Nagetsi su na vrhuncu – napad na titulu je logičan cilj

Sve oči će biti uprte u Kaliforniju ove sezone na Zapadu, ali se u unutrašnjosti nalazi najkonkurentnija divizija konferencije.

Izvor: B92

Subota, 19.12.2020.

11:00

Nagetsi su na vrhuncu – napad na titulu je logičan cilj

Severozapad je prethodne dve sezone imao predstavnika u finalu, ali ni Portland ni Denver nisu bili dorasli borbi za titulu.

U međuvremenu se nije skoro ništa promenilo, oba pomenuta tima su već viđena u plej-ofu, kao i Juta Džez. NBA na TV B92
Subota, 26. decembar
23.00 Atlanta Hoks – Memfis Grizlis

U pitanju su tri već dobro "podmazana" mehanizma čija su najveća snaga kontinuitet i uigranost dok ih predvode moćni tandemi.

U drugom planu će biti Minesota, od koje se svakako očekuje takođe napredak u odnosu na prethodnu sezonu, te jedini tim bez ikakvih izgleda ali i ambicija da se bori za plej-of Oklahoma Siti, jer Tander ulazi u prvu godinu reizgradnje koja bi trebalo da bude višegodišnji projekat.

Na Severozapadu nije bilo bombastičnih trejdova, ali je stiglo nekoliko zanimljivih imena te nekolicina najtalentovanijih momaka nove generacije NBA košarkaša.

Kao i u slučaju Jugoistoka, i ekipe ove divizije ćemo predstavljati na osnovu učinka koji su imali prošle sezone (u zagradi).

Denver Nagets (46-27)

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Šta očekivati od finaliste Zapada koji je zadržao bazu tima već korak dalje.

Konkurencija na Zapadu je žestoka, ali prednost Denver Nagetsa u odnosu na rivale je kontinuitet, uigranost i rasterećenost.

Naravno da postoji pritisak od očekivanja posle finala konferencije, ali će svakako biti znatno manje od onog kojim će biti izloženi branioci titule Lejkersi posle zvučnih pojačanja, njihov gradski rival Klipersi nakon što su dali 226.000.000 dolara Polu Džordžu, te Golden Stejt Voriorsi sa oporavljenim Stefenom Karijem.

"Doveli smo nekoliko igrača, Grina, Kampaca, nekoliko rukija. Ali mislim da neće biti problema. Sistem funkcioniše, svi treba da se prilagode sistemu, igrali smo finale konferencije. Igrači treba da se uklope i shvate da smo tim, a ne pojedinci. Jezgro tima je i dalje tu, na neki način. Ali momci koje smo doveli će da istupe. Neki igrači će imati i više minuta", rekao je Jokić pred početak predsezone.

Otišli su iz Denvera važne karike u rotaciji Grent i Plamli, ali su stigle adekvatne zamene u vidu Grina i Ajzee Hartenstajna.

Veliko pojačanje za trebalo bi da bude i jedan od najboljih plejmejkera Evrolige Fakundo Kampaco, kako u odbrani tako i u napadu kao sjajna alternativa za Mareja.

Međutim, najviše se očekuje od već standardnih prvotimaca Nagetsa, među njima i od Mareja koji je u prošlosezonskom plej-ofu pokazao da poseduje DNK superstara sposobnog da postiže 50 poena.

Osim njega, veliki napredak i dodatni doprinos rezultatima Denvera se očekuje od mladog Majkla Portera Džuniora, koji je prošle sezone dao naznake ogromnog talenta, ali mu je nedostajao kontinuitet. Porter je već nekoliko godina prisutan u javnosti, ali kako bismo bolje objasnili koliko je on daleko od maksimuma kojem napreduje pokazuje činjenica da je on mlađi od ovogodišnjeg osmog pika sa NBA drafta i velike nade Njujork Niksa Obija Topina.

Nema potrebe objašnjavati šta i koliko se očekuje i koliko može Nikola Jokić, koji je već u predsezoni pokazao da će opet biti tripl-dabl mašina i pretendent na MVP priznanje.

Ostao je i iskusni Pol Milsep koji je bio "iks-faktor" u preokretu protiv Klipersa sa 1-3 u polufinalu Zapada, a uz novajliju Grina trebalo bi da podigne defanzivu Nagetsa na još viši nivo.

Stoga je jasno da će "vicešampion" konferencije i u narednoj sezoni biti u najgorem slučaju dovoljno dobar bar za finale Zapada.

Imaju mladost, imaju i iskustvo, imaju talenat, imaju dominantne pojedince, imaju timske igrače, defanzivne specijaliste, odličnu hemiju, trenera kojem veruju, ujedno imaju sve.

Nagetsi su došli do svog vrhunca u ovoj generaciji i nema sumnje da će, ako povrede zaobiđu Mareja, Gerija Herisa i Vila Bartona, pokušati da napadnu prvo finale u istoriji franšize, a u tom slučaju svakako i titulu, jer ova "klasa" neće imati još mnogo prilika za to.

"Nemam nikakva očekivanja. Pokušaćemo da ponovimo ono što smo uradili prošle godine. Da napravimo korak više što bi bila velika stvar za franšizu. Naravno da su očekivanja titula, ali idemo polako", rekao je Jokić uoči sezone.

Oklahoma Siti Tander (44-38)

Foto: Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki
Jedini ti mu diviziji koji će u odnosu na prethodnu sezonu skoro sigurno nazadovati.

Ali to se i očekuje u Oklahoma Sitiju koji je krenuo u potpunu reizgradnju tima jer je GM Sem Presti ekipe brojnim trejdovima nagomilao čak 17 pikova prve runde do 2026. godine.

Jasno je da će se od Tandera konkurentan tim očekivati tek za tri, četiri sezone.

Predstojeća će biti prva u razvoju mladih igrača, među kojima je i 19-godišnji Srbin Aleksej Pokuševski, koga zbog konstitucije i stila igre već porede sa Kevinom Durentom. Nosilac igre biće 22-godišnji Kanađanin Šaj Gildžus-Aleksander, a razvoj brojnih mladića poveren je nekolicini dokazanih imena poput Horforda, Hila i Arize koji su videli sve što NBA liga može da ponudi.

S njima bi Tander mogao povremeno da namuči ponenog ozbiljnog rivala, ali teško da će se preterano truditi s obzirom da im odgovara i dno lige kako bi naredne sezone imali što bolju poziciju na draftu.

Osim toga, Horford, Hil i Ariza su tu i kao potencijalni kapital Prestija za dodatne pikove.

Plej-of ne treba ni pominjati, daleko je ovaj tim i od plej-ina, ali bar bi u takvoj situaciji Pokuševski trebalo da dobije više prostora za igru, pa će nama svakako biti interesantno pratiti Tander narednih meseci.

Juta Džez (44-28)

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer
Skoro pa možemo da napravimo copy/paste sa priče o Nagetsima kada je u pitanju stanje u Juti.

Tokom jesenjeg "prelaznog roka" su bili jedan od "najdosadnijih" timova, bukvalno nije bilo poteza vrednih pažnje.

U Juti veruju u sistem koji su izgradili prethodnih sezona i koji polako, ali sigurno napreduje.

Kičma ekipe je tu u vidu opasnog tandema Donovan Mičel-Rudi Gober koji ima iza sebe vrlo solidnu podršku.

Opet nešto slično kao Denver sa Marej-Jokić tandemom i njihvom "pratnjom", s tim što ovde imamo nešto manje potentan napad, ali znatno čvršću odbranu. Međutim, zbog fokusa na nove ugorove Mičela (195.000.000) i Džordanu Klarksonu, nisu se preterano fokusirali na osvežavanje defanzive, iako je stigao provereni "bedem" u vidu Fejvorsa koji bi trebalo da malo rastereti Gobera.

Veliko "pojačanje" za Džez bi trebalo da bude i oporavljeni Bojan Bogdanović, koji će svakako odvlačiti veliku pažnju defanzivaca sa tandema Mičel-Gober zbog moćnog "snajpera" koji poseduje u svojoj ruci.

S obzirom na roster i konkurenciju teško je najaviti borbu Džeza za samu završnicu sezone, ali biće vrlo teška prepreka svakome na putu ka finalu Zapada.

U svakom slučaju, očekuje se lagan plasman u plej-of, a tamo će dosta toga da zavisi od pozicije u konferenciji i "kostura" u doigravanju jer Juta nema baš "dubinu" u timu kao konkurenti.

Portland Trejlblejzers (35-39)

Photo by Abbie Parr/Getty Images
Za razliku od konkurenata u diviziji u Portlandu su bili nešto agilniji što se tiče "trgovine".

Trejlblejzersi su se očekivano fokusirali na svoju najslabiju tačku – defanzivu.

To ih je u onim najvažnijim duelima učinilo nekonkurentnim, pa su ih kasniji šampioni Lejkersi lagano "počistili" u plej-ofu.

Nema mnogo timova sa tako moćnim napadačkim arsenalom kakav poseduju Blejzersi u vidu Demijena Lilarda i Si-Džeja Mekaluma na spoljnim pozicijama, uz superstara Karmela Entonija i snažnu podršku u reketu preko Jusufa Nurkića.

Finalista Zapada od pre dve sezone je učio na greškama i doveo pre svega Roberta Kovingtona, koji bi trebalo da podigne nivo defanzive na krilnim pozicijama, što je prošlosezonskom timu najviše i nedostajalo u poređenju sa pomenutom sezono 2018/2019. Osim toga, Blejzersi su vratili Enesa Kantera koji je odigrao ogromnu ulogu u reketu u pomenutoj sezoni, posebno nakon povrede Nurkića, kojem je prethodne sezone nedostajala adekvatna alternativa sa klupe.

Portland sad svakako ima snažniji "roster" nego pre godinu dana, pre svega kompletniji, ali to može biti mač sa dve oštrice, posebno u ovoj diviziji.

Jer dok Denver i Juta ne moraju da razmišljaju o uigravanju, Blejzersima će biti potrebno vremena da slože sve kockice, a aktuelna situacija sa skraćenjem sezone, uključujući i pripremni period od svega sedam dana nimalo ne idu u prilog tome.

U ovako konkurentnoj diviziji i celoj konferenciji svaki kiks može mnogo da košta, pa je Portland morati izuzetno težak zadatak da dokaže da ima kvalitet za megdan sa glavnim pretendentima na vrh.

S obzirom na individualnu istoriju, bitan faktor za rezultate ovog tima biće i povrede, jer su im skloni i Lilard i Mekalum i Nurkić i Kanter.

Minesota Timbervulvs (19-45)

Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez
Nisu sigurno najbolji, ni drugi ni treći najbolji tim divizije, ali ovaj put neće biti ni najgori.

Timbervulvsi su i dalje daleko od nosilaca ove divizije Denvera i Jute, pa i od Portlanda, ali se očekuje ipak značajan napredak u odnosu na prethodnu sezonu (samo 19 pobeda).

Posle dosta godina Vulvsi su zadržali jezgro tima koje polako sazreva, a uoči sezone su stigla i bitna pojačanja.

Pre svih, vratio se dokazani plejmejker Riki Rubio, koji je dobro upoznat sa sistemom, a njegovo iskustvo, talenat i kvalitet će svakako doprineti podizanju nivoa igre i pre svega kontinuitetu koji nedostaje Dianđelu Raselu. Naravno, nije iskustvo jedina karta na koju igraju Vulvsi, jer su na ovogodišnjem draftu birali prvi i odlučili se za najboljeg beka u generaciji Entonija Edvardsa, koji bi trebalo da postane treće ofanzivno oružje uz Rasela i Karl-Entonija Taunsa.

Svakako da će mu biti potrebno vremena da dostigne NBA standarde, ali je u pretsezoni pokazao da ima ogroman potencijal, što je najvažnije ne samo u napadu već i u odbrani, pokazavši to protiv ni manje ni više nego Luke Dončića.

Ukoliko po običaju sve ne "pukne" na samom startu sezone, Vulvsi imaju potencijal za plasman na plej-in turnir, a preko njega i tek drugi plej-of u poslednjih 16 godina.

U svakom slučaju, pred Vulvsima je još jedna bitna razvojna sezona za momke pred kojima su tek najbolji NBA dani, poput Rasela i Taunsa. Očekivani poredak:
1. Denver Nagets 46-26
2. Juta Džez 43-29
3. Portland Trejlblejzers 41-31
4. Minesota Timbervulvs 35-37
5. Oklahoma Siti Tander 25-47

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: