Kovačević za B92: Imamo kvalitet da budemo ispred Portugala

Sportski direktor fudbalske reprezentacije Srbije Darko Kovačević pričao je za B92 o utiscima iz protekle godine i planovima za budućnost.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

09:00

Kovačević za B92: Imamo kvalitet da budemo ispred Portugala
Foto: StarSport

Kovačević je krajem jula preuzeo funkciju sportskog direktora, nakon Svetskog prvenstva, a ističe zadovoljstvo rezultatima posle svojih prvih šest meseci u FSS.

"FSS mora da bude zadovoljan jer je reprezentacija posle dugog niza godina otišla na Svetsko prvenstvo, omladinska reprezentacija obezbedila Evropsko prvenstvo. Srpski fudbal mora i treba da bude zadovoljan. Sve mlađe kategorije su beležile uspehe i Crvena zvezda je plasmanom u Ligu šampiona napravila veliki rezultat što želim u sledećem period Partizanu u evropskim takmičenjima. To je za srpski fudbal jako dobro i srpski fudbal napreduje. Što se mene lično tiče, zadovoljan sam i zahvalan predsedniku FSS Slaviši Kokezi što me pozvao. Čast mi je da predstavljam Srbiju, da budem direktor ove reprezentacije",
rekao je Darko Kovačević za B92.

Iza reprezentacije je vrlo uspešan početak novog takmičarskog ciklusa koji je otvorili premijerno izdanje Lige nacija u kojoj je Srbija izborila plasman iz Lige C u Ligu B i obezbedila sebi alternativni put ka Evropskom prvenstvu 2020.

"Mislim da je Liga nacija pravi potez UEFA. Ne treba prijateljske utakmice da igraš, a donositakmičarski značaj. Mi nismo izgubili nijednu utakmicu, prvi smo u grupi. Može neko da kaže da je slaba, ali nije lako igrati ni protiv Litvanije ni protiv Crne Gore. Treba da nastavimo tako, sada kroz kvalifikacije da se izborimo za EP, a šta će biti i kako će se odvijati videćemo. Ali treba da pokažemo da možemo da igramo i sa Ukrajinom i sa Portugalom".
Foto: StarSport
Na proleće "Orlove" čeka novi izaziv – početak kvalifikacija za EURO 2020. Srbija će igrati u nimalo naivnoj grupi sa prvakom Evrope Portugalom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom.

"Očekujem da se kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo. Grupa nije laka, ali ja sam i posle žreba u Dablinu rekao da imamo šanse. Imamo kvalitet, imamo igrače da budemo i prvi u grupi, zašto da ne. Portugal i Ukrajina jesu jake reprezentacije, Portugal na papiru jeste favorit, ali imamo kvalitet i sami igrači moraju da budu optimisti kao i ja i da pokažu da stvarno znamo da igramo fudbal. To su pokazali kroz Ligu nacija".

Razlog za optimizam daju sjajne igre Dušana Tadića, Aleksandra Mitrovića, Luke Jovića i ostalih igrača iz najjačih evropskih liga.

"Vidimo Tadića sa 30-32 godine da blista u Ajaksu i onda ti je drago kada mladi poput Gaćinovića i Jovića postižu golove. To je jako bitno. To prezentuje naš fudbal, bitno je i za nas da vidimo da su naši igrači u formi. Daj bože i da u martu budu u takvoj formi, da nastave tako da igraju".


Srbija je 2018. posle osam godina nastupila na jednom velikom takmičenju, i to Mundijalu, dok na novo EP čeka skoro dve decenije.
Foto: StarSport
"Mi sami u glavi treba da budemo optimisti i sama reprezentacija Srbije uvek treba da bude optimista i uvek treba da se nalazi na velikim takmičenjima i na EP i na SP. Poslednja generacija koja je igrala na EP je bila moja 2000. Srpski fudbal i mi koji radimo u Savezu ne smemo da dozvolimo da ga čekamo 20 godina. Imamo kvalitet i igrače da se nađemo na svakom velikom takmičenju".

Posle pet godina Srbija ja opet među 30 najboljih selekcija na rang listi FIFA, a napredak "Orlova" je izazvao veliku pažnju upravo i u krovnoj fudbalskoj organizaciji koja predviđa svetlu budućnost srpskog fudbala.

"To je jako lepo i kod samih igrača je takav osećaj. Ja kad sam igrao kada je bila Jugoslavija bili smo peti ili šesti. Lepo je kad znaš kad si među 30, 20 ili deset. Sigurno i da sami igrači moraju da imaju podstrek da napreduju, da naprave rezultat za reprezentaciju Srbije".

Reprezentacija na čelu sa Kovačevićem i selektorom Mladenom Krstajićem je posle SP postepeno počela da podmlađuje A selekciju i udara temelj za narednih nekoliko ciklusa.

"Mi jesmo podmladili reprezentaciju, dolaze mlade snage uz iskusne igrače kao što su Matić i Kolarov. Tu sad dolaze mlade generacije poput Lukića, Maksimovića, Jovića, Živkovića, Gaćinovića. Generacija koja je osvojila SP, 60% njih čini A reprezentaciju, a sada idu u Italiju na EP za mlade. Okosnicu tima čine mladi igrači i uz par iskusnih mislim da je to glavni kvalitet naše reprezentacije".
Foto: StarSport
Poslednjih nedelja u centru pažnje je namera Srbije, Bugarske, Ruminije i Grčke da se zajedno kandiduju za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030.

"Daj bože da možemo, ali polako. Prvo treba da se sredi infrasktruktura i stadioni da bi uopšte mogla da se podnese kandidatura za neko veliko takmičenje. Treba nam stadion od 50-60 hiljada. To je realno, zašto da ne. To je dobro i za naš fudbal i za FSS i za našu državu".


Kovačević pažljivo prati evropsku klupsku scenu, gde bi posle višegodišnje dominacije Real Madrida "Stari kontinent" u 2019. mogao da dobije novog vladara.

"Juventus ima dobru ekipu, jedan je od favorita. Igra fenomenalno, ali je i PSŽ svakako favorit. Ja bih voleo nešto da uradi i Mančester junajted zbog Nemanje Matića, ali videli smo da nije u formi. Ali za mene je Juventus favorit, mentalitet i sklop ljudi, ceo klub tako funkcioniše kao pobednički. Da Juventus izgubi dve ili tri utakmice je jako, jako teško, skoro nemoguće. Taj klub je navikao na pobede i mislim da je uz PSŽ jedan od favorita", zaključio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: