"Orlovi" u Beču – odbrana je ključna

Fudbaleri Srbije u petak gostiju Austriji u Beču gde bi mogli da zvanično izbore plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

09:00

Foto: StarSport

"Orlovi" su lideri Grupe D sa 18 bodova, četiri više od Velsa, a pet od Republike Irske. Pobeda na "Ernest Hapelu" značila bi osvajanje grupe i direktan plasman.

S obzirom na dosadašnje nastupe našeg tima i prethodni duel sa Austrijom, ističe se jedan ključni faktor pred ovu utakmicu – odbrana. Tim Slavoljuba Muslina je na osam utakmica primio sedam golova, dva više od Velsa, a jedan od Irske, od čega šest u okršajima sa ove dve selekcije i Austrijom.

Čim je naša odbrana sprečila direktne konkurente da nam tese mrežu, usledila je verovatno ključna pobeda ovog ciklusa nad Irskom u Dablinu koja je "lansirala" Srbiju ka Rusiji.

Upravo će defanzivni red biti od ključne važnosti i u Beču, jer domaćin je izgubio sve šanse da se plasira u Rusiju, pa će igrati rasterećeno, bez imperativa pobede, ali i straha od primljenog gola.

To znači da će naš napad sigurno imati mnogo više prostora za manevrisanje nego da je obrnut slučaj, da su bodovi potrebni Austrijancima, a da bi se to kapitalizovalo neophodno je da ispred našeg gola sve bude besprekorno.

U prilog našem timu ide i kadrovska situacija u redovima rivala, jer u petak na terenu neće biti dvojice možda i ključnih pojedinaca ove selekcije – Davida Alabe i Marka Arnautovića.

Odbranu kao iks-faktor naglašavamo i zbog prethodnog susreta. Srbija je savladala Austriju 3:2 u Beogradu pre tačnu godinu dana, ali su greške defanzivnog reda mogle skupo koštati "Orlove".

Austrijanci su oba gola postigli koristeći "poklon" naše odbrane, ali nisu imali sreće s druge strane jer je Dušan Tadić odigrao maestralno, te sa dve asistencije i pogotkom trasirao put Srbiji ka čelu tabele.

I sam selektor Muslin je na okupljanju selekcije u Staroj Pazovi početkom nedelje naglasio da je to bio najteži meč za naš tim u kvalifikacijama, meč na kojem je rival imao najviše prilika za gol.

Prošlog oktobra Muslin je Austriji suprotstavio ekipu: Stojković – Nastasić, S. Mitrović, Ivanović – Rukavina, Kolarov – Milivojević, Fejsa, Kostić, Tadić – Mitrović.

U odnosu na ovaj sastav sada u ekipi nema veziste Benfike Fejse, ali je tu zvezda Mančester Junajteda Nemanja Matić. U odnosu na ekipu koja je pre mesec dana izvojevala veliku pobedu u Dablinu, Muslin pred Beč ne može da računa samo na štopera Jagoša Vukovića, pa bi u startnu postavu mogao da se vrati Nastasić.

Što se tiče čuvara mreže situacija je jasna, Vladimir Stojković će opet biti između stativa. Dolaskom u Partizan vratio se u vrhunsku formu, a iako je često vadio loptu iz mreže prethodnih nedelja, na skoro svakoj utakmici je zaustavio nekoliko zicera i spasavao crno-bele.
Foto: StarSport
U odbrani, kapiten Ivanović je u odličnoj formi sa Zenitom, dok Maksimoviću ide sjajno u Napoliju, a posebno blista Kolarov u dresu Rome. Standardni su Ivan Obradović i Antonio Rukavina, dok dosta može da doprinese i Duško Tošić, koji je "upao" u tim zbog porede Uroša Spajića.

Što se tiče veznog reda i napada, na raspolaganju ima sve igrače iz prethodnog susreta, od kojih su u sjajnoj formi pre svih Matić i Tadić.

Milivojević igra solidno u Kristal Palasu, ali je njegova ekipa očajna, nije postigla nijedan gol niti osvojila ijedan bod u prvih sedam utakmica, pa je u njegovom slučaju ključan faktor samopouzdanje.

Kostić je imao dosta problema sa povredom pa je pitanje koliko fizički može da izdrži jedan ovakav meč, nema mnogo ni minuta u nogama ove sezone. S druge strane, u startnih 11 lako bi mogao da "uleti" Adem Ljajić, koji ima odličnih nekoliko nedelja u Torinu.

Najviše nepoznanica kao i do sada imamo u napadu. Mitrović bi opet trebalo da bude prvi izbor iako je rezerva u Njukaslu, ali mu ozbiljno prete Pavlović i Prijović koji često tresu mreže u dresovima Kopenhagena i PAOK.

S druge strane, Austrijanci će na teren "Ernest Hapela" izaći praktično u drugom sastavu, jer selektor ... ne može da računa na čak šestoricu standardnih prvotimaca.

Zbog povrede su otkazali defanzivci Bajerna i Augzburga David Alaba i Martin Hintereger, te krilo Hanovera Martin Harnik i napadač Lajpciga Marsel Sabicer. Ranije su "otpali" Sebastijan Predl iz Votforda i Alesandro Šef iz Šalkea.

Neizvestan je i nastup napadača Vest Hema Marko Arnautović. On zbog bolesni nije igrao proteklog vikenda, a s obzirom da je njegova selekcija već eliminisana, pitanje je da li će rizikovati nastupom u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: