Da li je Divac napravio posao decenije za Kingse?

Od podsmeha do strahopoštovanja – kratak i ogroman put su prešli Vlade Divac i Sakramento Kingsi tokom svega nekoliko sati u noći između 22. i 23. juna.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

09:00

Da li je Divac napravio posao decenije za Kingse?
Foto: StarSport

Iza Kingsa je obećavajući draft, jedan od onih koji mogu da ispišu istoriju franšize. Iako je proteklih meseci često kritikovana njegova politika, Vlade Divac bi lako mogao da preporodi tim iz Sakramenta i vrati ga u krem NBA.

"Bombastičnim" trejdom dugogodišnje prve zvezde Demarkusa Kazinsa u Nju Orleans Pelikanse u februaru, Divac je Kingsima omogućio širok izbor kroz jednu od najboljih klasa u poslednjoj deceniji.

Divac je pred draft na raspolaganju imao tri pika, noć je završio sa četvoricom mladih igrača u svom timu, a zajedničko mišljenje većine NBA stručnjaka je da je sjajno birao, praktično dobio na lutriji i stvorio potencijalno više nego respektabilan tim.

Naravno, ima i onih koji smatraju da su Divčeva očekivanja nerealna, da od će od četvorice momaka koje je doveo samo jedan uspeti u NBA, te da će njihov neosporan talenat "progutati" sistem koji godinama vlada u Kingsima.

Rizična predigra

Foto: Getty images
Kada je 20. februara trejdovao trostrukog Ol-stara i jednog od najboljih centara lige Kazinsa u Pelikanse za "siću", Divac je navukao dodatni bes već frustriranih navijača. Ono što je ne samo njima već i većini ljubitelja NBA lige tada prolazilo kroz glavu bilo je – circus.

"Vreme je za promenu i ja sam odlučio da je ovo najbolji put za organizaciju. Pobede dolaze sa kulturom, važan je karakter. Ispred nas je jedna od najboljih klasa u poslednjih desetak godina, a ovaj trejd će nam omogućiti preko potreban talenat za budući razvoj i izgradnju tima", rekao je tada Divac.

Kingsi su sezonu završili sa 32-50, 11. godinu u nizu nisu stigli do plej-ofa, ali je uprkos svemu bilo je svetlih tačaka u poslednja dva meseca još jedne mučne sezone. Rudi bek Badi Hild dobijen u trejdu za Kazinsa je zablistao i istakao se kao jedan od važnijih šutera tima, a talentovani centri Koli-Stajn (23), Labisije (20) i jorgos Papajanis (19) su spremno dočekali ukazanu šansu i pokazali da na njih može da se računa.

Uz to, Sakramento je pogledala i sreća na lutriji, nisu ostali bez pika koga su dobili u trejdu sa Čikago Bulsima pre nekoliko godina, a uz to su napredovali sa osme do pete pozicije na izboru. Tako su se Kingsi našli na zavidnom mestu pred jedan od najjačih draftova u 21. veku.

Pre samo godinu dana nijedan od momaka za koje se prognoziralo da će biti među prvih 15 pikova nisu hteli ni da priđu trening centru Kingsa i treniraju s njima. Ovog leta je većina najtalentovanijih igrača izabrala Sakramento kao mesto za procenu, a jedan od najzainteresovanijih za to bio je momak koji će narednih meseci da ponese najveći teret odgovornosti.

Superstar za svetlu budućnost

Foto: Getty images
Prva zvezda Kingsa bio je plejmejker sa Kentakija Dieron Foks, koga su "pokupili" kao petog pika. Karakterišu ga brzina i eksplozivnost. Ima hitar prvi korak, sjajan pregled igre, odlikuju ga dobre radne navike i karakteristike vrhunskog igrača, a porede ga najviše sa Džonom Volom, kao i sa Majkom Konlijem.

Divac je odmah posle draftovanja Foksa trejdovao desetog pika u Portland za izbore sa 15. i 20. pozicije, a uzeo je krilo Džastina Džeksona sa Severne Karoline i krilnog centra Herija Džajlsa sa Djuka.

Džastin Džekson je vrlo vešt sa loptom, solidan šuter ali pre svega izutetno koristan u odbrani. Najjači adut mu je košarkaška inteligencija, a moraće da radi na snazi. Kada su u pitanju slični aktuelni igrači u NBA, njega često stavljaju u isti kontekst sa Denijem Grinom.

Heri Džajls ima samo 19 godina, ali su mu fizikalije već jedan od glavnih aduta. Iako je visok 211, sa lakoćom pokriva veliki deo parketa i trči kontranapade, odličan je skakač i defanzivac, ali će morati dosta da radi na svojoj završnici, jer se najviše oslanja na tranziciju.

Problem mu mogu napraviti kolena (kidao ACL, MCL i meniskus u levom, a ACL u desnom), ali ako ostane zdrav, Divcu bi ovaj rizičan porez mogao višestruko da se vrati. Kingsi su svakako dobro analizirali njegovo stanje sa povredama. Slične probleme sa kolenima imali su Amare Stodemajer i Kenjon Martin, a obojica su igrali po 15-ak sezona u NBA, više nego kvalitetno. Trening sa Kingsima je samo ubedio Divca da je Džajls pravi izbor.

"Bio sam uzbuđen što smo ga imali na raspolaganju na 20. mestu, to je vrsta talenta koju ne smete da ispustite", rekao je Divac.
Foto: Getty images
Na početku druge runde drafta Divac je razmatrao potencijalni trejd za preostali pik, međutim, Frenk Mejson treći je bio dostupan, pa GM Kingsa više nije imao dilemu.

Nacionalni igrač godine, osvajač skoro svake bitne koledž nagrade (Vuden, Nejsmit, USA Tudej, Robertson, AP, NABC, Bob Kuzi), Mejson je prvi igrač u istoriji Big 12 konferencije koji je beležio prosečno više od 20 poena i pet asistencija po utakmici.

"Iskreno, mislio sam da neće biti dostupan. Ali kada smo došli na red, bilo je lako. Nisam morao da razmišljam. Dva puta je trenirao s nama i pokazao nam šta zna, posebno drugi put kada je došao. Bili smo sigurni da je on pravi igrač za nas. Može odmah da igra", očekuje mnogo Divac od pika druge runde.

Mejson Kingse podseća na čoveka čiji potencijal nisu uspeli da iskoriste. "Kraljevi" su 2011. kao poslednjeg pika izabrali izuzetno niskog plejmejkera Ajzeu Tomasa. Posle tri godine su ga poslali u FIniks, 2015. je završio u Boston Seltiksima, gde je protekle sezone stigao do užeg izbora za MVP-ja. Mejson je tip igrača koji vodi ekipu i koga brzo postane ljubimac navijača.

"Možda je nizak i ima problema prilikom napada na obruč, ali ima odličan "floter". Nema šanse da ne uspe u NBA. Previše je žestok. Možda je mali, ali ima ogromno srce. Dokazao je to tokom četiri godine na Kanzasu", prokomentarisao je Mejsona ESPN-ov NCAA analitičar Džej Bilas tokom drafta.

Nostalgija za generacijom 2001/2002

Kingsi su u draft ušli bez ijednog plejmejkera, a izašli sa dva izuzetno talentovana. Divac je imao jasan rezon, trener Džon Kalipari je poznat po stvaranju dominantnih Ol-star bekova u Kentakiju, pa se očekuje i od njegovog poslednjeg "proizvoda" Foksa da bude na nivou superstarova kao što su Derik Rouz ili Džon Vol.

"Dieron je naša budućnost", jasna je poruka bivšeg srpskog košarkaša.

Vrlo važna stvar za Kingse je što se Foks i Džekson odlično poznaju, štaviše, Dieron je istakao da gleda Džastina kao starijeg brata, a uz to je i prijatelj sa Vilijem Koli-Stajnom i Skalom Labisijeom s kojima je igrao zajedno na Kentakiju.

"Osećam da možemo zajedno da rastemo. Naravno, biće potrebno vreme, ali za svaku franšizu je potrebno vreme", rekao je Foks.

Kingsi su dodali u svoj roster dva pleja, krilo i visokog igrača sa najrespektabilnijih košarkaških univerziteta u SAD. Doveli su momke koji imaju DNK pobednika, instinkt šampiona, igrača koji menjaju istoriju. Posle dosta vremena Kingsi imaju razlog da računaju na visoke ambicije.

Generacija sa Divcem, Krisom Veberom, Predragom Stojakovićem, Majkom Bibijem, Hidom Turkoluom, Dagom Kristijem, Majkom Bibijem, koja je izgubila u kontroverznom finalu Zapada u sezoni 2001/2002, se javlja jednom u nekoliko decenija, ali pred Sakramentom je svakako svetla budućnost.

"Veoma sam zadovoljan zbog toga što smo doveli izuzetno talentovane igrače koji će se sjajno uklopiti u ono što pokušavamo da napravimo u našem timu. Foks je trenirao sa nama prošle sezone i pokazao da je jedan od najtalentovanijih igrača u ligi. Za desetog pika smo dobili Džeksona i Džajlsa, u drugoj rundi Mejsona, svi smo veoma uzbuđeni zbog svega što se dogodilo. Oni će biti sjajan dodatak onome što smo počeli da gradimo u drugom delu sezone", rekao je oduševljeni Divac posle drafta.

$$$ su takođe na raspolaganju

Foto: Getty images
Kingsi u svom timu nemaju neki preterano loš ugovor. Najplaćeniji igrač iz prošle sezone Rudi Gej koji će verovatno testirati tržište kao slobodan agent, a odmah posle drafta rešili su se "istrošenog" veterana Arona Aflala koji je "vukao" najviše novca za sledeću sezonu – 12,5 miliona dolara.

Po osam miliona u 2017/2018. dobiće Kostas Kufos i Garet Templ, a sledeći najplaćeniji su Lengston Gelovej sa 5,5, te Ben Meklemor sa 4,2 miliona. Koli-Stajn i Hild dobijaju po oko 3,5, Entoni Toliver i Papajanis po dva, a Malaki Ričardson i Labisije po 1,5.

Kingsi imaju i dosta prostora u seleri kepu, najviše u celoj ligi – 86 miliona dolara, pa nema sumnje da će narednih meseci u Sakramento stići možda i neko "bombastično" ime, koji lako može da garantuje mesto u plej-ofu. Štaviše, Divac mora dovesti nekog iskusnog veterana koji će "povući" ove momke na viši nivo.

Osim toga, Kingsi imaju pravo i na jednog od najboljih evropskih bekova, srpskog reprezentativca Bogdana Bogdanovića, koji je vrlo blizu odluke da se okuša u NBA. Šutera Fenerbahčea će svakako privući ambicije i izuzetno talentovana i mlada postava u kojoj bi imao dosta prostora za igru, ali mnogi smatraju da bi mu mnogo lakše bilo da se istakne na startu NBA karijere kada bi Kingsi imali iskristalisanog lidera tima na koga rivali obraćaju većinu pažnje, kako bi Bogdanović u međuvremenu bio pretnja iz senke.

"Još čekamo Bogdana i njegovu odluku, a dobro ćemo paziti koga ćemo dovesti od slobodnih agenata", zaključio je Divac.

MVP Kingsa biće – strpljenje

Mnogo se očekuje u Sakramento u budućnosti, posebno nakon vrlo ambicioznih izjava Divca, ali dolazak nekoliko talentovanih igrača ne garantuje uvek, čak ni često uspeh.

Protekle godine govore da bi i ovaj draft i očekivanja Kingsa posle njega trebalo uzeti sa dosta rezerve, i sačekati bar sledeću sezonu pa onda konkretno planirati budućnost.

Kingsi i dalje moraju da dokažu da su postali organizovana i stabilna sredina koja ima infrastrukturu za pravilan razvoj i rast, a posebno da postoji dovoljna doza strpljenja koja je neophodna u NBA ligi u timu koji ima toliko mladih i neiskusnih igrača.

Teško da će sva četvorica igrača koje je Divac izabrao, možda ni trojica od njih, biti koristi za tim koliko se očekuje, ali to i jeste suština drafta, u dosta slučajeva je to obična kocka.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi sa ovakvim pikovima sa drafta neki drugi timovi, kao na primer Majami Hit, skoro sigurno eksplodirali i izvuki iz njih maksimum, ali ovo su Kingsi kojima nije bio dovoljan ni Kazinsov neusporan talenat da izađu iz mediokriteta u koji su davno upali.

Naravno, vreme je najbolji sudija, a ono će pokazati da li je Divac vizionar na nivou Fila Džeksona, ili pripali projekat Sakramento Kingsa. A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: