Double fault, Wimbledon!

Zajednička odluka Vimbldona i LTA da sa travnatih terena u jugozapadnom delu Londona proteraju ruske i beloruske predstavnike, odjeknula je poput bombe u teniskim krugovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2022.

08:25

Double fault, Wimbledon!
Foto: Profimedia

Ali, priznaćete, većinu nije iznenadila. Ona je u očekivanoj liniji, u skladu sa najavama, koje su danima i nedeljama unazad dopirali sa Ostrva, kao jedan odjek apsolutne političke groznice i histerije na zapadnoj hemisferi zbog poslednjih ratnih sukoba na istoku kontinenta.

Izazovna su vremena, i verovali smo da ćemo makar u okvirima sporta naći azil, u begu od previše vatre i ludila koje svakodnevno kruži svetskim meridijanima, pojačavajući utisak kako nam se iluzija uređenog sveta nezaustavljivo kruni pred očima.

Nismo uspeli, nisu nam dali. Lov na veštice, poput kakvog suludog kvidiča, uvukao se i pod svodove Vimbldona. Samo što u ovom slučaju pobeđuju loši momci iz nekakvog vimbldonskog Sliterina, gde verovatno veruju da jednim magičnim štapićem, ako njime mahnu, mogu da se reše ruske noćne more.

Dakle, tamo su presekli – krivi su Rusi. I Belorusi. I zato za njih nema nagrade u vidu boravka u hramu tenisa.

Još kada je u martu, ministar sporta u Vladi Velike Britanije, Najdžel Hadlston, poručio da su u toku razgovori između vlade i Ol Ingland Kluba o tome da se za učešće na Vimbldonu, teniserima iz Rusije i Belorusije zatraži da potpišu neku vrstu "anti-Putin deklaracije", bilo je jasno da se crni prsti politike zavlače u svilenu postelju belog sporta.

"Želimo da osiguramo pisanim deklaracijama da teniseri iz tih zemalja neće primati novac od Putina, Rusije ili Belorusije, da neće davati izjave podrške Putinu, Rusiji ili Belorusiji. Ako se izjasne da su neutralni sportisti, želimo da budemo sigurni sa su zaista neutralni i zato ne sme da postoji nikakva povezanost sa Putinom. Ako neki pojedinačni sportovi odluče da uvedu potpunu zabranu ruskim ili beloruskim sportistima i to ćemo da podržimo"
, najavio je još tada Hadlston. Od kada je političko uverenje jednog sportiste postalo kvalifikacija za takmičenje na jednom, u ovom slučaju, najprestižnijem teniskom turniru?

Pa od sada! Od ove nesrećne, turbulentne 2022. godine.

Opravdano se pitamo – hoće li i teniserima, ubuduće, na osnovu njihovog mišljenja, dodeljivati specijalne QR kodove, koji će ih poput savremenih žutih traka, deliti na podobne i nepodobne?

Jesu li na Vimbldonu svesni kakvog su duha pustili iz boce ovim činom bez presedana, kako im je to, u svom saopštenju, jasno naznačilo i rukovodeće telo muškog tenisa, ATP.

"Verujemo da je današnja unilteralna odluka Vimbldona i LTA da se isključe teniseri iz Rusije i Belorusije sa ovogodišnjeg britanskog turnira na travi, nekorektna i ima potencijal da uspostavi štetan presedan u igri. Diskriminacija zasnovana na nacionalnosti takođe čini kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom u kojoj stoji da je učešće svakog igrača bazirano isključivo na ATP rankingu"
, stoji u saopštenju Asocijacije teniskih profesionalaca.

Dakle, jedni u klin, drugi u ploču – otvara li se to nekakav jaz između Vimbldona i ATP? Puca li po šavovima sve tešnje odelo teniske organizacije?

Prvi servis u aut bila je najava Hadlstona, a drugi servis, bio je direktan prestup, "foot fault". Ne da su vimbldonska gospoda nagazila liniju, uništili su je!

I usput podebljali ionako sve grozomorniju liniju podela u ovom savremenom svetu, otvarajući tako vrata hladnoratovskog tipa i na teniskim meridijanima.
Foto: Profimedia
Zar ti momci i devojke iz Rusije i Belorusije nisu već rekli sve što su imali, zar ljudima sa Vimbldona nije bilo dovoljno što su, kao i svako drugo zdravorazumsko ljudsko biće, javno osudili svaki oblik nasilja?

Šta je više trebalo da urade ta divna deca, Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov i drugi? Da se odreknu svog identiteta, svojih korena, pocepaju pasoše i da kažu da su protiv svojih sunarodnika, da bi zadovoljili njihove političke hirove?

Ovoga puta, Vimbldon je u ovaj presedan uleteo krajnje nedžentlmenski, bez gospodskih belih rukavica. Uz popriličnu dozu žuči, nepromišljenosti, bez želje da se iskaže doza zdravog razuma i spremnosti na kompromis.

Jer ne zaboravite, odlukom ITF, teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije već je skinuto pravo da na takmičenjima nastupaju bez nacionalnih obeležja. Zar je to malo? I zar i to nije dovoljno cinično?

Zašto je Vimbldon, povrh toga, morao da se izdvoji i načini ovakav presedan? Zar sport sam po sebi ne podrazumeva čin dobre volje, pomirenja, zar ne teži da nas sve spaja i miri suprotstavljeno, zar to nisu osnovni postulati olimpizma i sportskog duha?

Izgleda su oni koji rukovode ovim svetom rešili i da pod te, verovali smo principijelne i čvrste temelje, postave tonu dinamita.

Ukoliko su pomislili da su ovim činom uradili nešto veliko i bitno, prevarili su se. To je bio najgori mogući smeč u mrežu, na metar od nje same!

Ako se u Londonu hvale, kako su oni nezavisno telo, koje svoje odluke ne bazira pod uticajima drugih izvora, zašto su se onda povukli za jednim talasom, političke prirode koji je već zatrovao sve pore zapadnog društva? Ukoliko su toliko principijelni da dele i osuđuju po političkim linijama, na osnovu toga koja zemlja je napala koju, zašto se onda nisu oglašavali i ranije?

Zar je rat u Ukrajini počeo 24. februara? Zašto su pokrivali oči punih osam godina kada je Ukrajina vršila nasilje nad sopstvenim narodom na sopstvenoj teriroriji, u regionu Donbasa i Luganska? Zašto tada nisu izopštavali iz takmičenja ukrajinske takmičare?

Ili da idemo još dalje u razotrkrivanju te hipokrizije – zašto nisu reagovali kada je bez dozvole Saveta bezbednosti UN 1999. godine napadnuta teritorija SR Jugoslavije?

Jasno nam je – da su sadašnji princip primenili na takmičarima iz NATO zemalja, na tom Vimbldonu ne bi imali barem 90 odsto tenisera i teniserki! Ali, tada im tako nešto nije ni padalo na pamet.

Šta se može zaključiti? Da pravilo treniranja strogoće i zapadnjačkog isterivanja pravde važi samo prema određenima, nekako počesto sa istoka. I bez trunke dileme – da ovakve odluke proizilaze iz zamešateljstva velikih političkih bosova. Nemaju tu ni Vimbldon ni LTA nikakvu dozu autonomije u odlučivanju. To je samo još jedan jeftin vid prodavanja guste londonske magle.

Na delu je bez sumnje večiti derbi meč – bezgrešni, moralno čisti zapad u meču sa grešnim istokom. Kako im ne dosadi? Uostalom, najavu ovog vimbldonskog apsurda, imali smo ne tako davno, početkom godine u Australiji.

Tada se na tapetu tog cunamija našao svetski broj jedan, Novak Đoković. I njemu je, što je nezapamćeno i nezamislivo, suđeno za "delikt mišljenja"! Izgleda da je to, nažalost, postala surova praksa u svetu tenisa. A Australija i Velika Britanija, znamo, tako često deluju po principu spojenih sudova.

Sada će ni krivi ni dužni stradati nedavni broj jedan, Medvedev, i rusko-beloruska bratija.

Da u ovom svetu i sportu ima još imalo trunke bunta i da igrači ne zavise toliko od tih prokletih krugova sponzora i dolara, već sad bi se oglasili mnogi i zapretili bojkotom turnira. Iz samo jednog jedinog razloga – da se svet politike udalji sa granica sporta!

Uostalom, Vimbldonu se tako nešto ne bi prvi put dogodilo. Te 1973. godine, kada su mnogi bojkotovali turnir u znak podrške Nikoli Piliću, sportisti su bili daleko solidarniji. Svet i ljudi su bili solidarniji.

Sadašnji sport leži utamničen, okovan u lancima politike.

Najgore je što posle ovog, ne znamo koja su sledeća moguća ludila.

Ništa nas više ne bi iznenadilo. Svet je odavno prešao crvene linije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: