Počinje plej-of NBA, da li će Hit i Tander ponovo u finale?

U subotu veče počinje plej-of NBA lige, samo je jedno bitno pitanje – da li će Majami Hit i Oklahoma Siti Tander imati konkurenciju u svojim konferencijama?

Majami je u regularnom delu sezone pokazao da će biti čudo ako ne stigne do finala, a prema onome što je do sada pokazao, Tander ne bi trebalo da ima previše problema.

Iz drugog plana na Istoku vrebaju Njujork Niksi predvođeni sa najboljim strelcem lige Karmelon Entonijem, te za plej-of iskusniji Indijana Pejsersi. Ni veterani Boston Seltiksa nisu dali poslednju reč.

Ista priča je sa San Antonio Sparsima, koji konačno žele da prekinu lošu seriju pada nakon sjajne regularne sezone. Lejkersi možda iznenade sve nekim trikom bez Kobija Brajanta, dok bi iznenađenje sezone mogli da budu Denver Nagetsi.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

23:40

Default images

Šta je obeležilo regularni deo sezone?

Pre svega, prošlogodišnji finalisti Majami Hit i Oklahoma Siti Tander su na kraju bili najbolji timovi u svojim konferencijama, to se dogodilo prvi put od 2006. godine.

Majami je dominirao ligom, posebno tokom tokom februara i marta kada je napravio niz od 27 uzastopnih pobeda, zaustavivši se svega sedam od novog rekorda lige.

Sa druge strane, Oklahoma Siti se tokom cele sezone borio sa San Antoniom, te na kraju stigao do prevlasti na Zapadu.

Treće ime regularnog dela sezone bili su Njujork Niksi. Sa skorom 54-28 su ostvarili najbolji rezultat još od 1997. godine, kada su blistali Džon Starks, Alan Hjuston, Leri Džonsona, Čarls Oukli i Patrik Juing. Niksi su takođe prvi put posle 19 godina osvojili Atlantik diviziju.

Niksi su se istakli po još jednoj stvari, tačnije čoveku - Karmelo Entoni je posle tri godine skinuo Kevina Durenta sa trona i postao najbolji strelac lige, sa prosečno 28,7 poena po utakmici.

Klupsku istoriju ispisivali su Denver Nagetsi i Los Anđeles Klipersi. Tim iz Kolorada je imao niz od 15 utakmica bez poraza, uz dominaciju na svom parketu sa skorom 38-3! Sa 57 pobeda Denver je oborio rekord franšize. Isto su učinili i Klipersi, koji su prvi put u istoriji na kraju sezone bili ispred gradskog rivala Lejkersa.

Od pojedinaca važno je istaći još jedno ime, Stefon Kari. Sin Dela Karija oborio je rekord Reja Alena po broju trojki u jednoj sezoni, postigao ih je 272. Kari je zajedno sa saigračem Klejom Tompsonom ove sezone postigao 474 trojke, čime su oborili prethodni rekord koji su držali Denis Skot i Nik Anderson sa 435.
Sezona je, logično, donela i nekoliko razočaranja. U prvom planu to su Los Anđeles Lejkersi, koji su tokom prethodnog leta doveli dva All Star igrača, Dvajta Hauarda i Stiva Neša, najavljivali dominaciju u ligi, a na kraju su se 'uvukli' u plej-of.

Drugo razočaranje su Dalas Meveriksi, koji su prvi put posle 12 godina ostali bez doigravanja. Povreda Dirka Novickog ostavila je traga na igru Nemca, pa samim tim i Mevsa. Ipak, Dirkenštajn je sezonu završio kao 17. igrač u istoriji koji je postigao 25.000 poena u NBA ligi.

Na kraju ostaje pitanje ko će biti MVP lige. Favorit broj 1 je naravno LeBron Džejms. Najveća konkurencija mu je prvi strelac lige Karmelo Entoni, a tu su još povređeni Kobi Brajant i Kevin Durent.

Što se tiče rukija, nema sumnje da će priznanje pripasti sjajnom beku Portland Trejl-Blejzersa Demijanu Lilardu, kome su konkurencija prvi pik sa drafta Entoni Dejvis, koji se mučio sa povredama, te Bredli Bil iz Vašingtona i Dion Veiters iz Klivlenda.

Šesti igrač lige će najverovatnije da bude Džej Ar Smit, kome je jedini konkurent Džamal Kroford. Najbolji trener najverovatnije će biti Džordž Karl koji je briljirao sa Denverom.

Što se tiče Srba, oni su bili nevidljivi. Vladimir Radmanović i Saša Pavlović su imali mizerne minutaže u Čikagu i Portlandu.

Ostalo je 16 najboljih timova, od osam serija za čak šest se može reći da su neizvesne i da nema pravog favorita. Da vidimo ko će kome da se suprotstavi.

Istočna konferencija

Majami Hit (66-16) – Milvoki Baks (38-44)

Beta/AP Photo/Lynne Sladky, File
Branilac titule Majami Hit imao je najbolji skor u ligi sa 66 pobeda i samo 16 poraza, a rival u prvoj rundi mu je Milvoki. Baksi su prvi put posle tri sezone stigli do plej-ofa, što je sasvim dovoljno da ovaj tim bude zadovoljan sezonom.

Nema sumnje da će ovo biti najmanje interesantan duel u prvoj rundi, pitanje je samo da li će Hit dozvoliti rivalu da dobije bar jedan meč.

Hit ima LeBrona Džejmsa, koji iza sebe ima najbolju sezonu jednog igrača još od Majkla Džordana. Dok je Hit jurio rekord po broju pobeda u nizu (stigao do 27), Baksi su, može se tako reći, bili tim koji je jednostavno popunio sastav Istoka za plej-of.

Iako Baksi imaju sjajnu bekovsku liniju koju čine Brendon Dženings i Monta Elis, te odličnog Turčina Ersana Iljasovu na krilu, oni jednostavno neće imati rešenja za veliku trojku Majamija.

Čak i da Monta Elis u svakom meču postigne 30 poena, a Leri Senders pronađe način da zaustavi Džejmsa, čak i tada bilo bi pitanje da li Baksi mogu da dobiju Hit u sedam mečeva.

I u Majamiju su svesni koliko su Baksi nemoćni pored njih, pa je trener Erik Spoelstra nesmotreno izjavio da će ovaj duel biti sjajna šansa da se LeBron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš potpuno oporave za "početak" plej-ofa, te da razigra rezerviste.

Hit dobija 4-0

Njujork Niks (54-28) – Boston Seltiks (41-40)

Beta/AP Photo/Jim Prisching
Možda i najinteresantniji duel prve runde, na Istoku definitivno. Duel dve stare škole. Niksi imaju najbolji učinak (54-28) u poslednjih 15 godina, Karmelo Entoni igra sezonu karijere, u kojoj je osvojio prvu titulu najboljeg strelca lige (28,7 poena po meču).

Sjajno ga prati Džej Ar Smit, verovatno najbolji šesti igrač lige, a Niksi su bili toliko kompaktni da se nije ni osetio izostanak Amarea Stodemajera.

Sa druge strane su veterani iz Masačusetsa koji još uvek nisu dali poslednju reč. Pol Pirs i Kevin Garnet imaju dovoljno kvaliteta i iskustva da pobede bilo koga, ali Seltiksi bez Ražona Ronda nisu Seltiksi.

Međutim, tragična dešavanja u Bostonu samo bi mogla da budu dodatna inspiracija ekipi Seltiksa koja će definitivno dati svoj maksimum kako bi produžila sezonu.

Ukoliko Ejveri Bredli i Džef Grin na pravi način isprate "Istinu" i KG-a, Seltiksi bi mogli da naprave iznenađenje u sedam mečeva. U tom slučaju, tada već iscrpljeni veterani će dobiti "metlu" sa parketa u drugoj rundi.

Niksi dobijaju 4-2

Indijana Pejsers (49-32) – Atlanta Hoks (44-38)

Beta/AP Photo/Michael Conroy
Indijana je dugo bila drugi najbolji tim konferencije, činilo se da će Pejsersi izbeći Majami do finala, ali je usledio veliki pad posle All Stara, povreda Denija Grejndžera i pad na treće mesto.

Ali, to je možda bila i bolja sudbina za Pejserse, izbegli su Seltikse koji su ih dobijali u prethodne dve serije u kojima su igrali.

Verovatno najbolji defanzivni tim lige sa Rojem Hibertom, Dejvidom Vestom i All Starom Polom Džordžom prvi put posle mnogo godina ima sastav koji može da konkuriše za titulu.

Prošle sezone su stekli veliko iskustvo u plej-of duelu sa Majamijem, što im je najveće "pojačanje" u ovoj. U svakom slučaju, pomenuto jezgro tima je za nijansu kvalitetnije od kičme Atlanta Hoksa (Al Horford, Džoš Smit, Džef Tig).

Hoksi su u novu sezonu ušli znatno oslabljeni nakon trejda Džoa Džonsona u Netse, pa je teško očekivati veći uspeh u plej-ofu. Pejsersi imaju prednost domaćeg terena, to bi trebalo da bude dovoljno.

Pejsersi dobijaju 4-2

Bruklin Nets (49-33) – Čikago Buls (45-37)

Beta/AP Photo/Kathy Willens
Prvi put plej-of će se igrati u Bruklinu. Netsi su loše počeli sezonu, ali smena na klupi i dolazak Pi Džej Karlisima je sve preokrenuo.

"Mrežice" su u svojoj prvoj sezoni u Bruklinu stigle do doigravanja, gde žele da iskoriste izostanak Derika Rouza. Deron Vilijams je uz podršku Bruka Lopesa i Džoa Džonsona svakako sposoban da nadmaši Bulse, ali…

Samo je Rouz potreban pa da ekipa iz Čikaga bude možda i druga najbolja u ligi, što znači da Bulsi sa Karlosom Buzerom, Luolom Dengom i zdravim Žoakimom Noom mogu da naprave dosta toga.

Prednost domaćeg terena, ostvarena zahvaljujući slaboj konkurenciji na Istoku, verovatno neće biti tolika prednost za Netse, koji ipak teško da mogu više od dve pobede protiv Čikaga.

Bulsi dobijaju 4-2

Zapadna konferencija

Oklahoma Siti Tander (60-22) – Hjuston Rokits (45-37)

Beta/AP Photo/Sue Ogrocki
Duel koji su verovatno mnogi priželjkivali, Džejms Harden će već u prvoj sezoni imati šansu da se osveti bivšem timu.

Od "šestog" igrača do lidera franšize, tako je ukratko izgledao put Hardena od Oklahome do Teksasa. Iako je njegov dolazak od Hjustona stvorio plej-of tim, bez prave podrške (Džeremi Lin to sigurno nije), "čovek-brada" teško da može mnogo uzdrmati nekadašnje saigrače.

Kevin Durent i Rasel Vestbruk, bez sumnje najbolji tandem lige, ove sezone žele korak dalje, žele titulu, a do samog finala pregaziće apsolutno svakog rivala.

Koliko su koncentrisani na to najbolje pokazuje način na koji je Durent igrao poslednjih meseci, nije ga interesovala borba za najboljeg strelca lige, već samo najbolja moguća igra tima.

Tander dobija 4-1

Los Anđeles Lejkers (45-37) – San Antonio Spars (58-24)

Beta/AP Photo/Jae C. Hong
Kao što bi se reklo, finale pre finala, duel dva velikana, dva tima sa moćnim centrima, ali to neće biti to bez Kobija Brajanta.

Greg Popović, Tim Dankan, Toni Parker, Manu Đinobili – da li je potrebno još nešto reći u vezi San Antonio Sparsa.

Ekipa je već deceniju u vrhu Zapada, ali ekipa koja poslednjih godina redovno pada na kolena u plej-ofu. Ipak, ove sezone su sazrele mlađe nade, Kavaj Leonard i Geri Nil, pa se od "mamuza" može očekivati mnogo više.

Ne smemo zaboraviti ni najzvučnije pojačanje za plej-of, Trejsi MekGrejdi se vratio u NBA i stigao u Teksas. Da li može neki tim da prođe prvu rundu sa Ti-Mekom u svom sastavu?

Sa druge strane, šta reći o timu koji je doveo dva All Stara (Dvajt Hauard i Stiv Neš) i završio jedva kao sedmi, smenio trenera posle pet utakmica, izabrao Majka D’Entonija umesto Fila Džeksona (!), i nedelju dana pre plej-ofa ostao bez jednog od najboljih igrača današnjice?

Nakon povrede "crne mambe" Lejkersi su pokazali šta će im biti najveća snaga, možda i najjača centarska linija u ligi, sa preporođenim Pau Gasolom i Dvajtom Hauardom. Izostanak Kobija je idealna prilika da se Lejkersi uvere da li je Hauard čovek koji može da predvodi tim u budućnosti, kao nekad Šekil O’Nil.

To će naravno biti ključ duela sa Sparsima. Bez Kobija, u Lejkersima ne postoji igrač koji može da parira spoljnoj liniji Sparsa, Toniju Parkeru i Manuu Đinobiliju, pa će presuditi ‘rat’ Tima Dankana sa pomenutim centarskim tandemom "jezeraša".

Lejkersi dobijaju 4-3

Denver Nagets (57-25) – Golden Stejt Voriors (47-35)

Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Duel dva približna tima koja odlikuju dijametralno suprotni kvaliteti. Dubina, atleticizam i poziciona igra Nagetsa, protiv brzine i najboljih trojkaša lige Voriorsa. Ukratko, rat između reda i haosa.

Da je plej-of počeo pre mesec dana, bez pardona bih prognozirao 4-0 za Nagetse koji su tada bili u nizu od 15 pobeda, bez konkurencije na svom parketu (38-3!). Ali, tama se odjednom nadvila nad Koloradom, Danilo Galinari je povredio ligamente kolena, a onda se povredio i Kenet Farid, čoveka koji je zver u odbrani.

U samo nekoliko dana Nagetsi su od tima kojem se predviđa možda i finale lige, postao tim koji će se mučiti protiv većine rivala.

Sa druge strane, rodila se nova dinastija u Ouklendu. Stigao je čovek koji bi mogao da nadmaši Reja Alena. Stefon Kari je odorio njegov rekord po broju trojki u sezoni, a kada se uporede njihovi učinci u prve četiri sezone karijere, sin Dela Karija je daleko uspešniji od najboljeg trojkaša u istoriji NBA lige.

Šta onda reći o timu koji ima najboljeg trojkaša u ligi, a kojem je podrška možda drugi najbolji trojkaš lige Klej Tompson. Toga su svesni i u Golden Stejtu, pa su kompletnu igru podredili njima i njihovom šutu.

Ono što bi moglo da prelomi u ovoj seriji je Dejvid Li. Čovek sa najviše dabl-dabl učinaka u sezoni ne sme da ispusti poklon, odnosno povredu Farida.

Ali, koliko god da su Voriorsi popravili odbranu u odnosu na prethodne sezone, oni su i dalje tim koji lako može da primi 130 poena. Tada ni Kari ne može da pomogne sa svojim trojkama.

Nagetsi dobijaju 4-2

Los Anđeles Klipers (56-26) – Memfis Grizlis (56-26)

Beta/AP Photo/Reed Saxon
Sigurno najneizvesniji duel prve runde Zapada, revanš ekipa koji su na osnovu prošle sezone napravili mnogo promena u rosterima, i koje su regularni deo sezone završile sa identičnim skorom.

Džamal Kroford i Met Barns sa jedne, te Tejšon Prins i Džerid Bejlis sa druge strane, zamenili su Redžija Evansa, Kenjona Martina, odnosno Rudija Geja i O Džej Meja.

Kada su Grizlisi trejdovali svog prvog strelca Rudija Geja u Toronto, svi su očekivali raspad sistema. Ali, taj trejd, uzrokovan seleri kepom, učinio je ekipu Memfisa možda i boljom. Dokaz je 12-2 učinak neposredno posle odlaska Geja u Kanadu.

Odbrana Grizlisa i zdrav centarski tandem Zek Rendolf-Mark Gasol mogli bi da prelome u ovom duelu.

Sa druge strane je "lob siti". Kris Pol se u Los Anđelesu učvrstio na poziciji najboljeg plejmejkera lige, apsolutni je gospodar parketa, a uz brutalnog "kucača" Blejka Grifina čini najspektakularniji tandem lige.

Džamal Kroford upotpunjuje ovaj tandem, a poslednji mečevi regularnog dela sezone podsetili su nas da je tu i Čonsi Bilaps.

Nema sumnje da će nam ova dva tima pokloniti sedam sjajnih mečeva, teško je prognozirati ko će proći, ali blaga prednost ide domaćinu.

Klipersi dobijaju 4-2
LeBron Džejms ne želi da stane na prvoj tituli. Vreme je da Kevin Durent pokaže koliko je zaista dobar. Karmelo Entoni i Njujork su gladni pobeda. Veterani nisu rekli sve što imaju. Lejkersi žele da se dokažu bez Kobija. Vreme je za plej-of NBA lige. Vreme je za najbolju košarku na svetu.

NBA plej-of:

Subota:
21:00 Njujork Niks - Boston Seltiks
23:30 Denver - Golden Stejt

Nedelja:
02:00 Bruklin Nets – Čikago Buls
04:30 Los Anđeles Klipers – Memfis Grizlis
19:00 Indijana Pejsers– Atlanta Hoks
21:30 San Antonio Spars – Los Anđeles Lejkers

Ponedeljak:
01:00 Majami Hit – Milvoki Baks
03:30 Oklahoma Siti Tander – Hjuston Rokits

Kompletan raspored plej-ofa možete pronaći na NBA.com.

Šta vi mislite, da li će Majami i Oklahoma Siti ponovo igrati u finalu? Ko može da ih skine sa trona? Može li Melo da ide do kraja sa Niksima? Koliko mogu San Antonio i Boston? Da li su Denver, Memfis, Indijana dorasli izazovu? Koliko mogu Lejkersi bez Kobija?

Recite nam svoje mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: