Četiri skakaonice – Germani žele povratak na tron

U petak u Oberstdorfu počinje novo, 66. izdanje tradicionalne novogodišnje turneje Četiri skakaonice u ski skokovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

18:00

Četiri skakaonice – Germani žele povratak na tron
Foto: Getty images

Bez obzira što tokom sezone ovaj sport poslednjih godina i ne privlači preteranu pažnju, čak ni u odnosu na alpsko skijanje, retko ko propušta ovu legendarnu turneju kada u roku od sedam dana najbolji ski-skakači se bore na četiri letaonice.

Oberstdorf, Garmiš-Partenkirgen, Insbruk i Bišofshofen su vrhunac svake sezone sa ski-skakače, pa i generalno skijaške, a za skakače su skoro jednako važan događaj kao i Olimpijske igre. Neretko se pobednik na Četiri skakaonice duže pamti i o njemu se više priča kao o šampionu nego o osvajačima zlatnih medalja sa OI.

Četiri skakaonice su uvek od ski-skakača stvarale legende ovog sporta. Poput rekordera, petostrukog šampiona Janea Ahonena, potom četvorostrukog Jensa Vajsfloga, zatim jedinstvenog Svena Hanevalda, jedinog koji je do titule stigao sa pobedom na sva četiri takmmičenja (jubilarna 50. sezona 2001/2002), kao i Poljaka Adama Mališa, koji je 2001/2002 zabeležio najubedljiviji trijumf sa 104,4 poena ispred Ahonena.
Foto: Getty images
Nakon Ahonenove poslednje titule 2008, turnejom su suvereno vladali Austrijanci (Volfgang Lojcl, Andreas Kefler, Tomas Morgenštern, Gregor Šlirencauer, Tomas Dithart, Štefan Kraft), ali su u poslednje dve šampioni dolazili iz slovenskih zemalja – Slovenac Peter Prevc i Poljak Kamil Stoh.

Ove godine bi, međutim, Germani opet mogli da vrate primat, a očekuje se prvi trijumf jednog Nemca još od pomenute legendarne Hanavaldove titule. Tek drugi put u ovom veku kao glavni favorit, odnosno kao lider Svetskog kupa, na takmičenje dolazi jedan Nemac (Martin Šmit 2000/2001).

Dvadesetšestogodišnji Rihard Frajtag će biti u centru pažnje, s obzirom da je ubedljivo prvi u generalnom poretku SK sa 151 bodom više od najbližeg konkurenta.

"U odličnoj sam formi, miran sam i opušten pred Četiri skakaonice. Ne osećam pritisak. Radiću na nekim detaljima", rekao je Frajtag, koji je 2015. pobedio u Insbruku.
Foto: Getty images
Glavni konkurenti biće mu momci koji su se prošle godine žestoko borili za slavu na legendarnoj turneji – branilac titule Stoh, pobednik na dva prošlosezonska takmičenja Norvežanin Danijel-Andre Tande, te Austrijanac Štefan Kraft.

"Ne razmišljam o odbrani titule. Svaka godina je drugačija. Naša forma i novo nastupa se konstantno menjaju, jer se sve brzo razvija. Četiri skakaonice su posebne, pre svega zbog ogromne pažnje medija, pa nam je mnogo teže. Svakog dana se takmičimo, sa minimum pauza, a potrebno je stalno biti koncentrisan", rekao je Stoh.

Ne treba zaboraviti ni drugog Nemca, Andreasa Velingera, prvog pratioca Frajtaga u SK. Frajtag je pobedio na tri od sedam takmičenja ove sezone, uključujući i poslednje u švajcarskom Engelbergu 17. decembra skokovima od 137,5 i 135 metara, upravo ispred Stoha i Krafta.

Međutim, pobede, forma, ime, državljanstvo, ništa nije bitno na Četiri skakaonice. Četiri skakaonice imaju sopstvena pravila. Samo su trojica favorita u poslednjih 12 godina opravdala očekivanja.

Jedan od retkih lidera SK koji je osvojio turneju poslednjih godina bio je Prevc 2015/2016. Zbog toga je ovo takmičenje među zimskim sportovima ono što su finala FIFA Svetskog prvenstva ili UEFA Lige šampiona u fudbalu, te finale NBA plej-ofa u košarci. Vrhunac.
Foto: Getty images
Četiri skakaonice su iz godine u godinu sve popularnije na globalnom nivou, privlače sve veću pažnju medija i obaraju rekorde gledanosti. Razlog je jednostavan, Četiri skakaonice su simbol novogodišnjih praznika, opuštanja i uživanja u zimskoj idili.

Skoro sva ostala sportska takmičenja pauziraju, pa svi mogu da gledaju Četiri skakaonice. Podeljeno na četiri događaja u dve alpske zemlje, ovo takmičenje uvek garantuje kvalitetnu i uzbudljivu zabavu, koja nikad ne izostaje.

U odnosu na takmičenje u Svetskom kupu, sistem po kojem se održavaju skokovi tokom Novogodišnje turneje se razlikuje. Iz kvalifikacija, koje se održavaju dan ranije, na glavne skokove ide 50 skakača, koji se dele u 25 parova.

Pobednici tih duela bez obzira na generalni plasman idu dalje u drugu rundu, a njima se pridružuju petorica "laki luzera". Međutim, u slučaju da održavanje kvalifikacija nije moguće, a bilo je takvih slučajeva u prošlosti zbog loših vremenskih uslova, takmičenje u prvoj rundi se ne razlikuje od onog u Svetskom kupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: