Džeremi Lin – sa Harvarda do "Medison Skver Gardena"

‘Lokaut’, skraćena sezona, trejd Krisa Pola u Kliperse, povrede velikih zvezda, sve to je obeležilo prvi deo nove sezone u NBA ligi. Međutim, samo jedna stvar je u centru pažnje poslednjih nekoliko dana. Novo ime je impresioniralo Ameriku, to je Džeremi Lin.

Momak koga nisu dovoljno želili Golden Stejt Voriorsi i Hjuston Roketsi, sezonu je počeo kao 15. igrač Niksa u razvojnoj NBDL ligi, sada je prvo ime tima iz "Medison Skver Gardena", a u petak je zasenio i velikog Kobija Brajanta.

Izvor: B92

Subota, 11.02.2012.

16:36

Default images

Iako je u tim Majka D’Entonija imao status tek trećeg plejmejera, povrede ključnih igrača Niksa i loša igra pojedinih startera doneli su mu minutažu.

A na koji način je on to iskoristio? Na savršen. U prva tri starta u NBA ligi postigao je ukupno čak 89 poena (38 protiv LA Lejkersa) što je rekord lige otkad je u sezoni 1976-1977 formirana NBA u današnjem formatu.

Momak koji vodi poreklo sa Tajvana (roditelji su mu imigrirali u SAD tokom 1970-ih godina), rođen je 23. avgusta 1988. godine u Kaliforniji, u predgrađu San Franciska Palo Altu, a njegov put do NBA lige bio je više nego zanimljiv.

Naime, on nije dobio sportsku stipendiju ni jednog "košarkaškog" koledža, već su mu mesto u košarkaškom timu ponudili samo Braun i Harvard, koji pripadaju Ajvi ligi (Ivy League) i ne dele sportske stipendije.
Beta/AP
Tako je Lin postao student prestižnog Harvarda, zbog čega je bio veoma ljut Džo Lekob, budući vlasnik Golden Stejt Voriorsa koji je član organizacije koja podržava univerzitet Stenford, na koji je Lin slao svoju biografiju.

“Propust Stenforda da angažuje Lina je veoma glup. Pa dečko je bio preko puta. Ako ne možete da prepoznate takav talenat, onda imate problem”, rekao je Lekob koji kasnije nije napravio istu grešku.

Lin je tokom boravka na Harvardu dva puta bio biran u prvi tim Ajvi lige, i jedini je igrač iz NCAA Divizije I koji je tokom sezone 2008-2009 bio među 10 najboljih igrača u konferenciji u poenima (17.8), skokovima (5.5), asistencijama (4.3), ukradenim loptama (2.4), blokadama (0.6), procentu šuta iz igre (0.502), procentu slobodnih bacanja (0.744) i procentu šuta za tri poena (0.40).

Najbolji meč odigrao je protiv najjačeg rivala, koledža Boston. Iglsi su bili 17. na rang listi NCAA timova, a samo tri dana nakon što su šokirali sve eliminisavši prvog favorite Severnu Karolinu, Lin im je održao čas košarke sa 27 poena, 8 asistencija i 6 skokova u pobedi Harvarda 82:70.



Zahvaljujući Linu, Harvard je oborio mnoge rekorde (pobede 21, pobede van konferencije 11…). Koledž karijeru je završio kao prvi igrač u istoriji Ajvi lige koji je postigao bar 1.400 poena (1.483), 450 skokova (487), 400 asistencija (406) i 200 ukradenih lopti (225). Na Harvardu je diplomirao ekonomiju sa prosečnom ocenom 3.1, što je približno nešto većoj prosečnoj oceni 8 u našem fakultetskom obrazovnom sistemu.

Međutim, Lin nije bio pik na Draftu 2010. godine. Pet ekipa ga je pozvalo na proveru uoči drafta, ali njemu nije odgovaralo što se ne igra pet na pet.
Beta/AP
“Igrali smo jedan na jedan, dva na dva, tri na tri, u tome nisam dobar. Nikada nisam tako igrao košarku”, rekao je razočarani Lin koji je potom bio u kampu Dalas Meveriksa tokom letnjeg kampa u Las Vegasu. Generalni menadžer Mevsa Doni Nelson je bio jedini koji mu je pružio šansu.

Na pet mečeva prosečno je beležio 9.8 poena, 3.2 skoka, 1.8 asistencija i 1.2 ukradenih lopti tokom 18.6 minuta po meču. Dobio je ponude Meveriksa, Los Anđeles Lejkersa i neimenovanog tima iz Istočne konferencije.

Ponudu su mu poslali i Golden Stejt Voriorsi, i bilo je logočno da Lin potpiše ugovor sa svojim omiljenim timom, ekipom iz svog rodnog grada.Tako je Lekob ispravio grešku Stenforda.

Lin je za prvu godinu ugovora dobio čak 500.000 dolara, od čega skoro duplo kao garantovano. Odmah je potpisao i trogodišnji ugovor sa kompanijom “Najki”, a njegovi dresovi su počeli da se prodaju i pre početka sezone.

Logično, jer je on postao prvi Amerikanac sin kineskog ili tajvanskog imigranta u NBA ligi. Lin je postao prva zvezda Voriorsa uz drugog najboljeg rukija te godine Stivena Karija.



“Neću biti All Star ove godine”, rekao je tada Lin koji se na iznenađenje svih uporedio sa rezervnim plejmejkerom Finiks Sansa Goranom Dragićem, “Ni jedan od nas nema vrhunsku sportsku građu, ali smo obojica efektni i znamo kako da igramo ovu igru”.

Debi je imao pred 17.408 gledalaca protiv Los Anđeles Klipersa, ali nije postigao poene. Prve je postigao protiv mnogo većeg kluba, Lejkersa protiv kojih je imao 3 asistencije i 4 ukradene lopte. 11 od svojih 16 minuta odigrao je u trećoj četvrtini, i iako je napravio 5 faulova bio je jedan od ključnih u seriji 12-1 koja ipak nije pomogla Voriorsima da pobede vladajućeg šampiona.
Beta/AP
Tri puta je tokom sezone prosleđivan u razvojnu ligu, i sva tri puta su ga Voriorsi vraćali. On je za Reno Bighornse prosečno postizao 18 poena, uz 5.8 skokova, 4.3 asistencija. Iako su Voriorsi tokom sezone tri puta odbili da ga trejduju, Lin je prvog dana “lokauta” stavljen na “waived” listu. On je bio miljenik Lekoba, ali su Viorsi morali da oslobode seleri kep kako bi potpisali novi ugovor sa centrom DeAndreom Džordanom.

Sa liste “weivera” pokupili su ga Hjuston Roketsi 12. decembra, ali su ga veoma brzo vratili na istu kako bi potpisali centra Samjuela Delambera. Međutim, posle povrede rukija Iama Šamperta, Njujork Niksi su 27. decembra potpisali Lina.

Debi je imao protiv svojih Voriorsa u Ouklendu, a imao je topao doček u “Orakle areni”. 17. januara prosleđen je Iri BejHouksima u NBDL ligu, gde je samo tri dana kasnije zabeležio tripl-dabl sa 28 poena, 11 skokova i 12 asistencija. Tri dana kasnije Niksi su ga vratili u tim.



A onda je nastupio verovatno najbolji mesec u Linovom životu, februar 2012. Četvrtog je postigao 25 poena (5sk, 7as, samo 1 greška) protiv Netsa što je bio njegov rekord karijere, oborio ga je već protiv Jute sa 28 poena i 8 asistencija, da bi potom 10. februara u drugi plan gurnuo Kobija Brajanta iako je “crna mamba” imala 34 poena.

Lin je protiv Lejkersa u “Medison Skver Gardenu” odigrao utakmicu života i sa 38 poena i 7 asistencija predvodio Njujork do pobede protiv Lejkersa 92:85 bez Karmela Entonija i Amarea Stodemajera.

“Ovo je stvar koja se dešava jednom u životu. Ne znam šta da vam kažem. Nikada nisam video ovako nešto”, rekao je trener Niksa Majk D’Entoni.
Beta/AP
Impresioniran je bio i Kobi koji nije znao šta je Lin radio poslednjih sedam dana (114 poena, 32 asistencije, 15 skokova, 7 ukradenih lopti, 17 izgubljenih u poslednja četiri meča).

“Bio je fenomenalan. Gledali smo ga na nekim trakama. Krenuli smo sa strategijom za koju smo mislili da će biti efektna, ali on je pogađao svoje skok šuteve, probijao, kretao se oko naših bekova. Igrači se obično ne pojave niotkuda. Ako pogledate unazad, njegova veština je verovatno bila tu i na početku njegove karijere, ali je niko nije primetio. To je sjajna priča o velikom radu. Dobar primer za svu decu”, rekao je Brajant.

Svoje viđenje svega ima i naš heroj Džeremi Lin.

“Ne znam, mislim da je sve kombinacija sistema, sposobnost da se uklopim u sistem. Građenje samopouzdanja i igranje u timu koji nije sebičan”, rekao je Lin.



“Nisam previše zabrinut oko toga da moram da se dokazujem bilo kome. Rastemo kao tim, svi ulažemo u to i zbog toga smo opasni”.


Lin ove sezone prosečno igra 16.1 minut po meču, postiže 11.2 poena, uz 1.9 skokova, 3.8 asistencija i 0.8 ukradenih lopti. Međutim, u poslednja četiri meča, igra 29 minuta po utakmici, postiže 28.5 poena, ima 3.7 skokova, 8 asistencija, 1.7 ukradenih lopti uz šut iz igre preko 55%.

Iza njega su tek četiri blistava nastupa, sezona se tek zahuktava, videćemo kako će Lin izgledati kada se vrate Entoni i Stodemajer, ali nema sumnje da je ovaj momak budućnost Niksa.

Videćemo koliko dugo ćemo gledati: Linsanityyyyyyy!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: