Denver Nagets – budućnost je svetla

Koliko god da boli poraz na jednu loptu u sedmom meču polufinala konferencije, Denver Nagetsi nemaju za čim da žale ove sezone.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 13.05.2019.

12:20

Denver Nagets – budućnost je svetla
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

S obzirom da je cilj ekipe bio plasman u plej-of, sezona 2018/2019 se mora smatrati više nego uspešnom. U stvari, Nagetsi su daleko premašili očekivanja i pokazali da mogu mnogo više od zacrtanog plana.

Tim koji je pre samo godinu dana bio deveti na Zapadu, u protekloj sezoni je bio drugi na sa skorom 54-28 i zaključno sa plej-ofom imao 61 pobedu što se nije dogodilo najmanje deset godina. Jedna, možda dve lopte su ih delile od finala konferencije, a ključna stvar na koju navijači treba da obrate pažnju je da će kičma tima koja je do ostvarila biti tu i naredne sezone.

Nikola Jokić, Džamal Marej i Geri Heris su u NBA svetu još uvek klinci, sva trojica imaju 24 i manje godina, a tu su još odlični 23-godišnji Monte Moris i 22-godišnji Malik Bizli.

Neki su zaboravili i da Denver u svom timu ima jednog od najtalentovanijih igrača mlađe generacije, Majkla Portera Džuniora, 14. pika sa prošlogodišnjeg drafta, koga je operacija leđa sprečila da pokaže šta zna.

Bez obzira na povredu i pauzu, sigurno nije zaboravio da igra košarku, a koliko Denver može da očekuje od njega naredne sezone videćemo na Letnjoj ligi, u direktnom obračunu sa najvećom NCAA zvezdom protekle sezone Zajonom Vilijamsonom.

Ako su ove sezone bili tako blizu borbe za titulu Zapada, šta onda očekivati od njih naredne sa ovim iskustvom i znanjem, jer treba naglasiti da su prvi put u svojim karijerama igrali plej-of NBA lige, a plej-of i regularna sezona su dva sveta, što se lako vidi u svakom napadu na utakmici.
Photo by Steve Dykes/Getty Images)
Adut u prilog velikih očekivanja od sledeće sezone je i to što će Denver imati relativno mirno leto u smislu statusa igrača, pa Meloun može da se potpuno posveti dodatnom razvoju svog talentovanog jezgra.

Prošlog su rešili ključni problem zvani maksimalni ugovor Nikole Jokića, nisu se kockali i isplatili su mu 148 miliona dolara i to im se višestruko vratilo.

Glavna nepoznanica biće Pol Milsap, jer Denver odlučuje da li će ostati i naredne sezone za 30 miliona evra. Uprkos brojnim kritikama i prosečnoj prošloj sezoni, Milsapovo iskustvo je bilo važan faktor za dobre rezultate Nagetsa tokom cele sezone, jer je bio najkonstantniji i značajno doprinosio napretku mlađih saigrača.

Vrlo je moguće da se nađu negde na sredini, da produže ugovor za više od jedne godine za nešto manju platu, na primer na tri za 45 miliona dolara, što bi odgovaralo i Milsapu s obzirom da već ima 34 godine i ne može mnogo da bira, a posebno Denveru jer bi vezao na duže igrača koji donosi iskustvo i kontinuitet, a smanjio bi i prostor u seleri-kepu.

Naravno, postavlja se pitanje da li bi Denver taj novac trebalo da iskoristi na neki drugi način, možda da stvori balkanski tandem dovođenjem Nikole Mirotića uz Jokića, ali teško da bi Španac crnogorskog porekla bio faktor stabilnosti u odbrani kakav je Milsap.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Ipak, ključni faktor za dodatni korak Denvera naredne sezone neće biti ni Milsap ni Jokić ni neki potencijalni trejd, već Džamal Marej.

Ove sezone je u nekoliko navrata pokazao da je elitni bek, ali je podbacio u seriji sa Portlandom zbog čega mnogi dovode u pitanje njegov status nosioca igre.

Međutim, ne treba zaboraviti da Marej ima samo 22 godine, tek je tri godine u NBA, a gde je bio na primer Stef Kari u tim godinama? Jesmo ga istakli kao najslabiju kariku u sedmom meču sa Portlandom, ali ne znači da smatramo da je loš igrač. Naprotiv, iz takvih situacija se često izrode najveći.

Ako ćemo kao bazu njegovog kvaliteta analizirati nastupe u plej-ofu, možda bi trebalo istaći drugi meč sa San Antonijom u prvoj rundi.

Tri četvrtine je promašio skoro svaki šut koji je uzeo, a onda je ubacio 21 poen u poslednjem kvartalu i spasao sezonu Denvera. Ta četvrtina je ono za šta treba da se "uhvate" svi kada se predviđa šta Marej može u nastavku karijere – mnogo.

Zato se očekuje da Nagetsi s njegovim ugovorom, koji je sledeća važna stavka menadžmenta, postupe kao sa Jokićem, bez mnogo kalkulacija.

Potencijalna pojačanja?

Photo by Ronald Cortes/Getty Images
Naravno, već se analizira tržište slobodnog igrača narednog leta, a tu se ističe nekoliko imena koja po američkim analitičarima mogu dosta doprineti kvalitetu Denvera.

Među njima su pre svega krilni igrači kao alternative za Milsapa – Tadeus Jang kao sjajan defanzivni adut, Taž Gibson čiji bi atleticizam i sirova snaga bili sjajan dodatak na Jokićevu košarkašku inteligenciju, a pominje se i Patrik Beverli kao sjajna podrška za Mareja na bekovskoj poziciji, što je najviše nedostajalo Denveru u plej-ofu.

Mediji će narednih meseci umnogome spekulisati i o mogućem "blokbaster" trejdu kojim bi Denver doveo nekog superstara za napad na titulu, a imena su vrlo zanimljiva.

Još zimus se u vezu sa Nagetsima dovodio sjajni Entoni Dejvis, gde smo i mi analizirali prednosti i mane takvog poteza Denvera, pre svega u korelaciji sa Jokićem u reketu.

Opet u zavisnosti od Milsapovog statusa, u priču se uvodi Kevin Lav koji bi predstavljao žestoko pojačanje u napadu, a ništa manje Denver ne bi dobio ni od Bredlija Bila, samo je pitanje da li je on vredan žrtvovanja nekog vrhunskog mladog igrača. Američki mediji spekulišu i o Nikoli Batumu, čiji je ugovor "zakopao" Šarlot Hornetse jer su samo ove sezone platili 24 miliona dolara za prosek od poražavajućih 9,3 poena po meču, a tek mu sleduju 52 miliona za preostale dve godine petogodišnjeg ugovora iz 2016.

Ukoliko bi se vratio bar na približan nivo onom iz sezone 2016/2017 kada je prosečno ubacivao 15,1 poena uz 6,2 skokova i 5,9 asistencija, svakako bi bio ogroman plus sa napad Denvera.

Što se tiče drafta, Nagetsi tu ne mogu ništa da očekuju jer ne poseduju pikove ni u prvoj ni u drugoj rundi.

Nema sumnje da će sledeća sezona biti izuzetno interesantna kada su u pitanju Nagetsi. Očekujemo svakako još jači Denver, a s obzirom da bi ove sezone glavni favoriti na Zapadu poput Golden Stejta i Hjustona mogli da značajno oslabe, mnogi postavljaju pitanje da li će Meloun imati čak i tim za titulu?

Dosta je tu nepoznanica i neočekivanih faktora, ali Nagetsi će svakako i naredne sezone biti jedan od kandidata bar za finale Zapada.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: