Finale veka – ludnica u Buenos Ajresu

Muhamed Ali vs Džo Frejzer, Medžik Džonson vs Leri Bird, Džon Mekinro vs Bjorn Borg, Lionel Mesi vs Kristijano Ronaldo, L.A. Lejkers vs Boston Seltiks, Real Madrid vs Barselona su neka od najvećih rivalstava svih vremena. Ali nijedno ne može da se poredi sa rivalstvom Boke Juniors i River Plejta.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2018.

09:00

Finale veka – ludnica u Buenos Ajresu
Foto: Getty images

Iako se čuveni "Superklasiko" igra od 1913, predstojeća dva derbija između Boke i Rivera ostaće upamćena za sva vremena – verovatno i kao finale veka.

Ne samo da će se Boka i River prvi put u svojoj bogatoj istoriji međusobno boriti u finalu Kopa Libertaders, južnoameričkom pandanu UEFA Ligi šampiona, već će ovo biti jedini put da će se za najvažniji kontinentalni trofej boriti u svom gradu Buenos Ajresu.

Od naredne sezone Kopa Libertadores će kao Liga šampiona imati samo jednu finalnu utakmicu na neutralnom terenu, što dodatno daje draž ovom sudaru argentinskih divova.

Boka i River su daleko najpopularniji klubovi u Argentini, procenjuje se da 70% populacije navija za neki od ova dva tima (za Boku oko 40%), a veliko rivalstvo potiče još s početka prošlog veka kada su bili komšije na dokovima Buenos Ajresa.

Kratka istorija

Foto: Getty images
Boka je oduvek predstavljala radničku klasu, narud, dok je River, koji se 1922. preselio u bogatije predgrađe bio klub više klase, pa otud i nadimak "Milioneri".

Od pomenute 1913. imali su 246 duela, a Boka vodi u pobedama 88-81. U Kopa Libertadores su do sada imali 24 susreta, a i tu Boka vodi – 10:7.

Međusobna omraženost i strast su postali globalni sinonim za rivalstvo, zbog čega je njihov susret u finalu Kopa Libertadores izazvao pravu fudbalsku groznicu u celom svetu pa mnogi već nazivaju ovaj dvomeč "finalom veka".

Dva tima su do finala stigla uz identičan učinak – po šest pobeda, pet remija i jednim porazom. Ipak, imali su drugačije puteve.

River je lako prošao grupu i najbolje mečeve odigrao u osmini i četvrtfinalu protiv takođe argentinskih rivala Rasinga i Independijentea. S druge strane, Boka se jedva provukla u nokaut fazu i to zahvaljujući pobedi Palmeirasa nad kolumbijskim Atletiko Žuniorom, zbog čega su Brazilci gorko zažalili jer ih je tima s Bombonjere eliminisao u polufinalu, u kojem je Boka dostigla vrhunac forme ove sezone.

Boka, čiji je trener Giljermo Baros Šeloto, u istoriji ima 33 titule šampiona Argentine i 22 međunarodna trofeja. River, koji sa klupe predvodi Marselo Galjardo, ima dve titule više, ali i šest internacionalnih manje.

Što se tiče Kopa Libertadores, Boka će se u svom 11. finalu boriti za sedmu titulu, dok će River u šestom juriti četvrtu krunu.

Glavni aduti

Foto: Gety images
Opet dva tima nemaju previše dodirnih tačaka ni kada su u pitanju ključni aduti na koje se oslanjaju. River svoje uspehe bazira na autoritativnom vođstvu trenera Galjarda koji je izgradio istinski timski duh, gde svaki igrač daje svoj maksimum za ekipu.

Ove sezone to se posebno pokazalo produktivnim u teškim mečevima i periodima kada se ekipa mučila sa formom, a upravo to je dovelo River do finala.

Galjardo je napravio savršen balans omiljene fudbalske kombinacije mladosti i iskustva, u kojoj se odbrana oslanja na veterane Žonatana Maidanu i Havijera Pinolu (duboko u četvrtoj deceniji života), kreativni deo na specijalistu za pritisak Leonarda Ponzija i univerzalca Esekijela Palasiosa te Enca Peresa, dok se napad bazira na energičnim mladićima poput Rafaela Santosa Bore.

S druge strane, Boka se oslanja na individualne kvalitete, od strastvenog štopera Karlosa Iskierdosa, preko pouzdanog veziste Vilmara Bariosa, prvog asistenta tima u takmičenju Kristijana Panova, do ključnog organizatora napada Pabla Peresa i brzonogog centarfora Sebastijana Vilje.
Foto: Getty images
Naravno, ne treba zaboraviti da je tu i Karlos Teves, dvostruki strelac u poslednjem meču Boke uoči finala, a koji je svojevremeno isključen sa meča jer je izveo "pileći ples", ismevajući tako rivala jer navijači Boke uvredljivo nazivaju Riverove kukavicama.

River zna kako da igra protiv Boke, posebno u ovakvim mečevima, nema problema ni na "Bombonjeri" u poslednje vreme.

Štaviše, dobili su nekoliko mečeva na tom terenu, dok nisu poraženi od Boke na međunarodnoj sceni u Galjardovoj eri, uključujući i čuveni meč iz 2015. kada su navijači Boke kroz otvore u zidovima ubacili suzavac u tunel dok su kroz njega prolazili igrači Rivera vraćajući se iz svlačionice na teren na poluvremenu duela osmine finala Kopa Libertadores.

Bio je to poslednji međusobni susret dva tima u ovom takmičenju, River je prošao dalje zbog pobede u prvom meču i na kraju osvojio KL.

S druge strane, Boka se u poslednje vreme ne snalazi najbolje u mečevima visokog pritiska, ali su u nokaut fazi Kopa Libertadores ove sezone neporaženi, uz zavidan nivo igre na svojoj "Bombonjeri". Reklo bi se da je Šeloto u idealnom trenutku pronašao idealnu postavu i doveo formu na vrhunac tačno za Superklasiko.

Forma

Foto: Getty images
Obe ekipe osciliraju sa rezultatima u poslednje vreme, pa je tako Boka u poslednjih deset utakmica zabeležila samo tri pobede, uz isto toliko poraza, ali je ključan za sezonu bio duel sa Palmeirasom na "Bombonjeri" 25. oktobra (2:0).

S druge strane, River je u istom periodu slavio na duplo više utakmica, ali je na poslednjih pet doživeo tri poraza.

Međutim, "Milioneri" su uspeli da pobedom u gostima, i to preokretom u poslednjih desetak minuta protiv Gremija stignu do finala, uprkos porazu na svom terenu u prvom meču.

Što se tiče međusobnih okršaja, u poslednjih deset susreta više pobeda ima River – 5. Osim toga, River je dobio poslednja tri meča i to bez primljenog gola.

Poslednji upravo na "Bombonjeri" 23. septembra sa 2:0, iako je odnos šuteva na tom meču bio 20:6 (3:4 u okvir gola) u korist Boke.

Stadioni

Kao što smo već pomenuli, ovo je poslednja sezona u kojoj će šampiona Kopa Libertadores odlučiti dvomeč. Prva utakmica igra se na Bokinoj "Bombonjeri" u subotu od 21h, a revanš na Riverovom "Monunumentalu" 24. novembra.

"Bombonjera", čiji je zvanični naziv Stadion Alberto Armando, nadimak je dobila zbog jedne horizontalne i tri strme tribine koje podsećaju na čokoladnu kutiju.

Stadion je izgrađen 1938, a renoviran 1996, ima kapacitet 49.000 mesta. Ceo stadion se bukvalno trese dok u transu skaču svaki muškarac, žena i dete, a među njima redovno i Dijego Armando Maradona.

"Monumental", čiji je zvanični naziv Stadion Antonio Vespučio Liberti je tipičan južnoamerički stadion u obliku činije. Izgrađen je takođe 1938, renoviran 1978, a kapacitet je 70.000 mesta.

Na žalost, ni ovaj put utakmicama neće prisustvovati gostujući navijači, iz jednostavnog razloga – nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: