Kako je Partizan postao crno-beli?

Inicijativa navijača Partizana da klub uvrsti novu garnituru dresova u bordo-plavim bojama podsetila nas je na to kako su nastali crno-beli.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 24.07.2020.

13:55

Kako je Partizan postao crno-beli?
Foto: FK Partizan

Iako tokom većeg dela svoje istorije Partizan igra u dresovima na crno-bele pruge, u svojim prvim danima tim iz Humske je nosio drugačije boje.

Osnovna boja bila je bela, pa se sa tribina najčešće moglo čuti "beli, beli". Ona je kombinovana sa jednobojnim dresovima u bordo i plavoj boji.

Po osnivanju kluba, Branko Šotra, rektor Škole za primenjenu umetnost u Beogradu, prihvatio se zadatka da stvori amblem značku armijskog fiskulturnog društva i odredi klupske boje.

"Uz sugestiju pomenutih drugova kristalisala se ideja da značka treba da predstavlja jedinstvo naših naroda (pet buktinja) i Jugoslovensku armiju (boje državne zastave sa petokrakom). Crvena i plava boja, naročito istaknute na znački, postale su klupske boje
", rekao je Šotra za sportske novine "Partizan" 1954.

Vrlo izvesno je na odabir boja uticao i moskovski CDKA (današnji CSKA), po čijem je uzoru i stvoren Partizan, a koji i danas nosi bordo-plave dresove, mada u to vreme nisu bili najbolji odnosi između SFRJ i SSSR.
Foto: FK Partizan
Tako je bilo sve do 1950. kad aPartizan na kratko kao glavnu garnituru koristio potpuno beli dres sa dijagonalnom plavom linijom, dok je rezervna varijanta bila potpuno plava majica.

Dve godine kasnije Partizan prvi put uvodi dres na bordo-plave pruge, dok je druga varijanta bila sa kvadratima, kao na nekim današnjim navijačkim zastavama.

Konačno, 1959. godine nastaju sada već kultni crno-beli.

U februaru Partizanov omladinski tim je igrao na Kupu karnevala u Vijaređu na kome je učestvovao i podmladak torinskog Juventusa.
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Iako dva tima nisu bila u istoj grupi, predsednik torinskog kluba Umberto Anjeli, oduševljen igrom Partizana donirao je ekipi iz Humske dve garniture crno-belih dresova.

"Ja sam odgovoran što je Partizan prihvatio crno-bele boje. Predložio sam to u ime celog tima generalnom sekretaru kluba Arturu Takaču. Igrači su bili oduševljeni kvalitetom i bojom novih dresova koje smo dobili od Juventusa i pitali su me da ih nosimo sve vreme. U ono vreme nije bilo dobrih deterdženata kao sada, niti je materijal bio tako kvalitetan kao današnji. Zbog toga se događalo da posle nekoliko pranja jedan crveni ili plavi dres izbledi više, a drugi manje, pa kad izađemo na igralište kao da nismo iz istog tima. A crno i belo ostaju isti. Pored toga naši ljudi su, uglavnom, crnomanjasti, pa se to uklapa", opisao je ovu svojevrsnu revoluciju u Humskoj legendarni napadač Partizana Stjepan Bobek, tada trener omladinske sekcije.

Međutim, nije Juventus "originalni" izvor Partizanovih crno-belih dresova.

"Stara dama" je u svojim prvim godinama igrala u roze dresovima sa crnom kragnom, koje i danas često koristi kao rezervnu varijantu.
Foto: FK Partizan
Jedan od očeva igrača je kreirao prve Juventusove dresove, ali je njima zbog konstantnog pranja boja bledela, pa je klub odlučio da je promeni 1903.

Iz kluba su zamolili jednog od svojih igrača, Engleza Džona Sevidža, da im u Engleskoj nađe kontakt dobavljača novih dresova u bojama koje bi bolje naglasile oznake kluba.

Sevidž je imao prijatelja koji je živeo u Notingemu, a koji je bio navijač Nots Kauntija.

On je u Torino poslao dresove sa crno-belim prugama koje je klub prihvatio jer su smatrali da su agresivne i moćne.

Tako Partizanove crno-bele pruge korene vuku od najstarijeg profesionalnog fudbalskog kluba na svetu.
Photo by Evening Standard/Getty Images
Prvu zvaničnu utakmicu u crno-belim dresovima Partizan je odigrao protiv Borca, tima garnizona JNA iz Titograda (Podgorice), 8. marta 1959. godine, u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije (1:0).

Bobek nije gledao prvu Partizanovu utakmicu u crno-belim dresovima. Tada je bio trener varšavske Legije.

U nedelju 11. marta nedeljnik "Fudbal" je preneo izjavu sekretara FK Partizan Slavoljuba Slavka Ivanovića.

"U nedelju pre podne objavljeno je preko glasnogovornika na Stadionu JNA, da su crno-beli prugasti dresovi od sada stalna boja Partizana".
Foto: FK Partizan
Ligaški debi crno-beli dresovi su imali već 15. marta u pobedi nad Vojvodinom 2:0.

Ostali klubovi JSD su sledili fudbalski klub Partizan.

"Partizanov vesnik" je 27. septembra 1959. pod naslovom "Novi dresovi" objavio: "Odluka Upravnog odbora Sportskog društva Partizan da društvene boje budu crno-bele proširila se na sve klubove. Sekretarijat Društva je sklopio ugovor sa preduzećima "Zelengora" iz Umke i "Banaćanka" iz Pančeva o izradi garnitura dresova u crno-belim bojama za sve klubove Partizana. Treba napomenuti da će se izraditi veći broj vunenih majica u društvenim bojama koje će članovi Društva i klubova moći da kupuju za ličnu upotrebu".

Od tog trenutka, Partizan je uglavnom nosio dresove na crno-bele pruge sa crnim ili belim šortsevima i štucnama.

Naravno, u međuvremenu je bilo nekoliko varijacija na temu, ali je ostala dominantna kombinacija crne i bele boje.
Photo by Stu Forster/Getty Images
Tek 1990, više od 30 godina nakon promene, Partizan je opet obukao bordo-plave dresove, na utakmici Kupa UEFA protiv Hibernijansa.

Crno-beli su u međuvremenu još nekoliko puta uvodili ovu garnituru dresova, a naredni "povratak korenim" dogodio se 2003.

U pitanju je sada već kultnu sezona u kojoj je Partizan postao prvi srpski klub koji se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona.

Ekipa iz Humske je igrala upravo u bordo-plavoj kombinaciji u revanšu kvalifikacija protiv Njukasla u kojem je izboreno mesto u eliti.

U narednih 15-ak godina Partizan je relativno često imao bordo-plavu garnituru, a poslednji put je takav dres nošen pre 12 godina, 26. oktobra 2008, na utakmici protiv Čukaričkog.

A. Kovačević
Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: