Ronaldo i Mesi – sujetni šampioni

Prvi put posle deset godina Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi nisu osvojili nagradu za najboljeg igrača sveta. Trijumf Luke Modrića je pokazao koliko su daleko od istinskih šampiona.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2018.

17:00

Default images

Bez obzira na sva opravdanja koja mogu da daju i smisle, ono što su uradili u ponedeljak može se nazvati samo sujetom, taštinom, egoizmom, ljubomorom, zavišću.

Svesni da ovaj put neće biti u centru pažnje, Portugalac i Argentinac se nisu udostojili da prisustvuju gala večeri FIFA na kojoj su dodeljene nagrade za najbolje pojedince prošle godine.

A oni su najbolje što fudbal ima u ovom veku. Ipak, "gust raspored" i "privatni problemi" su ih sprečili da prevale "ogroman" put od Torina i Barselone do Londona i zauzmu svoja počasna mesta.

A tu su bili i "pravi" Ronaldo, pa Ronaldinjo, Roberto Karlos, Zinedin Zidan, Oliver Birhof i brojne druge fudbalske zvezde. Došli su i Kilijan Mbape, Eden Azar, Marselo, Dani Alves, Serhio Ramos koji takođe imaju obaveze narednih dana.

Ali nije bilo njih. Najboljih igrača svih vremena kako već mnogi kažu. A zašto? Zato što je nagrada otišla u roku drugom, odnosno trećem čoveku.

Luka Modrić je više nego zasluženo izabran za najboljeg igrača sveta u protekloj godini, okončao njihovu decenijsku dominaciju i ušao u istoriju kao prvi koji je u istoj godini proglašen za najboljeg igrača Svetskog prvenstva, najboljeg igrača Evrope (UEFA) i najboljeg igrača sveta (FIFA). I dok Mesi ima kakvo-takvo validno opravdanje s obzirom da nije bio u užoj konkurenciji za nagradu, ali zbog svog imena, reputacije i broja trofeja je i to sramotno opravdanje, Ronaldo nema nikakvo.

Jer je bio među trojicom između kojih se na kraju biralo ko će podići trofej, imao je neku šansu, ali kada mu je verovatno saopšteno da je neće dobiti, opet se poneo kao uvređena mlada.

Isto to je uradio i pre mesec dana kada nije dobio nagradu za igrača godine u Evropi od strane UEFA, a koja je takođe pripala Modriću. Portugalac se uvredio jer smatra da je on zaslužio, a nema sumnje da to misli i u ovom slučaju.

Tako su dvojica fudbalera o kojima će se u budućnosti pričati kao što se sada priča o Maradoni i Peleu pokazali da bez obzira koliko su veliki šampioni, mali su ljudi, loši gubitnici.

Svaka njima čast na svim golovima, trofejima i nagradama koje su osvojili, svim spektakularnim potezima koji su napravili, ali nikad neće biti "najveći", jer se kompletna veličina ne gradi samo na terenu, već i svojim ponašanjem van njega.

Posebno u odnosu prema kolegama, rivalima, a kod Ronalda ovde je u pitanju i doskorašnji saigrač, čovek bez koga bi postigao mnogo manje golova i osvojio mnogo manje trofeja nego što jeste.
Foto: Getty images
Zbog toga su svi oni momci koji su proteklih godina gubili od Ronalda i Mesija, a među kojima su veličine poput Ćavija Ernandesa, Andresa Inijesta, Franka Riberija, Veslija Snajdera, Antoana Grizmana i verovali ili ne Nejmara, gospoda jer nisu propuštali dodelu nagrada iako su i oni unapred znali da je neće dobiti.

Došli su da ispoštuju svoje kolege, rivale, medije, navijače, celu javnost i na kraju krajeva sport koji im je omogućio desetine i stotine miliona evra na bankovnim računima. Da im odaju priznanje i poštovanje jer je to suština takmičenja.

"Ronaldovo i Mesijevo odsustvo je nepoštovanje prema kolegama fudbalerima, prema FIFA i prema fudbalskom svetu. Možda su osvojili suviše nagrada i nikako ne vole da gube. U životu morate da znate kako da pobeđujete i kako da gubite", kritikovao je dve najveće zvezde današnjeg fudbala legendarni trener Fabio Kapelo.

Tako da Ronaldo i Mesi nisu samo ostali bez trofeja koji su osvojili po pet puta, nego su izgubili poštovanje svojih kolega i javnosti.
Sutra će se opet pričati o njima kako su spektakularni fudbaleri kada svojim golovima budu rušili protivnike, ali se neće zaboraviti kako su se osramotili 24. septembra 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: