Viktorija je stigla – šta je Đukić spremio na Kipru?

Pauza je završena, pripreme su prošlost, ispred fudbalera Partizana je ispit generacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

09:00

Viktorija je stigla – šta je Đukić spremio na Kipru?
Foto: FK Partizan

Dvomeč sa češkom Viktorijom Plzenj pokazaće istinsku snagu i kvalitet tima Miroslava Đukića koji je tokom jeseni nakon dosta oscilacija na tri fronta izborio prvo evropsko proleće posle 12 godina.

Partizan je jesenas "šetao" navijače od agonije do euforije, ali je kraj polusezone najavio blistavo proleće.

Crno-beli su tokom januara zadržali kostur tima koji je doneo šesnaestinu finala Lige Evrope, od standardnih prvotimaca otišao je samo Everton Luiz, ali su stigla adekvatna pojačanja.

Od petorice novajlija trojica su se tokom 16 dana priprema na Kipru već nametnula za startnu postavu, Slobodan Urošević kao bek, Saša Zdjelar kao zadnji vezi, te Đorđe Ivanović kao polušpic.

Partizan je u zimskim testovima pobedio kiparski Ermis (4:0), češke Teplice (2:0) i beloruski Šahtjor (2:1), izgubio od češkog Libereca (2:1) i letonske Liepaje (1:0), te remizirali sa poljskim Gornjikom (0:0).

"Mislim da smo spremni za Plzenj, mislim da su nam pritivnici bili adekvatni. Protivnike na pripremama birali da budu slični njima. Terali su nas na intenzitet na koji će nas terati Plzenj. Videli smo šta nas očekuje, ulazimo u dobroj formi u te utakmice. Verujem u nas, imamo zaista odličnu ekipu, imamo zdravu, mirnu atmosferu i iz te mirnoće idemo da tražimo prolaz", rekao je nakon Kipra Đukić.

Ovi test mečevi su pokazali tri stvari – Đukić se fokusirao na "zatezanje" svog najslabijeg dela tima iz jesenjeg toka prvenstva odbrane, vezni red će kao i do sad biti najveća snaga Partizana, a ključni faktor protiv Viktorije biće homogenost ekipe. Dakle – tim. Da bi odbrana trebalo da bude pouzdanija u odnosu na jesen pokazali su mečevi sa Gornjikom i Teplicama, gde je zadnja linija u formacijama "Antonov-Mitrović-N. R. Miletić-Vulićević" i "Urošević-Mitrović-N. R. Miletić-Vulićević" delovala čvrsto i sigurno te oba rivala ostvarila bez gola.

"Odbrana sigurno je to deo tima koji nam daje stabilnost, veoma bitan deo tima. Kada pričamo o defanzivnoj fazi i igrači su svesni da svi moraju da rade na odbrani u mom Partizanu koji ja vidim. Nema igre bez defanzive i niko nije izuzet. To shvataju i rade za ekipu. Zadovoljan sa učinkom u defanzivi. Ima još korekcija. Nema uradiš tri puta pa se zaboraviš. To moraš da radim 90 minuta, jer ako nisi konstantan, taj jedan put kad ne uradiš primiš gol. Velike ekipe ne praštaju. Ako hoćemo da budemo kompetentni u Evropi, bez čvrste i organizovane defanzive ne možete ništa da napravite, pa ni kod nas u ligi", rekao je Đukić.

Iako je tim napustio jedan od ključnih vezista Everton, sredina terena bi trebala da bude još snažnija, pre svega kreativnija. Đukić je tokom januara igru bazirao na mladom i talentovanom tandemu Saša Zdjelar-Danilo Pantić kojem je naravno potrebno još vremena da se potpuno uigra, s obzirom da je Zdjelar stigao pred kraj januara.

Problem u dvomeču sa Viktorijom je što Đukić neće moći da računa upravo na Zdjelara, od koga očekuje da u nastavku sezone bude lider ekipe, motor tima koji će usmeravati ritam igre. Njega će protiv Čeha zameniti verovatno Marko Jevtović koji je jedan od iskusnijih u ekipi kada su u pitanju evropske utakmice, pa Zdjelarovo odsustvo ne bi trebalo previše da se oseti, bar s defanzivne strane.

Vezni red je najzaslužniji za dobre rezultate Partizana u prvom delu sezone, pa Đukić nije menjao dobitnu kombinaciju. Odsustvo Zdjelara trebalo bi da nadoknadi i bolja forma Pantića i Zorana Tošića nego jesenas, s obzirom da su ovaj put prošli cele pripreme sa timom, a Pantić je letos i "projektovan" da vrhunac forme dostigne tek od proleća.
Foto: FK Partizan
Osim toga, posle povrede se vraća i Nebojša Kosović, a na Kipru je zavidnu formu pokazao i njegov imenjak Janković, koji je jesenas eksplodirao u crno-belom dresu. Osim toga, Đukić još nije odustao ni od Sejdube Sume, koji će za sada verovatno biti "džoker" s klupe, dok ne pokaže da zaslužuje mesto u prvih 11. Generalno gledano, vezni red i povezanost igre sve tri linije tima su "iks-faktor" Partizana za nastavak sezone.

"Ova ekipa ima velike mogućnosti. Igrači polako počinju da shvataju da čim odigrate više od dva dodira omogućavate protivniku da se konsoliduje da se dobro postavi. Zato insistiram ako može i na jedan dodir, da se menja tešite igre, da idu upadanja po bokovima, da ne vodimo loptu već da ide pas igra. Protiv ekipa koje nas očekuju, protiv postavljene odbrane, ako ne ubrzate teško ćete ih probiti. Kada imate nulu nazad, to je sigurnost, a iz te nule tražite pobedu. Naš tim je najbliži tome da budemo čvrsta ekipa, a da iz te homogenosti idemo po pobedu. Nismo ekipa koja može da igra na gol više. Drugačiji su nam igrači sada i u prvom delu. Treba se prilagođavati profilu igrača. Defanzivna čvrstina je bitna, a iz nje da davimo i dobijamo protivnika", rekao je Đukić posle Kipra.

Kreativnost Tošića, Ivanovića i agresivnost Jankovića bi maksimalno trebalo da u završnici napada koriste Ožegović i Tavamba. U zavisnosti od rivala i taktike Đukić će skoro sigurno da često rotira Ivanovića, Jankovića i Sumu u kombinaciji sa dvojicom napadača. Dueli sa Teplicama (2:0) i beloruskim Šahtjorom (2:1) koji je i bio generalna proba za Viktoriju, bi trebalo da budu slika onog Partizana koji se očekuje od ovog četvrtka, naravno samo početna tačka od koje će crno-beli da podižu nivo igre.

"Zadovoljan sam ekipom. Iamo stabilniji sastav, sad znamo šta nas očekuje. Onda nismo znali šta nas očekuje sa Đurđevićem i Leonardom. Imali smo problematičnu situaciju šta će se desiti", rekao je Đukić novinarima poslednjeg dana na Kipru.

Dodatnu dimenziju u Partizanovoj igri trebalo bi da donesu mladi igrači. Na Kipru su se pre svih istakli bek Luka Cucin, novajlija iz Ukrajine u veznom redu Juri Vakulko, a s nestrpljenjem ćemo čekati da na glavnoj sceni vidimo jednog od najvećih talenata Evrope, napadača Armina Đerleka, a tu je i Đorđe Jovanović.

"Mladi igrači su iskoristili svoju šansu, da teraju starije na boljitak. Dali su dozu mladosti i agresivnosti, želeći da se iskažu. Otvoren sam kao knjiga i ne plašim se da ih gurnem u vatru", rekao je trener Partizana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: