Povratak LŠ – da vidimo koliko je dobar Solskjerov Junajted

Utakmicama Mančester junajted – Pari Sen Žermen i Roma – Porto počinje nokaut faza UEFA Lige šampiona.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 12.02.2019.

11:00

Povratak LŠ – da vidimo koliko je dobar Solskjerov Junajted
Foto: Getty Images

Osmina finala LŠ, prvi meč:
M. Junajted – PSŽ
Old Traford, Mančester
utorak, 21h


Junajted od dolaska Olea Gunara Solskjera na mesto privremenog menadžera umesto Žozea Murinja igra najbolji fudbal još od vremena sera Aleksa Fergusona.

"Ubica dečijeg lica" je preporodio "Crvene đavole" koji su pod njegovim vođstvom dobili deset od 11 utakmica, bez ijednog poraza od sredine decembra.

S izuzetkom Aleksisa Sančesa, skoro svi ostali igrači su od dolaska Solskjea značajno podigli nivo individualne forme.

"Imamo trenera koji ima drugačije planove i trudimo se da uradimo ono što traži od nas. Možda nam je lakše da igramo ovaj stil fudbala od onog koji je gajio prošli trener. Sa novim trenerom imamo mnogo samopouzdanja, mnogo odlučnosti, što značajno pomaže. Trudimo se da mu se odužimo i stvari trenutno dobro funkcionišu", rekao je napadač Antoni Marsijal, još jedan koga je preporodio dolazak Solskjera i bukvalno sa izlaznih vrata Old Traforda doveo do produženja ugovora.

Posebno je impresivan Pol Pogba koji pod vođstvom Norvežanina postao najkorisniji vezni igrač u Evropi sa osam golova i šest asistencija u devet utakmica, od kojih Junajted na četiri nije primio gol.

Francuz je posebno ubitačan u tandemu sa mladim Markusom Rašfordom jer su zajedno jedan drugom stvorili čak 12 gol šansi. Primera radi, kod Murinja su kombinovali samo pet puta na 17 mečeva.
Foto: Getty images
S druge strane, PSŽ na "Old Traford" stiže u najgorem mogućem trenutku, ne samo zbog vrhunske forme i maksimalnog samopouzdanja igrača Junajteda, već pre svega zbog problema u sopstvenom igračkom kadru.

Trener "Svetaca" Tomas Tuhel zbog povreda ne može da računa na najveću zvezdu tima Nejmara da Silvu te na drugog strelca ekipe Edinsona Kavanija, a nije beznačajan ni izostanak beka Tomasa Menijea.

Uprkos tome neće biti lako engleskom velikanu s obzirom da je odbrana i dalje najslabija tačka Junajtedovog tima, a napad PSŽ predvodi "novi Pele", Kilijan Mbape koji je ove sezone režirao ukupno 36 golova (22 postigao, 14 asistirao), a podrška su mu fantastični krilni napadači Julijan Draksler i bivši igrač Junajteda Anhel di Marija.

"Pitao sam ga o Junajtedu, neću vam reći šta mi je rekao. Spreman je za ovaj meč. On je veliki igrač. Nije rekao ništa loše o njim, ima ogromno poštovanje. Igra dobro poslednjih meseci i sada nam je najpotrebniji kada su povređeni Nejmar i Kavani. Nadam se da će biti sjajan", rekao je Draksler o Argentincu.

S obzirom da su napadači ključni aduti oba tima, da Junajted pod Solksjerom igra najefikasniji fudbal u poslednjih nekoliko godina, a da nije potrebno opisivati PSŽ-ov stil igre, logično je očekivati goleadu u ovom dvomeču.

"Ako je postojao bolji trenutak da igramo ovako veliku utakmicu, to je ovaj. Pronašli smo kakav tim želimo da budemo, slažemo se kako da pristupamo utakmicama, imamo mnogo samopouzdanja",
rekao je Solskjer, "Radujemo se ovome. Navijači i igrači se raduju takvim večerima, pošto su to posebne večeri. Moja poslednja bila je u aprilu 2007, kada smo pobedili Romu 7:1. To je bila tipična noć na Old Trafordu. Prvi meč smo izgubili 2:1, a trener (Ferguson) je bio srećan. Rekao je da ćemo pobediti na našem terenu, bio je uveren u naše sposobnosti".
Stoga bi lako u prvi plan mogli da iskoče golmani dva tima, pre svih čuvar Junajtedove mreže David de Hea, koji je takođe od dolaska Solskjera značajno podigao nivo svoje igre i u nekoliko utakmica bio presudan faktor pobede.

"Očekujemo da Junajted igra kao u prethodnim utakmicama. Sigurno će napasti, ali ne smemo zaboraviti da je revanš u Parizu, tako da se u ovom meču ništa ne rešava. Videćemo i malo taktičkog fudbala", istakao je Draksler.

Ipak, pobednika ovog dvomeča bi lako mogli tražiti i u tome ko će dobiti bitku između dva kaznena prostora, Junajted sa Pogbom i Nemanjom Matićem deluje impresivno poslednjih nedelja u tom delu tima, dok će Tuhel strahovati od reakcije rovitog Marka Veratija.

"Značajno smo napredovali od utakmica u Liverpulu i Beogradu. Moramo zadržati isti mentalitet u ovim mečevima. Junajted je impresivan pod Solskjerom, ne smemo im ništa pokloniti. Nisam ih analizirao pod Murinjom jer je utakmica bila daleko. Gledao sam samo mečeve pod Solskjerom. Biće teška taktička i fizička utakmica", rekao je Tuhel.

Junajted nije osvojio LŠ od 2008, a PSŽ nikad u svojoj istoriji nije bio prvak Evrope, što je prioritet bogatih arapskih vlasnika ove sezone, posebno zbog dominacije u Ligi 1.

Ovo je prvi međusobni duel Junajteda i PSŽ u Ligi šampiona.
Foto: Tanjug/Maurizio Brambatti/ANSA via AP
Osmina finala LŠ, prvi meč:
Roma – Porto
Olimpiko, Rim
utorak, 21h


Duel Rome i Porta ne spada u red fudbalskih poslastica, ali nema sumnje da nas očekuje 180, a možda i više vrlo uzbudljivih minuta.

Porto je impresionirao u grupnoj fazi osvojivši 16 bodova, čime je ponovio svoju najbolju sezonu od pre čak 20 godina.

S druge strane, Roma je izborila nokaut fazu u grupi sa braniocem trofeja Real Madridom posle dosta oscilacija u igri i rezultatima.

Dvomeč osmine finala LŠ dolazi u vrlo nezgodnom trenutku za Romu, koja je uprkos ubedljivoj pobedi proteklog vikenda u Seriji A (3:0 nad Kjevom) i dalje uzdrmana zbog debakla u Firenci pretposlednjeg dana januara (1:7).

"Vučica" je usred žestoke borbe za mesto koje vodi u Ligu šampiona iz Serije A, gde su joj poziciju oslabila dva uzastopna remija, pa je trener Euzebio di Frančesko pod velikim pritiskom.
Foto: Tanjug/Angelo Carconi/ANSA via AP
Iako su u obećavajućoj dobroj formi napadači Stefan el Šaravi i Edin Džeko, ključni igrač Rome u ovom prelonom trenutku sezone je kapiten "Orlova" Aleksandar Kolarov.

Što zbog izuzetne efikasnosti našeg beka, što zbog sukoba sa navijačima koji je u njemu probudio srpski inat pa je se posle debakla u Firenci najviše istakao u ekipi, dok i dalje prkosi tribini.

Osim njega odlično igra i drugi veteran vezista Danijele de Rosi, pa je jasno da će napad Rome biti presudan faktor u nastojanju ovog tima da stigne do osam najboljih ekipa elitnog takmičenja.

Međutim, ni "Zmajevima" ovaj meč ne dolazi pravovremeno, iako su neporaženi u poslednjih 25 utakmica, u padu su forme pa su remizirali u prethodna dva kola u Primeiri i ugrozili put ka tituli.

Tim sa Dragaa će se u ovom dvomeču pre svega osloniti na svoju čvrstu odbranu koja je pod vođstvom legendarnih veterana Real Madrida Ikera Kasiljasa i Pepea primila samo 12 golova na 21 utakmici u prvenstvu.
Foto: Tanjug/Maurizio Brambatti/ANSA via AP
Portugalci će u Rimu biti oslabljeni neigranjem napadača Muse Marege i Vinsenta Abubakara, pa je jasno da će se tim Seržo Konseisaa zatvoriti i vrebati šansu iz kontranapada.

"Povrede su deo igre, a ja sam plaćen da pronađem rešenje. Igraće se 180 minuta. Moramo da budemo konkurentni i pametni. Moramo da budemo snažni i kompaktni kao tim. Iskustvo je važno, ali zna biti i bezvredno. Potrebni su hrabrost, odlučnost i noge. Svakodnevno se spremamo da budemo spremni, ne samo u LŠ već i u domaćem prvenstvu",
rekao je Konseisao koji je svojevremeno igrao za Rominog najvećeg rivala Lacio.

"Ne osećam ništa posebno zbog toga što sam igrao za Lacio. Osećam se posebno samo što mi je Porto u srcu. Svakog dana osećam ponos što sam trener i što predstavljam ovako veliki klub. Naravno da će ulazak na stadion vratiti stare uspomene na srećne godine i brojne trofeje osvojene sa Laciom. Uvek je emotivno igrati u Rimu, ali ja sam koncentrisan na ovu utakmicu".


Meč u utorak će biti peti susret dva tima u evro-kupovima. Pre dve godine su imali okršaj u plej-ofu kvalifikacija za LŠ, a tada je Porto slavio ukupnim rezultatom 4:1. Ovo je idealna prilika za "Vučicu" da se revanšira.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: