Godina "Orla": MVP Tadić, "ubica golmana" Jović, "nesavladivi" Rajković

Protekla klupska sezona može se opisati kao izuzetno uspešnom za srpske fudbalere.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 28.05.2019.

12:00

Godina
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Naši reprezentativci i potencijalni reprezentativci su bili važni faktori u najvećim evropskim ligama, a neki od njih su bile i glavne zvezde na najvišem nivou.

Blistali su srpski fudbaleri u svim linijama tima – golmani, defanzivci, vezisti i napadači. Sprečavali golove, tresli mreže, asistirali, rešavali mečeve, donosili trofeje.

Srbi su postali šampioni Holandije, Izraela, Portugala, Rusije, Švajcarske, te osvojili kupove Italije, Holandije, Portugala...

Dovodili su svoje timove do polufinala Lige šampiona i Lige Evrope, a bukvalno su ih "centimetri" delili od mečeva za evropske titule u Madridu i Bakuu.

Golmani – Dmitrović i Rajković frustrirali napadače

Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Dugo nismo imali toliko golmana koji brane na visokom nivou, a ove sezone su se posebno istakla dvojica.

U centru pažnje je bio pre svega Marko Dmitrović, jer je često činio čuda ispred gola Eibara u španskoj LaLigi.

Na pet mečeva nije primio gol, a na ukupno 24 utakmice mreža iza njegovih leđa se zatresla ukupno 30 puta, što je sjajan rezultat s obzirom da je u pitanju 12. tim lige i da su ostali golmani Eibara primili 20 golova na mnogo manje utakmice.

Spektakularan je bio i Predrag Rajković, ali je daljina Izraela učinila da slabije odjeknu njegovi mečevi u Evropi.

Međutim, nema sumnje da su se skauti iz liga“petice“ uverili kakav je golman naš fudbaler s obzirom da od 43 utakmice u dresu Makabija, na čak 24 nije primio gol!

Na visokom nivou je bio i veteran Vladimir Stojković koji nije primio gol na 19 utakmica Partizana, iako odbrana crno-belih nije bila na visini zadatka protekle sezone.

Odličan je bio i mladi čuvar mreže surduličkog Radnika Nikola Vasiljević koji je 13 puta sačuvao mrežu tima na 35 utakmica.

Odbrana: Kolarov golgeter, Mladenović paker, Miletić otkrovenje

Srpski odbrambeni igrači su po tradiciji bili bitan faktor u brojnim evropskim klubovima u najjačim evropskim ligama.

Posebno se istakao kapiten „Orlova“ Aleksandar Kolarov koji je sa 9 golova bio najefikasniji defanzivac u ligama „petice“, uz standardan doprinos u odbri ekipi Rome.

Odličnu sezonu je imao mladi štoper Fiorentine Nikola Milenković, koji je osim sjajne igre u defanzivi postigao i tri gola, poslednji Juventusu koji je navodno zainteresovan da gadovede predstojećeg leta.

Standardni prvotimci u ligama „petice“ su bili još Nikola Maksimović (Napoli), Matija Nastasić (Šalke), Miloš Veljković (Verder), te Stefan Mitrović koji je kao kapiten predvodio Strazbur do 11. mesta i trofeja u Liga kupu.

Sjajnu sezonu je u Poljskoj imao Filip Mladenović, koji je sa čak 9 asistencija pomogao Lehiji da se do poslednjeg kola bori za titulu u Ekstraklasi.

Uroš Spajić se nametnuo kao prvotimac u reprezentaciji zahvaljujući odličnim igrama u Krasnodaru, dok je odličnu sezonu u Rusiji imao i bivši kapiten „Orlova“ Branislav Ivanović koji je komandovao odbranom Zenita na putu ka tituli.

Po efikasnosti se istakao i desni bek Partizana Nemanja Miletić, koji je sa 5 golova i 3 asistencije često donosio bodove crno-belima, a još bolji je bio u svom primarnom zadatku u defanzivi, gde je bio glavni stud odbrane tima iz Humske.

Miletić je posebno blistao u bitnim i velikim utakmicama, kao što je nedavno odigrano finale Kupa Srbije u kojem je Partizan postao tek treći tim u sezoni, prvi iz Srbije, koji je pobedio Crvenu zvezdu na „Rajku Mitiću“, i to bez primljnog gola.

Sredina: Maestro Tadić, Milivojević kao Širer, Istanbul preporodio Ljajića

Bez obzira na sjajne igre nekoliko naših fudbalera, niko nije bio ni blizu nivoa Dušana Tadića.

Da u fudbalu postoje MVP priznanja, vezista Ajaksa bi ih osvajao verovatno iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec.

Dovoljno je reći da je na 56 utakmica direktno učestvovao u čak 62 gola „kopljanika“ (38 postigao, 24 asistencije) na putu ka duploj kruni.

Bolji od njega u tom pogledu bio je samo Lionel Mesi sa 73 gola (51+22), dok je iza sebe ostavio Kilijana Mbapea, Roberta Levandovskog, Rahima Sterlinga, Serhija Aguera...

Nažalost, sreća nije do kraja pogledala velikana iz Amsterdama jer je bukvalno u poslednjoj sekundi ostao bez plasmana u finale Lige šampiona.

I drugi srpski vezisti su blistali u proteklih desetak meseci, a Tadićeva dominacija je nezasluženo zasenila pre svega fantastičnu sezonu Filipa Kostića.

Kostić je bio Ajntrahtov „Tadić“ sa svojevrsnim „dabl-dabl“ doprinosom od 23 gola u celoj sezoni.

Bio je jedan od ključnih faktora plasmana tima iz Frankfurta u polufinale Lige Evrope, a takođe je čista (ne)sreća odlučila da ne igraju finale u Bakuu.

Blistavu sezonu je imo i Luka Milivojević koji je „zabetonirao“ status jednog od najpouzdanijih vezista u Premijer ligi.

Sjajno je kao kapiten predvodio Kristal Palas, a jedini je fudbaler koji je odigrao svaki minut u PL protekle sezone.

Osim toga, iako zadnji vezni Milivojević je bio prvi strelac londonskih „Orlova“ sa čak 12 golova, od čega 10 sa penala čime se izjednačio sa legendama poput Stivena Džerarda, Frenka Lamparda i Alana Širera koji su imali identičan učinak u jednoj sezoni.

Nažalost, stao je na jedan gol od rekorda koji je u sezoni 2004/2005 postavio Endru Džonson.

Sergej Milinković-Savić nije imao statistički impresivnu sezonu kao prethodnu, ali je svojim sedmim golom doneo Laciju trofej Kupa Italije.

Sjajnu godinu imao je i Adem Ljajić koji se preporodio u Istanbulu. Sa 9 golova i čak 14 asistencija je pomogao Bešiktašu da se plasira u Ligu šampiona, a turski tim mu se zahvalio otkupivši ugovor od Torina.

Efikasnu sezonu u Turskoj imao je i Danijel Aleksić koji je sa 14 golova i 8 asistencija u dresu Malatje izborio poziv selektora Mladena Krstajića.

O preporodu se može pričati i kod Marka Grujića koji je zablistao na pozajmici u Herti sa 5 golova, ali su ga povrede sprečile da još bolje pokaže Jirgenu Klopu da može da računa na njega u Liverpulu.

Između ostalih treba istaći i Nemanju Maksimovića, koji za razliku od gore navedenih nije bio preterano efikasan, ali je bio stub veznog reda „malog“ Hetafea koji je u poslednjem kolu LaLige ostao bez plasmana u Ligu šampiona.

Ne treba zaboraviti ni veliki doprinos Miralema Sulejmanija dominantnoj tituli Jang Bojsa sa 9 golova i 12 asistencija u Švajcarskoj, te konstantnost na visokom nivou Nemanje Gudelja i Ljubomira Fejse u Portugalu, te odličnu sezonu Darka Lazovića u Italiji.

Napad: Žele ga Real, Barsa, PSŽ, Bajern, Čelsi, Inter...

Dugo su selektori Srbije mučili muku sa neefikasnim napadačima, uglavnom su na raspolaganju imali samo jednog pouzdanog golgetera, a sada je Krstajić na slatkim mukama jer ima trojicu „bombardera“.

Prvo ime sezone je svakako 21-godišnji Luka Jović koji je dominirao u Bundesligi i Ligi Evrope u dresu Ajntrahta iz Frankfurta.

Postigao je 27 golova uz 7 asistencija, efikasniji od njega u BL bio je samo veliki Robert Levandovski, dok u LE deli prvo mesto sa Olivijeom Žiruom koji bi mogao da ga prestigne u finalnom meču.

Stoga ne čude konstantne spekulacije o potencijalnom bombastičnom transferu bivšeg napadača Crvene zvezde.

Pominju se Bajern Minhen, Pari Sen Žermen, Barselona i pre svih Real Madrid. Jović je navodno prioritet Zinedina Zidana kao zamena za veterana Karima Benzemu.

Ajntraht je otkupio Srbina od Benfike za 8 miliona evra, a sada traži od „Kraljevskog“ kluba 70. On, pak, tvrdi da bi mu možda više prijali Engleska ili Italija.

Jovićeva spektakularna sezona je gurnula u drugi plan odlične nastupe Aleksandra Mitrovića u Engleskoj.

Nažalost, njegovih 11 golova i 3 asistencije nisu bile dovoljne da Fulam opstane u Premijer ligi, ali će verovatno doneti Partizanovom izdanku da ostane u elitnom rangu, jer su za njega zainteresovani Everton, Vest Hem i Kristal Palas, a pominje se i Bundesliga.

Sjajnu godinu imao je i Aleksandar Prijović, koji je postigao 29 golova u prethodnih desetak meseci.

Sa devet golova je značajno doprineo PAOK-u da osvoji prvu titulu šampiona Grčke posle 34 godine, iako je još zimus napustio Solun.

Obezbedio je svoju finansijku budućnost transferom u Al Itihad, gde je dobio četvoroipogodišnji ugovor vredan 450.000 evra mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: