Superboul XLVII ili Harbroboul I: Najners vs Rejvens

Trenerski okršaj dva brata, labudova pesma Reja Luisa, hepiend ili ne za sezonu iz bajke Kolina Kepernika, sve to će biti na programu u 47. Superboulu u kojem će se sastati San Francisko 49ersi i Baltimor Rejvensi, u nedelju veče, pola sata posle ponoći u Nju Orleansu.

Rejvensi se nadaju tek drugoj tituli u svojoj istoriji, kojom bi se Rej Luis oprostio od NFL-a, dok Najnersi vrebaju šestu, u isto toliko finala, ali prvu od 1995. godine.

Baltimor se tokom sezone mučio sa povredama ključnih igrača odbrane, ali je ofanzivni koordinator Džim Koldvel preporodio napad. Sa druge strane, San Francisko je tokom sezone napravio rokadu na mestu kvorterbeka, što je Kolin Kepernik iskoristio maestralno.

Džon i Džim Harbro su prva braća koja će kao treneri voditi rivale u Superboulu. Okršaj u Nju Orleansu će biti duel dve moćne odbrane, ali i dva kvorterbeka koji su sposobni za velika dela.

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2013.

02:30

Default images

Džim nikada tokom 15-godišnje karijere nije igrao u Superboulu. Predvodio je Najnerse do skora 13-4-1 ove sezone, i koraka dalje u odnosu na prethodnu kada su ih u finalu konferencije zaustavili kasniji šampioni Džajantsi sa 20:17, posle produžetka u Njujorku.

"Mislim da je to i blagoslov i kletva. Blagoslov jer je što je to tim mog brata, i moj bivši pa je i lično. Kletva je jer jer samo jedan brat može da osvoji Superboul. Ali svaki momenat tokom kojeg se priča o Džonu i meni, je trenutak manje u kojem se priča o igračima", rekao je Džim.

Džon je sa Rejvensima ostvario 13-6 ove sezone i prvi put od 2001. godine, a tek drugi u istoriji, doveo ih do finala. Pre 12 godina su u Superboulu deklasirali pomenute Džajantse 34:7.

"Volim da čitam istoriju, mislim da je to veoma poučno. Ali, iako ćemo mi ovde uraditi veliku stvar, nije baš kao da Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil rade nešto", pokušao je da smanji naboj Džon.
Beta/AP
U centru pažnje biće i Rej Luis koji će igrati svoj poslednji meč u karijeri. On je svoj prvi sek u NFL-u imao 13. oktobra 1996. godine upravo protiv Džima Harboa, trenera Najnersa, koji mu je postao saigrač dve godine kasnije.

I pored toga, Džim ga je uoči Superbula optužio da je koristio nedozvoljeno sredstvo kako bi ubrzao oporavak tricepsa zbog čega je propustio nekoliko mečeva u regularnom delu sezone, ali se oporavio brže i bolje nego što se očekivalo. Luis nije želeo da ulazi u verbalni rat. Prvi put od 1995. godine u Superboulu će se sastati timovi koji su godinu dana ranije poraženi u finalima konferencija. Te sezone su San Dijego i kasniji šampion San Francisko pobedili Pitsburg i Dalas, koji su sledeće godine stigli do finala.

Tradicija je na strani Rejvensa ako se gleda pozicija nosioca. Od 2005. godine, kada su Stilersi kao šesti tim lige osvojili Superboul, u tri od naredne četiri sezone su slabiji nosioci osvajali titulu, Džajantsi, Pekersi i Džajantsi ponovo prošle sezone. Jedino su Kardinalsi poraženi od Stilersa 2009. godine. Baltimor u međusobnim duelima vodi sa 3-1, a Najnersi nisu nadigrali Rejvense od 1996. godine, u ruki sezoni Reja Luisa.

Najnersi su slavili u svakom od prethodnih pet Superboula, a ako nastave perfektan niz izjednačiće se sa Pitsburg Stipersima sa rekordnih šest titula. Rejvensi su samo jednom igrali i slavili pre 12 godina.
Beta/AP
Rejvensi su do Superboula stigli na leđima ofanzivne linije, petorice ogromnih momaka koji će ponovo morati da budu na svom najvišem nivou ukoliko Baltimor želi titulu.

Ovi momci će morati da pronađu način kako da nadjačaju defanzivce Nanersa koji uglavnom ne dozvoljavaju više od 100 trčanjem. Na liniji Rejvensa je da otvori 'rupe' za trčanje Reja Rajsa. Vreme je da se Rajs probudi, ne mora da dominira, ali mora biti konzistentan kako bi Najnersi obratili pažnju i na trčanje Rejvensa, te ostavili više prostora za pas igru tima iz Baltimora.

Ako Najners žele da napad Rejvensa učine jednodimenzionalnim i zaustave trčanje, moraće da izvrše veliki pritisak na Džoa Flaka koji nije imao previše problema u prethodna tri meča. Najnersi moraju zagorčati život Flaku kako on ne bi imao dovoljno komfora da sageda opcije u dubini teritorije San Franciska, jer je Baltimor upravo tu najopasniji.

Prednost Rejvensa mogo bi da bude Flako, ali samo ukolko nastavi da igra na nivou superstara. On je na putu ka Superboulu savladao prvog pika Endrjua Laka, te dve legende Pejtona Meninga i Toma Brejdija.
Beta/AP
Flako je odigrao senzacionalno u plej-ofu, ima pas rejting 114.7, te 55% kompletiranih pasova, bacio je osam tačdauna, bez i jednog intersepšna. Po pokušaju prosečno donosi više od devet jardi.

Koldvel je kreirao nekoliko scenarija u napadu koja omogućavaju njegovom QB-u da iskoristi ili svoju snagu, ili sposobnost dugih pasova. Ako ne traži Torija Smita u dubini, onda se otvaraju Ankvan Boldin i Denis Pita. Ono što krasi napad Rejvensa ove sezone, a nije ranijih, je daleko veća eksplozivnost, jači ritam i diverzivnost.

Flako će ipak morati da bude na najvišem mogućem nivou protiv druge najbolje odbrane lige koju krasi timska brzina i jačina.

Najnersi će naravno i u Superboulu da se oslone na svoj moćni 'read-option' u napadu, što Kolinu Keperniku omogućava da zbunjuje odbrane rivala, da li će da ih probije svojim trčanjem, odlaganjem lopte za Frenka Gora, ili će da traži Majkla Krebtrija, Rendija Mosa i Vernona Dejvisa iz ‘džepa’. Tako da će to biti prioritet odbrane Rejvensa, da uspori trčanje Najnersa, tako što će da ’čitaju’ i reaguju protiv ’opcije’ rivala.
Beta/AP
Kepernik, koji otkako je starter ima skor 7-2, i Najnersi će verovatno pokušati da ‘iskopira’ taktiku Redskinsa i Roberta Grifina III koji su kombinovanjem 'read-option'-a i 'play-action'-a razbijali odbranu Rejvensa u 14. nedelji. Ako bude imao slobodu u izboru načina napada, pasom ili trčanjem, biće praktično nezaustavljiv.

Naravno, svoju ulogu će odigrati i sjajni raninbekovi, Gor koji ima 1.214 jardi i osam tačdauna ove sezone, te superbrzi LaMajkl Džejms. Međutim, tu se pita i odbrana Rejvensa i kako će ofanzivna linija Najnersa izaći na kraj sa Terelom Sagsom. Najners su možda za nijansu bliži osvajanju Superboula.

Biće ovo deseti Superboul u Nju Orleansu, ali prvi od tragedije iz 2005. godine kada je uragan Katrina uništio područje Big Izija.

Šta vi mislite? Koji brat će da pobedi? Mogu li Rejvensi da zaustave "read-option" San Franciska? Može li Flako da dokaže da mu je mesto među elitom kvorterbekova NFL-a? Može li sezona iz bajke Kepernika da ima ’hepiend’? Ili će Rej Luis blistavu karijeru da okonča sa još jednim dijamantom na svojoj ruci?

P. S. Ne zaboravimo prateći sadržaj. 30 sekundi reklame u Superboulu košta rekordnih 4 miliona dolara. Ta cena je odbila moćni Dženeral motors (General Motors) koji neće imati svoju reklamu na najvećem sportskom događaju godine u SAD.

Himnu SAD izvešće Ališa Kiz, koja je najavila da je neće pevati na tradicionalan način, već kao "potpuno novu pesmu". Šou na poluvremenu imati Bijonsej Nouls (Beyoncé Knowles), a najavljeno je da joj se možda pridruže suprug reper Džej Zi (Jay-Z), te njena bivša grupa Destinis čajld (Destiniy's Child).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: