Premijer liga – Pep, Murinjo, Konte, Venger, Klop u klinču

Mnogi vide Siti kao novog šampiona, Murinja kao glavnu pretnju Gvardioli, Liverpul kako vreba iz drugog plana, Čelsi, Arsenal i Totenhem u trećem, a ostale kao puke učesnike.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

10:00

Premijer liga – Pep, Murinjo, Konte, Venger, Klop u klinču
Foto: Getty images

Pred nama je nova sezona u najzabavnijem fudbalskom takmičenju na svetu Premijer ligi. Leto je opet bilo u znaku bombastičnih transfera, a ovaj put nisu se isticali samo pretendenti na titulu, već su nemicile trošili i timovi koji su u drugom planu.

Tako je Everton obarao neke rekorde sa 35 miliona, Lester, Bornmut, Vest Hem, Votford bez problema plaćali igrače po 20+, a štedeli nisu ni novi premijerligaši, pa je tako Hadersfild u svoj tim uložio skoro 50 miliona evra.

Najviše je po pravilu potrožio Mančester Siti, Pep Gvardiola je uložio više od 200 miliona evra u ekipu, uglavnom u odbranu, zbog čega su "građani" prvi favoriti za novog šampiona na kladionicama.

Nije štedeo ni gradski rival Junajted, Žoze Murinjo je doveo po jedno veliko pojačanje u svaku liniju tima, a u centru pažnje bili su Nemanja Matić i Romelu Lukaku.

Do kraja prelaznog roka ima vremena za još jedno, možda i dva zvučna transfera, a lako bi na Old Traford zvanično mogao da se vrati i Zlatan Ibrahimović.
Foto: Getty images
Skoro pa jednoglasno analitičari na ostrvu među prva četiri tima na kraju predstojeće sezone vide mančesterske rivale Siti i Junajted, potom Čelsi i Liverpul.

Prvi "pik" za šampiona je Siti, jer je Gvardiola svom već sjajnom napadu dodao novu dimenziju dovođenjem Bernarda Silve iz Monaka, ali će ključni faktor biti odbrana, koja ga je izluđivala prošle sezone.

Zbog toga je doveo trojicu bekova, a dva puta je obarao rekord za najskupljeg defanzivca u istoriji, prvo sa Kajlom Vokerom, a onda sa Benjaminom Mendijem.

Španac računa i na preporođenog kapitena Vensana Kompanija, a ovih dana je pominjao i povratak Ilkaja Gindoana, čiji će povratak na teren posle povrede značajno učvrstiti vezni red, koji u ovom trenutku deluje kao najslabija tačka "građana".

S druge strane, Murinjo je osvežio sve tri linije, od Viktora Lindelofa se očekuje da podseti na vreme kada su "Crveni đavoli" bili bezbrižni u odbrani, Matić je stigao da bi Pogba dobio maksimalnu slobodu u igri, a nova mašina za golove bi trebalo da bude Lukaku.

Junajted nije zablistao u UEFA Superkupu protiv Reala, tu se videlo da bi Portugalac mogao da posegne za još nekim pojačanjem do kraja leta, ali kako je on to sam rekao, u Premijer ligi ne igra Real Madrid.

Šampion Čelsi je kupovao po istoj formuli odbrana-vezni red-napad, ali analitičari ne daju mnogo šansi "plavcima" da odbrane trofej. Dolasci Ridigera, Bakajoka i Morate ostali su u senci prodaje Matića direktnom rivalu Junajtedu.
Foto: Getty images
Branilac titule se prošle sezone prošetao kroz prvenstvo, ali ga ove očekuje nova dimenzija borbe. Ne samo zbog toga što se konkurencija opasno pojačala, već i što će sada Antonio Konte morati da vodi borbu i u Ligi šampiona.

Da mu neće biti lako Italijan je to javno pokazao tokom priprema, istakavši nezadovoljstvo transfer politikom kluba, pre svega zbog prodaje Matića. Dobio je tri zanimljiva pojačanja, ali nijedno od njih ne može da se poredi sa onim što je dovela konkurencija.

Na Stamford Bridžu će sigurno da strepe ne samo od rivala iz Mančestera, nego i iz svog grada. Arsenal će prvi put posle oko dve decenije propustiti Ligu šampiona, pa će "tobdžije" moći maksimalno da se posvete borbi u Premijer ligi.

Iz drugog plana u borbu za titulu mogao bi da se umeša Liverpul, Jirgen Klop nije išao u veliki šoping, doveo je samo dvojicu igrača, ali mnogi vide Mohameda Salaha kao pojačanje koji bi na kraju sezone moglo da se ispostavi kao najbolje u celoj ligi. "Redsi" su se pre svega koncentrisali na to da zadrže svoju najveću zvezdu Filipea Kutinja, koga mami zov Barselone.

Arsenal posle najlošije sezone u poslednjih nekoliko godina doveo je dva velika pojačanja, Sead Kolašinac nije plaćen ni cent, a mogao bi da se nametne kao jedan od najboljih defanzivaca u PL.

Ipak, navijači najviše očekuju od novog napadača Aleksandra Lakazeta, koji bi u tandemu sa Aleksisom Sančesom trebalo da predstavlja pošast po protivničke odbrane.

Arsen Venger je preživeo sve napade u poslednjih nekoliko meseci, te konačno dobio dva pojačanja za koja se posle dosta vremena može reći da će "tobdžije" zaista učiniti jačim nego što jesu.
Foto: Getty images
Iako je došao kao slobodan igrač, bek Kolašinac je odmah pokazao da će biti jedan od ključnih faktora u timu sa Emirata, da mu čak neće biti potrebno ni mnogo vremena za prolagođavanje novoj sredini kako to često zna da bude slučaj za nove igrače u Engleskoj.

Osim toga, dobio je i novu gol-mašinu, Aleksandar Lakazet je poslednjih nekoliko sezona bio na proseku od oko 30 golova, a sada je stigao u tim gde bi mu završnica trebalo da bude mnogo lakša nego u Lionu.

Nismo imali priliku da ga vidimo na delu u tandemu sa Sančesom, Čileanac zbog umora i povrede nije igrao mnogo tokom leta, ali je za Vengera najvažnije da će ga imati u svom timu i naredne sezone, iako to znači da neće moći da zaradi ni dinar na njegovom odlasku.

Najveća enigma je Totenhem, Maurisio Poćetino nije doveo nijedno, ponavljamo nijedno jedino pojačanje ovog leta, što frustrira neke od ključnih igrača tima jer su prethodne dve sezone pokazale da Spursi imaju kvalitet, hemiju, znanje, ali da im ipak nedostaje "nešto" da bi bili najbolji.

Prethodne dve sezone Totenhem je vrebao titulu, ali mu je ona oba puta za malo izmicala. Poćetino je opet zadržao na okupu kičmu svog tima koji više nije samo mlad i talentovan, već se sada može reći vrlo iskusan.

To je najveće "pojačanje" Spursa ovog leta, bez obzira na to da li će do kraja avgusta doći neko novo ime. "Pevci" imaju tim za visok plasman, najuigraniji su među kandidatima za titulu, da li će to biti dovoljno?

Što se tiče ostalih ekipa, Everton je prodajom Lukakua obezbedio sebi nekoliko kvalitetnih transfera, koji bi će sigurno uključiti "karamele" u borbu za Evropu. Najskuplji engleski golman Pikford bi trebalo da bude oslonac čvrste odbrane uz još jedno skupo pojačanje Majkla Kejna, Davi Klasen je osvežio kreativni deo ekipe, dok bi u završnici napada odlazak Lukakua trebalo da nadoknadi Španac Sandro Ramires.
Foto: Getty images
S druge strane, biće zanimljivo videti šta ove sezone može Vest Hem, po mišljenju mnogih Slaven Bilić je prvi "favorit" za otkaz ako "čekićari" ponove nešto slično prethodnoj, posebno jer je dobio dva vrlo zanimljiva pojačanja u napadu, Ćićarita Ernandesa i Marka Arnautovića.

Pomenute ekipe bi trebalo da se nađu u "zlatnoj sredini", uz Lester, Sautempton, Bornmut, VBA, Kristal Palas, Njukasl.

"Lisice" su bile vrlo aktivne ovog leta, napad je pojačao golgeter iz Sitija Kelči Ihenačo za skoro 30 miliona, a došao je i iskusni vezista Visente Ibora, ali će ekipa najveće "pojačanje" dobiti u slučaju da ostane Rijad Mahrez, mada je to malo verovatno.

Palas je zadržao kičmu tima koji je bio više nego solidan prošle sezone, posebno u drugom delu nakon januarskog prelaznog roka, ali je ekipa solidno "osvežena" pozajmicom defanzivca Junajteda Timotija Fosu-Mense i veziste Čelsija Ruben Loftus-Čika.

Votford je uložio 60 miliona u ekipu, dolazak Andrea Greja, Ričarlisona, Toma Kleverlija, Nejtana Čalobe i Vila Hjuza bi trebalo da garantuje sredinu tabele.

Sličan plan imaju i u redovima povratnika Njukasla, Rafael Benites je posebnu pažnju posvetio pojačanju odbrane, a glavno ime je Francuz Florijan Leđen, koji se nije snašao u Sitiju pre nekoliko godina.

Napadu u kojem ćemo nadamo se češće nego prošle sezone gledati Aleksandra Mitrovića, trebalo bi umnogome da pomognu nova krila Kristijan Acu i najskuplje pojačanje Džejkob Marfi. Za opstanak bi najviše trebalo da strepe Hadersfild i Brajton, a neće biti lako ni Barnliju i Stouku. Daleko od njih neće biti ni Svonsi, posebno ako proda Gilfija Sigurdsona, koji je tražena "roba".

Novajlija Hadersfild je svestan toga uložio 40 miliona u pojačanja, ali teško je očekivati da Stiv Munije, Tom Ins i Aron Muj, između ostalih, naprave osetnu razliku.

Brajton i Barnli nisu imali neke zvučne transfere koji bi bar najavili neku veću ambiciju od grčevite borbe za preživljavanje u eliti, dok Stouk kao da se već predao, na Britaniju su došli samo slobodni igrači, među njima Čupo-Motih i Daren Flečer, uz Kurta Zumu na pozajmicu, dok su otišli vrlo bitni šrafori iz prethodnih sezona Arnautović i Volters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: