Siti protiv svih, šta može Jokan sa pojačanjima od 110M€?

Ko će u Ligu šampiona, ko će u Čempionšip, koji igrači će "dominirati", ko će razočarati, koji menadžer će prvi da "leti" – pitanja su koja zvuče znatno teže od onog glavnog – ko će biti novi šampion Premijer lige?

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

08:00

Siti protiv svih, šta može Jokan sa pojačanjima od 110M€?
Foto: Getty images

Prošlo je 88 dana od poslednjih utakmica u Premijeršipu, a novu sezonu otvara okršaj između jednog od glavnih pretendenata na titulu Mančester junajteda i ne tako davnog šampiona Lestera.

Nova sezona u PL predstavlja početak nove ere engleskog fudbala jer prvi put ekipe u sezonu ulaze kompletirane, neće biti naknadnih pojačanja u naredne dve nedelje jer je prelazni rok završen u četvrtak u 18 časova, za razliku od prethodnih godina kada je trajao do poslednjeg dana avgusta ili 1. septembra u ponoć.

To je nateralo sve ekipe da već tokom jula ili početkom avgusta dovedu šta su planirali, ali je bio i svojevrsni "pucanj u sopstveno stopalo" za Engleze jer su svesni činjenice da Ostrvljani moraju što pre da kupuju, klubovi iz drugih zemalja značajno podigli cenu svojih najboljih igrača.

To je dovelo do obaranja rekorda za transfer golmana, i to čak dva u roku od nekoliko nedelja, te ogromne sume koju su morali da izdvoje uslovno rečeno "manji" klubovi poput Fulama koji je potrošio oko 110 miliona evra.

Takođe, nije bilo nekih spektakularnih transfera poput onog Pola Pogbe iz leta 2016, ali ne treba potceniti poslove koje su pravili Čelsi, Liverpul, Siti i Junajted, pre svih.

Ko će biti šampion?

Foto: Getty images
Koliko je teško proceniti ko će osvojiti titulu prvaka Engleske pokazao je Lester pre nekoliko godina, ali s obzirom na prethodnu sezonu i ono što se dešavalo protekla tri meseca, skoro je jedinstven stav da će bilo ko teško skinuti sa trona Mančester siti.

Kladionice kao glavnog rivala "mašineriji" Pepa Gvardiole vide značajno pojačani Liverpul Jirgena Klopa, a drugi "izazivač" bi trebalo da bude gradski rival Junajted, iako Žoze Murinjo nije dobio sva pojačanja koja je želeo, a uz to ulazi u svoju čuvenu "treću sezonu" na klupi "Crvenih đavola", kada po pravilu dobija otkaz.

Iz senke bi trebalo da vreba londonski trio – Čelsi, Totenhem i Arsenal koji bi mogli svakako da iskoče u prvi plan, ali je i dalje nejasno šta i koliko oni mogu.

Čelsi i Arsenal zbog promena menadžera, a Spursi iz jednostavne činjenice da nisu doveli nijednog novog igrača (prvi u istoriji PL otkako postoji letnji prelazni rok) već se uzdaju u uigranost i homogenost ekipe koja je prošlu sezonu završila na trećem mestu, doduše 23 boda iza šampiona.

Sudar titana

Foto: Getty images
Arsenal – Posle 22 godine otišao je Arsen Venger, "tobdžije" ulazi u novu eru sa Unajem Emerijem, a navijači jedva čekaju da vide novu sezonu za koju su uvereni da ne može da bude gora od bilo koje od prethodnih 3-4 koliko su već povremeno "terali" Vengera.

Emeri nije pravio bombastične transfere ali bi se reklo da je "popunio" najveće rupe u ekipi. Stigli su provereni golman Bernd Leno, te iskusni defanzivci Štefan Lihtštajner i Sokratis Papastatopulos, dok je vezni red podmladio odličnim Urugvajcem Lukasom Toreirom i mladim Mateom Genduzijem.

Nema sumnje da je Emeri, poznat kao temeljan analitičar svakog detalja igre, dobro prostudirao Arsenal i doveo samo ono što mu je bilo neophodno da bi vratio "tobdžije" u konkurenciju u borbi za, ako ne titulu, onda bar povratak u Ligu šampiona, koji bi obezbedio kapital za velika pojačanja narednog leta i konačni napad na tron. Njegov dolazak ne bi trebalo da "uruši" koncepciju igre tima jer poput Vengera preferira formacije 4-2-3-1 i 4-3-3, ali ključnna razlika je što on forsira izuzetno visok presing.

Emeri se nije proslavio na klupi PSŽ, ali je u Sevilji pokazao da odlično zna kako da dovede tim do trofeja, i to evropskog, a sa igračima poput Mesuta Ezila, Henriha Mhitarjana, Aleksandra Lakazeta i Pjer-Emerika Obamejanga svakako može biti samo opasniji.

Koliko i šta može Arsenal videćemo već u prvom kolu, jer "tobdžije" gostuju upravo šampionu Sitiju, protiv koga će svaki klub pokazati koliko je dostojan statusa "pretendenta" na titulu.
Foto: Getty images
Totenhem – Nijedno jedino pojačanje. Ni-je-dno! A Totenhem je znao da dovede ceo tim u nekoliko meseci i potroši i 200 miliona. Maurisio Poćetino je očigledno uveren da već ima najbolju ekipu kojom može da raspolaže.

Spursi su već godinama u samom vrhu PL, pre nekoliko sezona su propustili možda i jedinstvenu šansu da osvoje titulu, ali je Lester jednostavno bio neuhvatljiv, dok su prošle trećim mestom pokazali ko su i šta su zaista, ostavivši iza sebe Liverpul, Čelsi i Arsenal.

Poćetino je uveren da je isti taj tim dovoljan da ove sezone napadne titulu jer mu je prethodne nedostajalo samo malo iskustva u ključnim utakmicama.

Međutim, navijači strepe jer im je u glavi Arsenal. A zašto? Zato što se Totenhem ove sezone seli na novi 1,5 milijardi dolara plaćen stadion sa 62.000 mesta.

A nakon što se gradski rival preselio 2006. na stadion od 60+ hiljada sedišta, godinama se mučio da dovede prave igrače i napravi tim dostojan borbe za trofeje. Ipak, Poćetino tvrdi da to u ovom slučaju se neće dogoditi, ali se ipak potavlja pitanje da li zaista nije kupovao jer veruje u aktuelni sastav ili mu je naloženo da malo "prištedi", dok se Spursi ne oporave od velikog troška.

Jedna stvar je sigurna, Hari Kejn, najbolji strelac Svetskog prvenstva mora da dobije značajno veću podršku saigrača ako "Spursi" žele više od samog plasmana u LŠ.

Tu se pre svega misli na glavnog motora ekipe Kristijana Eriksena, a ključni faktor u tom unapređenju "podrške" i pre svega kvaliteta Totenhema u navali bi trebalo da bude Lukas Mura.

Brazilac je stigao u januaru iz PSŽ, ali se tek od ove sezone očekuje da postane bitan šraf u Poćetinovoj mašini.
Foto: Getty images
Čelsi – "Plavci" su u relativno sličnoj situaciji kao "tobdžije" jer su dobile novog menadžera, ali to nije ništa na šta na Stamford Bridžu nisu navikli jer je Mauricio Sari 12. trener koji je na klupi Čelsija u poslednjih 14 godina.

Antonio Konte je otišao posle dve sezone u kojima je osvojio titulu u debitantskoj, a u narednoj nije stigao ni do Lige šampiona, jer je Čelsi bio tek peti sa čak 30 bodova iza Sitija.

Novi menadžer ima reputaciju trenera koji forsira agresivan, napadački fudbal, što je donelo Napoliju drugo mesto u Seriji A prošle sezone.

Upravo će taktika iz Napulja da mu služi kao baza za izgradnju jakog Čelsija, a tome najbolje svedoči to što je za sobom doveo Brazilca sa italijanskim pasošem Žoržinja.

Žoržinjo bi trebalo odmah da dobije ključnu ulogu u timu sa Bridža kao centralni vezni u formaciji 4-3-3, odakle će da "hrani" loptama široko pozicionirana krila Edena Azara i Vilijana, te centarfora, a videćemo da li će to biti Alvaro Morata ili Olivije Žiru. Brazilčev dolazak bi trebalo i da pojača ulogu Ngoloa Kantea u veznom redu, Francuz bi trebalo da bude ono što je pre nekoliko sezona bio u Čelsiju, a sada je u Junajtedu Nemanja Matić, a osim njega očekuje se i da "profitira" i Sesk Fabregas, koga je kod Kontea znatno "gušila" defanzivna ulogau sredini.

Na sve to, Sari je dodatno pojačao vezni red dovođenjem izuzetno talentovanog Hrvata Matea Kovačića na pozajmicu iz Reala.

Nema sumnje da će momak koji je uspevao da se izbori za minutažu pored Luke Modrića, Tonija Krosa i Iska u redovima trostrukog uzastopnih šampiona Evrope ogroman dodatak za "plavce".

Međutim, ono što je ključno za uspeh ovog tima biće odbrana, jer je Čelsi posle nekoliko godina promenio golmana koji je ulivao značajnu sigurnost i povećavao samopouzdanje poslednjoj liniji.

Otišao je Tibo Kurtoa, i to dva dana pred početak sezone, a stigao je Kepa Arisabalaga, koji će osim pritiska naslednika najboljeg golmana Mundijala, sigurno na svojim plećima osetiti i teren najskuplje plaćenog golmana svih vremena.

Zbog svega navedenog, ne treba očekivati čuda od Čelsija, bar ne u prvih nekoliko nedelja, možda i meseci, jer su se osim toga i timu tek nedavno priključili pomenuti nosioci igre Kante i Azar.
Foto: Getty images
Liverpul – Na Enfildu raste uzbuđenje uoči nove sezone i to sa dobrim razlogom. "Redsi" imaju svako pravo da se nadaju prvoj tituli otkako je formirana Premijer liga.

Prošle sezone Liverpul je bio na korak od titule prvaka Evrope, ali se kod kuće teško nosio sa konkrencijom. Osvojio je samo deset od mogućih 30 poena u duelima sa šest najvećih rivala, a često se mučio i sa ekipama sa dna (dva remija sa VBA koji je ispao), pa je očigledno timu Jirgena Klopa falio još neki detalj za koji korak više od četvrtog mesta.

Ti detalji su prema Klopovoj viziji Alison Beker, Nabi Keita, Fabinjo i Đerdan Šaćiri. Imena koja svakako mogu da preokrenu situaciju u bilo kom timu.

Klop je "lepo" trošio ovog leta, ali mu je ključno pojačanje bio golman, jer mnogi se pitaju šta bi bilo prošle sezone da je Alison Beker stajao ispred gola umesto Karijusa. Mnogi misle da bi "redsi" bili šampioni Evrope. Međutim, Klop je otišao korak dalje i dodatno unapredio i druge delove tima koji nisu bili potpuno savršen, pre svega sada ima mnogo veći i talentovaniji izbor u veznom redu zahvaljujući Fabinju, Šaćiriju i Keiti, koga je kupio još prošlog leta, ali je ostao na pozajmici u Lajpcigu.

Sada igra Liverpula ne bi trebalo da zavisi isključivo od raspoloženja Mohameda Salaha, koji bi takođe trebalo da bude rasterećen i povratkom talentovanog Danijela Staridža.

Liverpul je prošle sezone pokazao da je sposoban da dobije Siti, to je i učinio u Ligi šampiona u dvomeču, a pojačanja u "rosteru" bi trebalo da omoguće Klopu da konačno održi taj visok nivo tokom cele sezone, koja je u PL izuzetno duga i naporna.
Foto: Getty images
Mančester junajted – Drugo mesto iz prošle sezone kaže da će za "Crvene đavole" ove sve osim titule biti neuspeh. Ali potezi koji su na Old Trafordu pravili ovog leta na sugeriše da je to moguće. Bar na papiru.

Žoze Murinjo je sigurno imao znatno veće planove i očekivanja od dovođenja samo veziste Freda, defanzivca Diogola Daloa i rezervnog oglmana Lija Granta.

Pre svega je želeo da pojačao odbranu, imao je u planu nekoliko štopera, zli jezici bi rekli da je pokušao da kupi svakog koji mu je pao na pamet, ali Ed Vudvord nije uspeo da mu ispuni želju.

Tako se Junajtedova američka turneja pretvorila u Murinjovu žalopojku zbog nedovoljno pojačanja, dok su atmosferu oko tima dodatno kvarile spekulacije o nezadovoljstvu Antonija Marsijala i navodnoj želji Pola Pogbe da pređe u Barselonu.

Na kraju, Murinjo i dalje ima više nego talentovan tim sposoban za titulu, jer ekipa u kojoj su David de Hea, Nemanja Matić, Pogba, Romelu Lukaku ne sme da se nazove prosečnom.

Osim toga, Fred je više nego dostojno pojačanje za Junajted i to upravo na vrlo osetljivoj poziciji za Murinja prošle sezone. "Drugi klubovi koji su nam konkurencija su veoma snažni i već imaju sjajne timove. Ili masivno ulažu kao Liverpul, koji kupuje sve i svakoga. Ako mi ne poboljšamo naš tim, biće teška sezona", rekao je Murinjo.

Istina, najveći problem "Crvenih đavola" bila je odbrana, jer Erik Baji nije uspeo da dostigne nivo koji je potreban Old Trafordu, nije ni približno ono što su primera radi bili Rio Ferdinand ili Nemanja Vidić, dok je još dalje od toga skupo plaćeni Šveđanin Viktor Lindelof.

Stoga je Portugalac želeo Tobija Aldervirelda ili Jerija Minu ili Džeroma Boatenga ili Rafaela Varana ili Dijega Godina ili Harija Megvajera, ali nije došao niko od njih.

Spekulisalo se tu o još nekim imenima, poput Vilijana i Ivana Perišića, ali su to više bila čaršijska nagađanja.

Na kraju krajeva, Murinjo ima više nego snažan tim dostojan borbe ne samo za PL već i LŠ, ali "problem" je što je ovo njegova treća sezona na Old Trafordu, a svaki put tokom trenerske karijere ona mu je bila poslednja na klupi timova koje je vodio, dva puta u Čelsiju, a takođe i u Interu i Real Madridu.

Da li će u Junajtedu konačno prekinuti taj crni niz?
Foto: Getty images
Mančester siti – Da li iko može da zaustavi "Građane"? Ako su prošle sezone bili toliko nedodirljivi (100 bodova!), a tokom leta Pep Gavrdiola nije ostao bez ijednog ključnog igrača, a pritom je doveo izuzetno pojačanje, šta onda očekivati u novoj.

Srećna okolnost za konkurenciju je što će se Siti ove sezone skoro sigurno pre svega koncentrisati na Ligu šampiona. Jer čemu ulaganja od više od milijardu evra u poslednjih desetak godina kada nema rezultata u Evropi?

"Građani" su prošle sezone vratili titulu na Etihad, ali sada konačno žele da pokažu svom gradu, Engleskoj ali i Evropi da nisu "mali" tim koji osvaja samo lokalne titule zahvaljujući novcu.

U toj nameri da konačno pokori Evropu Siti je platio Lesteru 70 miliona evra za krilnog napadača Rijada Mahreza, a Gvardiola je uložio i u budućnost dovođenjem 18-godišnjeg defanzivnog veziste Klaudija Gomeša iz PSŽ. Tako pored već jakog sastava sa Fernandinjom, Silvom, De Brujneom, Saneom, Žezuzom, Sterlingom i Aguerom, Siti ima još moćniji tim nego do sad.

Kad se na to doda i povratak na teren Benžamena Mendija, koji je odustvovao od septembra zbog teške povrede, nema sumnje da će iznenađenje biti ako neko oduzme Sitiju titulu, bez obzira što je odbrana Premijer lige teža čak i od odbrane LŠ, što pokazuje činjenica da je poslednji dvostruki uzastopni šampion bio Junajted pre punu deceniju.

Moglo bi se reći da Siti ima samo jednu slabost. Pep bukvalno na svakoj poziciji ima alternativu u slučaju problema, povreda, suspenzija, umora, osim u slučaju Fernandinja. Ako Ederu ne ide, na golu će ga zameniti Bravo, ako je Stouns povređen, tu je Kompani (povremeno).

Ako Sterling ne može da se "sastavi", tu su Mahrez i Silva, ako Aguero nije u formi, uskočiće Žezus, ali jedino rešenje u slučaju problema sa Fernandinjom je Delf, koji baš i nije dostojno rešenje. To bi trebalo da bude Ilkaj Gindoan, ali se nije pokazao prošle sezone.

Međutim, "Građani" su već osvojili jedan trofej. Verovatno samo prvi u nizu ove sezone.

"Naš" Fulam i ostali

Foto: Getty images
S obzirom na ono što je Slaviša Jokanović uradio ovog leta, očekuje se da Fulam bude najprijatnije iznenađenje sezone. Povratnik u elitu sa Krejven Kotidža je trošio novac u rangu Junajteda i Liverpula, obarao rekorde i pojačavao se na svim pozicijama.

Stigli su sjajni Žan-Mišel Seri koga je iz Nice želelo pola učesnika Lige šampiona, potom iskusni Andre Širle, zatim bek Arsenala Kalum Čejmbers, te naš Aleksandar Mitrović, jedan od junaka plasmana Fulama u PL prošle sezone, kao pozajmljen igrač tada.

Ipak, poslednji deo slagalice koji bi mogao da bude vrlo bitan u borbi za bodove stigao je u poslednjem satu prelaznog roka, stigao je Argentinac koga su svojevremeno poredili sa najboljim napadačima sveta, Lusijano Vijeto iz Atletiko Madrida.

Za kraj dana, došao je i vezista Andre-Frank Zambo Anguisa iz Olimpik Marseja, pa je tako Fulam dobio pet pojačanja u poslednjih svega nekoliko sati.

Osim toga, Jokanović je zadržao i kičmu tog tima, na čelu sa talentovanim Rajanom Sesenjoom, pa bar opstanak ne bi trebalo da bude doveden u pitanje. Barnli je bio otkrovenje prošle sezone, izborio je sedmo mesto i plasman u Evropu, a za ovu je dodatno pojačao tim dovođenjem iskusnog golmana Džoa Harta, te odličnog golgetera Mateja Vidru. Međutim, prošla sezone je podigla očekivanja, pa će naredna biti izuzetno teška za ovu ekipu.

Kristal Palas je i prošle sezone imao respektabilnu ekipu, ali su rezultati došli tek u finišu. Međutim, tada se dosta toga složilo, a ovog leta su stigla odlična pojačanja Čik Kujate i Maks Mejer. Stoga se očekuje da Palas našeg Luke Milivojevića možda "napadne" plasman u Evropu.

Velika enigma biće ekipa Evertona koja je sa dosta oscilacija prošle sezone bila osma u PL, ali su “karamele” imale fantastičnu završnicu prelaznog roka.

Posle obećavajućih transfera Rišarlisona i Luke Dinjea poslednjeg dana je Marko Silva zabeležio veliki “het-trik” – stigli su želja Mančester junajteda Jeri Mina, sjajni Brazilac Bernard i na kraju talentovano krilo Barselone Andre Gomeš, koji je došao na pozajmicu.

Nema sumnje, Everton je konačno odgovorio na želje nekog svog menadžera pa je ispred Silve samo da ukomponuje ono što ima i iz drugog plana se uključi u trku za Evropu. Njukasl je takođe bio izuzetno aktivan ovog leta na tržištu, za novac od prodaje Mitrovića, ali i Mbembe i Dvajta Gajla, stigli su Sung-jong Ki, Kenedi, Fabijan Šar i Salomon Rondon. Mnogi predviđaju da će se "svrake" boriti za opstanak, ali možda malo potcenjuju iskusnog lisca Rafaela Benitesa.

Legenda kluba Alan Širer očekuje “izuzetno tešku sezonu”, videćemo koliko je dobar prognozer.

Brojna pojačanja nisu mnogo pomagala Vest Hemu proteklih sezona, ali je i ovog leta nastavio u istom ritmu. Stigla su čak devetorica igrača, ali imena poput iskusnog štopera Karlosa Sančesa, potom golmana Fabijanskog, te Vilšira, Jermolenka, Felipea Andersona i Lukasa Peresa obećavaju zanimljive vikende "čekićarima".

Poput Fulama, zbog pojačanja se ne sme potceniti ni drugo povratnik u elitu, Vulverhempton. Adama Traore, Džoni Kastro, Žoao Murinjo, Rui Patrisio, Raul Himenes, a kao šlag na tortu i belgijski univerzalac Leander Dendoker. Ovo je svakako tim koji će mnogima da "otkida" bodove.

Bitnu ulogu bi mogao da odigra i Lester ukoliko Klod Puel ne bude imao problema sa povredama. Jeste otišao ključni igrač tima Mahrez, ali Džejmi Vardi je produžio ugovor i to je njima najbitnije,

A osim toga, oko Vardija i dalje ima dovoljno kvaliteta za gornji deo tabele. Bitno je, kao što smo naglasili, da Puel uvek ima na raspolaganju najbolji sastav.

Ko će ispasti iz elite?

Kao i svake sezone i borba za opstanak će biti izuzetno napeta, u konkurenciji je uvek 5-6 ekipa, a na kraju mogu odlučivati detalji, kao prošle, kada je pobeda deila Svonsi i Stouk od šanse da opstenu u eliti.

Prošle sezone su se za dlaku izvukli Sautempton i Hadersfild, a blizu je bio i Brajton, dok je Votfod u finišu ugrozio svoju situaciju.

Analitičari skoro jednoglasno smatraju da se ove sezone Hadersfild neće izvući već će imati isključivo epizodnu ulogu u PL.

Pitanje je koja dva kluba će mu se priključiti, a među "favoritima" su Bornmut i Kardif siti, povratnik u elitu, koji bar na papiru deluju kao da im to nije mesto.

Neće biti lako ni Brajtonu, dok bi lako mogli da "potonu" Sautempton, Votford i Vulverhempton, koji je poslednjeg dana prelaznog roka doveo bitno pojačanje u vidu Leandera Dondenkera.

Potezi Rafaela Benitesa tokom leta su bar na papiru odlični, ali opet deluje kao da nema dovoljnu podršku uprave, pa nema mnogo optimizma među navijačima Njukasla, a videćemo da li je Slaviša Jokanović sa ulaganjem od više od 100 miliona funti stvorio tim koji će Fulam da zadrži dugi niz godina u PL.

A. Kovačević
Foto: Getty images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: