Povratak Atletikove noćne more, Nastasićeva rampa za Aguera

Utakmicama između Atletika i Juventusa odnosno Šalkea i Mančester sitija završiće se prve utakmice osmine finala u Ligi šampiona.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

17:34

Povratak Atletikove noćne more, Nastasićeva rampa za Aguera
Alessandro Di Marco/ANSA via AP

Osmina finala Lige šampiona, sedmi meč:
Atletiko (M) – Juventus
“Vando Metropolitano”, Madrid
sreda, 21 čas

Jedan od derbija u osmini finala igraju Atletiko Madrid i Juventus. Dva kluba su, može se reći, imali dosta uspeha poslednjih sezona.

I jedni i drugi su igrali u finalu elitnog takmičenja UEFA po dva puta u poslednjih pet godina, Atletiko je gubio od Reala 2014. i 2016. godine, dok je Juventus takođe padao od strane španskih protivnika, od Barselone 2015. i Reala 2017.

Juventus će morati da bude na oprezu jer su dva puta zaredom ispadali od protivnika iz Španije (polufinale i finale sa Realom), a posebno će morati da obrate pažnju na činjenicu da Atletiko ima dobar niz u susretima sa italijanskim klubovima kod kuće, u poslednjih devet mečeva sedam puta su slavili i dva puta igrali nerešeno.

Kako god bilo, statistika je jedno, a teren i nova prilika za dokazivanje su nešto drugo. I Dijego Simeone i Masimilijano Alegri su odlični taktičari, tako da će biti interesantno videti i kakav će biti taktički pristup dva tima u ovom susretu.
Photo by Aitor Alcalde/Getty Images
Jasno je da će mnogo zavisiti i od napadača dva tima. Biće to novi okršaj Antoana Grizmana s jedne i Kristijana Ronalda s druge strane, koji je ponovo vraća u grad u kojem je postigao mnogo toga u protekloj deceniji.

Grizman je uoči susreta na “Vando Metropolitanu” poručio da sama činjenica što se finale 1. juna igra upravo na stadionu Atletika, veliki motiv za “kolhonerose”.

I nama i navijačima to je strahovit motiv. Ovde je uvek sjajna atmosfera, to nam je potrebno. Finale na našem stadionu bila bi nagrada i praznik za sve koji vole Atletiko. Svesni smo da će put do toga biti dug i naporan, ali daćemo sve od sebe da se izborimo za tu priliku”, izjavio je Grizman.

Atletiko je prošle sezone ispadanje u grupnoj fazi iskoristio da se kroz prebacivanje u Ligu Evrope probije do finala tog takmičenja i u njemu osvoji pehar. Kaže da izuzetno ceni Juventus, ali da je takmičarski duh tima za koji igra nešto što može da bude presudno.

Imamo igrače koji su igrali u Ligi šampiona, Ligi Evrope i u finalu Mundijala. Stekli smo ogromno samopouzdanje na osnovu svih tih utakmica, mislim da nam to pomaže da podignemo nivo igre kada je to najvažnije. Da, imamo novih lica u timu, ali ta baza je nepromenjena i to nam pomaže da stignemo do same završnice”, dodao je reprezentativac Francuske.
Atletiko i Juventus nisu se mnogo sastajali, svega dva puta. U grupnoj fazi u sezoni 2014/15, u Torinu nije bilo golova, dok je tada na “Visente Kalderonu” Atletiko slavio pogotkom Arde Turana u 75. minute.

I sada se može očekivati prilično “tvrd” meč, posebno jer ni trener Atletika Dijego Simeone nije avanturista, voli da drži linije zbijene, da zatvori sve prilaze, kako Ronaldo, kao i bivši igrač Atletika Mario Mandžukić, ne bi imali suviše prostora za dejstvo iza poslednje linije “jorgandžija”.

Kada se pogleda kadrovsko stanje, oba trenera mogu da budu zadovoljni zdravstvenim biltenima. U Atletiku, van stroja je samo Lukas Ernandez zbog povrede kolena, dok su kod Juventusa jedino pod upitnikom nastupi Daglasa Koste i Danijelea Ruganija, koji imaju problem sa povredama butnog mišića.

Juventus u ovaj dvoboj ulazi sa velikim motivima. Klub je u proteklih sedam godina silno napredovao, uspostavio je pravu dominaciju u italijanskom fudbalu i ostao je još da se udari završni pečat na evopskom terenu.

Otuda su čelnici Stare dame letos povukli potez sa dovođenjem Kristijana Ronalda iz reala za 105 miliona evra. Portugalac bi trebalo da bude taj “kec u rukavu” i dodatni tas koji bi prevagnuo na stranu torinskog kluba.
Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images
Kristijano je bukvalno fudbaler koji živi za ovakve mečeve. On je za Atletiko Madrid posebno bio neugodan dok je igrao u dresu Reala. Na 31 utakmici za kraljevski klub Ronaldo je mrežu gradskog rivala zatresao čak 22 puta!

Osim toga, kada se pogleda lista od Top 5 najboljih strelaca Lige šampiona u nokaut fazi. Portugalac je tu neprikosnoven.

Postigao je čak 60 golova od osmine finala pa nadalje, iza njega je Lionel Mesi sa 40, pa slede Tomas Miler i Robert Levandovski iz Bajerna sa po 21 odnosno 19 golova, dok je Andrej Ševčenko postigao ukupno 18.

Juventus je na svojoj koži osetio šta znači Ronaldo u elementu pošto je tada sa dva gola na “Milenijumu” u Kardifu ubio sve nade Italijana da će se popeti na krov Evrope, rezultat je bio 4:1.

Sada je Ronaldo u timu Juventusa. Klub je što za njegov transfer, što kroz četvorogodišnji ugovor i plate uložio čak 347 milion evra! Vreme je da Rolando pokaže zašto je doveden.

“Kad neko kao Kristijano dođe u klub, on ga automatski poboljša. Naša jasna ambicija je da osvojimo pehar Lige šampiona i to i ne krijemo. Ronaldo je taj koji diže ceo tim, on i dalje trenira neverovatno, ostaje i posle treninga, dugo radi u teretani. Neverovatno je koliko je izdržljiv. On je prava gol mašina i morate da mu se divite”, izjavio je defanzivac Juventusa Leonardo Bonući.
Photo by Maja Hitij/Getty Images
Osmina finala Lige šampiona, osmi meč:
Šalke – Mančester siti
“Šalke arena”, Gelzenkirhen
sreda, 21 čas

Šampion Engleske Mančester siti apsolutni je favorit u dvomeču sa Šalkeom. Prvi meč igra se na “Šalke areni”, samim tim biće jako bitno za Gvardiolin tim da se vrati sa pozitivnim rezultatom za revanš, ali kako igraju “građani” u poslednje vreme, u dobar ishod niko ne sumnja.

Siti ima 12 pobeda na poslednjih 13 mečeva u svim takmičenjima, u velikoj formi je napadač Serhio Aguero, tako da će odbrana nemačkog prvoligaša biti na velikim iskušenjima. Argentinac je u dva od poslednja tri susreta, postigao het-trik.

Bivši igrač Partizana i nekadašnji reprezentativac Srbije Matija Nastasić, dobro zna šta ga očekuje u sudaru sa navalnim igračima Sitija, Aguerom, Saneom, Sterlingom. On je upravo iz Mančester sitija 2015. godine prešao u redove Šalkea.

“Mi smo svakako autsajderi, ali ipak mislim da imamo izvesne šanse. Siti praktično nema slabih tačaka. Postižu mnogo golova, tehnički su besprekorni, igraju snažan presing i imaju velike igrače na svim pozicijama u timu. Ipak, ne smemo dozvoliti sebi da izgubimo pre izlaska na teren. Uz naše navijače i maksoimalan napor, moguće je doći do dobrog rezultata”, smatra bivši štoper Sitija.

Od ekipe “građana” u kojoj je igrao Matija ostali su samo još Serhio Aguero, Vensan Kompani, David Silva i Fernandinjo.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Njihova postava se izmenila kao i naša, ali tu je još mnogo onih koji su bili u timu ili u stručnom štabu iz vremena kada sam igrao tamo. Jedino važno je ono što će se dogoditi u tih 90 minuta i samo me to i zanima”, poručio je Nastasić.

Susret u Gelzenkirhenu biće prvi sudar dva kluba u Ligi šampiona. Igrali su do sada svega tri puta, davne 1970. u Kupu kupova i jednom u Kupu UEFA, u grupnoj fazi 2008. Siti ima dve, Nemci jednu pobedu.

Ipak zanmljiv podatak je da Šalke u evropskim mečevina na svom stadionu nije izgubio u poslednjih devet mečeva, imaju šest pobeda i tri remija.

Kada je reč o povredama i suspenzijama, trener Šalkea Domeniko Tedesko neće moći da računa na suspendovanog Omara Maskarela, Brila Emboloa koji ima prelom metatarzalne kosti i Austrijanca Alesandra Šopfa, koji je povredio koleno. Pod upitnikom je nastup Francuza Benžamina Smabulija, koji je povredio kost vilice.

U timu Mančester sitija, van stroja su odavno Benžamin Mendi (koleno), Vensan Kompani (zadnja loža) i Klaudio Bravo (Ahilova tetiva), dok je pod upitnikom nastup Gabrijela Žezusa (zadnja loža) i defanzivca Džona Stounsa (primicač).
Photo by Maja Hitij/Bongarts/Getty Images
Menadžer Mančester sitija pep Gvardiola svestan je da su navijači, ali i vlasnici kluba nestrpljivi. Svi žele da tim ove sezone dođe do finala.

"Moramo da odigramo dobar meč i postignemo koji gol. Uvek je na strani važno postići minimalno gol. Ne možete proći dalje ako ne igrate ako izdate svoje principe. Pre ili kasnije ćete ispasti. Ako želite da igrate završnoj fazi, morate biti u svom elementu, svakog minuta pružati nešto neverovatno. To je izazov za nas", kaže Gvardiola.

On smatra da je njegov tim konačno sazreo za najveća dostignuća.

"Posle tri sezone, verujem da smo bolji nego što smo bili prve sezone sa mnom i to samo zbog činjenice da smo zajedno tako dugo i da smo odigrali veliki broj utakmica. Ovo takmičenje je posebno, svi su dobri, u zapaljivoj atmosferi morate kontrolisati emocije, prolaziti kroz teške momente. Ti momenti prave razliku. Verujemo u sebe, imamo svoje snove. Sada je važno sa dobrim rezultatom vratiti se Englesku", zaključio je Gvardiola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: