LŠ: Dominacija Barselone ili Junajted za Fergusona?

U subotu će se na novom “Vembliju” odigrati duel dva najbolja tima u Evropi protekle sezone, Mančester junajteda i Barselone. Za mnoge verovatno savršen kraj, duel nepobedivih “vanzmaljaca” iz Katalonije i poslednje linije odbrane običnih “smrtnika”. Mnogo se pitanja postavlja pred ovaj meč – može li se Aleks Ferguson osvetiti Pepu Gvardioli koji ga je nadmudrio pre dve godine u Rimu, može li Runi zaseniti Mesija, može li Fergusonov “čopor” na sredini terena zaustaviti Ćavija i Inijestu, da li će odlučiti Barsina magija ili Junajtedova snaga, da li “Vembli” može pomoći “crvenim đavolima”?

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

03:57

Default images

Mnogo toga se promenilo od finala iz 2009, a opet, sa druge strane, u suštini sve je isto. Junajted je zadržao osnovu tima. Ven der Sar, Vidić i Ferdinand su verovatno najbolji defanzivni trio na svetu, tu je nezamenjivi Evra, možda i suviše puta potcenjeni Kerik, te neumorni Park. Napred su Fergijev ključni veteranski tandem Gigs i Skols, a sve ih predvodi Vejn Runi. Međutim, tu više nema individualnog kvaliteta Kristijana Ronalda. Nema ni Karlosa Tevesa, ali su ih dobro zamenili Antonio Valensija i Havijer Ernandes.

Sa druge strane, isto je i kod Katalonaca. Sedam startera iz Rima (Valdes, Pujol, Pike, Buskets, Inijesta, Ćavi i Mesi) i dalje čine kičmu tima, ali je sredina pojačana Keitom i Maskeranom, dok je promenjen udarni napadački tandem. Mesi se više ne razigrava sa Etom i Anrijem, sada su tu David Vilja i Perdo Ernandes koji je nastupio 15ak minuta u Rimu.

Pobediće Mančester junated?

Mančester junajted je retko autsajder, ali prema svim paremetrima u ovom finalu jeste. Iako je tim Aleksa Fergusona ponovo najbolji u Premijer ligi, iako nije imao previše problema na putu do “Vemblija”, on nije toliko dominantan kao pre dve godine, a u nekoliko mečeva je dokazao da nije najtalentovanija generacija iskusnog Škota koji je četvrt decenije na “Old Trafordu”. Rival mu je nedodirljiva Barselona.

Kako god, Junajted je verovatno jedini tim od kojeg se može očekivati da nadigra Barselonu. Nemoćni su bili Arsenal, u duelu koji je izazvao mnogo kontroverzi oko suđenja, te Real Madrid, koji je sa najskupljim fudbalerom današnjice pokušao da destruktivnom igrom oduzme život Gvardiolinom timu. U tom dvoboju Katalonci su pokazali i neke druge, pre svega glumačke talente.

Aleks Ferguson se sa svojim timom uvek trudio da bude produktivan i kreativan, pa će teško zatražiti savet od Žozea Murinja iako je to najavio. S obzirom na godine i trenerski staž, može se reči da Škot zna sve o fudbalu, ali je i dalje spreman da uči, da se prilagođava rivalu, ali i svom timu. Njegov tim možda nema mladost onog iz 1999, niti prodornost ekipe iz 2008, ali itekako zna da se nadigrava i pobeđuje.

Ferguson na golu ima Edvina van der Sara, uskoro 41-godišnjaka koji je i dalje jedan od najboljih golmana na svetu, i koji će sigurnu imati dovoljno želje i motiva, jer ko još želi da poslednji meč u karijeri završi porazom, i to u finalu Lige šampiona.
Ispred njega je “zid” u liku Nemanje Vidića, najboljeg fudbalera Premijer lige i verovatno najboljeg defanzivca na svetu, i Rija Ferdinanda, njegovog mentora koji pored znanja ima dovoljno iskustva da nadomesti i svoje pozne godine i probleme sa povredama. Bokove im pokrivaju standardno pouzdani Patris Evra i Fergusonova talija Džon O’Šej, kojeg podržavaju braća Da Silva.

Ispred njih je Majkl Kerik, neverovatno velika podrška štoperima koji je razočarao pre dve godine, te Daren Flečer, u kojem Ferguson vidi ključ za odgovor na igru Ćavija i Inijeste. Naravno, ako bude spreman, pošto je skoro mesec dana odsutan zbog bolesti.



Svoju snagu Junajted će crpeti iz iz veterana Pola Skolsa i Rajana Gigsa, koji će verovatno poslednji put pokušati da dokažu koliki su deo Fergusonovog Junajteda. Skols će, kao i Van der Sar, možda poslednji put igrati u crvenom dresu, a Gigs je i ove sezone pokazao da je nezamenjiv na levom krilu i da i pored 37 godina može da parira mnogo mlađim i spremnijim rivalima.

U napadu će Junajted svoju prednost tražiti verovatno u Naniju i Antoniju Valensiji. Dva veoma slična igrača rado ulaze u duel “jedan na jedan”, stvaraju višak i proigravaju napadače, a Ekvadorac je skoro protiv Čelsija pokazao koliko je moćan izludevši Ešlija Kola, najboljeg levog beka Premijer lige.
Ako Junajted bude imao dovoljno prostora ispred gola Barse, neće morati da brine za završnicu. Vejn Runi je naravno njihov Mesi, čovek od kojeg se očekuje da jednim potezom reši meč, pored njega je sjajni brzonogi Meksikanac Havijer Ernandes koji je eksplodirao u svojoj debitantskoj sezoni, a na klupi je prvi strelac Premijer lige, Bugarin Dimitar Berbatov, i to dovoljno govori koliko je moćan napad tima sa “Old Traforda”.

Svako od prethodna tri finala LŠ Junajted dočekuje kao najbolji engleski tim, ali ključna razlika između te tri ekipe je u tome što Fergusonov tim sada više nego ikada ima sposobnost da čeka svoju šansu i kazni svaku grešku rivala.



Možda će to biti i ključan segment Fergusonove taktike, pošto Barselona ima, pa ima, bar 60% vremena loptu u nogama, a Škot poseduje igrače sa predatorskim instinktima koji će znati kako da iskoriste prostor koji Barsa često ostavlja u odbrani.

Junajted će se pre svega koncentrisati na razbijanje trougla Inijesta-Ćavi-Mesi, jer bi njegova destrukcija umnogome pomogla sputavanju Gvardioline mašine. Za to će engleskom timu biti potrebno mnogo energije, a tu bi trebalo da se iskažu Flečer i Park.

Mančester ima šansu da pobedi, nije preterivanje reći Golijata, pobije priče nevernih Toma o svojoj snazi. Ferguson ima šansu da izjednači još jedan rekord Liverpula, tačnije legendarnog trenera Boba Pejslija koji je tri puta bio prvak Evrope.

Pobediće Barselona?

To svi kažu. Zašto? Možda zato što već tri godine isti tim teroriše sve rivale. Što je tri sezone prvak Španije, jednom je osvojio LŠ, pa stigao do polufinala, pa sad ponovo do finala. Što je tokom te tri sezone dobio oko 200 mečeva, sa 4-5 golova razlike je postao standard, a što gubi svake prestupne godine.

Ali, možda je najveća snaga Katalonaca u Pepu Gvardioli? Jeste još mlad, ali je postigao ono što mnogi nisu tokom decenija. Mnogi će reći “lako mu je kad ima Ćavija, Inijestu I Mesija”, ali da li je zaista tako?



Da li su igrači pre dve godine nadigrali tim najboljeg trenera na svetu ili je to uradio Pep svojom taktikom?

Igra Barse postala je primer najlepšeg fudbala. Tehnički besprekornog i maksimalno sređenog. Savršena kontrola lopte, osećaj za prostor i njegovo stvaranje, besprekorno kretanje, otvaranje, pokrivanje, presing, smirenost, preciznost, sve na savršenom nivou.
Barselona definitivno ima sve. Ima samopouzdanje, rutinu, vrhunske igrače na svakoj poziciji koji se fenomenalno poznaju i nadograđuju.

Ima Mesija koji stvara višak, ali on ne odvlači jednog, dva, već tri do četiri čuvara koje izluđuje svojim briljantnim driblinzima, te dodavanjim “razbija” poslednju liniju. A kad lopta nije kod njega, onda je kod Ćavija i Inijeste. Dva najbolja plejmejkera na svetu ne gube loptu, u stanju su da njom pogode svog saigrača, kada i gde požele, a njihova kreativnost prevazilazi relano. Ćavi tokom meča ima više dodavanja od 75% protivničkog tima.



Ima Barsa i jak pobednički mentalitet koji neguje već tri godine. Ono što će Barsi dati dodatni motiv jeste što sada svi neutralci žele, ne pobedu Junajteda, već poraz Barselone. Razlog je što su u poslednjim mečevima sa Arsenalom i Realom videli nešto drugo. Videli su glumu Busketsa i Pedra, videli su nepravedan crveni karton Van Persija, pa žele da neko zaustavi “glumce” iz Barselone koje “guraju sudije”.

Katalonci imaju tri najbolja igrača sveta iz 2010, ali pre svega imaju jednu ključnu stvar koja im je dovoljna da budu favoriti, ali i da pobede.

To je Lionel Mesi.

Šta kažu akteri

Menadžer Junajteda Ser Aleks Ferguson obećao je da će u subotu napasti Barselonu. Ferguson tvrdi da ima plan kako da zaustavi Lionela Mesija, koji je pre dve godine odlučio finalni meč dva. Ukoliko osvoji trofej Ferguson će se izjednačiti sa Bobom Peislijim, koji je sa Liverpulom tri puta bio šampion Evrope.

“Postoji rešenje za svakog igrača. Nadam se da ćemo pronaći rešenje za Mesija. Ali morate biti svesni i da mi imamo dobre igrače i zato je meč u subotu toliko interesantan u najavi. Siguran sam da su u Barseloni svesni našeg kvalitetea”, smatra Škot.

Junajed je najbolji u Evropi bio 1968. godine, a Ferguson ga je doveo do titula i 1999. i 2008. godine.

"Uvek sam govorio da je to oblast u kojoj možemo da budemo bolji. Trebalo je više da pobeđujemo i zato su mi očekivanja tako velika", rekao je Ferguson.
Škotski trener rekao je da zavidi uspešnijim klubovima, Real Madridu koji ima devet kontinentalnih titula, Milanu sa sedam, Liverpulu sa pet, kao i Ajaksu i Bajern Minhenu koji imaju po četiri.

"To je nivo na kome mi treba da budemo. Moramo brzo da sustignemo rivale. Verujem da sadašnji tim ima dovoljno iskustva u evropskim takmičenjima da postigne uspeh", smatra Ferguson.

Mnogi Barselonu smatraju favoritom, ali trener "crvenih đavola" rekao je da ima poverenja u svoje igrače.



"Mi ne odlučujemo o tim stvarima, moramo samo da se oslonimo na nastup naših igrača. Mislim da smo spremni i da smo dobro radili", dodao je on.

Ferguson će tek odlučiti ko će igrati u napadu pored Vejna Runija.

"Nije lako jer odlučuje ljudski faktor. Igrači su naporno radili cele sezone i odigrali mnogo utakmica. Nažalost, samo jedna osoba može da im saopšti sastav tima, a to sam ja. To nije lak posao, ali moramo sve da učinimo da pobedimo i oni to shvataju", rekao je on.
Trener Junajteda istakao je da je njegov tim izvukao pouke iz poraza u finalu 2009. godine.

"Kada smo primili prvi gol izgubili smo koncentraciju i to nas je koštalo. Onda su oni igrali na Mesija na sredini terena što nam je otežalo posao. Presudna stvar će biti koncentracija, jer moramo da budemo sigurni u odbrani i napadu", rekao je on.

Ferguson smatra da je Barselona ove sezone bolja nego što je bila 2009. godine.

"Mislim da su napredovali. Ekipa je zrelija, jer mislim da je osvajanje Lige šampiona 2009. bio za njih veliki korak. Ali, ne radi se samo o Barseloni, već i o tome šta je najbolje za nas, kako da dobijemo utakmicu. Najverovatnije će odlučiti naša igra u napadu", rekao je Ferguson.
Najbolji igrač tima ove sezone je kapiten Nemanja Vidić. Srpski reprezentativac bi mogao da bude ključ Junajtedove igre kao igrač koji će napraviti razliku u odbrani.

"Moramo se koncentrisati. U tom slučaju neće biti teško da se nosimo sa stvarima za koje znamo da će ih biti. Njihovi igrači imaju drugačiji mentalitet u odnosu na naš. Ali neće biti problem. Oni će možda raditi neke stvari i više se svađati nego što bi trebalo, ali to neće uticati na nas".

Dueli Barse sa Real Madridom u polufinalu doneo je dosta kontroverzi, pre svega zbog simuliranja Katalonaca, posebno u prvom meču u Madridu.

"Tako se igra danas. Nije tako samo sa Barselonom, Real je radio iste stvari. Na utakmicama u Evropi igrači različitih ekipa rade to isto. U polufinalu je sve to bilo preuveličano", smatra Vidić.
Kada je Junajted 2008. postao prvak Evrope, Vidić je odigrao ključnu ulogu svojom hladnokrvnošću u duelu sa Didijeom Drogbom koji je dobio crveni karton.

"Bilo je to moje prvo finale i mnogo se toga dešavalo. Naučio sam lekciju i siguran da ćemo se svi znati ponašati kako bi trebalo”.

Junajted igra treće finale Lige šampiona u četiri godine. Osvojio je četiri od poslednjih pet sezona u Premijer ligi.

“Odigrali smo toliko važnih utakmica ove sezone. U subotu igramo treće finale u četiri godine i jasno je da imamo iskustvo igranja ovakvih utakmica. Ali ne radi se ovde samo o iskustvu, važno je na prvom mestu dobro odigrati. Imali smo dovoljno vremena taktički i mentalno da se pripremimo za ovaj duel”, zaključio je štoper.
Jedan od igrača koji su razočarali na “Olimpiku” 2009. bio je Majkl Kerik, i upravo u senci tog meča tekla je njegova karijera poslednje dve sezone.

“Da budem iskren, 2009. nije bitna. Ovo je drugačija utakmica. To jedinstven duel pa smo samo na to koncentrisani. Igraćemo na našu snagu i pokušati da dobijemo. Moramo da poštujemo snagu Barselone jer su fenomenalan tim, ali i mi smo sa razlogom ovde. Sve će biti do tog dana i ko će bolje odigrati te večeri”, rekao je vezni igrač Junajteda.



Rio Ferdinand nikada neće prežaliti drugi gol Barselone u Rimu kada je posle centaršuta Ćavija loptu glavom u mrežu ubacio Mesi. Defanzivac je bio iskren prisećajući se tog gola.

“Bio je to sjajan centaršut i fantastičan udarac glavom. Ali, nikada ne želite da primate takav gol, ne želite uopšte da gledate kako primate gol. Ovaj put biće drugi rezultat, nadam se”, rekao je Ferdinand.
Vulkanska prašina iznad zapadne Evrope poremetila je planove fudbalera Barselone.

Katalonci su morali ranije da otputuju u London. Fudbaleri i stručni štab krenuli su u utorak umesto u četvrtak kako je planirano.

Pep Gvardiola je pre 20 godina bio član ekipe koja je osvojila prvu evropsku titulu za Barselonu. Bilo je to takođe u Londonu, na “Vembliju”, ali starom. Barsa je posle toga, pre druge titule 2006., igrala tek u još jednom finalu, 1994.

"Mi smo 1992. mislili da nikad više nećemo igrati u finalu Kupa šampiona. Želim da se i moji igrači tako osećaju. Ne smemo propustiti ovu priliku", upozorio je svoje igrače Gvardiola.

Iako je ovo već treće Barsino finale LŠ u poslednjih šest godina, trener ne želi da čuje za izostanak motivacije.

"Možemo biti srećni što smo u finalu. Želimo biti svesni činjenice da, iako smo igrali dva finala u poslednje tri godine, može proći još 20 godina pre nego što osiguramo novo. Stariji igrači mogu se setiti kako je to kad prođe četiri ili pet godina, a da se ništa ne osvoji. Moramo biti svesni koliko je teško do toga doći. Ako ne shvatimo koliko je ova utakmica važna, onda Junajtedu dajemo prednost, a osim toga oni imaju dodatnu želju za pobedom jer su izgubili finale pre dve godine", podsetio je Gvardiola.
Leo Mesi biće glavna uzdanica Barse u novom okršaju sa Junajtedom. Pre dve godine njegov gol glavom odlučio je pobednika.

"Imam lepa sećanja na tu utakmicu, ali taj duel je stvar prošlosti. Sva finala su drugačija, pa će tako i ovo biti različito od onog u Rimu. Mančester junajted je promenio nekoliko igrača", rekao je Mesi.

Argentinac ne misli da su “đavoli” slabiji tim nego što su bili.

"Osvojili su prvenstvo i ušli u finale Lige šampiona. Ne mogu biti slabi. Imaju odlične igrače i vrlo kvalitetan napad. Osim toga, navikli su da pobeđuju. Ne znam kako će igrati, ali sigurno će biti posebna utakmica. Mi ćemo istražiti njihove slabosti", zaključio je Mesi.

Ukoliko želi da slavi na “Vembliju”, Junajted će morati da pronađe rešenje za igru Ćavija Ernandesa.

“Ovo nam je treće finale Lige šampiona u poslednjih šest godina. Potrudićemo se da uživamo u svemu što nas očekuje. To je istorijski trenutak za sve nas i za klub i ukoliko osvojio trofej biće to ogroman uspeh. Odlazimo tamo da se takmičimo i da pokušamo da pobedimo”, rekao je vezni igrač.
Jedan od stubova Barselonine igre pohvalio je Fergusonov tim, i izrazio divljenje prema njima.

"Za mene je Mančester ekipa sa kojom bi trebalo svi da se upoređujemo. Ne samo sada, nego i kroz nekoliko godina. Ono što je Ferguson napravio zaslužuje svaku pohvalu", rekao je Ćavi koji je takođe pohvalio veterane Rajana Gigsa i Pola Skolsa.

"Oni su na vrhu godinama i igraju na izvanrednom nivou. Skoro svake godine osvajaju Premijer ligu, a u Ligi šampiona često igraju polufinale ili finale. Svi u Evropi dive se njima", istakao je sjajni plejmejker Katalonaca.



31-godišnji Španac je šest puta osvojio Primeru, a dva puta LŠ. Ćavi smatra da Junajted osim individualnog poseduje i timski kvalitet.

"Ključna stvar je da oni poseduju odličan talent, a osim toga rade jedni za druge. Mogu igrati na više načina. Ako postignu pogodak, mogu se povući i braniti vođstvo igrajući na kontre. Činjenica da su tako svestrani pokazuje da je Ferguson napravio odličan posao."

"Njihov prenos lopte je jako brz i onda se ističu Runi, Gigs, Čičarito i Valensija. Ali kada bih morao odabrati jednoga od njih onda bi to bio Runi. Poslednjih nekoliko godina bi to bio Skols, ali on sada ne igra toliko često", zaključio je Ćavi.
Napadač Katalonaca David Vilja razmišlja samo o pobedi.

“Ovo je sve ili ništa. Znam da je veoma teško stići do ove faze takmičenja i ne znamo da li ćemo u budućnosti imati novu priliku da ponovimo sve ovo. Moramo da damo sve od sebe, svu energiju koja nam je ostala i koju smo sakupljali tokom sezone, da pobedimo i osvojimo trofej”.

Đerar Pike dobro poznaje rivala. Štoper Barselone igrao je za Junajted od 17. godine da bi se 2008. godine ipak vratio na Kamp Nou, a u subotu će protiv “crvenih đavola” pokušati da ih ponovo pobedi u finalu LŠ. Glavni zadatak biće mu da sačuva Vejna Runija.

"Runi je jedan od najboljih napadača na svetu. Postigao je već mnogo golova. Moraću biti maksimalno koncentrisan kako mu ne bih ostavio prostora. Dobri smo prijatelji van terena, ali sada obojica želimo pobedu u finalu. Svako će se boriti za svoje interese. Bilo mi je teško u Junajtedu igrati protiv njega na treningu, isto kao što mi je sada teško igrati protiv Mesija", objasnio je defanzivac koji je bio uspešan protiv Vaze pre dve godine u Rimu (2:0).

Pike osim Runija ističe i trenera Fergusona, tvorca ovog Mančester junajteda.

"Osvojio je neverovatno veliki broj titula. Ekipe se menjaju, a Ferguson nastavljada pobeđuje. Shvatio je kada sam napuštao Junajted da je Barselona moj dom i da se želim vratiti", dodao je Pike.

Šta kažu brojevi

Golovi donose pobede, stvaraju legende, a Barselona ih postiže mnogo više od Junajteda u Ligi šampiona. Postigli su ukupno 27, ili čak 2.25 po meču, po čemu joj “đavoli” nisu ni do kolena sa 18, odnosno tek 1.5 po utakmici. U nokaut fazi su ipak približni, Barsa ima 13, a Mančester 11 golova.

Sa druge strane, Aleks Ferguson ima daleko bolju odbranu. Mreža Van der Sar se tresla samo četiri puta, dok je Valdes u duplo više navrata mora da ulazi u svoj gol.



Junajted je jedini neporažen ove sezone u LŠ, a u 12 mečeva slavio je devet puta. Toliko puta je slavio i 2008. kada je bio šampion, ali uključujući finale. U grupnoj fazi je bio dominantan u grupi sa Valensijom, Rendžersima i Bursom sa 14 bodova iz šest mečeva. U nokaut fazi su bili bolji od Olimpik Marseja (2:1), Čelsija (3:1) i Šalkea (6:1).
Barsa je samo jednom poražena, i to upravo u Londonu od Arsenala, iako je i u tom meču “krila” loptu. Imala je nešto sporiji start u grupi, ali je takođe završila kao prva sa 14 budova ispred Kopenhagena, Rubina i Panatinaikosa. Imena rivala su verovatno razlog za nešto slabiju formu u ovom delu takmičenja. U nastavku su usledili kontroverzni okršaji sa Arsenalom (4:3), deklasiranje Šahtjora (6:1) i sudar sa Realom (3:1).

Ovo je 11 međusobni meč Barse i Junajteda, a potpuno su izjendnačeni sa po tri pobede uz četiri remija. Čak 31 gol je postignut na tih 11 okršaja, a oba kluba će igrati za svoju četvrtu titulu prvaka Evrope. Prve su osvajali upravo na “Vembliju”, Junajted 1968, a Barsa relativno skoro, 1992. godine.



Prvi strelac Barse je naravno Leo Mesi sa 11 golova, a ako ostane na vrhu tabele biće to treći put da je prvi golgeter takmičenja po čemu će biti jedinstven. Prvi golgeter Junajteda je Ernandes sa tek četiri pogotka, dok su po tri postigli Anderson i Runi.

Na kraju krajeva, s obzirom koliko Englezi vole tradiciju i brojeve, da su ostrvski timovi pobeđivali španske u finalima Evro kupova 1971. (Čelsi - Real), 1981. (Liverpul - Real), 1991. (M. Junajted - Barselona), 2011. (Liverpul - Alaveš), pa je valjda red i na 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: