Vreme je za NBA – Nikola Milutinov je prerastao Evropu

Ljubiteji košarke u Srbiji mogu biti ponosni na aktuelnu generaciju naših igrača koji posle dosta godina opet dominiraju Evroligom, ali i NBA.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 22.01.2019.

10:05

Vreme je za NBA – Nikola Milutinov je prerastao Evropu
Foto: EPA/GEORGIA PANAGOPOULOU2

Nikola Jokić je za kratko vreme očarao NBA ligu, već se polemiše i da li je kandidat za MVP-ja sezone, a vrlo brzo bi Amerikanci mogli da na delu vide još jednog dominantnog srpskog centra, još jednog Nikolu.

Dok Jokić dominira u NBA, sa ove strane Atlantika dominantna sila u reketima širom Evrope je Nikola Milutinov.

Bivši centar Partizana je na dobrom putu da u dresu Olimpijakosa postane MVP Evrolige.

Najviše zahvaljujući Srbinu, velikan iz Pireja je skoro viđeni učesnik plej-ofa, a u završnici regularnog dela sezone će se boriti za što bolju poziciju pred nokaut fazu. Statistički Milutinov je trenutno peti najkoristniji igrač takmičenja sa prosečnim indeksom koristnosi 19,8 po utakmici.

Milutinov prosečno postiže 11 poena po meču uz 63,1% šuta iz igre, a prvi je skakač takmičenja sa 9,3 uhvaćenih lopti po utakmici, od čega su 3,7 u fazi napada.

Osim toga, Milutinov deli 1,5 asistencia po utamici uz skoro jednu blokadu po meču. Do sada je tri puta bio MVP meseca što je za sada rekord sezone.

Dok je tokom jeseni imao većih oscilacija u svojim nastupima, koje su umnogome zavisile i od minutaže, u poslednjih šest utakmica samo jednom nije imao dvocifren učinak, a ostvario je dva dabl-dabla.
Foto: EPA/DANIEL KOPATSCH
Posebno je impresivan bio u gradskom derbiju sa Panatinaikosom u 16. kolu kada je imao po 18 poena i skokova.

Zbog toga ni ne iznenađuju izveštaji iz grčkog šampionata kada, kao proteklog vikenda, zabeleži 21 poen uz 17 skokova.

"On je sjajan igrač. Mlad je, sjajno se kreće, odlično kontroliše loptu. Fantastičan je. Ako ga zarobite, on zna kako da doda loptu. Za sada, koliko sam mogao da vidim, impresivan je. Igrač koji menja tok utakmice, izuzetan. Mogao bi da igra u NBA ligi, ne sumnjam u to ni tren. Može da igra na bilo kom nivou. Podseća me na Baka Vilijamsa i Čarlsa Ouklija, žestoke igrače koji su imali sjajan osećaj za igru", pohvalio je Milutinova trener PAO Rik Pitino, legenda NCAA lige koju je dva puta osvajao i jedini doveo tri različita koledža do Fajnal-fora.

Ono što vidimo od Milutinova ove sezone šalje jasnu poruku – prerastao je Evroligu. Novosađani je postepeno napredovao i potpuno sazreo fizički i psihički pa je nesumnjivo jedini logični sledeći korak u njegovoj karijeri NBA liga.

Milutinov je relativno mlad igrač sa 24 godine, ali iza sebe ima već šest jakih sezona još od vremena u Partizanu u kojem je stasavao tokom tri godine i sticao znanje koje su svojevremeno do NBA odveli Željka Rebraču, Nenada Krstića i Nikolu Pekovića.

Problemi sa povredama su umnogome usporavali njegov razvoj i napredak prethodnih godina, zbog čega je i često oscilirao tokom sezona u kojima je najavljivao proboj, ali ova pokazuje da su ta vremena iza njega i da je spreman za glavnu scenu.

Gledajući stastitike NBA centara, odmah iza Džoela Embida i Karl-Entonija Taunsa su momci sa ovih prostora Nikola Vučević i Nikola Jokić, a u prvih deset su još trojica Evropljana – Klint Kapela, Mark Gasol i Rudi Gober, koje u stopu prati Jusuf Nurkić.
Foto: EPA/GEORGIA PANAGOPOULOU4
S obzirom na igre koje pruža u Evroligi i fizičke predispozicije, a posebno na osnovu košarkaške inteligencije koju poseduje, nema sumnje da za Milutinova ima mesta u NBA u kojoj brojni timovi očajnički traže kvalitetne visoke igrače.

Ako jedan Stiven Adams predstavlja jedan od stubova tima koji se bori za plej-of, Bruk Lopez bitan šraf jednog od najboljih timova Istoka, važne uloge u svojim ekipama imaju Džavejl Mekgi, Aleks Len, Kodi Zeler, Vili Ernangomes, ne da za Milutinova ima mesta u NBA, već bi mogao biti sledeće "čudo" iz Srbije.

Ono što je posebno ključno u celoj ovoj priči je tim koji polaže pravo na Milutinova. Novosađanin je izbran kao 26. pik na draftu 2015. od strane San Antonio Sparsa.

A ne postoji savršenija sredina za ulazak u NBA od "mamuza" pod kontrolom Grega Popovića koji je specijalista za Evropljane, a posebno za visoke igrače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: