Partizan je osuđen na Belgijance, sledi KRC GENK

Sledeći rival Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona je šampion Belgije, Rasing Genk, trostruki nacionalni šampion. Sve tri titule Genk je osvojio u poslednjih 12 godina, iako postoji od 1923. godine kada je osnovan pod imenom Vinterslag. Genk je jedan od pet belgijskih ekipa (Anderleht, Briž, Standard i Lirs) koji je igrao u grupnoj fazi Lige šampiona. To je bilo sezonu pre nego što je Partizan prvi put igrao u grupnoj fazi elitnog klupskog takmičenja. Bio je četvrti u grupi sa četiri boda.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2011.

14:41

Default images

Klub pod imenom Genk postoji od 1988. godine kada se Vinterslag fuzionisao sa ekipom Vateršei poznatoj po nameštanju meča sa Standardom čime je ekipa iz Liježa psotala šampion u sezoni 1982/1983.

Genk u prvoj belgijskoj ligi igra od sezone 1996/1997. Mečeve igra na “Kristal areni” kapaciteta 25.000 mesta. Igrači nose dresove plavo-bele boje. Klub u svom imenu ima i predznak “Koninklijke”, što znači Kraljevski, a dobio ga je na svoju 35. godišnjicu, dok se zvao KFC Vinterslag.

Od osnivanja “novog” kluba Genk je nekoliko sezona proveo između prve i druge lige, da bi po dolasku trenera Aimea Antuenisa 1995. počeo da beleži ozbiljnije rezultate. Dve godine kasnije bio je osmi, ali je u sezoni 1997/1998. osvojio Kup i zauzeo drugo mesto u ligi.
www.krcgenk.be
U svojoj prvoj evropskoj sezoni, Genk je eliminisao Apoloniju i Duizburg, ali je izgubio od Maljorke u osmini finala Kupa pobednika kupova. Ta sezona je ipak bila istorijska za Genk jer je osvojio svoju prvu titulu šampiona, a trener Antuenis je prešao u Anderleht.

Novu titulu Genk je osvojio u sezoni 2001/2002 pa je u sledećoj prvi put nastupio u Ligi šampiona. Iako je bio poslednji u grupi, navijači su bili zadovoljni remijima sa Real Madridom, Romom i atinskim AEK-om.

Posle sezone 2006/2007 u kojoj mu je titula izmakla u poslednjem kolu, usledile su tri loše godine za Genk. Sledeća sezona im je bila najgora u prethodnih sedam godina pošto su zauzeli tek 10. mesto. Naredne su bili osmi, ali je Genk ipak osvojio Kup. Međutim, u sezoni 2009-2010 bili su još lošiji završivši tek na 11 mestu, ali su pobedom nad Sent Trudenom u plejofu izoborili mesto u Evropi.
www.krcgenk.be
Sezona 2010-2011 donela je preporod u klubu. Stigli su do četvrte runde kvalifikacija za Ligu Evrope gde su zaustavljeni od budućeg šampiona Porta, ali su pružili odličan otpor Portugalcima.

Tokom sezone su poraženi samo u prvom kolu, da bi plejof dočekali na drugom mestu na tabeli. Ipak, u doigravanju su odigrali sjajno, a titulu su osvojili remijem sa Standardom od 1:1 koji je imao isti broj bodova, ali slabiji učinak u regularnom delu sezone.

Genk ima veoma lojalne navijače. Njih oko 23 hiljade ima sezonske ulaznice za mečeve kluba. Oni najfanatičniji navijači osnovali su grupu “Tribune Zuid” ili “TZ” što znači “Južna tribina”, i logično nalaze se na južnom delu stadiona.

Međutim, za razliku od Partizanovih “Grobara” koji su osnovani 1970. godine, TZ je počeo sa “radom” tek u sezoni 2009/2010, kada su od kluba dobili dres sa brojem “12”. TZ je ujedinio sve Genkove navijačke grupe kao što su “Drughi”, “Ultras”, “Geneche”, “Racing Beunhazen”, “Zombie Squad” i “Casuals”.
www.krcgenk.be
Tim su ovoga leta pojačali Samjuel Jeboa, Ištvan Baks, Baoaš Tot, Davino Verhulst, Sijn Hujsegams, Ajub Timbe Masika i Nadson. Ekipu su napustili Dimitri Deseleir, Mauticio Akvino, Erik Matuku, te Koen Kastels i golman Tibo Kurtoa koji je prešao u Čelsi.

Najstandardniji u timu prošle sezone bili su defanzivac Anjele i vezni igrač Tožer za oko 3.500 odigranih minuta.

Najbolji igrač tima i najveća opasnost za Partizan biće Žele Vosen, koji je bio prvi strelac belgijskog šampionata prošle sezone sa 17 golova, a proglašen je i za igrača sezone.

Ukupno je postigao 20 golova. 15 je postigao Nigerijac Ogunjimi, a 13 Izraelac Barda, pa je logično napad najbolji deo ovog tima.
www.krcgenk.be
U veznom redu trener Franki Verkauteren rotira skoro osam igrača, od kojih su petorica standardni. To su Tozer, Pudl, Hubert, De Brujn i Bufel. Međutim, prvi strelac među veznjacima je Limbombe Ekango sa 16 golova iako je odigrao samo 685 minuta. Pudil i Bufel su zaduženi za kvarenje igre rivala, pa su i najoštriji igrači tima. Defanzivac iz Nemačke Jonelejt je postigao tri gola pa će biti opasnost prilikom prekida.

Generalnu probu pred početak sezone Genk je imao sa Olimpikom iz Liona koji je savladao sa 3:1. Pre meča sa Partizanom Genk ima još jedan veliki duel, sa Standardom iz Liježa u Superkupu Belgije.

Tim koji je igrao protiv Liona: Kotels, Vanden Bore (Digari 46’), Durvel (Karvaljo 85’), Nadson (Jonelejt 46’), Pudil (Ofori 46’), Bufel (Anele 46’), Kamus (Vossen 60’), Huber (Tožer 46’), Limbombe (Pavlof 46’), Kenedi (De Brujn 46’), Barda (Valš 60’).



Aktuelni sastav Genka:

Golmani: Laslo Koteles (Mađarska), Žil Lenc (Belgija)
Odbrana: Torben Jonelejt (Nemačka), Antoni Vanden Bore (Belgija), Anele Ngckongka (JAR), Nadson (Brazil), Timoti Durval (Belgija)
Sredina terena: David Huber (Belgija, kapiten), Fabien Kamus (Tunis), Danijel Tozer (Mađarska), Kevin De Brujn (Belgija), Tomas Bufel (Belgija), Digari Ndabašince (Burundi), Danijel Pudil (Češka), Antoni Limbombe Ekango (Belgija),
Napad: Žele Vosen (Belgija), Elvaniv Barda (Izrael), Kenedi Nvaganga (Nigerija), Marvin Ogunjimi (Belgija)

Učinak u Evropi:
Liga šampiona 3 12 3 5 4 12:20
Kup pobednika Kupova: 1 6 3 3 0 16:3
Kup UEFA: 2 8 4 1 3 15:15
UEFA Liga Evrope: 2 6 2 0 4 13:16
Intertoto Kup: 2 10 6 1 3 22: 13

Partizan gostuje Genku 26. jula, a revanš je osam dana kasnije u Beogradu, 3. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: