Cose della vita

"Pala Alpitur" dvorana u Torinu, podno italijanskih Alpa, bila je svedok u nedelju ispravljanja teniske nepravde 2022. godine.

Izvor: Zoran Kecman

Ponedeljak, 21.11.2022.

09:00

Cose della vita
Foto: Profimedia

I dok je Novak Đoković poput Erosa Ramacotija, onako milozvučno, sa osmehom od uva do uva, na ceremoniji dolede trofeja demonstrirao svoje poznavanje italijanskog, jednom Italijanu, tu na terenu, nije bilo do smeha.

Predsedniku ATP, Andrei Gaudenciju. Teniska pizza za kraj godine u Torinu začinjena je Novakovim, ljutkastim sosom sa Balkana.

Jer budumo realni – sve zamešanije ATP-a ove dve godine, od nebuloznih pravila oko ATP liste, do skandaloznog "kažnjavanja" Vimbldona oduzimanjem poena igračima, nije sprečilo najpravedniji mogući epilog - trofej sa ATP Finala u rukama Novaka Đokovića.

Grande, grande, Nole, morali su da se sa tim slože svi koji su na torinskoj sceni gledali poslednje okršaje za bodove u ovoj čudesnoj sezoni.

Karlos Alkaras možda nominalno, jeste mladi teniski kralj i njegova zvezde je u velikom usponu, ali pravi teniski vladar je i dalje onaj sa velikim trofejom u rukama.

Goran Ivanišević, Ulises Badio, Marko Paniki, Novakovi najveći saveznici iz stručnog tima, učinili su ogroman napor da se sve završi ovako kako su svi ljubitelji tenisa u Srbiji priželjkivali, Novakovom rekordnom, šestom titulom sa ATP Finala. Skidanjem imena Rodžera Federera sa vrha i izjednačavanjem sa njim. Sedam godina je prošlo između poslednje dve Đokovićeve titule na završnim mastersima, one u Londonu 2015. i ove sada u Torinu.

Šta se promenilo? Mnogo toga, ali ostala je ta njegova neuništiva genijalnost, ostala je ta nestvarna glad za novim pobedima, tako da će, dragi teniski istoričari, trebati još novih belih stranica dodati u knjizi rekorda, jer je Novak i dalje spreman da ih ispisuje.

Zamislite bilo kog drugog igrača iz ovog sadašnjeg ATP karavana, da se nosio sa Novakovim nedaćama iz ove sezone! Da li bi bili u stanju da sve to prebrode ovako kao Novak?

Setite se šokantnih scena iz onog ćumeza od hotela u Melburnu, gde je početkom godine bio pritvoren, setite se histerije kojom se tamošnja javnost obrušila na Novaka samo zato što je branio svoj stav.

Kako je, umesto da pod svodovima njemu omiljene Rod Lejver arene, igra i napada deseti pehar, sedeo u čekaonici aerodroma u Melburnu spreman za deportaciju.

Setite se američkih besmislenih zabrana, proletos u Indijan Velsu i Majamiju, letos u Kanadi, pa potom i u Sinsinatiju i Njujorku.

I ne zaboravite Novakove reči - pre ovog turnira rekao je "kako su sve maske pale", a u Torinu je podvukao "da je sloboda govora samo iluzija".

"Ako ne pripadaš uvreženom načinu razmišljanja, brzo postaneš loš momak. A to nije dobro", rekao je italijanskim novinarima. Da nije bilo onog za njega netipičnog poraza u finalu Mastersa u Parizu od Holgera Runea, ova godina bi se završila nestvarnim nizom pobeda na četiri turnira uzastopno, ali i ovako nije manje blistavo.

Dobiti za nekih šest meseci 34 od 36 mečeva, uz pet titula, ubravši po jedan cvet iz svake leje (grend slem, ATP 1000, ATP 500, ATP 250 i završno ATP Finale), dokaz je da je Đoković i dalje broj jedan.

I da bi na toj poziciji svakako bio i dalje, da mu obilato nisu odmagali u tome.

Jer pogledajte samo završnu ATP listu za ovu godinu - tu među Top 10, samo su dva veterana, Novak sa 35 i Rafa Nadal sa 36 godina, obojica uglavljeni u tu grupu novih zvezda od kojih su svi u rasponu od Alkarsovih 19 do 26 Danila Medvedeva.

Želja i plan Andree Gaudencija i vrhuške ATP bilo je da u proteklih 11 meseci svakako podmlade teniski karavan i okrenu se zvezdama budućnosti, ali iz dana u dan bivaju demantovani, jer se nekima, poput Novaka Đokovića, još ne ide sa pozornice.

Mladi grizu, ali njihov ujed još nije dovoljno dubok, da bi zaboleo Novaka Đokovića, koji je, prema rečima Gorana Ivaniševića, još posle finalnog meča u Torinu počeo da pravi planove o pripremama za novu sezonu!

Pa što ne bi dozvolio sebi na kraju i malo da se našali sa onima koji su pred njega ove godine često izlazili naoružani sa namerom da ga povrede.

Kada su ga u nedelju uveče pitali da li smatra da je i dalje najbolji, nasmejao se i uz dozu ironije rekao:

"Nisam, peti sam". Istina, ima pet titula u ovoj godini kao i mlađi Alkaras koji je igrao na 17 turnira.

I niko mladom lavu iz Mursije i ne skida zasluženu krunu, jer dečko je radio ono što je mogao i na tome mu treba čestitati.

A Novak?

Godinu je počeo onako neslavno, u potpunom košmaru australijske drame, a završio je sa pet trofeja, skorom 42-7 na samo 11 turnira!

Zaradio je oko deset miliona dolara, i svoju ukupnu cifru od nagrada na turnirima približio brojci od 165 miliona.

Prevalio je brojku od 90 titula u karijeri, stigao je do 91. i ukoliko bude sve u redu sa zdravljem, niko ne vidi što ne bi mogao i preko te magične trocifrene brojke od 100 pehara.

U 2022. zabeležio je 11 pobeda nad igračima iz Top 10, dakle, više od svih.

Rafaelu Nadalu pobegao je za sedam najvećih titula, a od penzioinisnog Federera odmakao za čitavih 11. To je kada se zbroje svi grend slemovi, masters titule i titule sa ATP finala.

Još jedna važna stavka u toj nezvaničnoj GOAT trci.
Foto: Profimedia
Ako gledamo samo ovu nedelju u Torinu, Novak je pokazao neverovatnu otpornost i mentalnu snagu - često je i uz vidne probleme fizičke prirode (nejsana drhtavica, problem sa sočivima), uspevao da se izvuče i dobije one najvažnije poene.

Bila je to još jedna šampionska lekcija mlađima, Cicipasu (23), Rubljovu (25), Medvedevu (26), Fricu (25) i Rudu (23). Prepustio im je svega set (logično, Medvedev).

Godinu punu prepreka pretvoriti u nešto tako trijumfalno na kraju - to može samo Novak.

On je još jednom pokazao da nije izgubio samo on neigrajući u Australiji i Americi - izgubili su pre svega oni koji ga tamo nisu gledali.

Oni koji su se nadali da će to pretvoriti u svoj ćar i prednost, nisu to iskoristili do kraja.

Trijumf podno Alpa, otvorio je Novaku širom vrata 2023. godine. Pala je i ta australijska barijera, domaćin je skidanjem pečata zabrane sa njegove vize, pokušao da se opere za skandal kreiran početkom ove godine.

Novak sad mirne duše u Dubaliju, na egzibiciji u decembru, a pre svega kroz dobre i jasne pripreme, može da se okrene normalnom početku sezone, tamo dole, u Australiji.

Od Adelejlda, pa preko Melburna, imaće mnogo toga da uradi, a što svi verujemo da žarko želi.

Jer takmičenje i pobede su Novakov "cose della vita", kako bi to rekao u onoj pesmi Eros. "Stvari života". Nešto bez čega Novak nikako ne može. Šta da radimo, "navukao se". I samo neka traje, što duže!

Zato, Torino je samo pola puta da uspostavljanja pravde.

Ostao je Melburn, ali svi već znamo, to je Novakova teritorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: