Da li Rodžers ostaje kralj na severu?

Pomalo neočekivano leto smo videli na Severu NFC koje najavljuje nove dane u ovoj "ledenoj" diviziji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2020.

14:00

Da li Rodžers ostaje kralj na severu?
Photo by Rey Del Rio/Getty Images

Niko nije očekivao da Grin Bej draftuje kvorterbeka, dok se Minesota okreće budućnosti.

Čikago će se opet "kladiti" na svog kvorterbeka, dok se u Detroitu nadaju da će im se konačno isplatili kopiranje Petriotsa.

Pekersi ne bi trebalo da imaju problema da odbrane diviziju, ali da li imaju kvalitet za napad na SB?

Vajkinzi će jesen verovatno iskoristiti za sklapanje dobitne kombinacije u odbrani pa bi već za nekoliko meseci mogli čuti kako im sezona služi za reigradnju ekipe.

Dok kod Bersa nije jasno ko će predvoditi napad, Lajonsi i dalje tragaju za defanzivnim identitetom.

Grin Bej Pekers

Photo by Dylan Buell/Getty Images
Prognoza 9-7

Da li Aron Rodžers broji poslednje dane u Grin Beju?

To je pitanje koji su svi postavili kada su Pekersi krajem aprila u prvoj rundi drafta izabrali kvorterbeka Džordana Lava.

Odmah su svi imali Deja vu na 2005. kada su Pekersi kao 24. pika izabrali upravo Rodžersa, dok je tim predvodio legendarni Bret Farv.

Nije prošlo mnogo vremena, a Farv je postao prošlost, a Rodžers budućnost.

U godinama za nama je postao jedan od najboljih QB u novijoj eri NFL, međutim uprkos nekoliko sjajnih generacija Grin Bej je osvojio samo jedan Superboul i to pre skoro 10 godina.

Rodžers i dalje igra na visokom nivou, prošle sezone je predvodio tim do 13 pobeda, pa je sve šokirala odluka da Pekersi izbor na draftu iskoriste za kvorterbeka.

Očekivalo se da unaprede njegovu podršku, ali uprkos izostanku toga i dalje imaju vrlo talentovanu odbranu i da ponovimo budućeg člana "Kuće slavnih" sposoban na QB za glatko osvajanje divizije.

Rodžers je prošle sezone savršeno realizovao Leflerove napadačke akcije uz odlično trčanje Arona Džonsa, a tu je sad i ruki Ej-Džej Dilon – razbijač koji sa 120 kilograma umnogome podseća na nezaustavljivog Derika Henrija iz Tenesija.

Dosta će zavisiti od mladog "sekundarija" ispred kojeg će Zadarijus i Preston Smit morati da nadmaše prethodnu sezonu.

Pokreću se pitanja u vezi sa hvatačima i tajt-endom, pa je teško reći da Pekers imaju kompletan tim, ali su dovoljno dobri za dobar niz u plej-ofu.

Možda neće opet imati 13 pobeda tokom jeseni, ali bi mogli da naprave iskorak u januaru, ukoliko odbrana bude na nivou.

Minesota Vajkings

Photo by Hannah Foslien/Getty Images
Prognoza 8-8

Iako su prošle jeseni imali 10-6, Vikinzi su proteklog leta napravili najviše promena u svojoj ekipi.

Više nisu mogli da plaćaju veterane koje je pregazilo vreme, pa su okrenuli fokus ka mladim snagama.

Produžili su ugovor sa kvorterbekom Kirkom Kazinsom i ključnim igračima čime su se obezbedili za narednih nekoliko godina.

Osim toga, trejdovali su risivera Stefona Digsa i poverenje ukazali rukiju Džefersonu uz Šarpa.

Međutim, Kazins nije bio oslonac rezultata ovog tima, već su rezultati građeni na odbrani.

A Minesotu je napustila cela linija kornerbekova (Rouds, Vejns, Aleksandar), otišli su još Vederli i Džozef, koga je zamenio Pirs, pa je pitanje koliko će biti pouzdana odbrana Vikinga.

Ipak, Kazins je prošle sezone pokazao da je sazreo da rešava velike mečeve, sa nekoliko preokreta u poslednjoj četvrtini, pa efikasnost napada ne bi trebalo da izostane.

Stoga bi rezultati trebalo da opet zavise od defanzive, a pitanje je kako će se sa tim nositi renovirani "sekunderi", što bi moglo da utiče na velike oscilacije u igri i rezultatima.

Iako se nisu istakli u pripremnim mečevima, Vajksi su imali jedan od boljih draftova.

Stoga očekujemo nešto slabiju sezonu u odnosu na prethodnu, teško da će se približiti plej-ofu, ali sve u svrhu zaloga za budućnost.

Detroit Lajons

Photo by Rey Del Rio/Getty Images
Prognoza 7-9

Stigli su Džef Okuda, Džejmi Kolins i Dezmond Trufan, ali su otišli Šon Robinson i Darijus Slej.

Dosta se očekuje od rukija Okude, Deandrea Svitfa i Džulijana Okvare.

Kvorterbek Metju Steford izgleda fizički maksimalno spreman i na vrhuncu forme.

Defanzivna linija deluje talentovanije nego prethodnih godina, ali da li će to biti dovoljno za jednu konačno pozitivnu sezonu?

Nema sumnje da će Lajonsi u 2020. biti jedan od najnepredvidljivijih timova u ligi.

Ukoliko Steford nastavi da igra na MVP nivou na kojem je bio do povrede prošle sezone, a odbrana konačno isporuči ono što se traži, Lajonsi bi mogli da iznenade.

Ukoliko budu na očekivanom nivou na svom Ford Fildu sa 6-2 u diviziji, te budu konstantni na gostovanjima, mogli bi naprave čudo i sa deset pobeda stignu do titule u diviziji.

Međutim, bez alternative trčanjem i sa dosta mladim "sekundarijem", uz značajan napredak rivala, teško je očekivati novi plasman u plej-of.

Čikago Bers

Photo by Dylan Buell/Getty Images
Prognoza 6-10

Po ko zna koji već put Bersi pokušavaju da "pogode" sa kvorterbekom.

Mičel Trubiski je bio promašaj 2019, pa je za 2020. stiglo novo ime – Nik Fols.

Novina je i trener Žerman Ifedi u ofanzivnoj liniji, od koje će pre svega da zavisi uspeh Folsa koji se dokazao prethodnih godina u Filadelfiji.

Međutim, neće mnogo značiti Bersima dobar Fols ako ne bude funkcionisala igra trčanjem, pa je jasno da je "iks-faktor" pomenuta linija.

U međuvremenu, posle duže vremena Čikago je napravio i manje izmene u odbrani, otišli su Flojd, Kvjatkovski, Amukamara i Kinton-Diks, kao i Pjer-Luis što je oslabilo tačku lajnbekera.

Međutim, odbrana bi i dalje trebalo da bude na plej-of nivou, ali će ogroman pritisak biti na napadu.

Fols ima Superboul pedigre i upoznat je sa sistemom Meta Nađa iz vremena u Kanzas Sitiju, ali upitna je podrška koju će imati jer osim Alena Robinsona nema adekvatnog risivera, a trkači su bili nemoćni prošle sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: