje takmičenja.

Ole Gunar Solskjer konačno raspolaže sa timom sposobnim da cele sezone bude konkurentan na više frontova.

Prethodnih su rezultati umnogome izostajali zbog nedovoljno opcija u napadu koje mogu da iznesu celu sezonu, ali sada Norvežanin na mestu centarfora može da bira sveke nedelje između supertalentovanog Mejsona Grinvuda, rođenog golgetera Edinsona Kavanija i "mašine" Ronalda.

A kada se tu dodaju još dolasci Rafaela Varana u odbrani i krila Džejdona Snača, jasno je zašto mnogi vide "đavole" kao kandidata za titulu.

Što se tiče konkurencije u grupi, Junajted ne bi trebalo da ima previše problema.

Kao glavni konkurent se ističe italijanska Atlanta, ali je nova sezona u Seriji A pokazala da je tim iz Bergama daleko od prošlosezonskog nivoa.

Španski Viljareal je aktuelni šampion Lige Evrope, ali je umnogome limitiran za ovaj nivo takmičenja, kao i švajcarski Jang Bojs.

Grupa G: Ovde nemojte da se kladite

Foto: Profimedia
Sevilja, Salcburg, Lil, Volfsburg

Možda i najujednačenija grupa, bar na papiru, što se tiče kvaliteta timova.

Grupa u kojoj su izvodljivi sve mogući epilozi kada su u pitanju borba za nokaut fazu i proleće u Ligi Evrope.

Ako treba da se bira favorit to je pre svih španska Sevilja, koja je prošle sezone dugo bila konkurentna u borbi za titulu u LaLigi.

Andalužani nisu pravili neke senzacionalne transfere preko leta, ali kada se pogleda sastav tima (Okampos, Suso, Rakitić, Munir, Navas, Lamela, Dilejni, Tores, Kunde, Gomes...), svaki rival bi trebalo da se uplaši.

Lil je šokirao fudbalski svet osvojivši prošle sezone titulu u Francuskoj ispred Pari Sen Žermena.

Međutim, odlazak trenera Kristofa Galtijera je potpuno urušio celu koncepciju "doga" koje su u novoj sezoni ostvarile samo jednu pobedu u prvih pet kola u Ligi 1.

Neće francuskom timu biti lako da ostane u LŠ do proleća u konkurenciji Salcburga i Volfsburga.

Austrijski tim se već ustalio kao standardan u takmičenju, sa vrlo talentovanom ekipom, dok "vukovi" blistaju pod vođstvom Marka van Bomela.

Bez nekih velikih imena u sastavu su krenuli silovito u novoj sezoni i zabeležili sve četiri pobede u Bundesligi primivši pritom samo jedan gol.

Grupa H: "Dama" izaziva šampiona

Foto: Profimedia/ Paul Terry / Sportimage via PA Images
Čelsi, Juventus, Zenit, Malme

Biće ovo jedna od interesantnijih grupa za praćenje.

Čelsi je prošlu sezonu počeo sa ciljem da uigrava tim za osvajanje trofeja u godinama koje dolaze, ali im plan nije uspeo.

Dolazak Tomasa Tuhela na mesto menadžera je izazvao pravu "eksploziju" u ekipi koja na kraju odmah osvaja najveći trofej – LŠ.

A "plavci" su u novu sezonu ušli još jači, pojačani za sjajnog napadača Romelua Lukakua, čim je Tuhel otklonio najveći nedostatak ovog tima.

Videćemo kako će to izgledati na evropskoj ceni, ali sudeći po onome što smo videli na startu Premijer lige, Čelsi ima tim sposoban odbrane titule.

Što se tiče grupne faze, ne bi trebalo da ima problema da izbori nokaut rundu, čak iako mu je jedan od konkurenata veliki Juventus.

"Stara dama" je tokom leta ostala bez svog najboljeg strelca i ključnog igrača Kristijana Ronalda, koga je zamenio Mojze Ken.

Ali to nije jedini problem za torinski tim, on je mnogo dublji, što smo videli i na startu Serije A gde Juve posle tri kola još nema pobedu. Štaviše, osvojio je samo jedan bod.

Međutim, sezona je duga, nema sumnje da je Masimilijano Alegri sposoban da pronađe dobitnu kombinaciju u ovoj i dalje talentovanoj ekipi, pa se može reći da Zenit i Malme nemaju mnogo čemu da se nadaju u ovoj grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: