Nedelja timskog srca: Srbija kreće u pohod na drugi ATP kup

Tim Srbije ima čast da protiv Kanade, kao branilac titule, otvori takmičenje na drugom po redu ATP kupu.

Izvor: Z. Kecman

Ponedeljak, 01.02.2021.

09:00

Nedelja timskog srca: Srbija kreće u pohod na drugi ATP kup
Foto: EPA-EFE/MARK EVANS

Od 2. do 6. februara, Melburn park biće domaćin takmičenja koje je prošle godine premijerno održano i na kom je titulu odneo srpski tim predvođen Novakom Đokovićem.

Reklo bi se, savršena priprema za sve igrače uoči starta serzone i prvog grend slema koji će početi odmah po završetku turnira na kojem će ove godine učestvovati dvostruko manje timova nego prošle godine.

Pandemija koronavirusa uticala je da organizatori takmičenja smanje format sa 24 na 12 timova, smanje nagradni fond, umesto u tri grada (Brizbejn, Sidnej, Pert), turnir održe u jednom (Melburn), ali bez obzira na sve, turnir će biti fantastičan, jer na njemu igra čak 15 od 17 najboljih tenisera sveta!

Timovi su podeljeni u četiri grupe od po tri učesnika, igra se po raund robin sistemu (svako sa svakim), a u polufinale će ići samo pobednici grupa.

Mečevi po grupama igraće se u dnevnoj i večernjoj sesiji, dnevna počinje u ponoć po našem vremenu, a večernja od 7.30.

Polufinala su na programu u petak od 7.30 po centralnoevropskom vremenu, a finale u subotu 6. februara u isto vreme.

Mečevi u grupama A i B igraće se u „Rod Lejver“areni, a u grupama C i D u areni „Džon Kejn“.

Reč je o "Melburn areni" koja je 3. februara prošle godine reimenovana u znak počasti nekadašnjem premijeru Viktorije, Džonu Kejnu, čoveku koji se sredinom osamdesetih godina 20. veka izborio da Australijan open ostane u Melburnu.

Svakako, biće sve to fantastičan uvod u grend slem u Melburnu na kojem nas tek očekuju prava uzbuđenja, a ne treba zaboraviti i da igrači, zavisno od učinka na ATP kupu, mogu da osvoje maksimalno 500 ATP poena.

Grupa A: „Orlovi“ sa Kanadom i Nemcima

Foto: EPA-EFE/MARK EVANS
Voljom žreba određeno je da u A grupi budu branilac trofeja, Srbija i reprezentacije Kanade i Nemačke.

I prošle godine, na putu ka peharu, Novak Đoković i drugovi imali su priliku da igraju sa Kanađanima, ali svakako će biti atraktivan i duel sa Nemačkom koju predvodi finalista US Opena, Aleksander Zverev.

Srpski tim će uz Novaka činiti i Dušan Lajović, Filip Krajinović, Nikola Ćaćić i kao kapiten, Viktor Troicki.

Srbija je prošle godine pobedila Kanadu sa maksimalnih 3:0, svakako da će i ovog puta biti favorit protiv Denisa Šapovalova i Miloša Raonića, koji će igrati u singlu, dok su za dubl prijavljeni Piter Polanski i Stiven Dijez.

Novak Đoković je uoči starta ATP kupa poručio da će igračima mnogo značiti što će posle dužeg vremena opet biti u prilici da igraju pred određenim brojem navijača.

Svi smo uzbuđeni i jedva čekamo start sezone. Trenirali smo naporno, barem svi mi koji smo ovde u timu. Verujem da je većina imala dobre pripreme i da smo spremni da započnemo sezonu na najbolji način. Na egzibiciji u Adelejdu se igralo pred 4.000 navijača, imao sam taj divan osećaj prilikom izlaska na teren, što sam mogao da ponovo igram pred publikom, posle 12 meseci kada to nije bilo moguće. Kao da su prošle godine u tom igranju bez publike. Nadajmo se da je sve ovo bilo samo privremeno i da ćem o opet imati priliku da iskusimo kako je to igrati pred publikom, ne samo ovde u Australiji“, izjavio je Novak.

Dušan Lajović je prijavljen za drugi singl meč, mada odlukom kapitena može da dođe i do rokade, pa da u singlu igra i Filip Krajinović.

Uzbuđeni smo što ćemo igrati ponovo ATP kup. Zaista ne znam ko će igrati, Dušan ili ja, odlučićemo naknadno. Ko god da igra, daćemo sve od sebe. Taj prvi meč sa Kanadom je vrlo težak, igrati protiv Raonića je uvek nezgodno. Dobro smo se spremili“, kaže Filip Krajinović.

Dušan Lajović se saglasio sa kolegom.

S obzirom da mnogo meseci nismo imali ovakvu vrstu osećaja i emocija na terenu, nadam se da ćemo imati sjajno turnir i da ćemo ponoviti sve što smo uradili prošle godine. Imamo tešku grupu, od početka do starta čekaju nas veliki mečevi. Nema prostora za kalkulacije i bilo kakve greške. Moramo početi snažno. Nadam se da ćemo imati jednako dobar turnir kao prošle godine. Verujem da će doći dosta srpskih navijača da nas podrži, kao što je bilo i prošle sezone. Biće sjajno osetiti svu tu energiju još jednom“, kaže Lajović.

Viktor Troicki je dodao da će sada imati dugačiju ulogu, timskog kapitena, ali da se nada najboljem i na novoj funkciji.

S obzirom na moja iskustva u timskim takmičenjima, mislim da mogu da utičem na to kako da smanjimo nivo stresa i pritiska. Nisam uplašen ni malo. Verujem u ovaj tim, imam ogromno poverenje u sve. Zaista nema mesta strahovanju od bilo čega. Nadam se da ću doprineti i na ovaj način da postignemo sjajan rezultat“, rekao je kapiten srpskog tima.

A GRUPA

SRBIJA: Novak Đoković, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Nikola Ćaćić.

NEMAČKA: Aleksander Zverev, Jan-Lenard Štruf, Kevin Kravijec, Andreas Mies.

KANADA: Denis Šapovalov, Miloš Raonić, Piter Polanski, Stiven Dijez.

Grupa B: Rafa protiv mladih lavova

Foto: EPA-EFE/CRAIG GOLDING
Poput mečeva u Grupi A, ništa manje uzbudljivo neće biti ni u Grupi B koju čine reprezentacije Španije, Grčke i domaćina Australije.

Očekuju nas izuzetni mečevi, a svakako da će najviše pažnje privući mečevi Rafaela Nadala protiv predvodnika suparničkih timova, Aleksa de Minora i Stefanosa Cicipasa.

Nadal je u Australiju došao sa željom da postane prvi teniser sa 21. grand slem titulom u karijeri i ATP kup će mu svakako predstavljati odličnu generalnu probu za mečeve na prvom grend slemu.

Španci su i prošle godine imali prilike da igraju sa Australijom, posebno je bio atraktivan taj meč između Nadala i De Minora. Nema sumnje da će i sada biti jednako interesantno.

Bio je to jako emotivan meč, možda ne tako dobar za mene, ali vrlo emotivan. On je mlad, napreduje svake godine, mnogo toga kod njega je za divljenje. Biće to svakako teška bitka, ne samo za mene, već i sve u meču sa Australijom. Nadam se da smo spremni za izazov“, poručio je Nadal.

Australijanci su se spremali za turnir u nepotpunom sastavu. Kapiten Lejton Hjuit kaže da ipak očekuje dobre mečeve.

Trojica od letiri igrača, dakle svi sem Aleksa de Minora, nisu bili tu od početka. Bili su u drugim delovima Australije. Imao sam nekoliko stresnih momenata da ih okupim da počnu sa radom ovde u melburnu, da se naviknu na uslove, dobro je što nisu morali u taj međunarodni ’balon’. I Aleks je sve vreme bio tu, mogao je da trenira većinu dana bar po nekoliko sati. Posledna dva dana svi smo uzbuđeni što kreće ovo tenisko australijsko leto“, kaže Hjuit.

GRUPA B

ŠPANIJA: Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut, Marsel Granoljers, Pablo Karenjo Busta

GRČKA: Stefanos Cicipas, Mihail Pervolarakis, Markos Kalovelonis, Petros Cicipas

AUSTRALIJA: Aleks de Minor, Džon Milman, Džon Pirs, Luk Sevil.

Grupa C: Isključivo evropski okršaji

Foto: EPA-EFE/MARK EVANS
U Grupi C takmičiće se tri evropske reprezentacije, Austrija, Francuska i Italija.

Svakako atraktivan sastav, imena koja obećavaju mnogo, a poseban fokus biće na trećem teniseru sveta, šampionu US Opena, Dominiku Timu.

On je prošle sezone pokazao da je u stanju da ugrozi i one najbolje na svetskoj listi, a kako je prošle godine igrao finale Australijan opena, nema dileme da će mu mečevi sa komšijama Italijanima, ali i Francuzima, biti zaista od koristi.

Tim je bio jedan od igrača koji su dve nedelje karantina proveli u Adelejdu, kao i Đoković i Nadal i svakako da je imao dobre uslove da trenira, za razliku od nekih igrača u ovoj grupi, poput Matea Beretinija, koji su imali poprilično stresne dve nedelje u totalnoj hotelskoj izolaciji.

Da li će tu prednost Tim iskoristiti, ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju njegovim mečevi sa Mateom Beretinijem i Gaelom Monfisom, biće posebno interesantni.

Tim je uoči početka takmičenja rekao kako je za njega ovo jednako važna sezona, ali i da je u 2020. skinuo sa leđa ogroman pritisak, kada je u Njujoerku došao do pervog grend slem pehara.

Pao mi je kamen sa leđa, jako sam želeo tu titulu. Izgubio sam u tri finala pre toga, sdva od Nadala jednom od Novaka, ali konačno sam došao do kraja. Ipak, nadam se da me još mnogo lepih stvari očekuje u budućnosti. Znam da je za sve nas ovo bila teška godina, zaista smo zahvalni svima vama u Australiji što ste učinili za nas“, rekao je Tim.

GRUPA C

AUSTRIJA: Dominik Tim, Denis Novak, Filip Osvald, Tristan-Samjuel Vajsborn

ITALIJA: Mateo Beretini, Fabio Fonjini, Simone Boleli, Andrea Vavasori

FRANCUSKA: Gael Monfis, Benoa Per, Nikolas Mau, Eduar Rože-Vaslan

Grupa D: Snažni Rusi, super Dijego i samuraji Japanci

Foto: EPA-EFE/MARK EVANS
Nema dileme da će prošlogodišnji polifinalista, tim Rusije, ove godine u jakom sastavu imati želju da ode korak dalje i plasira se u finale.

Takva računica je, barem što se prognoza tiče, sasvim opravdana, jer Rusi imaju ubedljivo najjaču „drugu tablu“ u Andreju Rubljovu.

Ne zna se, ustvari, ko im je jači adut, sjajni Danil Medvedev ili Rubljov, uglavnom, moskovska škola tenisa će se pitati za mnogo toga kada je reč u ovoj interesantnoj grupi.

Rubljovu će ovo biti prvo učešće, progle godine ga nije bilo u ruskom timu (igrao je Hačanov), dok je Medvedev predvodio ekipu i tada.

Imam to iskustvo od prošle godine, mislim da sam ja jedini iz ovog tima koji je igrao tada. Uvek sam miran kada su u pitanju ova timska takmičenja, jer vas to stavlja u poziciju da niste isključivo fokusirani na sebe. Kada ste na turnirima, čak i kad večeramo zajedno, mislite samo o tome kako ćete osvojiti turnir, želite da dobijete sve mečeve. Ovde to nije slučaj, želite sada timsku pobedu. Imate ljude koji vas podržavaju, koji su iza vas, na klupi i to je nešto posebno. Igramo za zemlju. Mislim da će momci osetiti dobro šta to znači, posebno jer će biti i nešto navijača“, kaže Medvedev.

Svakako, Rusima neće biti nimalo lako ako se ima u vidu da „gaučose“ predstavlja deveti reket sveta, Argentinac Dijego Švarcman, momak koji je veliki borac i koji posebno ima inspiraciju kada igra u dresu Argentine.

Dijego je imao najbolju profesionalnu sezonu za sobom, pobedio je Rafaela Nadala na turniru u Rimu, gde je kasnije u finalu izgubio od Novaka Đokovića.

Momak iz Buenos Ajresa je svakako glavni adut „gaučosa“, dok će Japan predvoditi oporavljeni Kei Nišikori.

GRUPA D

RUSIJA: Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Aslan Karacev, Jevgenij Donskoj

ARGENTINA: Dijego Švarcman, Gvido Pelja, Orasio Sebaljos, Maksimo Gonzales

JAPAN: Kei Nišikori, Jošihito Nišioka, Ben Meklahlan, Tošihide Macui

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: