Bliži se plej-of: "Fear the beard", karte dele i Srbi

Čudna je cela sezona, nema sumnje da će završnica borbe za NBA plej-of biti još uzbudljivija.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

10:00

Bliži se plej-of:
Foto: Getty images

Na oko 20 mečeva pre kraja regularnog dela daleko smo i od odgovora ko će biti na vrhu konferencija, kao i kojih 16 će sigurno u doigravanje.

Vrlo lako bi moglo da se dogodi da prednost domaćeg terena na proleće imaju Toronto Reptorsi i Hjuston Rokitsi. Ako Teksašani dobro izguraju narednih nekoliko nedelja, mogli bi ostaviti dominantne Golden Stejt Voriorse iza sebe. S druge strane, tim iz Kanade je na prekretnici, ako ne iskoristi trenutno situaciju na Istoku, verovatno više nikad neće imati priliki da sa vrha posmatra konkurenciju.

Tandem Pol-Harden dominira Zapadom i maksimalno koristi manjak koncentracije skoro pa nezainteresovanih Voriorsa. S druge strane, Reptorsi su se konačno oslobodili potpune zavisnosti od učinka Derozana i Laurija i jedini su tim koji je među pet najboljih i u odbrani i u napadu.

Gde su u svemu tome finalisti poslednje tri sezone? Golden Stejt kao da samo odrađuje posao i čeka plej-of da pokaže svoju istinsku snagu, dok Klivlend Kavalirsi i dalje traže sebe. Ipak, ni Lebron Džejms nije sigurno otkrio sve svoje adute do sada. Zver u njemu samo čeka da se probudi.

Što se tiče ostatka Zapada, Sparsi po običaju "plivaju" tu u blizini lidera i čekaju povratak Kavaja Lenarda, Oklahoma Siti se polako uigrava za doigravanje i čeka pravi trenutak da eksplodira, dok će zanimljivo videti kako će se u ključnim nedeljama snaći Portland, Denver, Nju Orleans, Minesota, L.A Klipersi i Juta. Razlike su jedva vidljive golim okom, svaki poraz je korak dalje od doigravanja, svaka greška znači raniji odmor. Biće dramatično, kao i uvek.

Ništa manje ove godine neće biti ni na drugoj obali. Povrede mnogima diktiraju sezonu, a čak pet timova može do mesta broj četiri. Vašington, Milvoki, Indijana i Filadelfija će se do kraja "kidati", tu je blizu i Majami, ali će Hit pre svega morati da se koncentriše na odbranu osmog mesta jer su Detroit i Šarlot namirisali "slabost" na Floridi.

Istočna konferencija

Foto: Getty images
Toronto ili Boston na vrhu?

Sad ili nikad – na to se može svesti situacija Toronto Reptorsa. Kavalirsi su daleko iza, dok Seltiksi nisu u najboljem ritmu. Put ka prvom mestu Istoka je otvoren za tim iz Kanade. Demar Derozan i Kajl Lauri imaju snagu za finale, a tim je među najboljima i u odbrani i u napadu. Ako prevladaju demone prošlosti, Reptorsi ne samo da mogu kao prvi u plej-of, već bez problema će biti i glavni favorit za finale lige. Da li je pobeda od 20 razlike nad Bostonom dovoljan znak da će se to i dogoditi? Ne. Osovini Derozan-Lauri-Valančunas je potreban konstantan doprinos ostalih saigrača, pre svega krila, jer su tu tokom sezone naizmenično iskakali Ibaka, Majls, Pauel, ali nije bilo konzistentnosti. Takođe, Reptorsi često gube tesne utakmice, a jedan od razloga za to je i što za tim svog rejtinga suviše retko dobijaju faulove za slobodna bacanja. Tek su 15. u ligi po tome, a to je u NBA jedan od najefikasnijih načina postizanja poena. Još su gori kada su u pitanju njihovi protivnici u tom segmentu. Jedan su od timova koji najčešće šalje rivale na "penal", a kada bi to unapredili, njihova odbrana bi bila znatno impresivnija. Do kraja regularnog dela ih očekuju još dva duela sa Seltiksima, a ako njih izgube mogu da zaborave na #1. Bez prednosti domaćeg terena u plej-ofu, a to im je jedan od ključnih aduta ove sezone, finale će biti samo pusti snovi.
"Rat" za #4

Toronto i Boston se bore za prvo mesto, a Klivlend Kavalirsi bez obzira na sve što se dešava u ovom timu poslednjih meseci teško da mogu da ispuste treću poziciju, uprkos tome što im rivali dišu za vratom. S toga, u završnici regularnog dela sezone na Istoku nas očekuje još jedna dramatična borba za jednu poziciju – četvrtu. Isto toliko je i pretendenata – Vašington, Indijana, Milvoki i Filadelfija.

Ko nije gledao Vizardse ove sezone, kada bi pogledao tabelu i skor bez razmišaljanja bi rekao: "Pa što se to dovodi u pitanje?" Međutim, tim iz prestonice je jedna od najvećih enigmi poslednjih meseci. Za razliku od većine sportskih timova koji se skoro pa raspadnu kada ostanu bez svog ključnog igrača, Vizardse je bukvalno preporodila pauza Džona Vola. Bez svoje najveće zvezde su zabeležili devet pobeda u 12 utakmica i istakli se kao jedan od najboljih napada lige. Naravno, ne može se reći da je Vašington jači bez Vola, ali očigledno je bol u kolenu pod kojim je igrao umnogome uticao na njegov doprinos ekipnom učinku bez obzira na dobar individualni. Bil igra kao superstar, a Porter i Ubre ga prate u stopu. Odlaskom Vola na operaciju tim je zaigrao brže, tečnije, energičnije, pa se postavlja pitanje koliko može dugo u tom ritmu i da li će Vol uspeti brzo da se prilagodi istom i samo ga unapredi, ili će njegov povratak sve uništiti.

Niko nije očekivao Indijanu ovako visoko kada je Pejserse letos napustio Pol Džordž. Ali se po ko zna koji put ponovilo pravilo da odlazak velike zvezde ne znači i kraj tima. Naprotiv, Pejsersi odavno nisu izgledali tako skladno, a rupu nastalu odlaskom Džordža je neočekivano lako ispunio Viktor Oladipo. Ol-star nastupima je vinuo Pejserse u plej-of priču, ali nije on jedini iks-faktor. Mnogi zaboravljaju da Majls Tarner ima godina koliko i favorit za najboljeg rukija sezone Donovan Mičel, 21. Povreda lakta je iza njega, a ukoliko u nastavku sezone bude na nivou kao protiv Dalasa pre nekoliko dana (24 poena, 11 skokova, 3 blokade), Indijana će biti izuzetno opasna u završnici.
Foto: Getty images
Sa kandidatom za MVP-a sezone u svom timu, Baksi ne samo da su ozbiljan kandidat za #4, već i potencijalno iznenađenje iz drugog plana u plej-of borbi za samu završnicu sezone. Razlog je jednostavan, osim što Janis Adetokumbo dominira ove sezone, Grk ima i sjajnu podršku saigrača – Erik Bledso je poslednjih nedelja na proseku od oko 20 poena, 7 asistencija i 5 skokova, a budi se i jedan od najtalentovanijih krilnih igrača lige Džabari Parker. Smena trenera i dolazak Džoa Pruntija umesto Džejsona Kida je potpuno preokrenula situaciju jer Baksi nisu više samo opasni u napadu, već su postali i jedan od najboljih defanzivnih timova lige. Koliko mogu u plej-ofu pokazaće narednih nekoliko dana i sudari sa direktnim konkurentima u borbi za što bolji plasman – Vašingtonom, Detroitom, Indijanom i Filadelfijom.

Upravo su Siksersi četvrti tim iz ove priče, još jedna od ekipa koja bi i u plej-ofu mogla da nadmaši očekivanja. Uprkos mladosti, jedan od glavnih aduta ovog tima tokom sezone je odbrana, a najmlađe zvezde igraju kao veteran. Džoel Embid i Ben Simons su impresivni, a kad se na to dodaju univerzalnost Darija Šarića, inteligentno vođstvo Džej Džeja Redika te dolazak iskusnih Marka Belinelija i Ersana Iljasove (povratnik), teško je otpisati ovu ekipu iz ozbiljne priče samo zbog godina ili teškog rasporeda koji joj sledi. Skor 7-3 u poslednjih deset mečeva pokazuje da su na vrhuncu forme (bili u seriji 7-0), a okršaji sa Majamijem, Klivlendom i Milvokijem u narednih nekoliko dana će dati i konačan odgovor od čega je ova ekipa zaista sačinjena.

Majami ispada iz plej-of slike?

Iako na osmom mestu Majami Hit trenutno izgleda kao prosečan tim. Ubedljiva pobeda nad Memfisom proteklog vikenda nije izbrisala očajnu formu i osam poraza u devet mečeva. Na lošu formu nadovezuje se još nekoliko negativnih stvari, između ostalog, povratak Dvejna Vejda je značajno poremetio ritam tima koji vapi za agresivnijim napadom, Keli Olinik je van parketa već nedeljama, a Goran Dragić ne može sam da popuni rupu nastalu povredom najboljeg napadača Diona Vejtersa. U međuvremenu, Hitu za vratom dišu Detroit i Šarlot koji najavljuju snažnu završnicu sezone. Ako Blejk Grifin i Andre Dramond pronađu dobitnu kombinaciju koegzistencije na parketu, a Hornetsi nastave u trenutnom ritmu (pet pobeda u nizu), Florida neće videti doigravanje predstojećeg proleća. Jedini adut Majamija je domaći teren, jer od 22 poslednje utakmice, 14 će igrati na svom parketu. Međutim, gledajući sezonu to je teško nazvati adutom (16-12).

Zapadna konferencija

Foto: Getty images
Nova era stiže iz Teksasa?

Posle nekoliko godina Golden Stejt Voriorsi su konačno dobili dostojnog konkurenta na Zapadu. Da li Hjuston Rokitsi mogu da ih skinu sa trona i plasiraju se u finale plej-ofa prvi put od 1995? Mi kažemo – nije nemoguće, ali teško. Dolazak Krisa Pola je doneo Teksašanima sastojak koji im je nedostajao da bi bili konkurentni u borbi za finale, ali teško da je to i dovoljno. Voriorsi su bez sumnje suvereni vladari NBA ove ere i teško je verovati da ih neko može baš ove sezone svrgnuti s trona. Iako su tokom ove sezone često delovali potpuno nezainteresovano, regularni deo je jedno, a plej-of potpuno drugo. Džejms Harden igra na MVP nivou, Pol je najbolji plej lige, ali ova dva aduta teško da mogu da nadmaše moćni kvartet Kari-Tompson-Durent-Grin.

Koliko god da Hjuston ima moćan napad, a statistički ima jedan od najboljih u istoriji, Voriorsi nisu ništa slabiji u tom segment, a uz to su više nego sposobni da odbranom "zadave" protivnika, što su i činili nekoliko puta ove sezone. S druge strane, teško da odbrana Rokitsa može da parira napadu Voriorsa, posebno u sedam utakmica. To će biti ključni faktor njihove (ne)moguće misije. Ako dodatno "zategnu" odbranu i još više unaprede efikasnost napada, te Klint Kapela uspe da isprati osovinu Pol-Harden, u tom slučaju će imati neku šansu. Tu dolazimo do još jednog bitnog detalja – iskustva. Pol nikad nije prošao prvu rundu PO u karijeri. Harden je igrao finale sa Tanderom, ali nikad kao lider tima. A ni trener Majk D'Antoni ne može da se pohvali borbom za titulu. S druge strane, Voriorsi imaju imaju jednu od najkompletnijih postava svih vremena koja je dominirala i pre nego što se uigrala, a sada su praktično kao jedan. Dok su svi na okupu iz Stiva Kera, svaki njihov poraz će se gledati kao senzacija.

Vulvsi tonu bez Batlera?

Povreda Džimija Batlera je razarajuća po Minesota Timbervulvse. Ostali su bez lidera odbrane i mozga napada. Velike su šanse da on ne bude potpuno spreman ili čak da propusti plej-of, a u tom slučaju trenutno treći tim Zapada bi lako mogao da postane autsajder u prvoj rundi. Napad previše oscilira, Karl-Entoni Tauns je zvezda ali mu nedostaje iskustvo u ovim situacijama. Osim toga, na pet poena u proseku je daleko od prošlogodišnjeg nivoa, a upravo taj KAT je neophodan Vulvsima sada kada nema Batlera. S druge strane, Endru Vigins se još uvek nije razvio u silu kakva se očekivala od njega, a uz to je užasan u odbrani. Iako je ovaj tim prebogat talentom, bez Batlera nemaju ni iskustvo ni odbranu koji bi im garantovali konkretan udarac u doigravanju. Bez svega toga, više od žestokog otpora je teško očekivati. Šteta, delovalo je da mogu daleko.
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Ko će još u plej-of? Odlučuju Srbi

Prošle sezone plej-of je zamalo izmakao Denver Nagetsima. I ove tim iz Kolorada očekuje grčevita borba do poslednjeg meča za doigravanje. Sjajna forma Nikole Jokića održala je "grumenje" u konkurenciji, ali Denver nije uspeo da iskoristi tektonske promene u Los Anđeles Klipersima i odlazak najboljeg igrača ovog tima Blejka Grifina. Gleda u leđa timu iz Kalifornije, a pre dve noći je u međusobnom okršaju doživeo i poraz nakon +20 na svom parketu što bi moglo umnogome da usmeri ovu "bitku". Miloš Teodosić i Boban Marjanović su pokazali da mogu srušiti direktne konkurente, što će samo povećati samopouzdanje tima. Povratak Pola Milsepa bi u teoriji trebalo da ojača poziciju Nagetsa, ali su tokom sezone delovali kvalitetnije bez njega, a tokom marta ih čekaju i česta gostovanja gde su generalno "tanki". U poslednjih 20-ak mečeva ne smeju da osciliraju i gube "dobijene" utakmice što im se često dešavalo tokom sezone, jer Klipersi im nisu jedina pretnja.

Hjuston, Golden Stejt, San Antonio, Minesota pa i Oklahoma Siti (iako su sedmi) teško da će propustiti plej-of, dok za ostala tri mesta konkurišu još Portland, Nju Orleans i Juta Džez uz pomenuti duo. Blejzersi imaju sjajnog Demijena Lilarda što bi trebalo da bude dovoljan adut, dok su Pelikansi nezaustavljivi u poslednje vreme, Entoni Dejvis dominira sa 40+15 prosekom koji ga svrstava među MVP kandidate, pa je teško očekivati i da će i ova dva tima da "izvise". Tako da će se završnica sezone na Zapadu verovatno svesti na borbu Klipersa, Nagetsa i Džezera za poslednju kartu. Srbin "sabotira" Srbina, a u svemu tome je i najbolji ruki sezone Donovan Mičel. Ne otpistuje Džezere s njim.
Otpisani

Što se ostalih tiče, čak trećina lige je već van plej-of priče. Njima ostaje "borba" za samo dno koje povećava šanse za visok izbor pika na draftu. Za sad su "favoriti" Sakramento, Memfis, Atlanta i Orlando, svi su na po 18 pobeda, ali nisu daleko ni Finiks, Dalas, Bruklin i Čikago.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: