"Bundes Srbi" očarali sve u Frankfurtu

Ajntraht iz Frankfurta možda nije najzvučnije ime u Bundesligi, ali polako stvara poseban identitet. Srpski trio fudbalera odlično se uklapa u vizije trenera Adija Hitera i daje svoj pečat.

Izvor: Zoran Kecman

Subota, 03.11.2018.

01:13

Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Oduvek je u Bundesligi bilo srpskih fudbalera koji su umeli da oduševe. Možda je sada red došao na Luku Jovića, Mijata Gaćinovića i Filipa Kostića. Od starta sezone igraju u veoma dobroj formi i samim tim doprinose da klub iz Frankfurta ostvaruje dobre rezultate.

Trener Adi Hiter je zadovoljan. Posebno u napadačkom segmentu, jer kaže da raspolaže sa „tri izvanredna napadača“, misleći na Luku Jovića, Sebastijana Halera i Antu Rebića. Jako dobro zna da „pogodi“ kombinaciju za određeni meč, tako da ima čak i luksuz da višestrko kombinuje, što u mnogim timovima nije slučaj.

Jović kada je u timu odlično zna da iza sebe i sa leve strane ima kapitalnu podršku. Na poziciji „desetke“ je obično Mijat Gaćinović, dok levu stranu terena „drži“ Filip Kostić. U svakom momentu su u komunikaciji i velika je prednost što se odlično poznaju, što može da bude veliki plus za Ajntraht.

I ne samo za Ajntraht, već pre svega za reprezentaciju Srbije, čija bi okosnoca mogli i morali da budu u periodu koji je pred nama, kako u nastavku Lige nacija, tako i kvalifikacijama za Evro 2020. Kostić je od srpske „bundes trojke“ najiskusniji sa 26 godina, Gaćinović ima 23, a Jović nepunih 21. Sve ukazuje da ono najbolje od njih tek dolazi.

Gaćinović - sitan vez iza napadača

Photo by Andreas Schlichter/Getty Images
Mijatu je ovo četvrta sezona dresu kluba iz Frankfurta. Sazreo za najveća dela, jedan je od igrača u koje trener Adi Hiter ima veliko poverenje.

Ove sezone zbirno u Ligi Evrope i Bundesligi već ima 840 minuta na terenu, odličan prosek od 2.3 šuta po meču i jednu ubeleženu asistenciju. Nedostaju jedino golovi, ali sa tim treba biti strpljiv.

Bivši fudbaler Vojvodine je u prvoj sezoni postigao jedan gol u devet utakmica, potom je naredne na 34 meča dva puta tresao mrežu, a prošle na 33 takmice četiri puta.

Deluje iz drugog plana, ima odličnu tehniku i brzinu, sposobnost da u trku driblingom iz igre izbaci igrača i sam sebi stvori šansu. Ostaje da poradi na preciznosti šuta, čime bi svakako popravio učinak na golgeterskom planu, mada je i dalje njegova osnovna uloga da proigrava saigrače i stvara višak prostora brzim prodorima pred gol rivala.

Gaćinović je na poslednjem gostovanju Štutgartu u kojem je Ajntraht slavio sa 3:0, odmarao zbog lakše povrede, ali se to nije osetilo previše u igri. Jović i Kostić su igrali, a Luka je bio asistent kod drugoog gola ne meču koji je postigao Ante Rebić.

Mijat osim što ima ozbiljne zadatke na terenu, nosi odgovornost više. Trener Adi Hiter kaže za njega da je sjajan momak i da je izuzetno profesionalan. Novim kolegama je pomogao letos da se što brže adaptiraju jer kaže da zna kako je bilo njemu kada je stiga.

"Ja sam u Ajhtraht došao povređen, nisam prošao kompletne pripreme. Nisam bio spreman, trebalo mi je vremena. Novi trener, nova liga, klub, zemlja. Bilo mi je teško. Zato sam letos mogao da pomognem novim igračima, to je bila dužnost nas koji smo neko vreme tu. Zadovoljan sam kako sve ide sada, nadam se da ću biti još bolji, jer sebi uvek postavljam veći cilj", rekao je nedavno Gaćinović.

Filip Kostić - Umetnost transformacije

Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Koliko je Kostić iznenađenje ove sezone može se videti i po jednom prostom podatku. Kada je klub na startu sezone objavio monografju pod nazivom „Naša 50. sezona“, u njoj nije bilo nikakve priče čak ni portreta Filipa Kostića. Razlog vrlo jednostavan - stigao je minut do dvanaest, u poslednjim danima prelaznog roka i to kao pozajmljen igrač Hamburga na dve godine.

Ajtrahtov genijalan potez ili slučajnost? Ili možda pre želja Kostića da nastavi da igra u elitnoj nemačkoj ligi, pre nego da tavori sa nekadašnjim šampionom Evrope po terenima u „Cvajti“. Kako god bilo, očekivalo se da će ga navijači videti u ofanzivnoj ulozi po levoj strani, ali Adi Hiter mu je pronašao novu ulogu.

Posle remija sa Lajpcigom u 4. kolu i poraza od Borusije u Menhengladbahu, Hiter je shvatio da nešto mora da menja. Razmeo je da je formacija sa tri igrača u odbrani, koju je često uspešno primenjivao njegov prethodnik, Niko Kovač, najbolje rešenje, ali poseban „začin“ dodao je na levoj strani. Iskoristio je Kostićev brzinu da mu poveri kontrolu cele leve aut linije, a žestok taktički dril urodio je plodom veoma brzo i Kostić se sada u toj roli snalazi kao riba u vodi. Da li je reč o formaciji 3-4-1-2 ili 3-5-2, svejedno je.

Uopšte me ne zanima šta su ljudi pričali o meni. Govoril su da sam tanak u defanzivi, ali mislim da sam sada pokazao svima da i te kako umem da se branim“, rekao je nedavno Kostić.

Adi Hiter je letos takođe došao u Frankfurt. Očigledno je nešto video kod Kostića, što drugi nisu.

Sjajan momak, izuzetna posvećenost radu. Kada ste napadač, izuzetno vam je teško da menjate određene navike u igri. Filipu to nije bio problem, on je samo od početka sezone napravio veliki pomak unapred u defanzivnom smislu“, hvali austrijski stručnjak reprezentativca Srbije.

Filip je posle ubedljive partije u Štutgartu blistao od sreće.

"Ne bih da pričam o sebi, već o timu. Ovo je i za mene bila posebna partija, ali zna se šta je važnije. Rano sam dobio žuti karton, pa sam morao da pripazim. Bili smo odlični, taktika je sjajno funkcionisala. Idemo dalje, ali moramo ostati mirni", poručio je Kostić.

Luka Jović - Biser među golgeterima

Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Za igrača koji je sa svega 16 godina debitovao za prvi tim Crvene zvezde, da bi posle u februaru 2016. prešao za šest miliona evra u Benfiku, čini se da je vreme u Frankfurtu donelo dugo očekivani bum.

"Srpski Falkao", kako su ga prozvali još u ranim danima na ovim prostorima, već prvih dana Portugalu je pokazao da će biti ozbiljan napadač. Tada trener u lisabonskom klubu, Helder Kristovao, bio je impresioniran.

"Gledao sam meč drugog tima na pomoćnom terenu. On je tek došao klub. Bože, pa ovaj momak igra odličan fudbal, kako se samo zrelo kreće za svoje godine! To sam tada pomislio. Fantastičan napadač! A ja sam dosta toga prošao, ne donosim nagle ocene", rekao je nedavno Kristovao.

Možda portugalska epizoda nije završena očekivano, pa je Luka početkom jula 2017. otišao na dvogodišnj pozajmicu Ajntrahtu. Pun pogodak! Prošle sezone je na 27 utakmica postigao devet golova, toliko je postigao u ovoj sezoni i to samo na 12 mečeva.

Utakmicu sa Fortunom iz Dizeldorfa 19. oktobra pamtiće dugo. U pobedi od 7:1 postigao je čak pet golova i tako postao najmlađi strelac pet pogodaka na jednom bundesligaškom okršaju.

Klub mu se odužio tako što je dres koji je nosio na toj utakmici postavljen kao eksponat u klupskom muzeju! Jović kaže da za svoj razvoj mnogo duguje sadašnjem trener Bajerna Niki Kovaču.

"Niko mi je bio od velike pomoći da se razvijem i kao osoba i kao igrač. Uz njega sam naučio kako da postanem apsolutni profesionalac", izjavio je Jović za "Bild".

Adi Hiter može samo zadovoljno da trlja ruke i uživa. Njegova vizija ozbiljnog Ajntrahta se polako ostvaruje, a u svemu tome veliku zaslugu imaju "Bundes Srbi". Neka tako i potraje.

Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: