Stigao je januar, ko su najtraženiji napadači?

Pred nama je još jedan prelazni rok koji obećava dosta uzbuđenja. Širom Evrope klubovi su spremni da potroše stotine miliona evra kako bi pojačali svoj tim, ili pronašli zamene za poređene, suspendovane ili na neki drugi način odsutne igrače.

Po pravilu najinteresantnije je u Engleskoj, velikani iz Premijer lige neretko obuhvate bar polovinu potrošenog novca na transfere, a s obzirom na spekulacije koje smo čitali tokom jeseni tako će biti i ovog januara.

Čelsi, Mančester Junajted, Mančester Siti, Arsenal, Liverpul, Totenhem, svi imaju potrebe i planove. Najmanje se priča o Španiji, gde bi najaktivnija mogla da bude Valensija. Borusija Dortmund će jesenju agoniju možda pokušati da preokrene promenama u timu, a posle Engleza verovatno će najaktivniji biti Italijani, pre svih Inter.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.01.2015.

16:00

Default images

Teško je odlučiti koji su to igrači koji su najtraženiji, ali smo se mi odlučili za desetoricu napadača koji su ostvarili najkonkretniji učinak i o kojima se najviše priča kada su u pitanju mogući transferi.

Ima tu i mladih i iskusnih igrača, i dolazanih i onih koji tek stiču reputaciju. Igrača iz Evrope, Afrike i Južne Amerike, koji su već u najjačim ligama, i onih koji sanjaju "peticu".

Paulo Dibala (Palermo)

foto: Beta/AP
Argentina, 21 godina

Napadač Napolija je od rezervnog igrača postao jedna od najvećih senzacija u Seriji A, a vrednost mu se procenjuje na 35 miliona evra.

Sicilijanci pokušavaju da vežu 21-godišnjaka za sebe na duži period, ali još nisu postigli dogovor o produženju saradnje.

On će postati slobodan na leto 2016. godine, pa Borusija Dortmund, Arsenal i Liverpul polako vrše pritisak na Argentinca.

Nemački klub je navodno već razgovarao sa mladim napadačem, koji je postigao sedam golova na 14 utakmica ove sezone u Kalču.

Dibalu porede sa Vinčencom Montelom.

Aleksandar Mitrović (Anderleht)

foto: Beta/AP
Srbija, 20 godina

Iako ima tek 20 godina, Mitrović ima zavidno internacionalno iskustvo. Još sa Partizanom je igrao u Ligi šampiona, a ove sezone je u dresu Anderlehta "otimao" bodove Arsenalu i Borusiji.

Odavno se smatra jednim od najtalentovanijih napadača u Evropi, a njegov napredak jedino koči nezgodan temperament, koji ga je često koštao minuta i utakmica.

Ove sezone postigao je 14 golova u svim takmičenjima, a čelnici Anderlehta ga neće pustiti za manje od 15 miliona evra.

Najviše se spekulisalo o potencijalnom transferu u Njukasl, dok su Italijani pisali i o interesovanju Milana.

Vilfred Boni (Svonsi)

foto: Beta/AP
Obala Slonovače, 26 godina

U Holandiji je bio nemilosrdan prema protivničkim golmanima, a tu reputaciju je nastavio i u mnogo težoj Premijer ligi. Snažan, pokretljiv, nepogrešiv ispred gola.

Ove sezone dao je sedam golova na 12 utakmica za Svonsi, što je samo dodatno povećalo interesovanje velikih engleskih klubova. Sa više 20 golova bio je najbolji strelac u PL prošle kalendarske godine.

Najviše se spekuliše da ga želi Liverpul, koji nema pravog napadača zbog povrede Danijela Staridža. Džejmi Karager je rekao da ako je Baloteli plaćen 20 miliona evra, da Boni vredi 25-30.

Saido Beraino (Vest Bromvič Albion)

foto: Beta/AP
Engleska, 21 godina

Budućnost engleskog fudbala je momak rodom iz Burundija, a igra za Vest Bromvič Albion. Prošle sezone je najavio svetlu budućnost, a ove dokazao da ga sigurno čekaju Enfild, Old Traford, Stamford Bridž, Etihad ili Emirati.

Ima 21 godinu, i drugi je najplaćeniji mladi igrač u Engleskoj, posle Luka Šoa. Postigao je sedam golova ove sezone u Premijer ligi, što mu je donelo status reprezentativca.

Više golova od njega za U21 tim Engleske postigli su samo Frensis Džefris i legendarni Alan Širer. Žele ga naravno svi veliki engleski klubovi, ali je najkonkretniji Liverpul.

Mediji očekuju da tokom januara se preseli na Enfild Roud za skoro 30 miliona evra, ali će VBA pokušati da ga zadrži bar do kraja sezone.

Džekson Martines (Porto)

foto: Beta/AP
Kolumbija, 28 godina

Jedan od retkih južnoamerikanaca o kojima se priča ovog prelaznog roka kada su u pitanju napadači, ali koji je konstantno prisutan u tim spekulacijama.

Martines se već godinama unazad dokazao u Portu, svake sezone je na oko 30 postignutih golova, a ove je postigao već 18 na samo 22 utakmice. Čak šest je dao u Ligi šampiona.

Sa 28 godina jedan je od iskusnijih na ovoj listi, i igrač koji će ako ne sada u januaru, onda sigurno na leto promeniti sredinu.

Zbog svojih pokreta na terenu dobio je nadimak "Ča Ča Ča", a podjednako efikasno koristi obe noge. U Kolumbiji je u senci Radamela Falkaa, ali prelazak u neku od liga petice mogao bi da ga lansira.

za njega će verovatno biti potrebno izdvojiti najveći novac od svih pomenutih igrača, a kao zainteresovani posebno se ističu Arsenal i Liverpul.

Sejdu Dumbija (CSKA Moskva)

foto: Beta/AP
Obala Slonovače, 26 godina

Momak iz Abidžana je eksplodirao prošle sezone sa 20 golova za CSKA na samo 26 utakmica, a u istom ritmu nastavio je u ovoj.

Već je dao 11 golova na 18 mečeva, od čega tri u Ligi šampiona. Ruski timovi se retko odriču svojih ključnih igrača, ali teško da će Moskva moći da zadrži Dumbiju s obzirom na eliminaciju iz Evrope.

Njegova dva gola u pobedi CSKA nad Sitijem u Mančesteru su ga najbolje preporučila velikim evropskim klubovima, a navodno postoje interesovanja iz Engleske, Španije, Nemačke i Italije.

Iako CSKA pokušava da produži ugovor, trener Leonid Slutski je navodno spreman da prihvati ponudu između 20-30 miliona evra.

Andrej Kramarić (Rijeka)

foto: Beta/AP
Hrvatska, 23 godine

Verovatno najveće otkrovenje ove sezone u Evropi, Kramarić je postigao čak 28 golova na 29 utakmica ove polusezone, što je učinak na nivou Kristijana Ronalda.

Talentovani Hrvat nije postizao golove samo u domaćem prvenstvu, dao je čak sedam u Evropi, uključujući het-trik protiv Fejenorda u Ligi Evrope.

S obzirom na spekulacije u Hrvatskoj, želi ga pola Evrope, a Rijeka je već odbila ponudu Lestera od 10 miliona evra.

Na "Kantridi" čekaju ponude Atletiko Madrida, Juventusa, Milana i Intera, a pre nekoliko dana zvaničnu ponudu poslao je Čelsi.

Londonski klub će navodno da plati oko 15 miliona evra za 23-godišnjeg golgetera. Selektor Hrvatske Niko Kovač mu je savetovao da ostane u Rijeci do leta.

Edinson Kavani (Pari Sen Žermen)

foto: Beta/AP
Urugvaj, 27 godina

Nema prelaznog roka, a da se ne spekuliše o transferu Edinsona Kavanija. Fantastični Urugvajac je bio velika investicija PSŽ-a, ali ne snalazi se najbolje u senci Zlatana Ibrahimovića.

Protekle jeseni je ipak iskoristio česte povrede Šveđanina te je postigao 13 golova, pet u Ligi šampiona, čime je najavio veću ulogu u pariskom timu.

Međutim, mediji sve češće spekulišu da Kavani nije omiljen kod Lorana Blana, pa najavljuju njegov odlazak.

U redu već godinama stoje premijerligaši Mančester Junajted, Mančester Siti, Čelsi, Liverpul i Arsenal, a možemo samo da zamislimo koliko će morati da ga plate.

Iako se procenjuje da bi to moglo da bude oko 30-40 miliona evra, nikoga ne bi iznenadilo da neko plati i celih 60.

Andre-Pjer Žinjak (Olimpik Marsej)

foto: Beta/AP
Francuska, 29 godina

Svojevremeno prvi strelac Lige 1 Andre-Pjer Žinjak je pao u zaborav od dolaska u Olimpik Marsej, ali se preporodio u poslednjih godinu dana.

Za samo nekoliko meseci u ovoj sezoni postigao je 12 golova na svega 14 utakmica, i privukao pažnju Evrope na svoje igre.

Problem za Olimpik je što na leto postaje slobodan igrač, pa ukoliko ne produži ugovor, mora da ga proda u januaru ako želi nešto da zaradi.

To što tim iz Marseja nije igrao u Evropi ove sezone čini ga još poželjnijim evropskim klubovima, a svi znamo ko najviše voli da kupuje napadače u Francuskoj.

Arsenal se navodno dovodio u vezu sa Žinjakom, ali problem predstavlja što "tobdžije" u napadu imaju nekoliko efikasniih igrača.

Memfis Depaj (PSV Ajndhoven)

foto: Beta/AP
Holandija, 20 godina

Još jedan igrač koga prati "pola Evrope". Depaj ima samo 20 godina, ali je odavno prerastao holandsku ligu.

Njegova statistika je ono što privlači pažnju svih zainteresovanih, prošle sezone je na 43 utakmice bio odgovoran za 26 golova, jer je osim postizanja (16) sjajno i asistirao (10).

Protekle jeseni je bio još brutalniji, već je izjednačio golgeterski učinak iz prošle sezone, a pored toga je namestio još šest golova, a sve to na samo 20 utakmica.

Njegove igre na Svetskom prvenstvu u Brazilu proteklog leta su pokazale da je spreman za veliku scenu.

Kada se priča o Depaju uglavnom se pominje Mančester Junajted, mada bi dolaskom zemljaka Luj van Gal imao problem da mu pronađe mesto na levom krilu, jer tu već ima Anhela di Mariju.

PSV ga neće pustiti za manje od 25 miliona evra.

Ovo, naravno, nije konačna lista. Tu je još bar deset napadača koje bi svaki klub poželeo. Ko su fudbaleri koji bi prema vašem mišljenju mogli da budu zvezde predstojećeg prelaznog roka?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: