Zahvaljujući njemu smo imali Atinu 1995, a Hrvati duel sa "Timom snova"

Pokojni Borislav Bora Stanković zadužio je jugoslovensku košarku za sva vremena.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2020.

13:00

Zahvaljujući njemu smo imali Atinu 1995, a Hrvati duel sa
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Jedan je od pionira igre pod obručima na ovim prostorima, a osim što je udario temelje trofejnim generacijama, za vreme njegove ere u FIBA košarka je doživela najveću eskpanziju.

Bio je jedan od osnovača KK Crvena zvezda, stvorio je i OKK Beograd, a onda diktirao trendove kojima se svetska košarka približila NBA nivou.

Bio je jedan od petorice osnivača Kupa šampiona, nadašnje Evrolige, a ostaće upamćen i kao prvi strelac na Svetskom prvenstvu u istoriji, 1953. u Buenos Ajresu.

Uveden je šut za tri poena, promenjene dimenzije terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine. Bora je bio glavni zagovornik odlaska svetskih košarkaša u NBA, koja je do 90-ih za sve van SAD bila nedodirljiv pojam.

Potom je približio NBA svetu, omogućivši američkim profesionalcima da natupaju za svoje reprezentacije na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Zahvaljujući Bori Stankoviću svet je 1992. godine u Barseloni imao priliku da vidi kako u jednom timu igraju zajedno najbolji među najboljima.

Bio je to prvi, originalni, ma jedini pravi "Tim snova" – Majkl Džordan, Dejvid Robinson, Leri Bird, Patrik Juing, Medžik Džonson, Čarls Barkli, Klajd Dreksler, Džon Stokton, Karl Meloun, Skoti Pipen.

Barselonu 1992. će zauvek da pamti i hrvatska košarka, jer je na Stankovićevo insistiranje Hrvatska primljena u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Tako su Toni Kukoč, Dražen Petrović, Dino Rađa i društvo dobili priliku da se okušaju upravo protiv "Tima snova" u finalu, koje su izgubili 117:85.

Dve godine kasnije Stanković je još jednom pomogao "jugoslovenskoj" košarci, organizovao je dodatne kvalifikacije za novoosnovane zemlje za EP u Nemačkoj 1993, od čega su opet profitirali Hrvati osvojivši bronzu, a u Nemačku su se plasirali još Slovenija i BiH. A dve godine posle toga Stanković je još jednom zadužio srpsku košarku. Bukvalno je "izmislio" dodatne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Vlade Divac nije mogao da igra za "plave" zbog obaveza u Los Anđeles Lejkersima, ali je Dušan Duda Ivković okupio spektakularnu generaciju.

Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Zoran Savić, Žarko Paspalj, Zoran Sretenović, Željko Rebrača, Dejan Tomašević su počistili konkurenciju u Sofiji i sa četiri pobede (BiH nije želela da igra pa je SRJ slavila službenim rezultatom 20:0) nad Estonijom, Bugarskom i u odlučujućem meču sa Turskom 84:65 izborila plasman u Atinu.

Danilović je predvodio "plave" sa 23 poena uz samo jedan promašaj iz igre, Savić je dodao 15, a mladi Bodiroga 11 uz 5 asistencija za put u Grčku.

Ostalo je istorija...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: