Evrokup: Svima je cilj Evroliga, šta mogu Partizan i Zvezda

Sedamnaesto izdanje Evrokupa obećava sjajnu košarku, a kao i prehodnih godina motiv je samo jedan – mesto u Evroligi.

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2018.

11:00

Evrokup: Svima je cilj Evroliga, šta mogu Partizan i Zvezda
Foto: StarSport/KK Crvena zvezda mts

Sve je isto kao i prošle sezone, četiri grupe sa po šest timova iz kojih po četiri najbolja idu u Top 16 fazu.

Iz te runde koja počinje na startu 2019. će se osam ekipa plasirati u plej-of gde će se sve do finala igrati na dve pobede.

Šampion Evrokupa će kao i prethodnih sezona obezbediti mesto u Evroligi u sezoni 2019/2020. U konkurenciji su ovaj put i dva najtrofejnija srpska kluba – Partizan i Crvena zvezda.

Grupa A: Monako, Zvezda, Galatasaraj, Breša, Andora, Ulm

Foto: ABA/KK Crvena zvezda mts
Crveno-beli su smešteni u nimalo naivnu, ali grupu u kojoj će biti više nego konkurentni za plasman među četiri najbolja tima.

Iskustvo iz Evrolige iz prethodnih nekoliko sezona je svakako najveći adut Zvezde, koja je uz Galatasaraj najzvučnije ime u grupi.

Crveno-beli prvi test imaju na domaćem terenu protiv nemačkog Ulma, koji u svojim redovima ima upravo jednog od bivših igrača srpskog kluba Rajana Tompsona, ali i bivšeg pleja Partizana Patrika Milera.

Nemci su prošle sezone nakon startnih 2-1 zabeležili sedam poraza u nizu i prvi put nisu prošli u Top 16, nakon četiri uzastopna plasmana.

Stoga je primarni cilj ove sezone upravo druga faza, zbog čega je nemački tim proširio roster kako bi mogao da se nosi teškoj borbi na dva fronta.

Iako nema prezerano prepoznatljivo ime u svetu košarke, Ulmu će ovo biti već šesti nastup u EK u poslednjih sedam godina, pa svakako nije tim koji treba potceniti.

"Želimo da odigramo dobru utakmicu, u dobrom ritmu, jer je početak važan, posebno zbog činjenice da je Evrokup ove godine izuzetno jako i kvalitetno takmičenje sa puno dobrih timova. Naš prvi protivnik je ekipa koja je u vrhu nemačke košarke i koja napreduje u svakom segmentu. Zato je važno da odigramo kvalitetno, da naši navijači od kojih očekujemo da budu naš šesti igrač, budu zadovoljni na kraju i prikazanim i rezultatom", rekao je trener Zvezde Milan Tomić.

U meču koji se može smatrati derbijom prve runde Galatasaraj gostuje španskoj Andori. Oba tima su tokom leta značajno promenila sastave ekipa, počevši od trenera.

S obzirom da se uz Zvezdu od ova dva tima očekuje borba za vrh tabele, pobeda u međusobnom duelu već u prvoj rundi biće bitan korak ka Top 16.

Galata je ovog leta dovela Arona Herisona, Zeka Ogusta, Taja Vebstera, Jaku Klobučara, Marka Arapovića, ali posebnu pažnju treba obratiti na 23-godišnje snažno krilo Najdžela Hejsa.

Turski tim pod vođstvom trenera Ertugrula Erdogana ima bukvalno potpuno nov sastav, ali to neće umanjiti opasnost ove ekipe.

Galata je prepuna dokazanih veterana koji znaju da se takmiče na ovom nivou, a osim Hejsa tu je još jedan sjajni košgeter Herison što garantuje zabavnu košarku u Istanbulu.

S druge strane, njihov rival sa Pirineja fokusiran je na modernu, dinamičnu, agresivnu košarku, uz iskustvo iz prethodne sezone.
Foto: EPA/GEORGIA PANAGOPOULOU
Tim su pojačali Redži Apšou, Rafa Lus i nama dobro poznati Dilan Enis, a poseban doprinos se očekuje od Šejna Vitingtona, koji se svrstava među najbolje centre u EK.

Osim toga, Andora će značajno da se oslanja na spoljni šut Albisija i Lusa kao svojih ključnih igrača, koji će organizovati napad i stvarati prostor za šuteve.

U trećem meču sastaju se debitanti u takmičenju Breša i Monako, što znači da će jedan od ova dva tima zabeležili istorijsku pobedu.

U svoju prvu sezonu u EK Breša ulazi sa potpuno renoviranim sastavom u kojem se ističu imena iskusnog pleja Luke Vitalija, pouzdanog šutera Brajana Saketija, ali bi nosioci igre trebalo da budu Brajon Alen i Džordan Hamilton uz Avudua Abasa.

Relativna nepoznanica je i francuski šampion Monako, ali trener Sašo Filipovski je doveo nekoliko sjajnih imena poput Derika Nidama i Džeroda Džonsa na jezgro tima koji predvodi još jedan bivši crveno-beli Elmedin Kikanović.

Bosanskohercegovački centar će svakako biti i ove sezone ključni faktor u igri "Kneževa", a za one koji ga nisu gledali još od vremena u Zvezdi i ALBI, dostigao je potpuno novu dimenziju igre.

Iako debitant, Monako sigurno neće biti potpuni autsajder u grupi, što je dovoljan znak koliko će izjednačena i neizvesna biti borba za Top 16.

Grupa B: ALBA, Gdanjsk, Cedevita, Limož, Lokomotiva Kubanj, Tofaš Bursa

Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic
Na startu takmičenja ALBA, koja je prošle godine igrala izuzetno atraktivnu košarku, dočekuje turski Tofaš Bursu.

Predvođena legendarnim trenerom Aitom Garsijom Renesesom, Nemci su opet bazirali tim na mladost i energičnost.

S druge strane, Turci se oslanjaju na iskustvo pojačanje Diantea Gereta i Demonta Harbera. Jedan od favorita takmičenja Lokomotiva Kubanj će prvi test imati u Poljsko, u Gdanjsku.

Poljski tim se vraća na evropsku scenu posle 15 godina, pa se bilo šta osim epizodne uloge ne očekuje od ove ekipe.

S druge strane, Lokomotiva je dominirala prošle sezone i postavila rekord sa 20 uzastopnih pobeda, ali to nije bilo dovoljno za titulu.

Ovaj meč obeležiće i međusobni duel braće Ponitke, Mateuša i Marsela.

U trećem meču grupe nastupa treći predstavnik ABA lige, zagrebačka Cedevita, koja gostuje u Limožu.

Zagrepčani su se žestoko pojačali proteklog leta, doveli dokazanog trenera Sita Alonsa koji je dobio čak 11 pojačanja, a sve u cilju plasmana u Evroligu.

Međutim, da je potrebno vreme da se ovaj tim uigra videli smo u nedelju kada je Partizan slavio usred Zagreba, postigavši čak 53 poena u prvom poluvremenu.

S druge stranem, Limož je zadržao jezgro tima iz prošle sezone koje je pojačano dolaskom Dvajta Hardija, pa će uigranost biti glavni adut Francuza.

Grupa C: Trento, ASVEL, Partizan, Ankara, Valensija, Zenit

Foto: StarSport
"Grupa smrti", tako su je odmah prozvali. To dovoljno govori šta čeka Partizan u EK ove sezone.

Crno-beli ulaze sa velikim ambicijama u novu sezonu, a iako je imperativ ABA liga i povratak u Evroligu, sigurno ne žele da budu samo puki učesnik EK kao prethodnih godina.

Prvi rival srpskom velikanu je italijanski Trento, koji je u odnosu na prošlu sezonu promenio bukvalno pola tima.

Deo ekipe čine i dvojica Srba, plej Nikola Radičević i centar Nikola Jovanović, koji je stigao na pozajmicu iz Crvene zvezde.

Igru u reketu Italijani bi ipak trebalo da grade oko 20-godišnjeg krila ANdree Mecanotea, dok bi glavni nosioci trebalo da budu povratnici Devin Merbl i Davida Paskolo.

Ipak, posebno pažnju odbrana crno-belih će morati da obrati na pouzdanog šutera Dijega Flakadorija.

Ovaj momak je u poslednje tri sezone biran za najboljeg mladog igrača u Italiji, a u Trentu očekuju da posebno eksplodira upravo u novoj, njegovoj petoj u timu, a trećoj u Evrokupu gde je prošle sezone imao i jedan meč sa 20 poena i šest asistencija.

Adut crno-belih bi trebalo da bude trenutak susreta, jer zbog brojnih promena u sastavu i dolaskom novog trenera Trentu će sigurno biti potrebno vreme da se uigra do nivoa koji njegovi strastveni navijači očekuju.

"Još prilikom žreba smo znali da će nas u Evrokupu čekati težak posao. To se i potvrdilo, jer su ekipe u našoj grupi veoma kvalitetne. Ipak, verujem da ćemo u tih 10 utakmica prve faze takmičenja biti konkurentni za prolaz u Top 16. Naš sutrašnji rival, ekipa Trenta, ima dobro ukomponovan sastav, kao i trenera koji dugo radi u klubu i ima kontinuitet u radu. Sa naše strane, mi ćemo pokušati da dobro izdanje iz Zagreba, naročito iz prvog poluvremena, potvrdimo u Italiji", rekao je trener Partizana Nenad Čanak.
Foto: EPA/MIGUEL ANGEL POLO
U centru pažnje na startu takmičenja biće svakako trostruki šampion Valensija, koja dočekuje ambiciozni ASVEL, čiji vlasnik Toni Parker želi brzo da stigne do Evrolige.

Nema potrebe naglašavati da će Valensija i ove sezone biti u konkurenciji za titulu, pre svega što je zadržala sjajno jezgro tima predvođeno bekom Rafom Martinesom i centrom Bojanom Dubljevićem.

Tim u kojem je ostalo čak 11 momaka iz prošle sezone (između ostalih Van Rosom, Antoan Dio, Giljom Vives, Fernando San Emeterio, Aron Dornekamp...) su osvežili dolasci Meta TOmasa i Luja Labejrija, a vratio se Majk Tobej.

Dobra spoljna linija, univerzalna unutrašnja, iskustvo, tradicija, verni navijači, stvar je jasna – sve osim titule biće neuspeh.

Stižemo do ASVELA od kojeg pomenuti Parker želi da napravi evropsku silu, a za nastup u EK ove sezone doveo im je nekoliko sjajnih imena, pre svih Mantasa Kalnietisa i Mira Bilana.

Kada se podsetimo da su se vratili Ej Džej Sloter i Demarkus Nelson, te superiskusni Livio Žan-Šarl, jasno je da ovaj tim ima visoke ciljeve.

Prošle sezone je stigao na korak od četvrtfinala, što ovaj klub nije video više od decenije, pa je logično očekivati da sada žele korak više, najmanje.

Jasna ambicija tima iz Vilerbana je mesto u Evroligi, od čega je ovaj klub trenutno udaljen svetlosnim godinama, ali iskustvo iz EK svakako tu razdaljinu može efikasno da smanji.
Foto: StarSport
Treći par prve runde čine turski Turk Telekom iz Ankare i još jedan ambiciozan tim, ruski Zenit.

Turk Telekom se vraća na evropsku scenu posle osam godina, a za povratak je spremio izuzetno talentovan, a iskusan tim predvođen Enderom Arslanom.

Ključni dodatak je veteran Redži Reding, a stigao je i bivši šampion Evrolige Silven Landesberg.

Međutim, verovatno ključno pojačanje je Vladimir Štimac, već godinama jedan od najboljih centara u Evropi, koji će sa Kenijem Gebrijelom i Metinom Turenom činiti čvrstu unutrašnju liniju.

Ukoliko ova ekipa brzo pronađe unutrašnju hemiju i savršenu kombinaciju na parketu, Turk Telekom bi mogao da da privuče veliku pažnju.

Savršen test mogućnosti biće upravo Zenit, koji predvodi bivši NBA bek Brendon Dženings.

U svojoj petoj uzastopnoj sezoni u EK tim iz Sankt Peterburga želi da kapitalizuje veliko iskustvo.

U tom iskustvu veliku ulogu igra bivši kapiten Zvezde Marko Simonović, oko koga će i ove sezone da se dosta toga vrti u igri Zenita.

Naravno, to nisu jedina bitna imena u timu Sergeja Karaševa, koji je reket pojačao sa Filipom Skrabom, Šonom Armandom i Džejlenom Rejnoldsem, iskustv daje i Vadim Panin, a talenat Džerod Uthof.

Zenit je u svakoj od prethodne četiri sezone igrao u plej-ofu – osminu finala 2015. i 2016, a četvrtfinale 2017. i 2018.

To će svakako biti primarni cilj i u novoj, ali nema sumnje da u Sankt Peterburgu potajno pričaju i o napadu na Evroligu.

Grupa D: Torino, Frankfurt, Mornar, Lijetuvos Ritas, Unikaha, UNIKS

Foto: StarSport
Još jedna vrlo zanimljiva grupa u kojoj će od da "pršti" od prvog minuta, jer je čine čak tri bivša osvajača.

Već na startu se u Viljnusu susreću dva Lijetuvos Ritas i Unikaha. Ritas je dvostruki prvak, ali poslednji put je to bio 2009.

S druge strane, Unikaha je prvak bila jednom, pre dve sezone, a kao i u tom slučaju i sada je motivisana plasmanom u Evroligu.

Ritas je doveo nekoliko iskusnih pojačanja na čelu sa Di Džejem Silijem i Dominikom Satonom, uz solidno jezgro na čelu sa Krisom Krejmerom.

Prošle sezone Litvanci su stigli do Top 16, ali su sa 0-3 brzo ostali bez šanse da se bore za plej-of, što će im sada biti glavna ambicija.

Andalužani su promenili trenera letos, stigao je Luis Kazimiro, a tim su pojačali Brajan Roberts, Haime Fernandes, Kajl Viltjer i Matijas Lesor, a videćemo da li će to uspeti da nadoknadi odlazak Nemanje Nedovića.

Bitnu ulogu bi stoga trebalo da ima naš Dragan Milosavljević, čije iskustvo i univerzalnost će svakako biti veliki plus za ekipu.
Foto: ABA/Petrol Olimpija/Ales Fevzer
U EK se posle sedam godina fratio Frankfurt, koji želi da se dobro predstavi pred svojim navijačima protiv Torina.

Među brojnim pojačanjima proteklog leta nije bilo bombastičnih imena, ali trener Gordon Herbert "preti" svima da će njegov tim biti čvrst orah.

S druge strane, Torino je već privukao pažnju dolaskom legendarnog NBA trenera Lerija Brauna, koji je okupio zanimljivu ekipu na čelu sa Viktorom Radom, Karlosom Delfinom, Tajšonom Tejlorom, Davidom Okekeom, Treom Holderom.

Četvrti predstavnik ABA Mornar Bar je jedan od debitanata, a na statu ga čeka najteži mogući test, UNIKS.

Tim iz Kazanja kao i svake sezone ima najveće ambicije, tituli u plasman u Evroligu, pa je tokom leta doveo nekoliko snažnih pojačanja.

Pre svih stigao je bivši šampion i MVP Evrokupa Erik Mekalum, a tu su još Rejmar Morgan, Artjom Klimenko, Maksim Šeleketo...

Priključili su se već snažnom sastavu čije jezgro čine Džamar Smit, Anton Ponkrašov, Trent Loket, Kostas Kajmakoglu.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: