Amerikanci žale što su "izgubili" Buluta: On je srpski Majkl Džordan

Veliku pažnju u SAD privuklo je povlačenje Dušana Domović-Buluta iz Big3 takmičenja u basketu zbog indirektnog pritiska FIBA.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 21.06.2019.

09:30

Amerikanci žale što su
Foto: fiba.basketball

Ovaj "međunarodni sukob" je stigao i na sportske strane prestižnog ekonomskog njujorškog dnevnika Vol strit džurnala (Wall Street Journal).

Jedan od udarnih naslova u WSJ u četvrtak je bio: "On je srpski Majkl Džordan. Izazvao je međunarodni sukob".

"Unutar znojave sale u Las Vegasu, gde se više od 100 igrača borilo za mesto u Big3, jedna stvar je bila jasna. Niko nije sposoban da dotakne izvajanog momka sa stranim akcentom koga je retko ko ikad ranije video. Nije igrao na koledžu, niti 'flertovao' sa NBA, nije čak nikad igrao profesionalnu košarku. On se jednostvno pojavio niotkuda sa izraženom željom da sve 'podučava' basketu", opisuje WSJ Buluta.

U tekstu koji su potpisali Endru Biton i Džošua Robinson, naglašava se prestiž Big3 lige koju je osnovao reper Ajs Kjub (pravo ime Oše Džekson), a u kojoj će nastupati neke od najvećih NBA zvezda poput Gilberta Arinasa, Grega Odena, Džejsona Ričardsona, Korija Magetija, Berona Dejvisa, Rašarda Luisa, Džermejna Onila, Nejta Robinsona, Džejsona Terija, Majka Bibija, Džoa Džonsona. Bulut je draftovan kao 24. pik od strane Bol Hogs tima čiji je trener Rik Beri, a kapiten Brajan Skalabrini, a za koji nastupaju Džoš Čildres i Dišon Stivenson.

"Zahvalan sam Big3 što mu je dao priliku da učestvujem u ligi i ostvarim svoje snove", rekao je Bulut posle drafta.

Međutim, njegove snove upropastila je FIBA, jer je Bulut morao da se povuče iz Big3 kako ne bi ostao bez prilike da nastupi na Olimpijskim igrama 2020.

FIBA je demantovala da mu je zabranila nastup u SAD, istakavši da učešće u Big3 ne utiče na nastup na OI 2020, ali bi Bulut igranjem u Americi prekršio uslove ugovora sa svojim klubom iz UAE Novi Sad Al Wahda i tako rizikovao dvogodišnju suspenziju od strane FIBA.

"Ne shvatamo zašto organizacija koja promoviše košarku ne dozvoljava gospodinu Bulutu da igra u Big3", pisao je FIBA komesar ove lige, bivša NBA zvezda Klajd Dreksler.

Zašto je Bulut toliko bitan Amerikancima, s obzirom da nikad nisu ni čuli za njega, a u Big3 nastupa toliko NBA zvezda?
Foto: fiba.basketball
"Njegov nadimak je Bullutproof, a nije teško shvatiti zašto je to tako", objašnjava WSJ vrednost srpskog basketaša, "On je najbolji igrač basketa 3x3 na svetu, prema FIBA. Sa Srbijom je četiri puta osvajao Svetsko prvenstvo, uključujući poslednja tri. Dva puta je bio MVP. Njegov klub Novi Sad, sa sedištem u Abnu Dabiju, ali nazvan po srpskom gradu gde je osnovan je dva puta u prethodnih pet godina bio šampion sveta, uz dva druga mesta. Ali Bulut nije samo dobar, on je impresivan. Najprivlačniji deo njegove igre je kombinacija dva najspektakularnija košarkaška poteza koja čine njegovo lično smrtonosno oružje nazvano "Shammdog Nutmeg". Počinje sa epskim potezom urbane legende Goda Šemdgoda (Shammgod) koji je zapalio NBA i ostao upamćen po smrtonosnom krosover driblingu u jednom smeru koji prati dribling u drugom sa suprotnom rukom. Tu Bulut dodaje dribling kojim loptu probacuje kroz noge protivnika".

Bulut se nadao da će imati priliku da pokaže svoj raskošan talenat pred novom publikom, u trećoj sezoni Big3 lige, koja privlači sve veću pažnju u NBA halama, pa će je od ovog leta prenositi i kablovska televizija CBS Sports.

Međutim, Bulut će ostati u Evropi i tražiti svoju kartu za Tokio 2020. Trenutno je sa reprezentacijom Srbije na Svetskom kupu u Amsterdamu.

"Orlovi" su favoriti na turniru, ali su prvog dana ostvarili polovičan učinak – poraz od SAD 21:16 i pobeda nad Holandijom 18:14.

Bulut, Majstorović, Vasić i Savić u petak igraju još dva meča – sa Turskom (16h) i Severnom Korejom (20.30).

U četvrtfinale turnira će proći dva najbolja tima, pa je Srbiji vrlo važan i rezultat iz duela između SAD i Holandije koji igraju od 19.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: