SB 47: Rejvensi odoleli furioznom finišu Najnersa, Flako MVP

Dva potpuno različita poluvremena, nestanak struje, nekoliko rekorda, dramatičan finiš, obeležili su 47. Superboul koji su osvojili Baltimor Rejvensi. Tako se 38-godišnjem Reju Luisu ispunila želja da karijeru okončao osvajanjem novog prstena.

Do druge titule u svojoj 17-godišnjoj istoriji (1996. se preselili iz Klivlenda gde su nosili ime Braunsi), Rejvensi su stigli nadigravši San Fransisko 49erse sa 34:31, zahvaljujući perfektnom prvom poluvremenu najkorisnijeg igrača meča (MVP) Džoa Flaka i Džejkobija Džonsa.

Najnersi su se posle polusatnog prekida zbog nestanka struje u Superdomu u Nju Orleansu vratili nošeni Kolinom Kapernikom, ali nisu uspeli da zadaju završni udarac rivalu, iako su dva minuta pre kraja meča stigli na pet jardi od end-zone.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2013.

05:35

Default images

Flako je bacio tri tačdauna u prvom poluvremenu uz 192 jarda, a meč završio sa 287 (22/33 pasovi), za perfektan učinak u plej-ofu od 11 TD pasova bez i jednog intersepšna.

Veliku ulogu u 'gaženju' Najnersa imao je i Džejkobi Džons koji je prvo uhvatio 56 jardi dug pas te sjajno prevarivši rivala ispred end-zone za 21:3, a potom je vratio kik-of na početku drugog poluvremena za 108 jardi, što je novi, i verovatno nedostižni rekord Superboula.

Važan, možda i prelomni trenutak meča dogodio se nakon što je posle tačdauna Denisa Pite za 14:3 u korist Rejvensa, raninbek Najnersa LaMajkl Džejms ispustio loptu nakon drajva dugog 75 jardi iz deset akcija.

Čim su igrači San Fransiska vratili loptu u posed, Ed Rid, još jedna legenda Rejvens, presekao je pas Kapernika, što je prvi intersepšn Najnersa u njihovih šest Superboulova. Rid je ostvario deveti presečeni pas u plej-ofu čime je izjednačio NFL rekord. Nakon toga je usledio fenomenalni TD Džonsa za 21:3.

Najnersi su se razigrali tek u nastavku meča, nakon pomenute pauze zbog nestanka struje, te sa po jednim tačdaunom trčanjem i pasom Kapernika vezali 17 poena i primakli se na 31:29. Igrač Najnersa je trčanjem za TD od 15 jardi oborio rekord kvorterbekova trčanjem u Superboulu.
Džim i Džon Harbo (Beta/AP)
Šansu da izjednači rezultat nije iskoristio Rendi Mos koji nije uspeo da uhvati pretvaranje za dva poena. Jedan od najboljih risivera svih vremena (najbolji što se njega tiče) je tako ponovo ostao bez prstena.

Ključno hvatanje je u narednom napadu imao Enkuan Boldin koji je u teškoj situaciji za Rejvense, na trećem daunu, uhvatio težak pas i doveo svoju ekipu do fild gola zapet poena prednosti. Najnersi su nastavili da napadaju odlično, stigli unutar deset jardi, ali iz četiri pokušaja nisu uspeli da naprave tačdaun.

Rejvensi su zaustavili četvrti pokušaj rivala na pet jardi od end zone, na dva minuta pre kraja meča. Tada je na scenu stupio Džon Harbo, koji je na četvrtom pokušaju, na samo 12 sekundi pred kraj umesto ispucavanja iz end zone tražio od svog tima da napravi sejfti.

"Nikada nije lepo, nikada nije perfektno, ali to smo mi", rekao je Džon Harbo, trener Rejvensa koji su jedini tim u NFL-u koji je u svakoj od prethodnih pet godina stizao do plej-ofa.
MVP Džo Flako (Beta/AP)
Veći deo vremena je u tome protekao, pa je Najnersima ostao samo jedan pokušaj da vrate pant, u čemu nisu uspeli. Rejvensi su osvojili drugi Superboul u istriji u isto toliko finala (prvi 2001. protiv Džajantsa), dok su 49ersi prvi put poraženi u SB, posle pet titula.

Najnersi su propustili šansu da obore rekord Superboula u kojem je najveći prekoret bio posle deficita od deset poena, niti uspeh iz finala konferencije kada su nadoknadili zaostatak od 17 poena na poluvremenu protiv Atlanta Falkonsa. Sa 31 poenom izjednačili su učinak Dalas Kaubojsa iz Superboula XIII sa najviše poena koje je poraženi tim postigao u velikom finalu.

Prvi Superboul u kojem su rivale sa klupa predvodila dva brata, Džim i Džon Harbo, pripao je 15 meseci starijem Džonu. Junak Superboula i MVP na kraju je bio Flako, kvorterbek koga su svi osporavali da ima ono što je potrebno da Rejvensima donese titulu.

On je na to odgovorio pobedivši dva najbolja QB-a u poslednjoj deceniji, Pejtona Meninga i Toma Brejdija, rekordom od šest pobeda na gostovanjima u postsezoni, te perfektnim učinakom u plej-ofu (11 TD, ni jedan intersepšn). Sada je ispred njega ugovor od 20 miliona dolara po sezoni.
Kapernik nije uspeo da potpuno nadmaši Smita (Beta/AP)
Kao što i rezultat pokazuje, 47. Superboul je bio izuzetno izjednačen. Oba tima su imala po 17 prvih dauna, dok su Najnersi osvojili tek dva jarda više (317-315). I vreme poseda lopte je takođe bilo u potpunom egalu.

Ipak, tokom većeg dela meča Najnersi nisu ličili na tim koji je briljirao u plej-ofu, počeli su da greše još od prvog napada kada su postavili ilegalnu formaciju.

Momente slabosti imali su i Rejvensi, koji su neposredno pre možda i ključnog pasa Flaka za TD Džonsa od 56 jardi, pokušali da lažnim fild golom poentiraju.

Bio je to prvi lažni fild gol pokušaj u istoriji Superboula, i kao i većina sličnih nije urodio plodom. Tu grešku Najnersi nisu uspeli da kazne, pomenuli smo intersepšn Rida.

Pre početka velikog spektakla više od 100 miliona Amerikanaca je slušalo hor od 26 dece iz osnovne škole Sendi Huk u Njutaunu, gde je 20 učenika i odraslih ubijeno u decembru. Himnu SAD je izvela Ališja Kiz, dok je spektakl na poluvremenu imala Bijonse.



Superboul XLVII: Baltimor Rejvens - San Fransisko 49ers 34:31 (7:3, 14:3, 7:17, 6:8)

napad: Flako 287jrd, 3TD; Rajs 59jrd; Boldin 104jrd, TD; Džons 56jrd, TD; Pita 26jrd, TD - Kapernik 302jrd, TD, Int; Gor 110jrd, TD; Krebtri 109jrd, TD; Dejvis 104jrd
odbrana: Elerbe 9 obranja, Luis 7; Kruger 2 seka, Džons 1 sek - Vilis 10 obaranja, Bauman, Goldson 9; Bruks, Mekdonald po sek

Kretanje rezultata:
7:0 Rejvens - Flako TD pas za Boldina 13 jardi, Taker kik
7:3 49ers - Ejkers 36 jardi fild gol
14:3 Rejvens - Flako TD pas za Pitu 1 jard, Taker kik
21:3 Rejvens - Flako TD pas za Džonsa 56 jardi, Taker kik
21:6 49ers - Ejkers 27 jardi fild gol
28:6 Rejvens - Džons vraćen kik-of 108 jardi, Taker kik
28:13 49ers - Kapernik TD pas za Krebtrija 31 jard, Ekjers kik
28:20 49ers - Gor TD trčanje 6 jardi, Ejkers kik
28:23 49ers - Ejkers 34 jarde fild gol
31:23 Rejvens - Taker 19 jardi fild gol
31:29 49ers - Kapernik TD trčanje 15 jardi, neuspešno pretvaranje za dva poena
34:29 Rejvens - Taker 38 jardi fild gol
34:31 49ers - Koh sejfti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: