Fudbalski buvljak: Real zatajio, ali rekordi su padali

Odavno ne postoje granice kada su u pitanju fudbalski transferi, pa je iza nas još jedno leto koje će ostati upamćeno po njima. Iako je većina menadžera skoro u glas vikala "Ovo je ludo, ludo, nenormalno", retko koji je odoleo velikoj potrošnji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2016.

16:00

Fudbalski buvljak: Real zatajio, ali rekordi su padali
Foto: Getty images

Drugi put u poslednje tri godine jedan igrač je plaćen više od 100 miliona evra, a prvi put u ovom veku rekordan transfer nije napravio Real Madrid. Još od prelaska Ernana Krespa u Lacio iz Parme za 35,5 miliona evra 2000. godine, prvi put je neki drugi klub pomerio granicu.

Posle višemesečne sage i mnogobrojnih spekulacija, Pol Pogba se konačno vratio na Old Traford, a Mančester Junajted platio je Juventusu 105 miliona evra. Da je "Stara dama" napravila verovatno najbolji posao veka pokazuje činjenica da je dovela Francuza upravo iz Junajteda 2012. godine za svega oko dva miliona!

Tako je Pogba postao najveća zvezda leta 2016, koje je za razliku od prethodnih godina delovalo znatno mirnije i "bezbrižnije" kada su u pitanju "blokbasteri". Međutim, u svega nekoliko dana dogodila su se dva transfera na granici od devetocifrene sume, jer je Juventus novac od Pogbe iskoristio za dovođenje Gonsala Iguaina.

Argentinac je postao najskuplje pojačanje u istoriji Serije A, nadmašivši pomenuti transfer Krespa za čak 55 miliona. Napoli ga je prodao crno-belima za oko 90 miliona evra. Bilo je tu još desetak veoma "skupih" poslova, u rangu ranijih godina, a naravno, prednjačili su Englezi. Premijerligaši su probili su granicu od jedne milijarde evra potrošene na transfere fudbalera, skoro su dostigli 1,5, a glavni akteri bila su dva kluba iz Mančestera.

Najviše novca u celoj Evropi opet je potrošio Siti 213 miliona, tridesetak više od gradskog rivala, a za njima nisu mnogo zaostajali Juventus i Čelsi. Granicu od 100 miliona "probili" su još Barselona, Arsenal, Borusija, Inter, dok je blizu bila i Roma, ali smo Italijanima računali i transferi igrača koji su bili na pozajmici prošle sezone. Lester je potrošio više od Pari Sen Žermena, Napoli od Bajerna, Votford dvostruko više od Reala, Milana...
Foto: YouTube screenshot
Osim Pogbe, Junajted je doveo još jednu veliku, ogromnu zvezdu, Zlatana Ibrahimovića, ali ih on ništa nije koštao. Međutim, jestu potencijalni naslednici Pola Skolsa i Rija Ferdinanda, iz Borusije Dortmund je stigao Henrih Mhitarjan za 42, a iz Viljareala Erik Baili za 38 miliona evra.

Međutim, gradski rival Siti je bio znatno zaposleniji. Dovođenja Leroja Sanea iz Šalkea i Džona Stonsa iz Evertona ga je koštalo kao Pogba Junajted, ali se nisu zaustavili na tome. Stigli su još Ilkaj Gindoan iz Borusije Dortmund, Nolito iz Selte, golman Klaudio Bravo iz Barselone, dogovoren je dolazak Gabrijela Žesusa iz Palmeirasa (januar), a svi oni su koštali još oko 100 miliona evra.

Nisu previše štedeli ni najveći rivali, Arsenal se nakon dolaska Granita Džake iz Borusije Menhengladbah za 45 miliona evra "štekao", ali očajni rezultati na startu sezone naterali su Arsena Vengera da "odreši kesu" pa je doveo štopera Škodrana Mustafija i krilo Lukasa Peresa za ukupno oko 60 miliona. Čekao se i neki rasan golgeter, ali je francuski stručnjak opet razočarao navijače poslednjeg dana.

S druge strane, Jirgen Klop ima jasan cilj, povratak titule na Enfild, pa mu je Liverpul odobrio oko 80 miliona evra, od čega je većina otišla na Sadija Manea iz Sautemptona. Ni Česi nije kupovao mnogo, tek je poslednjeg dana popravio "procenat", ali je dobro plaćao, Ngolo Kante i Miši Batšuaji su plaćeni Lesteru, odnosno Olimpiku iz Marseja oko 75 miliona. Na kraju su "plavci" sve iznenadili vrativši Davida Luiza iz PSŽ, a to ih je u smiraju prelaznog roka koštalo 40 miliona, dok su dodatnih 25 potrošili za levog beka Markosa Alonsa. Klub sa Stamford Bridža je na jedan drugi način privukao pažnju, poslao je na pozajmicu čak 38 fudbalera!

U međuvremenu se među velike trošadžije umešao "mali" lokalni londonski premijerligaš Kristal Palas koji je srušio rekord dovođenjem Kristijana Bentekea iz Liverpula za 31 milion. Uskoro je stigao odgovor šampiona Lestera koji je izdvojio 35 miliona na Islama Slimanija.
Foto: Getty images
Što se tiče ostatka Evrope, Bajern je ekspresno realizovao svoje planove, još pre početka Evropskog prvenstva doveo je Matsa Humelsa i Renata Sančeša za 70 miliona, manje od najvećeg rivala Borusije Dortmund koja je otišla u 100+. Najskuplje pojačanje bio je Andre Širle plaćen 30 miliona.

Italijani su konačno shvatili da nemaju šta da traže u Evropi ako se ne "otvore". Naravno prednjačili su pomenuti Juventus i Napoli koji je zamenu za Iguaina pronašao u Poljaku iz Ajaksa Arkadijušu Miliku, a potom je u poslednjim minutima ispisao istoriju srpskih transfera plativši Torinu 27 miliona evra za Nikolu Maksimovića.

Španci su potrošili manje od Nemaca i Italijana (Engleze nije potrebno računati), a ne bi ni bili u ovoj "konkurenciji" da nije bilo Barselone. Nekako tiho je uspela da pređe granicu od 100 miliona. "Otvorila" se za još uvek nedovoljno atraktivne Andrea Gomeša, Samuela Umtitija, te Paka Alkasera, dok mnogo buke nije napravio ni PSŽ, iako je za Gžegoža Krihovjaka dao 33 miliona.

Neobično nezainteresovan ovog leta bio je Real Madrid. Ne samo što nije oborio novi rekord i pomerio granice, već je doveo samo jedno interesantno pojačanje, tačnije vratio je Alvara Moratu za 30 miliona evra. Samo su Deportivo La Korunja, Las Palmas, Osasuna i Sporting iz Hihona potrošili manje od "kraljevskog" kluba u Španiji.

Mnogo interesantnije je bilo u drugom delu Madrida, gradski rival Atletiko je kupio Nikolasa Gajtana iz Benfike te Kevina Gameira iz Sevilje i platio za njih oko 60 miliona.

Francuzima je rezultat "popravio" PSŽ potrošivši skoro 80 miliona, ali su "Sveci" dobro i prodavali, pa nisu otišli u veliki minus. Timovi Lige 1 su ukupno potrošili 50 miliona manje od engleskih drugoligaša. Daleko ispod svih su Portugalci i Rusi čiji su klubovi poslovali ispod devetocifrene granice.

Srpski igrači?

Foto: Getty images
Bili su u trećem planu, ali i "mi" smo napravili novi rekord. Pomenuti štoper Maksimović postao je najsuplji Srbin u istoriji fudbala, a osim njega vredni pažnje bili su samo transferi Filipa Kostića iz Štutgarta u Hamburger SV za 14 miliona, dok je Torino kupio Adema Ljajića od Rome za 8,5.

Čast Balkana spasao je Miralem Pjanić kojeg je Juventus platio Romi 32 miliona evra. Klubove sa prostora bivše Jugoslavije opet je sa margine izvukao Dinamo, koji je takođe poslovao sa Juventusom, a prodao mu je Marka Pjacu za čak 23 miliona.

Naši klubovi nisu bili mnogo interesantni Zapadu, a interesovanje izgleda polako gubi i Istok. Zvezda je svog najboljeg igrača Aleksandra Kataija prodala povratniku u Primeru Alavasu za dva miliona evra, dok je Partizan za mladog Sašu Lukića, te nešto iskusnijeg Darka Brašanca inkasirao ukupno tri miliona od Torina, odnosno Betisa.

Top 25 transfera leta 2016:
1. Pol Pogba (Juventus – M. Junajted) 105 miliona evra
2. Gonsalo Iguain (Napoli – Juventus) 90
3. Džon Stons (Eveton – M. Siti) 55,6
4. Leroj Sane (Šalke – M. Siti) 50
5. Granit Džaka (B. Minhen – Arsenal) 45
6. Henrih Mhitarjan (B. Dortmund – M. Junajted) 42
7. Sadio Mane (Sautempton – Liverpul) 41,2
8. Škodran Mustafi (Valensija – Arsenal) 41
9. Žoao Mario (Sporting – Inter) 40
10. Miši Batšuaji (Olimpik Marsej – Čelsi) 39
11. David Luiz (PSŽ – Čelsi) 38,5
12. Erik Baili (Viljareal – M. Junajted) 38
13. Ngolo Kante (Lester – Čelsi) 35,8
14. Mats Humels (B. Dortmund – Bajern M.) 35
15. Renato Sančeš (Benfika – Bajern M.) 35
16. Andre Gomeš (Valensija – Barselona) 35
17. Musa Sisoko (Njukasl – Totenhem) 35
18. Gžegož Krihovjak (Sevilja – PSŽ) 33,6
19. Miralem Pjanić (Roma – Juventus) 32
20. Kevin Gameiro (Sevilja – Atletiko M.) 32
21. Arkadijuš Milik (Ajaks – Napoli) 32
22. Kristijan Benteke (Liverpul – K. Palas) 31,2
23. Alvaro Morata (Juventus – Real M.) 30
24. Pako Alkaser (Valensija – Barselona) 30
25. Alvaro Morata (Juventus – Real Madrid) 30

Potrošnja po ligama:
1. Premijer liga – 1,4 milijardi evra
2. Serija A – 706 miliona
3. Bundesliga – 553
4. Primera – 472
5. Čempionšip – 247
6. Liga 1 – 192
7. Primeira – 96
8. Ruska PL – 94

Klubovi potrošači*:
1. M. Siti 213
2. M. Junajted 185
3. Juventus 162
4. Čelsi 140
5. Barselona 122
6. Arsenal 113
7. Borusija Dortmund 110
8. Inter 108
9. Roma 98
10. Totenhem 82
11. Liverpul 80
12. Atletiko Madrid 80
13. Lester Siti 77
14. PSŽ 75
15. Napoli 73
16. Bajern Minhen 70
17. Votford 67
18. Sevilja 61
19. Viljareal 56
20. Monako 42
21. Real Madrid 30
22. Milan 27
23. Olimpika Marsej 10

* Nisu rangirani svi klubovi, samo najveći potrošači neki na osnovu imena ili neočekivane količine novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: