Bliži se Norveška – Moskva će pokazati koliko može Tumbina Srbija

Fudbaleri Srbije u četvrtak počinju nastup u novoj sezoni Lige nacija dok im je na umu samo baraž za Evropsko prvenstvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2020.

09:00

Bliži se Norveška – Moskva će pokazati koliko može Tumbina Srbija
Foto: FSS

"Orlovi" od 20.45 po našem vremenu gostuju selekciji Rusije na stadionu Dinama u Moskvi.

U Grupi B3 nalaze se još Turska i Mađarska koje se u istom terminu sastaju u Sivasu.

Osvajač grupe će se plasirati u Ligu A, dok će poslednjeplasirani da ispadne u Ligu C.

Srbija u novu reprezentativnu sezonu ulazi sa minimalnim, ali osetnim izmenama u sastavu nacionalnog tima.

Selektor Ljubiša Tumbaković je za start LN pozvao dvojicu debitanata – Partizanove bisere štopera Strahinju Pavlovića i napadača Dušana Vlahovića

Međutim, udarna tema prethodnih nedelja su bila imena koja su izostala sa spiska – Luka Milivojević i Nemanja Matić.

Tumbaković je objasnio da se odrekao usluga Milivojevića u korist mlađe generacije srpskih vezista – Lukića, Grujića, Maksimovića i Gudelja.

"Jednostavno, ovog momenta imamo grupu mladih igrača kojima moramo da damo šansu", rekao je Tumbaković. S druge strane, računao je na Matića, ali je vezista Mančester junajteda šokirao javnost odlukom da okonča reprezentativnu karijeru posle samo 48 nastupa.

Iako će se svakako osetiti izostanak dvojice pouzdanih vezista iz Premijer lige, u ekipi su i dalje nosioci igre iz prethodnog ciklusa.

Za mesto ispred gola će se boriti Marko Dmitrović i Slobodan Rajković, stubovi odbrane bi uz kapitena Aleksandra Kolarova trebalo da budu dvojica Nikola – Milenković i Maksimović uz podršku mladog novajlije Pavlovića.

Uz već pomenute Lukića, Grujića, Maksimovića i Gudelja, glavnu reč u sredini bi trebalo da vodi Sergej Milinković-Savić.

Što se tiče napada, podrška najboljem strelcu svih engleskih liga Aleksandru Mitroviću biće pre svih alfa i omega ove selekcije Dušan Tadić, potom Filip Kostić, Adem Ljajić i Nemanja Radonjić, a očekuje se da konačno "eksplodira" i napadač Real Madrida Luka Jović.

Širinu u izboru igrača Tumbakoviću donose i igrači poput Stefana Mitrovića, Filipa Mladenovića, Mijata Gaćinovića, Filipa Đuričića, Darka Lazovića, Danijela Aleksića i Dušana Vlahovića koji u svakom trenutku mogu da se nametnu za mesto u startnoj postavi.
Foto: FSS
Iako "orlovi" ove nedelje počinju novi ciklus u LN, teški dueli sa sjajnim selekcijama Rusije (četvrtak) i Turske (nedelja) služiće pre svega kao priprema za ono mnogo bitnije – baraž za Evropsko prvenstvo.

"Jasni su ciljevi. Kroz septembarsko okupljanje spremamo ekipu za cilj od prošle godine, a to je da kroz baraž odemo na Evropsko prvenstvo i sve ćemo učiniti da to napravimo",
potvrdio je to i selektor.

Srbiju početkom oktobra čeka polufinale baraža za plasman na EURO 2020. sa selekcijom Norveške.

Još nije poznato da li će "orlovi" gostovati u Oslu kao što je tebalo da učine još u martu, ili će se susret igrati na neutralnom terenu, a spekuliše se o Kipru.

U slučaju pobede, Srbija bi u finalu baraža igrala sa boljim iz duela između Škotske i Izraela. Na papiru bi naša selekcija trebalo da bude domaćin tog meča.

"Da li se plašim? Pa, ne plašim se, naravno. Momci su pravi profesionalci, ponašaju se korektno. Novonastala situacija je uslovila da neke stvari nismo mogli da uradimo, a nije tako samo kod nas", rekao je Tumbaković.
Foto: FSS
Međutim, pre svega toga Srbiju čeka meč u Moskvi protiv učesnika četvrtfinala poslednjeg Mundijala 2018.

Rusi su prošle sezone igrati u grupi sa Švedskom i upravo Turskom, osvojili su sedam bodova iz četiri utakmice, kao i Skandinavci, koji su otišli u viši "rang" zahvaljujući boljem međusobnom skoru.

Prošle jeseni su nadigrali Škotsku 2:1 u Glazgovu, Kazahstan 1:0 u Kalinjingradu, potom deklasirali Škote u Moskvi 4:0 i Kipar u Nikoziji 5:0, pre debakla protiv Belgije 1:4 u Sankt Peterburgu.

Selektor Rusije Stanislav Čerčesov, koji je četiri godine za kormilom "Zbornaje komande", za mečeve sa Srbijom i Mađarskom (6. septembra u Budimpešti) pozvao je 26 igrača.

Selekciju čine mahom igrači iz domaće Premijer lige poput Marija Fernandesa (CSKA), Romana Zobnina (Spartak), Rifat Žemljaletdinov (Lokomotiva), Jurija Žirkova (Zenit), Artjoma Dzjube (Zenit) i Fedora Smolova (Lokomotiva).

"Oni su jako dobra reprezentacija koja je svoj kvalitet pokazala na Svetskom prvnetvu. Imaju zajednoištvo, iskustvo, igrače koji se nalaze u zrelim, lepim godinama. Sigurno su trenutno jedna od ponajboljih reprezentacija",
rekao je Tumbaković u Moskvi. Rusi će biti ipak značajno oslabljeni neigranjem veziste Monaka Aleksandra Golovina zbog povrede mišića, Alekseja Mirančuka te napadača Valensije Denisa Čeriševa koji se još oporavlja od povrede.

Međutim, tu je sjajni golgeter Artjom Dzjuba, iako nije postigao gol u poslednjih nekoliko utakmica.

"Dzjuba je sjajan igrač, konstantna je opasnost za gol. Kada uđu u ritam onda imaju seriju, potrudićemo se da ni sada ne postigne gol, ali to je samo naša želja"
, kaže selektor Srbije.

Čerčesov koristi nekoliko različitih sistema igre, pre svega u odbrani u zavisnosti da li je rival neka od elitnih selekcija (trojica štopera) ili ekipa protiv koje želi da diktira ritam meča (dva štopera), a na raspolaganju ima i četvoricu napadača.

"Probali smo na treninzima i sa četvoricom i sa petoricom defanzivaca. I dalje samo teoretišemo, ima vremena da posle razgovora sa igračima odredimo plan igre", ostao je zagonetan selektor Rusije.

Meč između Risije i Srbije (četvrak, 20.45) sudiće arbitar iz Škotske Vilijam Kalum, a asistiraće mu Frensi Konor i Dejvid Mekgitči, dok je četvrti sudija Džon Biton.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: