Počinje EURO – Srpkinje vrebaju iz senke, ključni "igrač" pandemija

Uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom u Evropi, Evropsko prvenstvo za žene počinje u četvrtak u Danskoj.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 03.12.2020.

11:00

Počinje EURO – Srpkinje vrebaju iz senke, ključni
Foto: RSS

Od 3. do 20 decembra u Hermingu i Koldingu održaće se turnir koji će ujedno biti kvalifikacioni i za Svetsko prvenstvo 2021.

Koorganizator turnira je trebalo da bude Norveška, sa četiri grada domaćina, ali je ova zemlja odustala zbog pandemije kovid-19.

U Danskoj će nastupiti 16 najboljih evropskih selekcija podeljenih u četiri grupe, a u Grupi C takmičiće se i Srbija.

Po tri selekcije iz svake grupe plasiraće se u Glavnu rundu gde će biti formirane dve nove grupe sa po šest reprezentacija koje će preneti bodove osvojene u prvoj fazi.

Po dva najbolja tima će se plasirati u polufinale, a trećeplasirani iz ove dve grupe će u meč za peto mesto.

Na Svetsko prvenstvo 2021. koje će se održati u Španiji (2-19. decembar) plasiraće se učesnice polufinala.

Gledajući poslednja dva velika takmičenja – EP 2018. i SP 2019, glavni favoriti za medalje su Holandija, Španija, Rusija, Norveška, Francuska i Danska.

Titulu će u Danskoj braniti reprezentacija Francuske, koja je kao domaćin osvojila svoje prvo evropsko zlato, dok je rekorder Norveška sa sedam, od čega dva na prethodna tri evropska prvenstva.
EP će oboležiti potpuna izolacija rukometašica u svojevrsnom "mehuru" uz stroge higijenske mere, socijalnu distancu i testove za sve igračice na svakih 72 časa tokom celog takmičenja.

Ono što će umnogome da umanji čar ovog turnira je i pravilo po kojem će selekcija biti izbačena sa turnira ukoliko zbog većeg broja zaraženih igračica ne bude imala dovoljan broj igrača za utakmicu.

Ukoliko neka rukometašica ili zvaničnik bude pozitivna na kovid-19, moraće u samoizolaciju u odvojenom hotelu i moći će da se vrati na turnir samo u slučaju negativnog testa.

Svi članovi ekipe će odmah biti testirani nekoliko puta u naredna dva dana i izolovani, a posebne mere će se sprovoditi tokom utakmica uz temeljno čišćenje sala.

"Vanredna vremena zahtevaju vanredne mere. Kako bismo obezbedili sigurnost i zdravlje naša organizacija je prevrnula svaki kamen kako bi svi bili bezbedni, od igrača do čistača parketa", rekao je predsednik Evropske rukometne federacije (EHF) Mihael Vederer.
Foto: EPA-EFE/Henning Bagger
Osnovna pravila su sledeća:

* Pred dolazak svi učesnici moraju da imaju negativne testove, zatim se testiraju svaki dan u prvoj fazi, a onda na 72 sata dok ne napuste Dansku.

* Delegacije (igračice, stručni štab, zvaničnici) nemaju fizički kontakt sa medijima, članovima porodice ni navijačima sve vreme trajanja takmičenja jer ne smeju da napuste hotel nijednog trenutka niti u hotel može ući bilo ko osim članova delegacije. Ukoliko bilo ko iz delegacije prekrši neko od pravila, mora odmah da napusti turnir.

* Iz hotela igračice idu u autobus i pravo na teren (trening ili utakmica) bez korišćenja svlačionica, isto tako u povratku.

* Ukoliko neka od igračica dobije pozitivan test na virus biće izolovana, a ostatak reprezentacije može da igra utakmicu. Ukoliko reprezentacija ima toliko "pozitivnih" igračica u sastavu da ne može da odigra meč, tada završava takmičenje.

* U halama u Koldingu i Herningu biće maksimalno ukupno 500 ljudi tako da će biti vrlo malo mesta za navijače jer će deo tribina popuniti delegacije, službena lica, mediji, volonteri i sponzori.

Nažalost, koronavirus je već uzdrmao redove nekoliko ekipa, pa će EP propustiti neke od bitnih igračica.

Nema sumnje da će i u narednim danima zbog koronavirusa otpasti još nekoliko rukometašica iz brojnih selekcija, pa će jedan od ključnih igrača u konačnom poretku svakako biti i zdravstvena situacija.

Grupa A

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT
Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija

Može se slobodno nazvati "grupom smrti" s obzirom da ćemo odmah videti duel branioca titule i ambicioznog domaćina.

Francuska će pokušati da ospori čuvenu mantru da je teže ostati na vrhu nego doći do njega.

Već su osetile koliko je težak šampionski teret jer su Francuskinje eliminisane već u prvoj rundi prethodnog Svetskog prvenstva.

Međutim, u ekipi je 13 od 17 devojaka koje su se popele na tron 2018, a posebno bi trebalo obratiti pažnju na Lauru Flipes koja blista ove sezone, a podjednako je opasna na obe pozicije na desnoj strani terena.

Najveći izazov za aktuelne šampionke biće svakako domaćin Danska, koja se nada povratku stare slave s kraja devedesetih i početkom dve hiljaditih kada su osvojile tri titule prvaka Evrope.

Danska je na svakom turniru među kandidatima za medelje, ali je već nekoliko generacija često u senci komšinica iz Norveške. Prvi cilj Danske je polufinale, prvo od 2016, ali se izabranice Jaspera Jensena potajno nadaju i znatno većem uspehu.

Domaćinstvo ne znači nužno ni dodatno prednost za Dansku, iako su dve od tri titule osvojile kao organizatori EP.

Međutim, na prethodna dva EP održana u Danskoj, ova selekcija se nije našla na podijumu.

Igranje u poznatim arenama će svakako prijati danskim rukometašicama, ali s druge strane tu je i pritisak zbog visokog očekivanja javnosti.

Danska možda nije među 3-4 glavna favorita ovog turnira, ali domaćinski motiv i nekoliko vrhunskih igračica u sastavu mogli bi da donesu neočekivan kraj godine za ovu selekciju, u pozitivnom smislu.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Kada je u pitanju Crna Gora, novi selektor Kim Rasmusen ne može da računa na četiri igračice iz startne postave sa Svetskog prvenstva u Japanu, a zbog povrede ramena je otpala i Sanja Premović.

Crnogorke su na velikim turnirima uvek bile u takozvanoj "zlatnoj sredini", nikad slabije rangirane od devetog mesta, ali nikad nisu dostigle ni nivo borbe za medalje.

Rasmusen na raspolaganju ima nekoliko vrlo zanimljivih rukometašica, poput talentovane Jovanke Radičević, te Đurđine Jauković i Majde Mehmedović.

To je svakako tim sposoban da se suprotstavi i najjačim ekišama sveta, ali će za ovu ekipu ključan biti kontinuitet u svakom meču jer povremeni bljesak nije dovoljan za dalji plasman.

S druge strane, selekcija Slovenije je jača za bekove Bukurešta Barbaru Lazović i Elizabet Omoregi, pa je zbog celokupne situacije teško prognozirati šta se od koje selekcije može konkretno očekivati.

Grupa B

Foto: EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA
Rusija, Švedska, Španija, Češka

Vro interesantna grupa u kojoj se žestoka borba očekuje pre svega između Ruskinja i Španjolki.

Rusku selekciju brojni analitičari svrstavaju među glavne favorite turnira, ali ne treba potceniti ni mogućnosti Španije, aktuelnog vicešampiona sveta.

Problem za Rusiju je što zbog povreda izostaje nekoliko važnih igračica, pre svih MVP EURO 2018. Ana Vikireva, a nema ni stuba odbrane Ane Sen.

Ruskinje na EP dolaze praktično neuigrane jer nisu imale pripremne mečeve, a iz Španije kao ključan faktor međusobnog duela ističu odbranu.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Nema sumnje da ćemo već prvog dana dobiti odgovor koja od ove dve selekcije će biti među kandidatima za medalju.

Švedska možda nije na nivou skandinavskih komšija Norveške i Danske, ali je ipak u pitanju dvostruki evropski šampion.

U pitanju je vrlo talentovana ekipa koja je pre tri godine prvi put u istoriji igrača polufinale Svetskog prvenstva, pa će svakako tražiti svoju šansu iz drugog plana, u čemu će im umnogome pomoći aktuelna situacija.

Češka je svakako autsajder u ovoj grupi, ova selekcija nikad nije uspela da nadigra Švedsku, a još je teže očekivati da će moći da parira Španiji i Rusiji.

Posebno će to biti teško bez kapitena Ivete Korešove, a nema još nekoliko bitnih igračica poput golmana Lusije Satrapove.

Grupa C

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL
Holandija, Mađarska, Srbija, Hrvatska

Ovoj grupi ćemo posebno pažnju posvetiti u petak kada naša selekcija počinje nastup na EP.

Neće biti lako Srpkinjama, šestoj ekipi sa prošlog Svetskog prvenstva, jer je očekuju aktuelne svetske šampionke Holanđanke, potom Mađarice čija je liga trenutno najjača na svetu, kao i zagonetna Hrvatska protiv koje će utakmica bez sumnje imati posebnu dimenziju.

Žestoka je konkurencija u nameri da se ponovi najveći uspeh u poslednjih osam godina i polufinale sa EP u našoj zemlji, ali stručnjaci imaju dosta pozitivan stav o srpskoj reprezentaciji koju vide kao potencijalnog "favorita iz senke".

Kada imaju svoj dan, Srpkinje su sposobne da se suprotstave bilo kojoj evropskoj selekciji, ne samo na iskustvo već i na suvi kvalitet i vrhunski pojedinačni talenat. Nažalost, naša selekcija nije uspevala da kontinuirano napreduje i gradi na dobrim osnovama koje je postavljala prethodnih godina, ali nema sumnje da su "orlice" gladne uspeha i silno motivisane da se konačno dokažu na velikoj sceni.

Selektor Ljubomir Obradović ima kontinuitet sa ovim timom koji predvodi od 2017, a na raspolaganju ima devet igračica iz Lige šampiona, koje predvodi najveća zvezda ovog tima Andrea Lekić.

Holanđanke su na prethodnom EP bile treće, pa u Danskoj svakako imaju samo najviše ambicije.

Za razliku od EP 2018, Holanđanke sada na turnir dolaze znatno iskusnije i pre svega sa šampionskim samopouzdanjem.
Analitičari su složni u stavu da Holandija sada ima mnogo jači tim nego pre dve godine, ne samo zbog titule sa SP u Japanu prošle godine, već i zbog visokog nivoa igre na individualnom nivou reprezentativki koje nastupaju za klubove širom "starog kontinenta".

Koliko je moćna ova selekcija govori i detalj da je jedina reprezentacija koja je od 2015. godine učestvovala u polufinalu svakog velikog turnira.

Vrlo intrigantna selekcija je reprezentacija Mađarske, koju sa klupe predvodi selektorski tandem, uz zanimljivu mešavinu rukometašica.

Sve članice tima, njih 21 koje su izabrali selektori Gabor Elek i Gabor Danji nastupaju u mađarskim klubovima, čak 90% selekcije igra ili je igralo za Ferencvaroš, 11 igračica nastupa u Ligi šampiona, a šest u timovima Vac i Siofok koji su u Ligi Evrope.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Mađarska ima kontinuitet na velikim takmičenjima, prolazila je prvu fazu na svakom EP od šampionske 2000, ali je samo jednom uspela da se umeša u borbu za medalje, i to 2012. kada je stigla do bronze.

Ključno pitanje je kako će izgledati kontrola igre ovog tima u trenucima pritiska s obzirom da će se sa klupe oglašavati dvojica trenera?

Najveća enigma u ovoj grupi je svakako ekipa Hrvatske jer selektor Nenad Šoštarić tokom "pripremnog perioda" zbog povreda i koronavirusa nije imao na raspolaganju gotovo celu postavu.

Praktično do polaska za Dansku Hrvatska nije znala u kojem će sastavu nastupiti na EURO 2020.

Pored povređenog tandema Ivane Kapitanović i Ivane Dežić, na popisu igračice koje su otkazale pripreme je bilo i šest rukometašica Podravke, a bez nekih od njih je nezamisliv prvi tim Hrvatske.

Grupa D

Foto: EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA
Rumunija, Norveška, Nemačka, Poljska

Francuska je aktuelni šampion Evrope, Holandija je trenutni vlasnik svetske krune, ali je favorit broj 1 na ovom turniru ipak Norveška.

Do pre dve godine bilo je skoro nemoguće videti da neko osvaja zlato pored Norveške, ali su brojne povrede ključnih igračica i promene u sastavu dovele do najgoreg rezultata od 2000. – pete pozicije.

Međutim, Norvežanke se na ovo EP vraćaju jače nego ikad sa samo jednim ciljem – osmom titulom šampiona Evrope.

Iako su ostale bez prednosti domaćeg terena jer je njihova zemlja odustala od koorganizaacije turnira, Norvežanke su u dve pripremne utakmice sa Danskom pokazale da će biti ogroman izazov za sve – 27:25 i 29:26.

Imale su problema između stativa, ali će se četvorostruka evropska šampionka Katrin Lunde priključiti ekipi na početku turnira.

Vratila se zdrava i odmorna sjajna Nora Merk, a selekcija je u pomenutim mečevima pokazala ogroman potencijal i fonkcionalnost svog moćnog sistema.

Videćemo koliko su Norvežanke naučile na svojim greškama, jer ih je pre dve godine polufinala koštao loš start turnira i porazi od Nemačke i Rumunije u grupnoj fazi. Nema sumnje da će biti silno motivisane da se osvete jer ih je žreb opet smestio u istu grupu kao ode dve slekcije.

Međutim, dosta se očekuje i od ovih timova, pa stručnjaci Rumunke i Nemice svrstavaju u uži krug kandidata za plasman u završnicu turnira.

Rumunke nikad nisu bile ispod desetog mesta na poslednjih šest EP, a posebno su opasne kada u svom sastavu imaju i jednu od najboljih rukometašica sveta Kristinu Neagu, rekorderku evropskih prvenstava sa 237 golova.

Dosta je i nepoznanica u vezi sa nivoom igre koju ovaj tim može da pruži s obzirom da je zbog koronavirusa otpala Krina Pintea, bitan šraf i u napadu i u odbrani, a u sastavu je i pet debitantkinja.

Nemice su bile tek desete na prethodnom EP, te osme na prošlogodišnjem SP, ali ova selekcija konstantno napreduje.

Imaju vrlo snažnu bekovsku liniju koju čine igračice poput Emili Belk, Evgenije Minevskaje, Julije Maidhof i Aline Grijsels, koje mogu da izvrše žestok pritisak i na najjaču odbranu.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Pre dve godine Nemice su impresionirale pobedom nad Norveškom, ali ih je boljeg konačnog rezultata koštao nedostatak iskustva.

Međutim, ekipu sada čine devojke koje su navikle na visok nivo igre nastupajući u EHF LŠ, a dodatni nivo uigranosti doprinosi činjenica da je devet reprezentativki u ekipama Bajtghajm i Dorusija Dortmund.

Uz neosporan individualni kvalitet i sada već stečeno iskustvo, Nemačka bi takođe mogla da iznenadi iz drugog plana, ukoliko se sve "kockice slože".

U trećem planu u ovoj grupi je ekipa Poljske, od koje se ne očekuje mnogo s obzirom na skorašnju istoriju.

Poljakinje nisu prolazile prvu fazu na prethodna dva EURO, izgubivši poslednjih šest utakmica. Poslednju pobedu zabeležile su 2014. protiv Rusije.

Kao što je i sam selektor Arne Senstad priznao pred početak EP, u poljskom fokusu je izgradnja tima za budućnost.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: